Diana SpineanInfluentele Lunii

Luna in aprilie 2014

de Diana Spinean

luna-apr014-di
„Femeia Luna”, Otto Dix

Planificarea activitatilor dupa fazele Lunii

“Acest moment, ca toate momentele, este unul foarte bun, cu conditia sa stim cum sa-l folosim.”(Ralph Waldo Emerson)

Cea mai la indemana metoda de alegere a momentului favorabil pentru o activitate se bazeaza pe analiza pozitiei Lunii in raport cu Soarele si apoi cu celelalte planete. Desi este considerata o metoda simplista, este cea mai populara si utilizand-o ne asiguram cel putin un climat general armonios pentru activitatea in cauza.

Tot ce trebuie sa facem, inainte de a citi recomandarile urmatoare, este sa stabilim ce asteptari avem de la activitatea pe care dorim sa o intreprindem in aceasta perioada – cresterea si dezvoltarea ei, consolidarea sau finalizarea acesteia – si sa alegem faza Lunii si apoi ziua potrivita pentru nevoile noastre.

Nota: Comentariul se refera la modul in care ar putea evolua o anumita situatie in timp si la cum s-ar putea finaliza, in functie de ziua pe care o alegem pentru a ne ocupa de aceasta. Asadar, efectele nu se intind numai pe doua-trei zile, ci isi pun amprenta pe toata perioada de viata a activitatii in cauza.

*

Luna aprilie sta sub stapanirea Lunii Noi din 30 martie si poate fi resimtita ca fiind foarte solicitanta, in special daca ne aflam intr-un parteneriat al carui statut este neclar, in care exista chestiuni nerezolvate sau probleme neconstientizate pana acum. Focusul cade pe puterea noastra de a lua decizii de tipul win-win (castig de ambele parti), de a impaca intr-un mod ingenios si capra si varza , altfel decat prin a le face tocanita!

Am putea gasi necesar sa ne administram o doza crescuta de detasare pentru un plus de obiectivitate. In final, evenimentele ne pot ajuta sa ne (re)castigam independenta emotionala (in primul rand), sa ne asumam libertatea si sa ne-o exercitam, daca asta a fost ceea ce ne-am dorit.

Prudenta sa fie cuvantul de ordine si atitudinea calauzitoare, in special pentru nativii semnelor cardinale – Berbec, Balanta, Rac si Capricorn – si pentru cei cu Luna, Ascendentul sau planete rapide în aceste zodii in harta natala.

Tehnic vorbind, Luna intrata in zodia Berbec a activat crucea cosmica formata de Soare, Uranus, Marte retrograd (alaturi de NN), Jupiter si Pluton, dupa care a intrat in relatie armonioasa cu Venus din Varsator (stapana Ascendentului lunatiei).

luna-3Luna in crestere: 1 – 14 si 30 aprilie

Perioada de crestere a Lunii este favorabila pentru demararea actiunilor, lansarea proiectelor sau dezvoltarea lor. In privinta sanatatii, de regula acum se fac mai usor tonifierea si fortificarea organismului, alimentarea cu energie vindecatoare a diferitelor organe, tratamentele, inclusiv tratarea dintilor (dar fara extractii) si cresterea in greutate.

Iata ce ar fi util sa retinem daca alegem ziua/zilele de:

