Cristiana TanaseEseuri & Reflectii

Dialogul astrologic, conexiune si reflexie

de Cristiana Tanase

Una din legile universale ce dirijeaza subtil viata in lumea aceasta ne pastreaza in echipa trairile interioare si intamplarile exterioare. Cu toate ca intre ele se interpune un defazaj ca timp de manifestare, multi dintre noi devenim tot mai fin atenti la sincronicitatile si legaturile cauza-efect sau, spus altfel, constientizam ca ceea ce numim tesatura a vietii se croseteaza in mers din experientele noastre interioare.

Imagine de Cristiana Tanase
Imagine de Cristiana Tanase

Iata cum, in cautarea starii de bine, avem oricand la dispozitie un instrument deosebit de puternic pentru a iesi din (auto)conditionarile trecute (trecutul acestei vieti sau al altora, daca acceptam existenta lor): identificand, pe modelul povestii actuale, conexiunile de tip proces interior – eveniment exterior, apoi trecand la ajustarile de rigoare din punct de vedere al atitudinilor noastre.

In felul acesta, suntem inclusiv creatorii intalnirilor noastre si, asa cum spune Visatorul din Scoala Zeilor, orice om care ne iese in cale poarta de fapt un mesaj pentru si despre noi, fiindca este oglinda unei parti din noi.

In ceea ce priveste astrologia, ea presupune conexiune intre arhetipuri si cel mai adesea doi oameni fata in fata. Mesajul pentru celalalt ne determina sa activam in noi arhetipul Gemenilor, chiar si atunci cand ne analizam propria astrograma, iar celalalt devine eu.

Pe teritoriul Gemenilor mintea noastra imparte viata intr-o infinitate de fragmente pe care suntem impinsi sa le descoperim inclusiv sub forma altor persoane, apoi sa le recompunem alert intr-o retea dinamica de mici asocieri. Devenim ingineri de moment, mereu cautand piese noi si indicii exterioare. Provocarea, atunci cand receptam realitatea prin acest filtru, este de a pastra contactul cu toate aspectele, pe toate planurile. Astfel, suntem chemati sa facem conexiuni imediate, dar sa gandim pana la capat, sa vorbim, dar sa si ascultam, sa-i cautam si sa-i primim pe ceilalti, dar sa-i si recunoastem in noi.

Ca orice alt om prins in jocul vietii pe Pamant, astrologul reflecta si este reflectat. Nicio astrograma nu vine spre el la intamplare, cu singurul scop de a gasi in ea o schema de legaturi valabile exclusiv pentru celalalt. Acest mic artificiu in abordare sau – de ce nu? – aceasta lege fundamentala ne poate scoate din impas in descifrarea unei astrograme care nu se lasa citita usor.

In calitate de astrologi, daca reusim sa intelegem mesajul celuilalt pentru noi vom sti ce sa-i reflectam constructiv inapoi. De ce ne-am potrivit in acel moment al vietii noastre cu intamplarea de a fi solicitati sa traducem o anumita astrograma? Ce avem in comun, in termeni de racordari esentiale, cu posesorul ei? Dupa toate acestea, putem trece si de la identificare la proiectie: cum il putem ghida, prin avantajul unor accente pe care noi le avem, iar la el in harta sunt mai slabe? Dar si ce vad activ si pozitiv la acest om, iar eu inca nu am asimilat, pe modelul din propria mea astrograma? Fara exceptie, tehnicile si limbajul astrologic ne pun la dispozitie profunzimea si claritatea necesare pentru a identifica acest dublu mesaj.

A fi atenti la persoana din fata noastra in timp ce ramanem conectati la noi presupune vigilenta si trezire, constientizarea granitelor dintre doua lumi separate concomitent cu dizolvarea lor, axare lucida pe realitatea exterioara impartita in faze distincte, simultan cu sesizarea in mental a retelei de legaturi nevazute intre fragmente. Si daca arta de a descifra o harta astrologica este un dialog, poate inainte de toate ar fi bine sa ne stabilim sincer pozitia de pe care il abordam. Care dintre cele doua parti initiaza de fapt acest dialog si in favoarea cui? Iar raspunsul nu pare a fi unilateral, ci mai degraba sta in dualitate, la intersectia cauza-efect dintre starile-evenimentele pe care le creeaza in vietile lor cei doi participanti.