Diana SpineanInfluentele Lunii

Luna in mai 2014

de Diana Spinean

Planificarea activitatilor dupa fazele Lunii

“Acest moment, ca toate momentele, este unul foarte bun, cu conditia sa stim cum sa-l folosim.” (Ralph Waldo Emerson)

Foto: Paolo Margari
Foto: Paolo Margari

Cea mai la indemana metoda de alegere a momentului favorabil pentru o activitate se bazeaza pe analiza pozitiei Lunii in raport cu Soarele si apoi cu celelalte planete. Desi este considerata o metoda simplista, este cea mai populara si utilizand-o ne asiguram cel putin un climat general armonios pentru activitatea in cauza.

Tot ce trebuie sa facem, inainte de a citi recomandarile urmatoare, este sa stabilim ce asteptari avem de la activitatea pe care dorim sa o intreprindem in aceasta perioada – cresterea si dezvoltarea ei, consolidarea sau finalizarea acesteia – si sa alegem faza Lunii si apoi ziua potrivita pentru nevoile noastre.

Nota: Comentariul se refera la modul in care ar putea evolua o anumita situatie in timp si la cum s-ar putea finaliza, in functie de ziua pe care o alegem pentru a ne ocupa de aceasta. Asadar, efectele nu se intind numai pe doua-trei zile, ci isi pun amprenta pe toata perioada de viata a activitatii in cauza.

*

Luna mai sta sub stapanirea Lunii noi din 29 aprilie 2014 (amplificata de eclipsa de Soare).

In ultimele zile ale lunii aprilie este recomandat sa visam la ceea ce ne dorim in imagini cat se poate de bine conturate si de nuantate si sa savuram cu rabdare, deocamdata doar mental, roadele actiunilor noastre viitoare. Cu alte cuvinte, momentul este oportun pentru reflectie, (auto)disciplina si (re)organizare mentala. Putem concepe un plan, o strategie de abordare a activitatii pe care dorim sa o demaram in luna mai, cand Luna va incepe sa creasca.

Mai departe, este important sa realizam un inventar al resurselor pe care le detinem, in special al celor de natura informationala, pe care sa le reactualizam si sa le consolidam. Sa evaluam cat stim, cat intelegem din ce stim si cat folosim din ce intelegem in activitatea care ne intereseaza. Sa verificam informatiile pe care ne bazam deciziile sau pe care le studiem si sa pregatim riguros deplasarile sau negocierile pe care intentionam sa le realizam. De asemenea, este un moment bun sa tatonam terenul si sa dezbatem intentiile noastre cu o persoana (sau un grup) de la care dorim sa obtinem sprijin sau, mai mult, care dorim sa ne devina partener.

Pe ultima suta de metri, lipsurile si neregulile care exista pot iesi la iveala sub forma criticilor si a restrictiilor, indemnandu-ne, cu folos (!), sa facem cale intoarsa. Daca suntem seriosi si dispusi sa corectam erorile si sa perseveram, in final vom obtine si satisfactiile visate.

Mesajul ii vizeaza in special pe nativii semnelor fixe – Taur, Scorpion, Leu, Varsator – si pe cei cu Ascendentul, Luna sau alte planete rapide in aceste zodii in harta natala, dar nu numai.

[Argumente astrologice pentru afirmatiile de mai sus: Luna intrata in zodia Taur realizeaza pe rand un sextil cu Neptun, conjunctie cu Soarele (ora 9:14, gr. 9 Taur) si cu Mercur, trigon cu Pluton retrograd si sextil cu Jupiter, opozitie cu Saturn retrograd si, la final, un sextil cu dispozitoarea sa, Venus din Pesti].

luna-3Luna in crestere: 1 – 13 si 29-31 mai

Perioada de crestere a Lunii este favorabila pentru demararea actiunilor, lansarea proiectelor sau dezvoltarea lor. In privinta sanatatii, de regula acum se fac mai usor tonifierea si fortificarea organismului, alimentarea cu energie vindecatoare a diferitelor organe, tratamentele, inclusiv tratarea dintilor (dar fara extractii) si cresterea in greutate.

