Diana SpineanInfluentele Lunii

Luna in iunie 2014

de Diana Spinean

Foto: Nick Kenrick
Foto: Nick Kenrick

Planificarea activitatilor dupa fazele Lunii

“Acest moment, ca toate momentele, este unul foarte bun, cu conditia sa stim cum sa-l folosim.” (Ralph Waldo Emerson)

Cea mai la indemana metoda de alegere a momentului favorabil pentru o activitate se bazeaza pe analiza pozitiei Lunii in raport cu Soarele si apoi cu celelalte planete. Desi este considerata o metoda simplista, este cea mai populara si utilizand-o ne asiguram cel putin un climat general armonios pentru activitatea in cauza.

Tot ce trebuie sa facem, inainte de a citi recomandarile urmatoare, este sa stabilim ce asteptari avem de la activitatea pe care dorim sa o intreprindem in aceasta perioada – cresterea si dezvoltarea ei, consolidarea sau finalizarea acesteia – si sa alegem faza Lunii si apoi ziua potrivita pentru nevoile noastre.

Nota: Comentariul se refera la modul in care ar putea evolua o anumita situatie in timp si la cum s-ar putea finaliza, in functie de ziua pe care o alegem pentru a ne ocupa de aceasta. Asadar, efectele nu se intind numai pe doua-trei zile, ci isi pun amprenta pe toata perioada de viata a activitatii in cauza.

luna-3Luna in crestere: 1 – 13 si 28-30 iunie

Perioada de crestere a Lunii este favorabila pentru demararea actiunilor, lansarea proiectelor sau dezvoltarea lor. In privinta sanatatii, de regula acum se fac mai usor tonifierea si fortificarea organismului, alimentarea cu energie vindecatoare a diferitelor organe, tratamentele, inclusiv tratarea dintilor (dar fara extractii) si cresterea in greutate.

Iata ce ar fi util sa retinem daca alegem ziua/zilele de:

 • [31 mai si] 1 iunie: avem sanse mari sa inregistram succes in ceea ce intreprindem acum, conditia fiind sa fim dispusi sa depunem efort pentru asta, sa luptam frumos pentru ceea ce ne dorim si sa fim pregatiti psihic si fizic sa facem fata schimbarilor bruste de situatie, daca apar, sau sa reluam cativa pasi. Un strop de prudenta este necesar! [Argumentatie: Luna in Rac impreuna cu Mercur si Jupiter, in relatii armonioase cu Venus, Neptun si Saturn retrograd; in relatii tensionate cu Marte, Pluton retrograd si Uranus].
 • 2, 3 si 4 iunie: ne putem reafirma, reconsolida sau reinventa imaginea (a noastra, a relatiei, a familiei, proiectului, organizatiei s.a.) si/sau ne putem manifesta intentiile intr-un mod mai creativ, care ne reprezinta mai bine. Sa tinem cont ca activitatile in parteneriat pot constitui o provocare mai mare acum decat de obicei. Sa dam dovada de seriozitate, prudenta si cumpatare chiar daca ne inflacaram si avem senzatia ca “lumea e a noastra”. [Argumentatie: Luna in Leu (Soarele in Gemeni), in relatii armonioase cu Marte, Soarele, Uranus si Nodul Nord; in relatii tensionate cu Venus si Saturn retrograd].
 • 5 si 6 iunie: este util sa ne pregatim pentru o tranzitie, o schimbare de interese sau o reintoarcere spre trecut. Sa luam in calcul oportunitatea de a aborda o chestiune mai veche, nefinalizata, taraganata sau lasata intr-o situatie incerta. Daca o facem de buna voie si includem “o pauza” si “un pas inapoi” in agenda noastra, vom putea in curand si avansa, oricat ar suna de paradoxal. Altfel, am putea fi ametiti de intorsatura pe care o pot lua lucrurile, stimuland haosul prin atitudinea noastra. [Argumentatie: Luna in Fecioara (Mercur stationar in Rac, pregatindu-se sa retrogradeze), in relatii armonioase cu propriul sau dispozitor, cu Venus, Pluton si Saturn retrograde si cu Jupiter; in relatii tensionate cu Neptun si Soarele].
 • 7, 8 si 9 (pana la pranz) iunie: este necesara o reevaluarea a unui parteneriat important si a unor chestiuni pragmatice privitoare la acesta si la actiunea care se doreste a fi intreprinsa in continuare si care poate depinde de un “celalalt”. Negocierile si schimburile de idei pot fi aprinse si totodata stimulante. Detalii etice, juridice, financiare ar trebui sa ne atraga atentia acum, fiind deosebit de importante! [Argumentatie: Luna in Balanta (Venus in Taur), impreuna cu Marte si Nodul Nord, in relatii armonioase cu Soarele si tensionate cu Mercur stationar, Pluton retrograd, Uranus si Jupiter].
 • 9 (dupa pranz), 10 si 11 (pana la pranz) iunie: ar putea fi necesar sa refacem parti importante ale proiectului nostru sau sa acceptam testarea, evaluarea lui riguroasa. Procesul poate fi neplacut dar extraordinar de util. Parteneriatele incheiate si aspectele estetice si financiare ale chestiunii in cauza ar fi bine sa fie primele vizate, supuse celor mai amanuntite si intransigente analize. [Argumentatie: Luna in Scorpion (Marte in Balanta), impreuna cu Saturn retrograd, in relatii armonioase cu Mercur, Neptun si Pluton retrograde si cu Jupiter; in relatie tensionata cu Venus].
 • 11 (dupa pranz) si 12 iunie: vezi Luna plina din 13 iunie.
 • 29 (dupa pranz) si 30 iunie: ar putea fi necesar sa ne ocupam de o chestiune de imagine, de putere, de implicare. S-ar putea sa gasim ca fiind util sa renuntam la o anumita pozitie, la un anumit rol pe care il jucam si sa ne asumam un altul, care ne reprezinta mai bine. Am putea fi tentati sa dam inapoi pe ultima suta de metri si nu este gresit sa o facem daca simtim ca am pornit inspre o destinatie pe care nu am ales-o noi. Sa dam dovada de creativitate si responsabilitate si sa ne amintim de puterea exemplului. [Argumentatie: Luna in Leu (Soarele in Rac), in relatii armonioase cu Venus, Marte, Nodul Nord, Uranus si Mercur retrograd; in relatie tensionata cu Saturn retrograd].