  • 1, 2 si 3 (pana la pranz) aprilie: poate fi util sa ne incetinim treptat ritmul, sa cugetam mai profund, sa solicitam si sa oferim informatii si sprijin. Daca avem proiecte in sfera mondena sau artistica, sau care implica un parteneriat, e bine sa stim ca acestea necesita trecerea unui prim test al functionalitatii. Daca proiectul a fost inceput mai demult, acum a venit momentul sa observam primele roade ale strategiei adoptate la inceput sau neajunsurile ei. Pentru a ne gestiona mai bine, sa luam in calcul faptul ca acum am putea fi hiper sau hipo sensibili din punct de vedere estetic si/sau in plan relational. Luna in Taur (Venus in Varsator) in relatii armonioase cu Neptun, Mercur, Jupiter si Pluton; in relatii tensionate cu Saturn rx. si Venus.
  • 3 (dupa pranz), 4 si 5 aprilie: sa ne dozam bine energia daca este necesar sau vrem sa realizam mai multe lucruri in acelasi timp. De asemenea, este util sa facem ajustari ingenioase, din mers, la proiectele noastre. Pentru a evita situatiile incerte sau haotice este avantajos sa facem un pas inapoi sau sa “punem piciorul in prag”, dar cu atentie fiindca pragul s-ar putea dovedi cam alunecos. Sa fim flexibili dar fara sa uitam care este miza, ce dorim sa obtinem de la situatia respectiva – “ochii pe minge!”, cum s-ar spune in fotbal. Luna in Gemeni (Mercur in Pesti) in relatii armonioase cu Uranus, Soarele si Marte rx; in relatii tensionate cu Neptun si Mercur.
  • 6, 7 si 8 (pana la pranz) aprilie: poate nu-i tarziu sa incepem sa investim in independenta noastra emotionala si/sau financiara, dar fara a-i exclude din viata noastra pe cei care doresc sa construiasca mai departe alaturi de noi. Ideea este sa ne fortifiem din interior spre exterior si daca inca nu stim de unde sa incepem, acum ni se va acorda ocazia de a afla. O anumita ruptura, o desprindere de ceva/cineva sau o schimbare poate fi necesara acum. Luna in Rac impreuna cu Jupiter, in relatii armonioase cu Venus, Neptun si Saturn rx., si in relatii tensionate cu Uranus, Soarele, Pluton, Marte rx. si NN.
  • 8 (dupa pranz), 9 si 10 aprilie: daca ne loveste entuziasmul, o idee sclipitoare sau pur si simplu avem o energie debordanta, sa profitam din plin de aceasta stare, in scop constructiv. Daca intre timp cineva ne trage frana de mana, sa nu descurajam pentru ca intentia este nobila: sa verificam daca nu cumva am facut ceva stramb in efervescenta noastra. De asemenea, ar fi util sa abordam obstacolele gandindu-ne la ele ca fiind ultimele examene inainte de a obtine recunoasterea mult dorita. Luna in Leu (Soarele in Berbec) in relatii armonioase cu Mercur, Uranus, Marte rx, Soarele si NN; in relatii tensionate cu Saturn rx.
  • 11 si 12 aprilie: putem observa acum cu mai multa claritate eventualele discrepante intre chestiunile practice ale proiectului la care lucram si cele estetice, sau dintre ceea ce este necesar sa facem si ceea ce ar fi placut/dragut sa facem in situatia data. In plus, sa urmarim acum si modul in care oferim si primim ajutor. Am putea desprinde o invatatura importanta despre cum sa acorzi ajutor fara sa te simti folosit si cum sa-l primesti fara sa te simti umilit. Luna in Fecioara (Mercur in Berbec), in relatii armonioase cu Pluton, Jupiter si Saturn rx si in relatii tensionate cu Venus si Neptun.
  • 13 si 14 aprilie: vezi Luna plina.
  • 30 aprilie: vezi Luna noua din 29 aprilie.

luna-5Luna plina si eclipsa totala de Luna: 15 aprilie

In general, cand este Luna plina nu este recomandat sa incepem noi proiecte sau sa facem schimbari importante. Fie ca dorim sau nu, actiunile noastre vor atrage atentia si va exista o mare probabilitate ca tensiunile acumulate sa rabufneasca acum. In ceea ce priveste sanatatea, se vor evita, la modul imperativ, interventiile chirurgicale, extractiile dentare si eforturile fizice prea mari.

Pe parcursul zilelor de 13, 14 si 15 aprilie situatii importante din aceasta perioada pot atinge apogeul, cu atat mai mult cu cat Luna plina este amplificata de eclipsa.

Sa intelegem ca evenimentele din aceste zile nu fac altceva decat sa evidentieze efectele unei decizii asumate sau, dimpotriva, ale indeciziei noastre din aceasta perioada; daca n-am prevazut la timp care vor fi consecintele, acum le putem observa cu claritate. Si cam asta e tot ce-ar fi bine sa facem acum: sa observam. Sa lasam “buba” sa se sparga si sa se dreneze natural, evitand cu grija crearea uneia noi.

Atat timp cat suntem sub imperiul emotiilor, fie ele negative sau pozitive, nu este cazul sa ne razgandim sau sa luam o decizie oricat de limpede am crede noi ca ne este psihicul. Sa asteptam sa treaca furtuna pentru a actiona.

Peste toate, momentele de acum ar putea constitui o sursa de inspiratie sau un reper calauzitor pentru o actiune viitoare pe care nici nu o intuim acum.

Recomandarile vizeaza in principal nativii zodiilor cardinale – Berbec, Balanta, Rac si Capricorn – si pe cei cu Luna, Ascendentul sau planete rapide in aceste zodii in harta natala.

