AsteroiziOtilia Mazilu

Asteroid Armonia, in lupta pentru armonie

de Otilia Mazilu

Va invit azi sa vorbim despre armonie si viata in echilibru sau, cel putin, despre acea actiune a fiecaruia de a aduce viata in armonie. V-o prezint pe Armonia (sau Harmonia), un asteroid ce merita observat in tema natala.

Foto: Mary Harrsch
Foto: Mary Harrsch

Legenda ei are multe variante, povestite de o pleiada de autori. Unii spun ca era fiica lui Hefaistos si a Afroditei. Alte surse sustin ca tatal ei era Ares, de care Afrodita s-a indragostit. Alti autori spun ca este vorba de Zeus si Electra (una dintre Pleiade) ca parinti ai Armoniei.

Majoritatea autorilor cad de acord ca Armonia este rezultatul iubirii dintre Ares si Afrodita, iar numele ei inseamna echilibru, acord, intelegere dar si armonia muzicala. Inca de copila, simpla ei prezenta aducea liniste si intelegere, toti cei din jurul sau renuntau sa se certe sau cautau cai de a pune capat discutiilor in contradictoriu.

Sotul Armoniei a fost Cadmus, fondatorul si regele orasului Teba. Si pentru ca era iubita de toata lumea, la nunta lor voiau sa participe toti zeii, chiar daca intre ei exista multa ostilitate. Asadar, in gradina casei lui Cadmus au fost aduse douasprezece tronuri de aur. Se spune ca este pentru prima data cand toti zeii au fost reuniti la o sarbatoare, iar acest lucru a fost posibil datorita farmecului Armoniei, care a putut sa impace toate zeitatile, chiar si pentru o mica perioada de timp. Insusi carul nuptial era tras de catre doua animale total atipice si incompatibile: un ras si un leu.

Toti zeii au venit cu daruri pentru Armonia! Afrodita, mama ei, i-a facut cadou un colier de aur fabricat de catre Hefaistos, care o facea pe orice femeie care il purta sa ramana tanara si frumoasa. Legenda spune insa si ca acest colier a adus ghinion intregii linii de descendenti ai Armoniei. Hermes i-a daruit lira, sa poata canta. Atena i-a oferit o pelerina din aur care oferea demnitate oricui o imbraca. Demetra i-a asigurat o bogata recolta de orz, initiind-o in marile mistere ale Mamei Pamant. Cadmus, sotul sau, i-a oferit o rochie minunata. Cu toate aceste daruri si multe altele inca nestiute de noi, cei doi soti au ramas alaturi unul de altul pana la moarte. Iar de aici, din acest punct al celebrei casatorii, povestirile mitologice difera.

1. Sunt autori care vad viata celor doi tineri ca petrecandu-se fara griji si probleme, intr-o armonie continua, pana la adanci batraneti. Se spune ca la moartea lor, Zeus i-a transformat in doi serpi (precum cei de pe colierul Armoniei) si i-a trimis pe Campiile Elizee.

2. Cele mai numeroase versiuni ale mitului spun ca iubirea dintre cei doi soti a dainuit pana la adanci batraneti, in ciuda tuturor nefericirilor la care au fost supusi cei cinci copii ai lor: Polidoro, Semele, Autonoe, Agave si Ino.

Nefericirile se pare ca proveneau de la cel mai pretios dintre darurile primite la nunta!
Colierul primit de Armonia in ziua nuntii este celebru in lumea mitologica, dar nu pentru frumusetea si rafinamentul cu care a fost faurit. Intr-adevar, este descris ca fiind din aur, incrustrat cu multe pietre pretioase si in forma a doi serpi ale caror guri deschise formau o incuietoare. Dar, acest colier a adus numeroase necazuri tuturor celor care au avut indrazneala sa il poarte, in special celor cinci copii ai Armoniei si ai lui Cadmus! Astfel:
– Polidoro, singurul baiat, a fost bunicul ghinionistului Oedip;
– Semele (vezi AstroText-ul din Martie), a murit de tanara, orbita de stralucirea lui Zeus in timp ce era insarcinata cu Dionysos (se pare ca purta la gat acel colier);
– Autonoe este indurerata mama a lui Actaeon, cel care a fost preschimbat intr-un cerb si sfasiat de proprii caini;
– Ino, a devenit nebuna, s-a aruncat in mare cu fiul ei, Melicerte;
– Agave, in furia si frenezia bahica, l-a dezmembrat pe propriul sau fiu, Pentheus.

Dupa toate acestea, este greu sa vorbim despre atat de multa fericire si echilibru. Dar, acest colier nu i-a adus Armoniei nici o neplacere directa! In nicio relatare, niciun autor nu a specificat ca Armonia ar fi avut de suferit din cauza bijuteriei. Asadar, este un punct pe care putem conta si de la care putem porni dezbaterea in continuare!

Hefaistos – marele faurar al zeilor – sotul Afroditei, ar fi vrut sa se razbune pe aceasta pentru infidelitatea ei cu Ares. Astfel, el a blestemat orice neam care rezulta din acesta uniune clandestina. Are putina importanta ca Zeus l-ar fi umilit public pe Ares pentru acest act de adulter.

Cert este ca din dragostea celor doi, Ares si Afrodita, se naste Armonia care l-ar fi invaluit si pe suparatul tata vitreg cu sarmul si frumusetea ei incat a uitat de supararea cauzata de infidelitatea sotiei si, mai rau, chiar de propriul sau belestem! Se spune ca Hefaistos ar fi petrecut mult timp faurind acel minunat colier numai ca in momentul in care l-a creat, blestemul a fost transferat asupra tinerilor miri.