Iata ce ar fi util sa retinem daca alegem ziua/zilele de:

 • 1 si 2 mai: sa ne investim increderea cu mai multa prudenta, chiar si in cele mai marunte chestiuni, si sa dam crezare numai informatiilor sau obiectelor provenite din surse verificate. Sa testam riguros ceea ce dorim sa achizitionam si sa ne luam timp pentru a (ne) pune intrebari, chiar daca asta ne incetineste ritmul de lucru. Daca este cazul, sa nu lasam deziluzionarile sa ne doboare ci sa le folosim ca stimuli ai ambitiei si ingeniozitatii. Putem gestiona mai eficient energia prin studiu sau reluand activitati care ne solicita indemanarea si cunostintele tehnice. [Argumentatie: Luna in Gemeni (Mercur in Taur), in relatie tensionata cu Neptun si in relatii armonioase cu Marte retrograd, Uranus si Nodul Nord].
 • 3, 4 si 5 mai: desi calatoria ne poate fi presarata cu suisuri, coborasuri si ocolisuri, activitatea derulata acum are un pronuntat potential pentru succes sau cel putin constituie o etapa importanta in procesul nostru de maturizare afectiva/financiara/s.a. Sa fim pregatiti pentru confruntari unu la unu si pentru desfasurari de forte in conditii vitrege. Sa ne aventuram (prudent) doar daca suntem convinsi ca zbaterea noastra duce undeva; sa ne lasam ghidati de inspiratie si de sfatul unui expert, tinand dreptatea intr-o mana si mana unui sustinator puternic in cealalta! [Argumentatie: Luna in Rac impreuna cu Jupiter, in relatii armonioase cu Neptun, Soarele, Saturn retrograd si Mercur; in relatii tesionate cu Venus, Marte si Pluton retrograde, Uranus si Nodul Nord].
 • 6 si 7 mai: indemnul este de a nu ne grabi, ci de a starui asupra aspectelor pragmatice, functionale si calitative ale activitatii pe care o desfasuram. Apoi, sa ne asiguram ca modul in care ambalam si prezentam rezultatul reflecta intr-adevar calitatea muncii si cantitatea de efort depusa. Este important sa imbinam intr-un mod armonios esteticul si functionalul si sa simtim ca lucram cu tragere de inima! Daca intampinam obstacole, inseamna ca n-am acordat suficienta atentie unei etape precedente si este necesar sa facem cale-ntoarsa, sa suspendam sau sa abandonam activitatea (cu atat mai mult daca nu ne reprezinta si nici nu ne bucura!). O autoritate, un expert sau o personalitate ne poate oferi o lectie importanta, pe cand un partener sau propriile noastre abilitati sociale ne ajuta sa iesim acum dintr-un eventual impas. [Argumentatie: Luna in Leu (Soarele in Taur), in relatii armonioase cu Venus, Marte retrograd, Uranus si Nodul Nord; in relatii tensionate cu propriul dispozitor (Soarele) si cu Saturn retrograd].
 • 8, 9 si 10 mai: vigilenta, prudenta, corectitudinea, rabdarea si grija la detalii sa ne fie aliati, in special daca situatia devine ambigua, incarcata de informatii contradictorii sau daca apar prea multe lucruri de facut in acelasi timp. Pentru ca atentia noastra risca sa ne fie distrasa periodic si putem avea momente de ratacire, sa ne alocam timp pentru relaxare – nu numai ca putem elibera stresul dar sunt sanse sa gasim astfel mai multa inspiratie pentru ceea ce avem de facut! [Argumentatie: Luna in Fecioara (Mercur in Gemeni), in relatii armonioase cu Pluton retrograd, Jupiter, Soarele si Saturn retrograd; in relatii tensionate cu propriul sau dispozitor (Mercur) si cu Neptun].
 • 11 si 12 mai: spiritul competitiv si fair-play-ul ne pot fi puse la grea incercare, asa ca ar fi de dorit sa inaintam prudent sau chiar sa facem un pas inapoi daca nu ne simtim pregatiti pentru confruntare, daca stim ca nu avem dreptate sau nu avem sustinere. Informatiile exacte, sosite la timp, cunostintele pe care le detinem, abilitatile de comunicare si negociere sunt aliatii la care trebuie sa apelam acum din plin! [Argumentatie: Luna in Balanta (Venus in Berbec), impreuna cu Marte retrograd si Nodul Nord, in relatie armonioasa cu Mercur; in relatii tensionate cu dispozitoarea sa (Venus), cu Uranus, Pluton retrograd si Jupiter].
 • 13 mai: vezi Luna plina.
 • 29 si 30 mai: vezi Luna noua din 28 mai.
 • 31 mai: avem sanse mari sa inregistram succes in ceea ce intreprindem acum, conditia fiind sa fim dispusi sa depunem efort pentru asta, sa luptam frumos pentru ceea ce ne dorim si sa fim pregatiti psihic si fizic sa facem fata schimbarilor bruste de situatie, daca apar, sau sa reluam cativa pasi. Un strop de prudenta este necesar! [Argumentatie: Luna in Rac impreuna cu Mercur si Jupiter, in relatii armonioase cu Venus, Neptun si Saturn retrograd; in relatii tensionate cu Marte, Pluton retrograd si Uranus].