Luna se afla impreuna cu Marte retrograd in Balanta si cu NN (Venus este in Pesti), in relatii tensionate cu Jupiter, Pluton rx, Uranus, Mercur si Soarele (din Berbec).

luna-7Luna in descrestere: 16 – 28 aprilie

Perioada cu Luna in descrestere este favorabila pentru a renunta la anumite activitati, proiecte sau relatii care nu ne mai convin. De asemenea, este indicata pentru actiunile de consolidare, finalizare sau planificare, insa, in niciun caz, pentru lansarea acestora! Tot acum se pot face si imprumuturi bancare. In sfera sanatatii, de regula se face mai usor dezintoxicarea organismului, operatiile chirurgicale, extractiile dentare si curele de slabire.

Iata ce ar fi util sa retinem daca alegem ziua/zilele de:

  • 16 si 17 aprilie: un moment potrivit pentru a face curatenie, pentru a elimina ce este in plus sau stricat si pentru a recicla ce se mai poate, fie ca vorbim la propriu sau la figurat. Daca avem nevoie sa ne ocupam de rani mai vechi sau sa facem investigatii, acum este momentul. Daca activam in sfera artei dramatice, putem profita acum de un aflux de inspiratie si de mai multa profunzime. Luna in Scorpion (Marte rx. in Balanta) impreuna cu Saturn rx., in relatii armonioase cu Venus, Neptun, Jupiter si Pluton rx.
  • 18 si 19 aprilie: sa observam daca granitele dintre noi si celalalt sunt la locul lor; daca suntem invadati de emotii si probleme care nu sunt ale noastre si daca este asa, atunci sa luam atitudine si sa invatam ce inseamna cu adevarat a empatiza. Daca suntem ademeniti sa ne aventuram pe un teritoriu mai putin familiar (intruchipat de un loc fizic sau imaginar, de un domeniu al cunoasterii, de o persoana, s.a.), sa nu plecam fara harta si fara informatii corecte la drum. Sa nu ezitam sa cerem indrumare de la o persoana obiectiva vizavi de situatia in care ne aflam! Luna in Sagetator (Jupiter in Rac), in relatii armonioase cu NN, Marte rx., Uranus si Mercur; in relatii tensionate cu Neptun si Venus.
  • 20 si 21 aprilie: este important sa intelegem cat mai bine pe ce ne bazam in situatia care ne preocupa acum; care sunt elementele si persoanele care fac parte din structura sau nucleul de baza al proiectului nostru si care dintre ele sunt tranzitorii. Anumite roluri se pot inversa si cel mai util lucru este sa facem sau sa lasam sa se produca rocada necesara, sa demonstram flexibilitate si empatie. Adevarata pozitie, putere sau situatie a sustinatorilor /protectorilor nostri poate deveni acum foarte clara. Luna in Capricorn (Saturn rx in Scorpion) in relatii armonioase cu Neptun, Venus si Saturn rx; in relatii tensionate cu Jupiter, Uranus, Mercur, Marte rx si NN.
  • 22 si 23 aprilie: “nu spune hop pana n-ai sarit gardul!”, parca asa suna indemnul popular. S-ar putea sa fie nevoie sa demontam gardul sau sa construim o usa in el daca vrem sa trecem, dar inainte de asta as sugera sa ne asiguram ca n-avem de-a face cu un gard electric… In orice caz, obstacolul intalnit ne testeaza rezistenta si determinarea in a atinge scopul propus. Sa-l abordam fara teama, dar cu prudenta si inventivitate. Daca alegem sa ne intoarcem din drum, sa o facem doar pentru a concepe o strategie mai buna! Luna in Varsator (Saturn rx. in Scorpion) in relatii armonioase cu Uranus, Marte rx si NN; in relatii tensionate cu Soarele si Saturn rx.
  • 24, 25 si 26 (pana la pranz) aprilie: este util sa lasam inspiratia creatoare sa-si faca de cap cu noi, intuitia sa ne ghideze, idealurile sa ne anime, s.a. Cu o atitudine deschisa, maleabila, increzatoare, sociabila si empatica putem realiza ceea ce ne-am propus. Singura conditie este sa ne si mobilizam in directia dorita, nu numai sa visam la ea. De asemenea, putem renunta acum cu inima mai usoara la sperante care ne mentin intr-o stare nesanatoasa de asteptare sau la diverse dependente. Luna in Pesti (Jupiter in Rac) impreuna cu Neptun si Venus, in relatii armonioase cu Mercur, Soarele, Pluton rx, Jupiter si Saturn rx.
  • 26 (dupa pranz), 27 si 28 aprilie: sa fim pregatiti sa ne mobilizam toate fortele intr-o singura directie! Cel mai bine ar fi sa ne indarjim intr-un scop constructiv. Ar putea fi necesar sa acceptam o provocare, sa intram intr-o competitie si sa gestionam apoi castigul sau pierderea. Elementul surpriza va fi esential si daca tot stim asta, ar fi bine sa-l folosim. Situatia ne permite sa observam cat de frumos si de cinstit suntem capabili sa purtam o lupta si mai ales ne ajuta sa ne cunoastem mai bine adversarul, daca suntem atenti. Luna in Berbec (Marte rx. in Balanta) impreuna cu Uranus, in relatii tensionate cu Jupiter, Pluton rx., Marte rx. si NN.

