Loredana ChiperiSfatul astro-financiar

Sfatul astro-financiar pentru luna ianuarie 2015

Numele lunii ianuarie (latină: Ianuarius) vine de la zeul Ianus din mitologia romană, zeu înfățișat cu două fețe opuse: una privea înainte, cealaltă, înapoi. Era zeul ușii, al sărbătorilor și ritualurilor de trecere, al fenomenelor de tranziție. În mediul financiar, luna ianuarie are tot două fețe: una orientată spre anul care se încheie și alta spre anul care tocmai a început. Există o strânsă legătură Soare (Capricorn) – Saturn (Săgetător) – Jupiter (Leu) pentru primele 20 de zile din acest an. Managementul companiei, consiliul de administrație ținând cont de regulile, responsabilitățile fiecăruia și a planului inițial poate să stabilească punctele slabe, punctele forte ale companiei pentru anul care abia s-a încheiat. Și totodată, să meargă mai departe cu proiecția anului viitor și chiar a următorilor ani. Este momentul bilanțului. Stabilim cifrele finale, facem analizele, comparăm cu bugetul inițial, stabilim deviațiile, tragem concluziile. Și cu rezultatele obținute mergem mai departe proiectând direcțiile principale, trasând concret sarcinile, responsabilii de proiect, termenele limită şi etapele intermediare. Toate sunt puse pe hârtie, discutate, înțelese și aprobate de conducere, coordonatori și experții tehnicieni.

Foto: discutant
Foto: discutant

Luna ianuarie, ca și tot anul 2015, este sub influența a doua evenimente importante petrecute la sfârșitul anului trecut și anume: Luna Noua formată în Capricorn pe 22 decembrie cu stăpânul său, Saturn, încă în Scorpion, în ultimul grad și apoi, o zi mai târziu, ingresul lui în Săgetător. Astfel, Saturn își pune amprenta prin tranzitarea celor 2 semne zodiacale: asumarea trecutului și reconstrucția viitorului. Suntem puși să vedem, să recunoaștem și mai ales să acceptăm atât acțiunile concrete care au adus beneficii financiare, cât și pe cele care au avut impact negativ în rezultatul companiei. Cu o reconstrucție a gândirii, a mentalității noastre, cu foarte multă asumare și înțelegere punem bazele proiectelor pe termen lung prin acțiunile noastre zilnice.

Cu bateriile încărcate după sărbători, începem anul 2015 cu Luna Plină în Rac, pe 5 ianuarie. Este un moment maxim de energie și putere de lucru, de concretizare a acțiunilor întreprinse în perioada sărbătorilor și nefinalizate, de demarare a proiectelor noi. Intrăm pe drumul firesc al lucrurilor canalizându-ne întreaga atenție scopurilor precise și bine definite. Mercur se va alătura lui Venus și Marte în Vărsător formând un sextil cu Uranus (Berbec) guvernatorul modern al acestei zodii. Marte şi Uranus sunt în recepție mutuală de domiciliu, contopindu-și energia și invitându-ne spre originalitate, libertate, inventivitate. Sistemele informatice și electronice sunt la mare căutare. Vrem parcă să automatizăm toate acțiunile noastre, să ne ușurăm și să eficientizăm munca de zi cu zi, rutina. Ne dorim idei noi care să ne ajute în activitățile zilnice. Și astrele ne suțin în acest sens. Vrem mai multă libertate, mai mult spațiu de manevră, mai mult dinamism. Ținând cont de trecut, privind înapoi cu un ochi critic și plecând mai departe cu încredere și optimism măsurat și controlat deschidem porțile spre noi orizonturi, ne dăm voie să creăm noi posibilități de lucru.

Până pe 23 ianuarie, Mercur este în mers direct, pentru ca apoi să-și înceapă mersul aparent retrograd. În perioada 5 ianuarie – 3 martie face un drum  ”înainte-înapoi-înainte” pe primele 16 grade al zodiei Vărsător. Vorbim așadar de aproape 2 luni când comunicarea, circulația informației (prin orice mijloace: vorbit, scris, poștă electronică) este foarte importantă pentru noi toți. Acțiunile întreprinse în intervalul 5 – 23 ianuarie ar trebui revizuite, regândite, reanalizate în perioada 23 ianuaire – 12 februarie, pentru ca apoi să intre pe fluxul direct. Cu cât comunicăm mai exact, mai precis și ne asigurăm că interlocutorul nostru a înteles ce am vrut noi să spunem, cu atât mai repede vor curge lucrurile în direcția dorită. În perioada de retrogradare, 23 ianuarie – 12 februarie, este bine să verificăm dacă email-urile trimise au ajuns la destinație, dacă s-a recepționat corect mesajul transmis, dacă fiecare știe ce, cum și când are de făcut. Verificarea și reverificarea sunt foarte importante. Altfel, s-ar putea să ne trezim mai târziu că lucrurile au fost omise, că anumiți pași au fost executați în mod incorect și astfel consecințele amâna cel puțin anumite termene.

Negocierea contractelor în această perioadă e favorizată printr-o abordare diferită decât de obicei, prin nonconformism. S-ar putea astfel, să obținem rezultatele dorite mult mai repede și mai bine.

Energia Vărsătorului este susținută  și de Luna Nouă de pe 20 ianuarie. Vom fi tentați să dăm curs ideilor inovatoare. Dar recomand prudență, analiză și regândire. Dacă este o idee care de mult ne dă târcoale și din diverse motive nu am reușit să o punem în practică, atunci este un moment propice. Implicarea în investiții pe termen lung, care să necesite acordarea de împrumuturi sau transferul de lichidități ar trebui amânată pentru martie sau cel mai bine aprilie. Banii investiții in astfel de proiecte se vor întoarce la noi cu un randament scăzut.

Odată cu intrarea lui Marte în Pești (12 ianuarie), dar cu precădere în intervalul 19 – 21 când face conjuncție cu Neptun, este bine să fim precauți, să nu luăm tot de bun fără să verificăm puțin înainte. Cu alte cuvinte „nu tot ce zboară se mănâncă”. Comerțul este favorizat prin creșterea vitezei de rotație a stocurilor. Încasarea banilor pentru marfa vândută s-ar putea, însă, să se producă cu întârziere.

La sfârșitul lunii, pe 27 ianuarie, mica benefică Venus, părăsește semnul Vărsătorului și intră in semnul exaltării sale, Pești. Întâlnindu-l pe Neptun, situația nu este chiar așa cum pare, în special în relațiile șefi – subalterni. În schimb, domenii cum ar fi cinematografia, producția și comercializarea alcoolului, industria sanitară și chimică sunt favorizate. Suntem mai receptivi la artă și cultură, deviem ușor din mediul rigid al afacerilor. O ieșire la restaurant, o invitație la o galerie de artă, la o expoziție de fotografie sunt locuri unde putem să întâlnim oameni noi, să discutăm detașat, fără rigiditatea biroului și să deschidem astfel noi oportunități.

Cu un ochi care să analizeze anul tocmai încheiat, un altul care să fie vigilent la anul care tocmai a început și amândoi fiind atenți la acțiunile curente, luna ianuarie este o luna importantă, anunţând rezultatele anului precedent și obiectivele anului viitor. Toate acestea stau cu precădere sub influența lui Saturn care impune: structură (coloană vertebrală), organizare şi responsabilitate.

LOREDANA CHIPERI

loredana-chiperi-autor