luna-5Luna plina: 13 iunie

In general, cand este Luna plina nu este recomandat sa incepem noi proiecte sau sa facem schimbari importante. Fie ca dorim sau nu, actiunile noastre vor atrage atentia si va exista o mare probabilitate ca tensiunile acumulate sa rabufneasca acum. In ceea ce priveste sanatatea, se vor evita, la modul imperativ, interventiile chirurgicale, extractiile dentare si eforturile fizice prea mari.

In zilele de 11, 12 si 13 iunie vom putea observa cu claritate roadele gandurilor si ale demersurilor noastre din 28 mai si pana acum (vezi Luna noua de atunci ). Sa deschidem bine ochii si sa luam aminte pentru a sti ce sa facem in continuare! Provocarea ar putea consta insa in a ramane atenti, fiindca lucrurile tind sa se precipite in aceste zile…

Ritmul devine mai alert, iar noi ar fi bine sa tinem pasul fara a ne agita! Am putea constata ca apar schimbari la orizont si ca acesta se largeste, dezvaluindu-ne mai mult din peisaj. Sa lasam lucrurile sa curga firesc pentru ca cel mai probabil ne aflam in tranzitie spre o alta situatie de viata. Ceea ce inseamna ca n-ar fi intelept sa ne punem vreo baza solida in ceea ce traim acum sau in ofertele care ni se fac. Sa ramanem flexibili, deschisi, si sa actionam doar atat cat este necesar pentru a ne adapta, a ne regla pozitia astfel incat sa nu pierdem din vedere directia in care vrem sa mergem.

Sunt vizati in special nativii semnelor mutabile – Gemeni, Sagetator, Pesti, Fecioara – si cei cu Ascendentul, Luna sau alte planete rapide in aceste zodii in harta natala, dar nu numai (atentie si semnele cardinale: Rac, Balanta, Berbec, Capricorn).

[Argumente astrologice: Luna intrata in Sagetator (in receptie mutuala cu propriul sau dispozitor, Jupiter din Rac) stabileste relatii armonioase cu Marte, Uranus si Nodul Nord si relatii tensionate cu Neptun, realizand in dimineata zilei de 13 iunie opozitia cu Soarele, aflat la gradul 23 Gemeni].

luna-7Luna in descrestere: 14 – 26 iunie

Perioada cu Luna in descrestere este favorabila pentru a renunta la anumite activitati, proiecte sau relatii care nu ne mai convin. De asemenea, este indicata pentru actiunile de consolidare, finalizare sau planificare, insa, in niciun caz, pentru lansarea acestora! Tot acum se pot face si imprumuturi bancare. In sfera sanatatii, de regula se face mai usor dezintoxicarea organismului, operatiile chirurgicale, extractiile dentare si curele de slabire.