luna-5Luna plina: 14 mai

In general, cand este Luna plina nu este recomandat sa incepem noi proiecte sau sa facem schimbari importante. Fie ca dorim sau nu, actiunile noastre vor atrage atentia si va exista o mare probabilitate ca tensiunile acumulate sa rabufneasca acum. In ceea ce priveste sanatatea, se vor evita, la modul imperativ, interventiile chirurgicale, extractiile dentare si eforturile fizice prea mari.

Roadele planificarilor realizate cu ocazia Lunii noi din 29 aprilie, pot fi acum observate, evaluate, iar situatia curenta poate fi mai usor diagnosticata.

Contextul ar putea scoate la iveala securea razboiului, adanc ingropata candva. Ca a fost vorba de un conflict cu ceilalti sau cu noi insine, ecourile acestuia par sa razbata inca prin timp. As propune sa ridicam cu grija securea cu care (ne-)am ranit, cu scopul de a o distruge si de a o inlocui cu un bisturiu chirurgical pregatit sa inlature (cand Luna va fi in scadere!) urmele de cangrena inainte ca aceasta sa se raspandeasca. In orice caz, daca suntem pregatiti sa ne observam si reusim sa nu ne lasam distrasi de evenimentele de suprafata, momentul ne poate releva (prin disconfortul sau chiar durerea cauzata) persoana, dar mai ales situatia si sentimentul de care este vital sa ne desprindem, sa ne indepartam.

Un post negru ar fi util acum sau orice alta metoda de auto-disciplinare.

Mesajul vizeaza in special nativii semnelor fixe – Taur, Scorpion, Leu, Varsator – si pe cei cu Ascendentul, Luna sau alte planete rapide in aceste zodii in harta natala, dar nu numai (mare atentie si semnele cardinale: Balanta, Berbec, Rac, Capricorn!).

[Argumente astrologice pentru afirmatiile de mai sus: Luna intrata in Scorpion realizeaza aspecte armonioase cu Neptun, Pluton retrograd si Jupiter; intra in conjunctie cu Saturn retrograd si, in final, realizeaza opozitia cu Soarele din Taur. Marte retrograd si Venus (dispozitorii Luminatorilor) se desprind din aspectul de opozitie pe axa cardinala.]

luna-7Luna in descrestere: 15 – 27 mai

Perioada cu Luna in descrestere este favorabila pentru a renunta la anumite activitati, proiecte sau relatii care nu ne mai convin. De asemenea, este indicata pentru actiunile de consolidare, finalizare sau planificare, insa, in niciun caz, pentru lansarea acestora! Tot acum se pot face si imprumuturi bancare. In sfera sanatatii, de regula se face mai usor dezintoxicarea organismului, operatiile chirurgicale, extractiile dentare si curele de slabire.