luna-0Luna noua si eclipsa anulara de Soare: 29 aprilie

In general, momentul de Luna noua favorizeaza activitatile care se vor a fi ferite de „ochii lumii”, deci pentru care este contraindicata atentia publica, cum ar fi chestiunile intime, secrete, intalnirile private, s.a.m.d. Este indicat sa asteptam ca Luna sa intre in faza de crestere pentru a demara un proiect nou sau pentru a incepe orice activitate importanta.

Aceasta Luna Noua isi va exercita influenta asupra lunii mai, perioada in care in special nativii semnelor fixe – Taur, Scorpion, Leu, Varsator – ar fi bine sa-si consolideze cunostintele si sa fie mai atenti la informatiile pe care isi bazeaza deciziile, dar si la schimburile sau deplasarile pe care le realizeaza. In 29-30 aprilie putem sa ne luam un moment pentru a cantari cat stim, cat intelegem din ce stim si cat folosim din ce intelegem. Mai multe despre aceasta Luna Noua in articolul urmator…

Alte informatii utile

Luna fara directie (sau mersul Lunii in gol)

Despre intervalele cu Luna fara directie (“void of moon”) se spune ca ar fi momente de timp in care pare ca facem totul degeaba, existand o mai mare probabilitate ca activitatea sa nu se finalizeze la parametri doriti. Recomandarea obisnuita este sa ne urmam rutina, sa ne relaxam, sa meditam. Pe de alta parte, putem folosi aceste momente in favoarea noastra atunci cand dorim ca actiunea sa NU aiba efecte, adica repercusiuni (cum ar fi o intalnire cu seful prin care stim ca urmeaza sa fim disponibilizati).

Mai sus, in prezentarea zilelor, am tinut cont si de aceste momente, insa le-am gandit in functie de contextul astral al zilei in discutie. Dar, pentru cei care doresc sa le utilizeze izolat, iata lista completa a momentelor cu Luna fara directie din luna calendaristica curenta:

  • 31 mar. 23:06 – 1 apr. 8:20
  • 3 apr. 9:43 – 14:48
  • 5 apr. 17:55 – 6 apr. 0:40
  • 7 apr. 21:14 – 8 apr. 12:50
  • 10 apr. 9:26 – 11 apr. 1:08
  • 12 apr. 20:12 – 13 apr. 11:33
  • 15 apr. 10:42 – 19:20
  • 17 apr. 10:09 – 18 apr. 0:44
  • 20 apr. 4:17 – 20 apr. 4:28
  • 22 apr. 2:21 – 7:18
  • 23 apr. 19:10 – 24 apr. 9:55
  • 25 apr. 23:03 – 26 apr. 13:01
  • 27 apr. 14:02 – 28 apr. 17:23
  • 30 apr. 18:53 – 23:56

Aspecte exacte Luna-Soare:

  • Conjunctie: 30 mar. 20:44, gr. 10 Be. si 29 apr. 9:14, gr. 9 Ta.
  • Sextil: 4 apr. 18:57, gr. 15 Ge/Be si 24 apr. 17:13, gr. 5 Pe/Ta.
  • Cuadratura: 7 apr. 11:30, gr. 18 Ra/Be si 22 apr. 10:51, gr. 3 Va/Ta.
  • Trigon: 10 apr. 5:27, gr. 21 Le/Be si 20 apr. 4:16, gr. 0 Ca/Ta.
  • Opozitie: 15 apr. 10:42, gr. 26 Ba/Be.

Informatii gratuite si personalizate referitoare la sectoarele in care va afecteaza Luna plina curenta, puteti gasi aici (este necesara cunoasterea orei de nastere): http://www.astrodex.ro/despretine-luna-plina.php