Iata ce ar fi util sa retinem daca alegem zilele de:

 • 14 si 15 iunie: aptitudinile relationale si estetice, flerul si apelul la experienta si autoritate ne sunt aliati de nadejde, mai ales daca trebuie sa ne sustinem ideile sau pozitia intr-o confruntare. Sa fim apti pentru schimbari in planurile noastre, pentru un ritm de lucru mai sustinut si sa ne asiguram ca aspectele legale si financiare ale chestiunii care ne preocupa sunt in ordine. Sa acceptam implicarea unei persoane de incredere sau sa alegem solitudinea ca partener… [Argumentatie: Luna in Capricorn (Saturn retrograd in Scorpion), impreuna cu Pluton retrograd, in relatii armonioase cu Neptun si Saturn retrograde si cu Venus; in relatii tensionate cu Mercur retrograd, Marte, Uranus, Nod Nord si Jupiter].
 • 16 si 17 iunie: este necesar sa lucram la infrastructura chestiunii care ne preocupa, sa dam dovada de inventivitate si sa ne asiguram ca facem lucrurile ”dupa chipul si asemanarea noastra”, chiar daca tinem cont si de norme. De asemenea, poate fi util sa renuntam, spre exemplu, la o atitudine care ne insingureaza sau la un partener care se dovedeste inutil, rigid, neserios. [Argumentatie: Luna in Varsator (Saturn retrograd in Scorpion), in relatii armonioase cu Marte, Uranus, Nodul Nord si Soarele; in relatii tensionate cu Saturn retrograd si Venus].
 • 18 si 19 iunie: putem beneficia de sprijin si de resurse, iar in privinta resurselor informationale, acuratetea si calitatea lor ar trebui sa ne preocupe acum, nu cantitatea lor. Unele informatii ar putea fi contradictorii sau ne pot pune pe drumuri degeaba. Este necesar sa desfasuram un sistem de triere a acestora si probabil seriozitatea sursei este cel mai bun reper. Se recomanda prudenta in tranzactii si deplasari, precum si pauze frecvente pentru relaxare. [Argumentatie: Luna in Pesti (Jupiter in Rac) impreuna cu Neptun retrograd, in relatii armonioase cu Saturn si Pluton retrograde si cu Venus si Jupiter; in relatii tensionate cu Soarele si Mercur retrograd].
 • 20 si 21 iunie: ar fi bine sa apelam la cunostinte, informatii sau documente din trecut daca avem de rezolvat o chestiune presanta sau daca ne aflam intr-o competitie. Poate fi un moment util sa valorificam idei mai vechi, intr-un mod inedit; sa judecam ce anume din ceea ce am realizat pana acum a merita efortul, ce lupta a meritat purtata, ce aliati si ce abilitati am dobandit atunci si care anume ne sunt de folos acum [Argumentatie: Luna in Berbec (Marte in Balanta), in relatii armonioase cu Mercur retrograd; in relatii tensionate cu Pluton retrograd, Marte, Nodul Nord si Jupiter].
 • 22, 23 si 24 (pana la pranz) iunie: ar fi bine sa incetinim ritmul, sa dam dovada de rabdare si pragmatism si eventual sa fim pregatiti sa observam si sa admitem punctele slabe ale activitatii pe care o desfasuram. Daca ne simtim testati sau intampinam obstacole, sa cerem sprijin fiindca il vom primi cu generozitate (gest pe care am putea sa-l facem si noi la randul nostru). Ar putea fi momentul sa luam in calcul si o reorientare sau sa lasam ca ceva/cineva sa dispara din orizontul nostru, cel putin pe moment. Spatiul obtinut astfel, ne va prii… [Argumentatie: Luna in Taur (Venus trece din Taur in Gemeni), in relatii armonioase cu Soarele, Neptun si Pluton retrograde si cu Jupiter; in relatii tensionate cu Saturn retrograd].
 • 24 (dupa pranz), 25 si 26 iunie: calitatea de care avem cel mai mult nevoie acum este atentia distributiva, fiindca am putea fi solicitati in directii diferite, de diverse persoane. Putem realiza mai multe activitati deodata cu conditia ca acestea sa ne fi intrat deja in rutina, sa nu ne grabim si sa facem pauze scurte intre ele, pentru deconectare mentala. Putem realiza cu succes activitati creative sau care necesita abilitati sociale ridicate, dar e de preferat sa le exersam intr-un context familiar [Argumentatie: Luna in Gemeni impreuna cu Venus si Mercur retrograd; in relatii armonioase cu Marte, Nodul Nord si Uranus; in relatie tensionata cu Neptun].
 • 28 si 29 (pana la pranz) iunie: vezi Luna noua din 27 iunie.