Si, inca o data, este bine sa ne amintim ca ei, Armoniei, nu i-a adus nici o nefericire directa si relatia ei cu Cadmus a dainuit in armonie si iubire. Doar copiii lor au avut de suferit! Vom vedea in curand si de ce, care ar fi explicatia posibila…

***

Deocamdata va invit sa extragem cuvintele cheie ce ar putea sa ne ajute in munca noastra astrologica.

Asadar, Asteroid (40) Armonia, in tema natala reprezinta: unitatea, reconcilierea, echilibrul, coexistenta pasnica, intelegerea, linistea si pacea necesare unei vieti …in armonie.

Pozitia acestui asteroid in harta natala poate sa indice actiunea, efortul, simplul gest care sa duca catre atenuarea unei experiente dificile pe care o putem trai la un moment dat.

Imi place sa vad in Armonia nu persoana care joaca rol de reconciliator, ci, mai degraba, cel care, in sine, incearca sa stabilizeze o situatie, sa ofere o solutie echitabila.

Putem interpreta acest asteroid in tema natala ca fiind orice gest, gand de iertare, impacare, echilibrare, o energie pe care o putem directiona catre cineva, undeva pentru a armoniza un dezacord.

Intr-adevar, este punctul din astrograma prin care putem ridica, imbunatati compatibilitatea cu ceilalti, in modul indicat de zodia in care se afla. Iar casa astrala care gazduieste acest asteroid poate arata domeniul in care cautam si putem sa raspandim echilibru.

In sinastrie, putem observa cum participam la “linistea” relatiei si unde avem nevoie de tot ce semnifica armonie pentru noi (aici putem vedea unde se plaseaza Asteroid Armonia din tema suprapusa).

In tranzite, Asteroid 40 Armonia poate reprezenta acea oportunitate de a incheia o polemica; poate facilita aparitia unui factor extern care sa ajute la o mai buna cooperare sau, pur si simplu, schimba abordarea problemei astfel incat rezolvarea ei sa fie cat mai usoara.

Asteroid 40 Armonia a fost descoperit la 31 martie 1856, in zodia Balantei. Este un asteroid de natura venusiano- saturniana. Are o perioada orbitala de 3,41 ani. In data de 10 mai 2014 va intra in zodia Pesti si se va alatura lui Neptun la finalul lunii.

***

Este interesant sa analizati acest asteroid in propria voastra tema natala, daca nu ati facut-o deja. Sunt convinsa ca va veti intelege altfel, cu multe detalii suplimentare. Va marturisesc ca si eu am fost suprinsa sa observ ca sunt posesoarea unei “triplete” Venus – Marte – Armonia in Taur, in casa 5. Asadar, va imaginati cat semnifica pentru mine echilibrul in acesta zona a vietii mele, la toate nivelurile!

Insa, am ramas datoare cu o explicatie asupra fenomenului “Colierul Armoniei” si a misteriosului impact pe care acesta l-a avut aspura celor care l-au purtat sau l-au avut aproape. Mai exact, am revenit asupra posibilei explicatii in legatura cu faptul ca Armonia nu a fost atinsa direct de blestemul colierului.

Cred ca legenda reflecta dilemele timpurilor pe care noi abia le traim! Dati-mi voie sa va explic propria mea versiune…

Nu-i asa ca toti ducem lupte crancene sa ne echilibram viata, sa o facem sa functioneze cat mai bine, sa fim impacati in toate sectoarele vietii noastre? In anumite domenii (sanatate, relatii, financiar, cariera) avem adevarate pietre de moara de dus in spate; orice incercam pare sa nu functioneze! Si ce facem pentru a echilibra lucrurile? Incercam tot felul de tehnici energetice, care mai de care: afirmatii pozitive, mantre, meditatii si vizualizari, etc. Si cu cat experimentam, cu cat altii ne spun ca functioneaza… mai rau este! Problemele se acutizeza din ce in ce mai mult si ajungi intr-o faza in care nu mai intelegi nimic si abandonezi tehnica respectiva. Putini sunt cei care ajung sa inteleaga ca, de fapt, recitand mantre si afirmatii pozitive, mai intai scot la suprafata programe negative care au nevoie sa fie rezolvate, pentru a fluidiza energia, pentru a face ca lucrurile sa se manifeste din abundenta, ulterior!

Ar putea fi o explicatie valida si in cazul Armoniei noastre! Va propun sa v-o imaginati pe Armonia ca fiind o persoana de o inalta vibratie energetica, o persoana umana, purificata, care a lucrat la echilibrarea fiintei sale, a eliminat seturile de convingeri care i-ar fi infranat evolutia.

Este o observatie personala, dar justa, daca stam sa evaluam modul in care o descriu anticii: ea raspandea bunavointa si liniste oriunde mergea, prin simpla prezenta! Neavand tipare care sa atraga energii negative, precum blesteme, asupra ei acel colier nu a avut nici un efect negativ! Elementele din care era faurit este posibil sa fi amplificat acele vibratii: erau metale pretioase, pietre semipretioase, conductoare de energie.

Insa, nu a fost si cazul copiilor Armoniei care, se pare, mai aveau de curatat cate ceva la ei si prezenta acelui colier in viata lor a dus, in cele din urma, la preluarea energiilor proprii, amplificandu-le!

Va invit sa aveti in vedere aceste mici observatii personale si, de asemenea, sa faceti propriile voastre cercetari!

Revelatie si inspiratie!


Surse:
Renzo Baldini – Dizionario degli Asteroidi, Ed. Federico Cappone, 2012
Despre nunta celor doi – http://www.geagea.com/10indi/10_09.htm
Despre Colierul Armoniei – http://mitologiagreca.blogspot.ro/2008/02/la-collana-di-armonia.html
Mit – http://mitologia.dossier.net/armonia-arpie.html