Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna în decembrie 2014

Foto: Luis Argerich
Foto: Luis Argerich

Luna în creştere 1-6 decembrie

Decembrie începe cu Luna aflată în ultimul decan din Peşti, de unde formează relaţii armonioase cu Saturn din Scorpion, Soarele şi Venus din Săgetător, şi Marte din Capricorn. Din această zodie, pe care o părăseşte spre amiaza zilei de 1, energiile lunare încă păstrează o doză de pace interioară, de echilibru, de reflecţie şi introiecţie. Este, o primă jumătate de zi în care ne reîncărcăm bateriille pentru o nouă aventură.

Aflată în creştere, Luna influenţează energiile interioare orientate spre acţiune, voinţa şi curajul începuturilor. Primele două zile ale lui decembrie sunt sub influenţa Focului, energiile lunare amplificând efectul Piramidei formate de Uranus (retrogard) şi Nodul Sud din Berbec, Jupiter şi Junona din Leu, şi Soarele şi Venus din Săgetător. Acest Trigonum Aureum, în care sunt implicaţi ambii Benefici ai Zodiacului, accentuează focul lăuntric din fiecare dintre noi, care face să devină conştientă setea de viaţă, dorinţa de a crea, nevoia de a ne manifesta cele mai valoroase aspecte ale psihicului nostru. Nevoia de a iubi şi de a fi iubiţi pune în mişcare mecanisme interne care pot genera o serie de gânduri, emoţii şi atitudini care să ducă spre obţinerea gratificării acestor nevoi. Trăirile emoţionale pot fi atât de intense încât, pentru a evita manifestarea distructivă a Focului, fie că este orientată către exterior, fie că vizează propria persoană, este necesară găsirea unor alte căi de exteriorizare, prin activităţi creative, recreative, în limitele potenţialului personal, astfel încât să contribuie la creşterea încrederii în forţele proprii. Deşi sunt posibile crizele de gelozie, furie, se pot evita efectele nocive ale acestora prin canalizarea lor spre evoluţia personală. În astfel de situaţii se pune în evidenţă gradul de voinţă şi curajul de a înfrunta propriile frici, nemulţumiri faţă de propria persoană, şi de a amplifica calităţile personale.

Ar mai fi de semnalat data de 4 decembrie, când Luna, aflată în Taur, formează cu Lilith din Fecioară şi cu Pluton din Capricorn, o Piramidă pe semne de pământ, care poate avea ca efect o teamă de implicare sau o tedinţă de a abandona acele activităţi care nu au rezultate concrete şi rapide. Exact din aceste trăiri, însă, poate să se nască determinarea, ambiţia şi nevoia de a redobândi acel tip de siguranţă pe care îl oferă o realitate concretă, tangibilă.

Luna Plină în Gemeni – 6 decembrie, ora 14:27

Opoziţia luminariilor, pe semnele Gemeni (Luna) – Săgetător (Soarele) se formează pe Axa resurselor, a senzualităţii şi sexualităţii. În conjuncţie cu Soarele se află Mercur, guvernatorul Gemenilor, aflat în exil, deci energiile sale sunt diminuate sau perturbate. Logica joacă feste şi cel mai adesea sunt posibile scăpări de detalii şi dorinţa de a scăpa mai repede din situaţiile neplăcute, care provoacă disconfort emoţional. Conversaţiile nu sunt neapărat sterile, dar sunt încărcate emoţional. Pentru că raţiunea este perturbată, realitatea este privită ca prin ceaţă. Dacă Săgetătorul caută esenţa în orice eveniment, Geamănul vrea să nu piardă nici un detaliu. Însă Luna amplifică anumite particularităţi din realitate, acelea care accesează memoria emoţională şi, astfel, se retrăiesc situaţii care au generat suferinţă în trecut.

Este bine ca în această perioadă orice acţiune care implică acte, contracte, împrumuturi să fie verificată de mai multe ori, tocmai pentru a nu se scăpa din vedere acele amănunte care ar putea genera într-un viitor oarecare, regrete. Pe de altă parte, este important de făcut un bilanţ al activităţilor generatoare de venituri. Nu în ultimul rând, este necesară o restabilire a bugetelor, fie ele personale, de familie sau de activitate profesională.

Relaţia armonioasă pe care Luna Plină o are cu axa Nodurilor Lunare poate genera realizarea de noi relaţii de colaborare sau întărirea celor existente. Este o conjunctură astrală favorabilă comunicării şi negocierii, dezvoltării simţului umorului şi al al diplomaţiei, şi nu în ultimul rând a capacităţii de a trata ca de la egal la egal orice situaţie.

Luna în descreştere 6-22 decembrie

În această perioadă, energiile lunare scad, şi odată cu ele ne putem aştepta la o reducere a intensităţii emoţionale. Nu este neapărat o perioadă de clarificare, dar cu siguranţă atunci când emoţiile perturbatoare îşi diminuează din intensitate, procesul de gândire poate fi mai animat şi mai coerent. În data de 9 decembrie, când Luna se află în domiciliul său din Rac, aceasta formează un careu în T cu axa Nodurilor Lunare şi sunt posibile manifestări de tip egoist. Nevoia de siguranţă afectivă poate duce la exprimări acide ale nemulţumirilor. Dar nu sunt excluse tendinţele de izolare, de detaşare afectivă de lumea exterioară, şi o concentrare aproape exclusivă asupra propriei persoane şi a relaţiilor cu cei din familie. Nu sunt excluse conflictele în cămin, cu partenerul de viaţă sau cu părinţii. Relaţia armonioasă cu Neptun din Peşti sugerează că echilibrul se poate restabili prin introspecţie, meditaţie, rugăciune.

Pe 11 decembrie Luna amplifică efectele Piramidei pe semne de Foc, de această dată din Leu, unde formează o conjuncţie cu Jupiter şi cu Junona. În Săgetător se menţine conjuncţia Soare-Mercur, fiind unul dintre unghiurile Piramidei. Chiar dacă se află în descreştere, Regina Nopţii îşi face simţită influenţa prin trăirea unor sentimente calde, nevoia de a oferi şi de a primi tandreţe, iubire, dar şi prin adoptarea unor atitudini orgolioase, încăpăţânate şi de superioritate.

O zi bună pentru negocieri, pentru relaţionare sau activităţi artistice, este 16 decembrie, când luna se află în Balanţă, unde formează o conjuncţie cu Destinul, dar şi o cuadratură cu Pluton din Capricorn. Se pot observa cu mai mare uşurinţă tendinţele conflictuale şi încăpăţânarea izvorâtă din lipsa de flexibilitate în faţa schimbărilor şi de fuga de durere. Poate că este un moment oportun de a dezvolta capacitatea de a accepta suferinţa, lucru care poate duce la o vindecare mai uşoară a rănii sufleteşti, şi, implicit, o capacitate mai mare de a trăi cu bucurie evenimentele frumoase.

Luna Nouă în Capricorn – 22 decembrie, ora 3:35

Ca şi Luna Nouă în Săgetător, şi această conjuncţie a luminariilor se formează în primul grad al zodiei, de data aceasta în Capricorn. Dacă în urmă cu o lună evenimentul indica nevoia de a redefini sistemele de referinţă, de valori, credinţele personale, de această dată este vorba de bazele unui nou sistem de viaţă, ancorat în realitate şi care să genereze rezultate pe termen lung. Se formează în casa a II-a a resurselor personale, a veniturilor proprii. Această poziţie poate indica un nou început, o nouă viziune în gestionarea valorilor personale, ca o consecinţă firească a bilanţului pe care îl sugera Luna Plină din Gemeni.

Cu un nou sistem de referinţă, solid, cu sens pentru propria persoană, putem, fiecare, individual, să formulăm în mod realist obiective personale realizabile, care pot avea ca rezultat nu doar o valorificare mai bună a propriilor calităţi şi resurse, dar şi o sporire a veniturilor personale şi câştigarea unui nou statut social.

Energiile acestei Luni Noi sunt amplificate şi de conjuncţia Mercur, Pluton, Venus. Acest stelium din Capricorn formează un careu în T cu Axa Nodurilor Lunare şi cu Uranus din Berbec. Schimbările nu sunt niciodată uşoare şi, pentru a avea un efect pe termen lung, este necesar să se producă în profunzime. Pentru că emoţiile sunt reduse în intensitate, iar gândirea redevine clară şi logică, sunt mai mari şansele să se observe particularităţile lumii interioare care generează blocaje, auto-sabotări, care se manifestă prin nemulţumiri faţă de propria persoană, tendinţe punitive, critică şi autocritică exagerată.

Această Lună Nouă este ultima din acest an care precede ingresul lui Saturn în Săgetător. Este ca şi cum ar crea terenul propice ca un nou sistem de valori, o nouă filosofie de viaţă, să poate fi adoptată.

Luna în creştere 22-31 decembrie

Finalul lui decembrie, şi implicit de an, găseşte Luna în Taur, de unde formează o relaţie armonioasă cu Soarele şi Pluton din Capricorn. Călătoria de la Capricorn până la Taur nu este una lipsită de evenimente emoţionale intense, nu doar pentru că Luna este în creştere, dar şi pentru că rând pe rând formează conjuncţii cu Marte din Vărsător (25 decembrie), cu Neptun din Peşti (26 decembrie), cu Uranus şi Nodul Sud din Berbec (29 decembrie). Toate acestea par să ne introducă într-un carusel emoţional. De la dorinţa de a pune în aplicare toate gândurile, trecând prin aderarea afectivă la diverse idealuri personale sau de împrumut ori prin stări de acută dorinţă de relaxare şi odihnă, de izolare şi reculegere, până la curajul nebun al începuturilor şi entuziasmul generat de intuiţii şi idei inovatoare. Finalul de an este, cel puţin din perspectiva lunară, unul plin de trăiri intense, de insighturi profunde, de potenţiale de schimbare a vieţii şi a comportamentului în faţa ei.

Un Decembrie înflăcărat şi împodobit cu speranţă, optimism şi determinare!

Note tehnice

Perioadele de mers în gol ale Lunii:
30 nov. 22:47 – 1 dec. 3:14
3 dec. 4:42 – 7:15
5 dec. 8:45 – 12:28
7 dec.11:52 – 19:34
10 dec. 2:14 – 5:14
12 dec.14:48 – 17:19
15 dec. 4:11 – 6:05
17 dec. 7:40 – 16:52
19 dec.23:11 – 23:55
21 dec.14:35 – 22 dec. 3:25
23 dec. 5:17 – 24 dec. 4:52
25 dec.17:11 – 26 dec. 6:07
27 dec.17:44 – 28 dec. 8:35
30 dec. 2:46 – 12:56

Aspectele exacte Lună-Soare:
Trigon: 1 dec. 19:29, gr. 10 Be/Sa și 11 dec. 20:19, gr. 20 Le/Sa.
Opozitie: 6 dec. 14:27, gr. 15 Ge/Sa.
Careu: 14 dec. 14:50, gr. 23 Fe/Sa și 28 dec. 20:31, gr. 7 Be/Ca.
Sextil: 17 dec. 7:39, gr. 26 Ba/Sa și 26 dec. 13:46, gr. 5 Pe/Ca.
Conjuncție: 22 dec. 3:35, gr. 1 Ca.

ANDREEA TALMAZAN

andreea-talmazan-autor