Mercur în Berbec – Matematica alegerilor

Luna păcălelilor îl aduce în prim-plan pe Mercur în zodia Berbecului, de pe 11 aprilie ora 07:49, până pe 27 aprilie. Simțurile se ascut, sângele începe să curgă mai repede, reacționăm rapid și acceptăm cu greu să ne contrazică cineva. Ne bazăm mult pe imaginație, iar imaginile vizuale trezesc în noi emoții puternice. Ne caracterizează spontaneitatea, încăpățânarea și oscilăm între idei și credințe pe care le schimbăm cu ușurință. Vrem totul hic et nunc și ne pot cuprinde accese de revoltă dacă nu primim întocmai. Este însă o perioadă în care imaginația ne este atu, suntem inventivi și originali în idei. Pe scurt, cam despre asta vorbește Mercur în Berbec.

Pe 12 aprilie, Mercur face sextil cu Saturn în Vărsător, ceea ce echilibrează foarte frumos situația. Mintea pare că ni se mai ordonează, suntem serioși, muncitori, demni de încredere și ambiția se îndreaptă înspre scopuri constructive. Devenim mai responsabili și luăm mai în serios autoritatea și respectul pentru lege. Ne este mai ușor acum să lăsăm resentimentele și să mergem mai departe, pentru a ne urmări țelurile. Este o perioadă bună pentru studiu.

Exprimarea este foarte frumos aspectată în această perioadă, abilitățile de comunicare se îmbunătățesc, iar comunicarea orală sau în scris devine o nevoie, dar și un punct forte. Să comunicăm cu ceilalți, să scriem, să vorbim, dar cel mai important, să fim deschiși cu ceilalți și să verificăm cu atenție sursele de unde ne luăm informațiile. Toate acestea sunt întărite și de sextilul pe care Mercur îl face, pe 18 aprilie, cu Venus în Gemeni. Suntem intuitivi și mai temperați. Poate chiar învățăm să ne bucurăm de ceea ce avem în jur și să ne mai descrețim frunțile.

În sprijinul acestor idei mai vine un sextil, acela pe care Mercur în face cu Marte în Vărsător pe 19 aprilie, care aduce la pachet dinamism, forță mentală și de exprimare, poate chiar și putere de convingere. Să nu confundăm însă această putere de convingere cu manipularea, căci se poate întoarce ca un bumerang. E o perioadă în care poate ne simțim prinși în case, într-o situație din care nu știm exact când și cum vom ieși sau în alte situații în care independența ne este alterată. Libertatea, însă, tot în noi o găsim. Simțul umorului ne poate ajuta să trecem mai repede peste toate ce ni se arată, însă nu în ideea în care luăm totul în glumă.

Careul pe care Mercur îl face cu Pluton în Capricorn pe 25 aprilie ne pune un pic la încercare, ne testează răbdarea și trezește în noi cinismul. De ce? Poate e ca o lucrare de control, să vedem ce am învățat. Poate e ca să învățăm să facem pace între instinct și rațiune. Sau ca să distrugem tipare, poate. Tipare împământenite de atât de mult timp, că nici nu le mai percepem ca fiind acolo. Etica și poziția socială sunt importante acum, aspectele sociale nu sunt de neglijat, iar aportul pe care noi îl putem aduce are o importanță mai mare ca niciodată. Raționamentele emise spontan nu-și au locul și nici rostul, iar gândurile și ideile e bine să le filtrăm cu grijă, să facem un efort să ținem gândurile negative în frâu. Există o agitație lăuntrică pe care nu o putem nega și nici ascunde. E un prilej bun să lucrăm cu temerile noastre și să nu le lăsăm să ne conducă.

Apare și o tendință de a exagera, o neclaritate în gândire, ambele imprimate de un alt careu, cel dintre Mercur în Berbec și Jupiter în Capricorn, de pe 26 aprilie. Acest careu ar putea aduce și o doză de intoleranță. De data aceasta, de luat în considerare este intoleranța la frustrare, care poate aduce cu ea tulburări digestive, zona stomacului fiind aceea unde resimțim furia și frustrarea. Jupiter se află în retrogradare în Capricorn, astfel că poate apărea o tendință la meschinărie, aspect ce nu-și are locul în contextul actual. Călătoriile sunt frumos aspectate, însă, având în vedere că situația actuală nu ne permite acest lucru, putem vorbi acum despre o călătorie înspre noi înșine, care poate începe chiar acum.

Proiectele nefinalizate ne prind din urmă. Ce ar fi ideal să înțelegem este că, uneori, e indicat să ne gândim bine la ce începem, cum vom face și care sunt rațiunile din spate. Cel mai important este să înțelegem că lucrurile nefăcute la timpul lor vin la pachet cu neajunsuri. Învățăm să gândim mai mult și mai profund. Sau cel puțin așa ar fi de preferat. Dorința de schimbare există în noi, dar mai contează și motivația acesteia.

Problemele vin acum ca o consecință a investițiilor, speculațiilor sau contractelor pe care le-am făcut până acum. Începem să culegem ce am semănat.

Transformări vor exista, cu siguranță. Cum se vor concretiza acestea stă în responsabilitatea noastră.

Trăim vremuri apăsătoare pentru noi toți. Cred că trebuie să privim cu realism această situație, să nu exagerăm repercusiunile ei, dar nici să le minimizăm prin adoptarea unei stări permanente de Zen și liniște în care totul este bine și frumos. Așa arată negarea. Realitatea este că printre noi circulă un coronavirus care ne face rău în mai multe privințe. Nu voi intra în detalii medicale sau de altă natură. Vreau doar să păstrez o notă realistă și să subliniez riscul căderii în capcana roz a negării.

Am reiterat în articolele mele ideea că introspecția are o importanță deosebită în dezvoltarea noastră. Având în vedere contextul actual, suntem presați să o facem. Putem alege să stăm acasă în frustrare și nemulțumire sau putem alege să folosim acest timp pentru noi, căci, până la urmă, viața este suma alegerilor pe care le facem.

Alina Nedeloiu

Alina Nedeloiu