Iata ce ar fi util sa retinem daca alegem ziua/zilele de:

 • 15, 16 si 17 mai (pana la pranz): daca avem suficienta vointa, avem acum sansa de a renunta la anumite iluzii, idei sau prejudecati, la tipare de gandire si moduri de comunicare care ne-au bagat in belele pana acum. Contextul le poate scoate la iveala asa incat sa le recunoastem si sa depunem eforturi pentru a le depasi sau elimina. De asemenea, pot iesi la suprafata mai usor inselatoriile, viciile de comunicare. Este nevoie sa fim mai vigilenti in manipularea actelor, a informatiilor, in studiu, deplasari si tranzactii. [Argumentatie: Luna in Sagetator (Jupiter in Rac), in relatii armonioase cu Marte retrograd, Venus, Uranus si Nodul Nord; in relatii tensionate cu Neptun si Mercur].
 • 17 (dupa pranz), 18 si 19 mai (pana la pranz): putem renunta cu mai multa usurinta la un cadru de lucru care nu ne mai satisface, la un mod de organizare depasit sau la ambitii mai vechi, nesanatoase. De asemenea, momentul este potrivit pentru a reconsolida sau demola scheletul sau fundatia unui proiect amplu, dandu-i eventual o alta destinatie daca acesta nu mai corespunde normelor, cerintelor sau dorintelor noastre. Auto-disciplina si administrarea chibzuita a resurselor, a actelor si a relatiilor parteneriale sunt esentiale acum. [Argumentatie: Luna in Capricorn (Saturn retrograd in Scorpion) impreuna cu Pluton retrograd; in relatii armonioase cu Neptun, cu dispozitorul sau (Saturn) si cu Soarele; in relatii tensionate cu Marte retrograd, Uranus, Venus si Jupiter si Nodul Nord].
 • 19 (dupa pranz), 20 si 21 mai: momentul este potrivit pentru a realiza reparatii, restaurari sau inovatii asupra unor lucrari si proiecte deja incepute. Sunt recomandate examinari si testari serioase a ceea ce facem sau consultarea unui expert pentru ca pot aparea nereguli pe ultima suta de metri daca nu suntem suficient de rigurosi in munca noastra. In final, avantajul poate consta in informatii de calitate sau un schimb avantajos [Argumentatie: Luna in Varsator (Saturn retrograd in Scorpion), in relatii armonioase cu Marte stationar, Uranus, Venus si Mercur; in relatii tensionate cu propriul sau dispozitor (Saturn)].
 • 22 si 23 mai: daca situatia ne scapa printre degete, sa o lasam sa se prelinga impreuna cu toate maruntisurile si sa observam ce ramane in urma – am putea ramane cu mana goala sau cu ceea ce este solid si important pentru situatia actuala. Pana la urma, mai bine ramanem cu o mana libera decat cu una plina de lucruri care nu ne folosesc. Stiind ca exista riscul de a ne risipi energia psihica in mai multe directii sau de a ne complace in visare, in placeri sau in promisiuni de mai bine, sa luam atitudine in acest sens sau cel putin pauze pentru deconectare, relaxare. [Argumentatie: Luna in Pesti (Jupiter in Rac) impreuna cu Neptun, in relatii armonioase cu Pluton retrograd, Jupiter si Saturn retrograd; in relatii tensionate cu Soarele si Mercur].
 • 24 si 25 mai: putem intra cu folos in competitii intelectuale, verbale sau de indemanare atat timp cat nu ne ambalam prea tare si tinem minte ca avem de castigat doar daca ne jucam frumos. In eventualele dispute, abilitatile de comunicare, cunostintele pe care le detinem, un schimb de informatii si un mod ingrijit si original de prezentare sunt un atuu. Se recomanda mai multa prudenta! [Argumentatie: Luna in Berbec (Marte in Balanta), impreuna cu Uranus si Venus, in relatii armonioase cu Soarele si Mercur, in relatii tensionate cu Marte, Pluton retrograd si Jupiter].
 • 26 si 27 mai: daca ne impotmolim sau vedem ca situatia decurge cu greutate, sa consideram acesta semnalul pentru a ne opri din activitate si pentru a revizui ceea ce am facut pana acum. Sau poate este mai bine chiar sa renuntam la o povara, de buna voie! Putem beneficia de sustinere, doar sa apelam fara ezitare la un mentor sau un sponsor si sa ne pastram increderea, speranta si optimismul. [Argumentatie: Luna in Taur (Venus in Berbec), in relatii armonioase cu Neptun, Pluton retrograd si Jupiter, in relatie tensionata cu Saturn retrograd].

luna-0Luna noua: 28 mai

In general, momentul de Luna noua favorizeaza activitatile care se vor a fi ferite de „ochii lumii”, deci pentru care este contraindicata atentia publica, cum ar fi chestiunile intime, secrete, intalnirile private, s.a.m.d. Este indicat sa asteptam ca Luna sa intre in faza de crestere pentru a demara un proiect nou sau pentru a incepe orice activitate importanta.