luna-0Luna noua: 27 iunie

In general, momentul de Luna noua favorizeaza activitatile care se vor a fi ferite de „ochii lumii”, deci pentru care este contraindicata atentia publica, cum ar fi chestiunile intime, secrete, intalnirile private, s.a.m.d. Este indicat sa asteptam ca Luna sa intre in faza de crestere pentru a demara un proiect nou sau pentru a incepe orice activitate importanta.

Perioada care urmeaza (27 iunie – 27 iulie 2014), si care se afla sub stapanirea acestei lunatii, sta sub semnul Racului si ne vorbeste in principal despre protectie, sustinere si hranire, atat la propriu cat si la figurat.

27 iunie este un moment bun sa meditam la cum, cat si cu ce ne hranim stomacul, mintea si sufletul; la mecanismele noastre defensive, la modul in care oferim si primim protectie si sustinere, si (din partea) cui? Sunt acestea eficiente si necesare? Ne confruntam cu un exces sau cu o lipsa intr-o anumita privinta?

Daca suntem in mijlocul unei confruntari, e momentul sa fim prudenti, sa ne retragem putin, sa gandim strategia de aparare si sa ne atragem aliati! De altfel, in orice situatie ne-am afla perioada asta, este avantajos sa ne gandim la protectia noastra, a celor dragi, a resurselor noastre si eventual la strategii de a obtine mai mult si mai bun din ce ne este necesar.

Indemnul se adreseaza in special nativilor semnelor cardinale – Rac, Capricorn, Balanta, Berbec – si celor cu Ascendentul, Luna sau alte planete rapide in aceste zodii in harta natala, dar nu numai.

[Argumentatie: Luna intrata in Rac realizeaza conjunctia cu Soarele, stabileste relatii armonioase cu Neptun si Saturn retrograde si relatii tensionate cu Marte, Nodul Nord, Pluton retrograd si Uranus. In final, realizeaza o conjunctie cu Jupiter.]

Alte informatii utile

Luna fara directie (sau mersul Lunii in gol)

Despre intervalele cu Luna fara directie (“void of moon”) se spune ca ar fi momente de timp in care pare ca facem totul degeaba, existand o mai mare probabilitate ca activitatea sa nu se finalizeze la parametri doriti. Recomandarea obisnuita este sa ne urmam rutina, sa ne relaxam, sa meditam. Pe de alta parte, putem folosi aceste momente in favoarea noastra atunci cand dorim ca actiunea sa NU aiba efecte, adica repercusiuni (cum ar fi o intalnire cu seful prin care stim ca urmeaza sa fim disponibilizati).

Mai sus, in prezentarea zilelor, am tinut cont si de aceste momente, insa le-am gandit in functie de contextul astral al zilei in discutie. Dar, pentru cei care doresc sa le utilizeze izolat, iata lista completa a momentelor cu Luna fara directie din luna calendaristica curenta:

1 iun. 9:32 – 2 iun. 4:43
3 iun. 17:41 – 4 iun. 17:20
6 iun. 12:13 – 7 iun. 5:01
8 iun. 22:47 – 9 iun. 13:38
11 iun. 5:21 – 18:23
13 iun. 7:11 – 20:04
15 iun. 9:35 – 20:27
17 iun. 21:07 – 21:26
19 iun. 22:05 – 20 iun. 0:26
22 iun. 1:24 – 6:03
24 iun. 4:49 – 14:05
26 iun. 14:56 – 27 iun. 0:05
29 iun. 4:02 – 11:43

Aspecte exacte Luna-Soare:

 • Sextil: 3 iun. 5:53 gr. 13 Le/Ge si 22 iun. 7:19 gr. 1 Ta/Ra.
 • Cuadratura: 5 iun. 23:38 gr. 16 Fe/Ge si 19 iun. 21:38 gr. 29 Pe/Ge.
 • Trigon: 8 iun. 14:43 gr. 18 Ba/Ge si 17 iun. 15:11 gr. 27 Va/Ge.
 • Opozitie: 13 iun. 7:11 gr. 23 Sa/Ge.
 • Conjunctie: 27 iun. 11:08 gr. 6 Rac.

Recomandari: