Eseuri & ReflectiiSorana Cancel

Semnele mutabile şi condeiul

Semnele mutabile – Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii – sunt cele care se ocupă cu informația, cu a o cunoaște și a o transmite mai departe. Ei sunt povestitorii și scriitorii zodiacului.

Gemenii sunt povestitori animați, dinamici, care sar de la o idee la alta cu ușurința unui copil în joc și care-și îmbogățesc poveștile cu glume, aforisme, sarcasme, gesturi, ghidați de curiozitatea lor pură și de plăcerea de a ști. Ritmul verbal e alert, ideile curg una după alta cu rapiditate, poate dezorganizat; fiecare moment e o oportunitate pentru un nou joc.

Săgetătorii sunt povestitori care te prind în mrejele istoriilor lor, te transportă în teritorii îndepărtate, te fac să simți gusturile și parfumurile poveștilor exotice pe care ți le spun și îți insuflă dorința de a te bucura de viață clipă de clipă. Pentru ei totul e la superlativ, scopul lor e să creeze un întreg, o atmosferă,un tot grandios.

Peștii sunt povestitori de istorii îndepărtate și de vise care îți așază un văl pe ochi sau ți-l ridică pe cel existent, dezvăluindu-ți realitatea în alte nuanțe; poate scufundată în alcool și lipsită de orice granițe în timp și spațiu, poate cuprinsă de culorile infinitului. Cuvintele curg unul din altul, creând un tot în care structura și detaliul sunt înlocuite de spontan și de general; privirea se pierde în depărtare, ca și cum extrage de acolo esența tuturor lucrurilor.

În final, zodia care ne influențează acum, cea a Fecioarei, e povestitoarea care țese istorii cu răbdarea, cu atenția și cu priceperea unei croitorese care creează o tapițerie din mii de bucăți colorate. Am observat că scriitorii Fecioară sunt cei care creează romane complexe, lumi pe care le creionează până la cele mai mici detalii și cei care leagă intrigile poveștilor ca și cum ar avea în fața lor, ca pe panoul unui detectiv, viețile tuturor personajelor despre care scriu. Unele exemple de scriitori Fecioară:

  • Lev Tolstoi, autorul romanului “Război și pace”, Soare în conjuncție cu Luna și cu Mercur în Fecioară
  • J.K. Rowling, autoarea seriei “Harry Potter”, Soare în Leu, însă Stellium în Fecioară: Luna, Venus, Mercur, Uranus și Pluto
  • George R.R. Martin, autorul seriei “Urzeala tronurilor”, Soare în Fecioară

…creatori ale unor serii lungi, grele, ale unor lumi complexe și bogate în personaje, în conflicte și în descrieri minuțioase;

  • Agatha Christie – Soare, Ascendent și Saturn în Fecioară
  • Stephen King – Soare în Fecioară

…autori pricepuți în a crea suspans și intrigi complicate;

  • Jorge Luis Borges – Soare în Fecioară, autor care a revoluționat literatura spaniolă prin stilul lui simplu (Fecioarele caută, mai mult decât orice, simplitatea), însă în același timp profund.

Onorând sezonul, eu tocmai am terminat de citit primul volum din “Urzeala tronurilor” și urmează să îl încep pe al doilea. Să ne bucurăm în această lună de darurile pe care ni le aduce semnul Fecioarei, unul dintre cele mai pricepute în a mânui condeiul și a crea magia pas cu pas.

Sorana Cancel

Sorana Cancel