Perioada care urmeaza (28 mai – 27 iunie 2014), si care se afla sub stapanirea acestei lunatii, are ca trasaturi instabilitatea, intersanjabilitatea, schimbul, reciprocitatea, tranzitia.

In acest sens, pe parcursul zilelor de 28 si 29 mai este recomandat sa meditam asupra aplicabilitatii termenilor de mai sus in viata noastra. Dorim sa inlocuim ceva cu altceva? Suntem dispusi sa tranzactionam? Sa negociem? Cunoastem valoarea reala a obiectelor tranzactiei? Suntem in pragul unei tranzitii? Spre ce ne indreptam? Avem suficiente informatii in acest sens? S.a.m.d.

Ideea este sa fim pregatiti sa lasam emotiile, ideile, obiectele si persoanele sa circule, chiar sa incurajam fluxul si sa-l directionam incotro ne este avantajos, altfel existand riscul sa ramanem confuzi, perplecsi sau pagubiti (“cu buza umflata”) in mijlocul unui du-te-vino dirijat de altii.

Sunt incurajati sa profite de acest context in special nativii semnelor mutabile – Gemeni, Sagetator, Pesti, Fecioara – si cei cu Ascendentul, Luna sau alte planete rapide in aceste zodii in harta natala, dar nu numai (atentie si semnele cardinale: Rac, Balanta, Berbec, Capricorn).

[Argumente astrologice: Luna intrata in Gemeni, realizeaza conjunctia cu Soarele; face cuadratura cu Neptun si aspecte armonioase cu Marte, Uranus si NN. Mercur (dispozitorul Luminatorilor) trece din Gemeni in Rac].

Alte informatii utile

Luna fara directie (sau mersul Lunii in gol)

Despre intervalele cu Luna fara directie (“void of moon”) se spune ca ar fi momente de timp in care pare ca facem totul degeaba, existand o mai mare probabilitate ca activitatea sa nu se finalizeze la parametri doriti. Recomandarea obisnuita este sa ne urmam rutina, sa ne relaxam, sa meditam. Pe de alta parte, putem folosi aceste momente in favoarea noastra atunci cand dorim ca actiunea sa NU aiba efecte, adica repercusiuni (cum ar fi o intalnire cu seful prin care stim ca urmeaza sa fim disponibilizati).
Mai sus, in prezentarea zilelor, am tinut cont si de aceste momente, insa le-am gandit in functie de contextul astral al zilei in discutie. Dar, pentru cei care doresc sa le utilizeze izolat, iata lista completa a momentelor cu Luna fara directie din luna calendaristica curenta:

2 mai 2:32 – 3 mai 9:13
5 mai 11:46 – 20:55
7 mai 13:50 – 8 mai 9:24
10 mai 1:08 – 20:19
12 mai 3:51 – 13 mai 4:07
14 mai 22:16 – 15 mai 8:44
16 mai 10:43 – 17 mai 11:12
19 mai 10:02 – 12:58
21 mai 1:21 – 15:18
23 mai 9:25 – 19:01
25 mai 18:58 – 26 mai 0:28
27 mai 12:10 – 28 mai 7:47
29 mai 12:59 – 30 mai 17:13

Aspecte exacte Luna-Soare:

 • Sextil: 4 mai 12:33 gr. 14 Ra/Ta. si 23 mai 23:38 gr. 3 Be/Ge.
 • Cuadratura: 7 mai 6:14 gr. 17 Le/Ta. si 21 mai 15:59, gr. 1 Pe/Ge.
 • Trigon: 9 mai 23:15 gr. 20 Fe/Ta. si 19 mai 10:02 gr. 29 Ca/Ta.
 • Opozitie: 14 mai 22:15 gr. 24 Sc/Ta.
 • Conjunctie: 28 mai 21:40 gr. 8 Ge.

Recomandari: