Luna în martie 2015

Luna în creştere 1-5 martie 2015

Germănar, Martie în tradiţia populară, începe cu Luna aflată în domiciliu şi fără direcţie. Începutul de primăvara calendaristic este, din punct de vedere emoţional, unul care ţine mai mult de echilibrul interior şi de capacitatea fiecăruia de a analiza şi de a se raporta matur la evenimentele din viaţa sa. Din 2 martie, când Luna se mută în Leu, unde formează o conjuncţie cu Iunona şi cu Jupiter retrograd, şi se află în relaţie armonioasă cu Axa Nodurilor Lunare şi cu Venus, Marte şi Uranus din Berbec, viaţa psihică se animă şi, conştient sau nu, vom începe să căutam acele tipuri de experienţe în care să oferim sentimente de tandreţe, de căldură, de ocrotire şi în care să ne simţim iubiţi. Impulsurile care vin dinspre Berbec sunt puternice şi orientate spre relaţionare intimă. Pericolul care poate să apară este determinat de motivaţiile personale şi de incapacitatea de a discerne între dragoste şi sexualitate, între sentimente şi actul fizic, suprapunându-le astfel încât să se atingă anumite scopuri personale.

Foto: Nicolas Michel
Foto: Nicolas Michel

Pe de altă parte, acest aspect favorizează relaţiile cu cei mici, potenţialul creativ, dorinţa de a se juca, iar prin joc de a relaţiona, de a oferi afecţiune, fără implicare erotică.

Luna Plină în Fecioară – 5 martie 2015

Opoziţia luminariilor la grad se formează la ora 20:04, ora României, unde Soarele este în casa a VI-a în conjuncţie cu Chiron, iar Luna este în casa a XII-a în conjuncţie cu Lilith; ascendentul momentului este în Balanţă, în conjuncţie cu Nodul Nord. Această Lună Plină este un eveniment astrologic al cărui mesaj principal vizează purificarea, vindecarea, munca şi capacitatea de sacrificiu. Nevoia de solitudine se poate transforma cu uşurinţă în teamă de singurătate, de abandon, de respingere. Plecând de la aceste premise, unii dintre noi se aruncă în muncă sau în relaţii care să amăgească şi să îndepărteze pentru moment aceste angoase. Pe de altă parte, însă, este o nevoie a fiinţei de a duce o muncă cu sine de a putea tolera solitudinea. Este o perioadă de reflecţie asupra propriei vieţi, o nevoie de confruntare cu propriile temeri, de formulare a unor întrebări care pot declanşa un proces real de vindecare emoţională.

Ascendentul în Balanţă în conjuncţie cu Nodul Nord indică necesitatea unei relaţionări sănătoase, mature cu lumea, cu cei din jur şi în special cu partenerul de viaţă. Prin relaţie sănătoasă şi matură înţeleg acel tip de relaţie în care fiecare dintre parteneri este conştient de rănile proprii (indicate de Luna şi Lilith din Fecioară), de modul în care aspecte ale relaţiilor primare cu figurile parentale sunt aduse şi jucate în spaţiul relaţional. Planetele din Berbec în conjuncţie cu Nodul Sud şi cu Descendentul indică, pe de altă parte, că o resursă importantă pentru propria analiză o reprezintă relaţiile precedente, bagajul emoţional cu care persoana a rămas în urma acestora, indiferent cât de stabile în timp şi spaţiu au fost relaţiile respective. Din reacţiile celorlalţi la propria persoana se pot extrage elemente esenţiale despre modul de relaţionare, elemente care pot contribui la îmbunătăţirea imaginii de sine.

Vindecarea vine, aşa cum indică Soarele şi Chiron din Peşti şi din casa a VI-a, prin capacitatea de a identifica şi renunţa la acele aspecte ale personalităţii care în mod aparent definesc personalitatea cum ar fi locul de muncă, familia etc. În acelaşi context, capacitatea de a empatiza cu cei din jur, de a accepta şi viziunile altora despre lucruri concrete sau abstracte, poate duce la vindecare personală, prin acceptarea propriilor limite şi acceptarea unicităţii fiecăruia.

Luna în descreştere 6 – 20 martie 2015

Ca orice perioadă de descreştere a Lunii, şi aceasta favorizează retragerea în sine, întoarcerea investirii emoţionale a celorlalţi cu investirea emoţională în propria persoană. Această atitudine, deşi regresivă, poate fi percepută de exterior ca fiind una egoistă. Pe 7 şi 8 martie, Luna se află în conjuncţie cu Nodul Nord ceea ce poate intensifica nevoia de a relaţiona, dar, de asemenea, poate indica nevoia de exprimare a propriilor emoţii în cadrul unei relaţii. A fi înţeles şi acceptat sunt două dintre necesităţile vitale ale unei persoane în câmpul relaţional, oricare ar fi natura şi gradul de intensitate a acestuia.

Între 9 şi 11 martie, perioadă în care Luna se află în Scorpion şi în relaţie tensionată cu Jupiter retrograd din Leu, impulsurile erotice ar putea sta la baza unor conflicte cu persoana iubită. Sexualitatea ar putea deveni, în unele cazuri, o prioritate. Frustrările de această natură ar putea avea ca şi rezultat stări de furie, manifeste sau nu, dar care pot perturba echilibrul emoţional.

12 martie găseşte Luna în conjuncţie cu Saturn în Săgetător şi implicată în Trigonumul Aureum pe semne de Foc, cu Jupiter (retrograd în Leu) şi Uranus, Marte şi Nodul Sud din Berbec. Ca de obicei, această Piramidă susţine viaţa, intuiţia, capacitatea de a extinde conştientul prin elaborarea problemelor de natură emoţională. Schimbarea reperelor personale, de la raportarea la persoane, la raportarea la valorile şi calităţile personale, pot avea ca rezultat o îmbunătăţire a imaginii de sine, o doză mai mare de asumare a propriei persoane, şi nu în ultimul rând, mai mult curaj de exprimare proprie, individuală.

O zi încărcată emoţional este şi cea de 15 martie când Luna formează o conjuncţie cu Pluton din Capricorn. Se poate trăi sentimentul de dezrădăcinare, de pierdere a stabilităţii interioare, o vitalitate scăzută. Este important ca în această zi să se acorde o atenţie mai mare pielii şi oaselor, dar şi zonei craniene. Cuadratura pe care Luna şi Pluton o formează cu planetele din Berbec şi careul în T cu Axa Nodurilor Lunare, favorizează creşterea tensiunii psihice, a stărilor de nemulţumire, precum şi un grad mai mare de autocritică. Nu este exclus ca în unele cazuri observaţiile pe care alţii le fac la adresa activităţii individuale, să fie percepute ca şi critici şi astfel, să le fie deformate sensul şi să sporească stările de anxietate.

Luna Nouă în Peşti – 20 martie 2015

O nouă Lună Nouă se formează în Peşti, de această dată pe ultimul grad al zodiei, în casa a X-a a momentului, având Ascendentul în Rac. Conjuncţia luminariilor trasează un trigon la Saturn, proaspăt intrat în mişcare retrogradă, guvernator al casei a X-a.

Evenimentul este important prin simbolistica sa, care vizează asumarea şi manifestarea propriei puteri şi vindecarea autorităţii interne, adică a Supraeului. Flexibilizarea modului în care ne privim şi ne analizăm performanţele, realizările, împlinirea obiectivelor şi a idealurilor, este prioritatea esenţială a acestei Luni Noi. Această relaxare a modului în care ne tratăm noi pe noi înşine presupune un proces de identificare a restricţiilor pe care ni le impunem, a pedepselor pe care ni le aplicăm, fie din considerente morale, fie din considerente de loialitate faţă de anumite credinţe moştenite din familie sau de loialitate faţă de anumite figuri parentale şi atitudinile acestora. Dar, poate cea mai mai importantă schimbare de atitudine interioară ar trebui să fie faţă de normele religioase care pot impune o credinţă falsă, abuzivă şi redefinirea atât a Credinţei cât şi a Divinităţii ca formă de autoritate superioară, care guvernează viaţa.

Ascendentul în Rac pune accentul pe nevoia de siguranţă emoţională, siguranţă obţinută prin propriile eforturi, indiferent de temperament, în raport cu percepţia lumi asupra propriei persoane. Începând cu această Lună Nouă o atenţie mai mare asupra naturii mesajelor emoţionale, poate conduce spre o nouă atitudine faţă de propria persoană, o atitudine care are la bază blândeţea, toleranţa, înţelegerea şi acceptarea cu bune şi cu rele a ceea ce reprezentăm, fiecare dintre noi, pentru noi şi pentru ceilalţi.

Luna în creştere 21-31 martie

În această perioadă Luna parcurge zodiile de la Peşti la Fecioară, zodie în care se află la finalul lui martie. Primele zile ale intervalului (20, 21), când Regina Nopţii se află în Berbec, sunt intense, pline de vitalitate, cum se cuvine unui Echinocţiu de Primăvară, deci unui început de primăvară astrologic. Instinctele se manifestă conştient sau inconştient la o intensitate greu de suportat. Acţiunile impulsive cresc riscul de accidente, iar în unele cazuri pot fi catalogate ca egoiste, infantile şi repetitive. În această poziţie, deşi din nou este implicată în Piramida pe semne de Foc, Luna poate spori activitatea emoţională într-atât încât energia dislocată să devină distructivă sau autodistructivă.

Pe 22 martie, aflată în conjuncţie cu Venus în Taur, trasează o cuadratură la Jupiter (retrograd) din Leu şi un sextil la Neptun şi Mercur din Peşti. Creşte nevoia de siguranţă afectivă, precum şi aceea de a impune limite, prin trasarea clară a spaţiului vital, intim. Uneori prea multă afecţiune din partea celorlalţi poate deveni sufocantă, iar nevoia de izolare cu scopul de regenerare poate duce la o distanţare de cei din jur, în special de partener. Întrucât Mercur se află într-o zodie care îi diminuează capacitatea de a gândi logic, emoţiile primează, iar exprimarea simbolică este avantajată.

Pe 24 martie, Luna în Gemeni se află în opoziţie cu Saturn retrograd din Săgetător. Acest aspect poate influenţa nevoia de joacă, curiozitatea, comunicarea în raport cu ce este permis şi ce nu este permis să fie făcut în anumite condiţii, situaţii, relaţii. „Salvarea” vine într-o oarecare măsură de la Soarele din Berbec, cu care cele două planete se află în relaţie armonioasă, care sporeşte capacitatea intuitivă şi curajul de a acţiona la limita legii (externe sau interioare).

29 şi 30 martie găsesc Luna în Leu amplificând cu energiile sale Trigonumul Aureum, în care este implicat de această dată şi Soarele, aflat în conjuncţie cu Uranus, în Berbec. Sunt două zile de tandreţe, iubire, creativitate, în care relaţiile de iubire pot cunoaşte o îmbunătăţire, prin respectul pe care partenerii şi-l poartă reciproc. Jocurile intime contribuie la creşterea încrederii unuia în celălalt, la găsirea unor noi metode de manifestare a iubirii şi preţuirii, precum şi descoperirea unor noi aspecte ale personalităţii celuilalt.

Martie este, una peste alta, o lună a iubirii faţă de celălalt sau faţă de sine, cu noi ocazii de descoperire a pontenţialului personal de a relaţiona. În această lună, prin cele două evenimente majore, Luna Plină şi Luna Nouă, care se formează pe Axa Sacrificiului şi a Vindecării, vindecarea emoţională şi mentală sunt prioritare. Pe măsură ce este realizată, creşte capacitatea individuală de manifestare a propriei personalităţi.

Note tehnice

Perioadele de mers în gol ale Lunii:

28 feb. 19:35 – 2 mar. 1:34
3 mar. 10:48 – 4 mar. 13:58
5 mar. 20:36 – 7 mar. 2:52
9 mar. 3:24 – 15:10
11 mar. 21:46 – 12 mar. 1:30
14 mar. 1:11 – 8:40
16 mar. 10:02 – 12:14
17 mar. 20:18 – 18 mar. 12:58
20 mar. 11:36 – 12:28
22 mar. 0:51 – 12:40
23 mar. 16:24 – 24 mar. 15:22
26 mar. 14:35 – 21:45
29 mar. 3:58 – 7:48
30 mar. 16:57 – 31 mar. 21:12

Aspecte Lună-Soare:

  • 5 mar. opozitie, 20:07 14gr.Fe50′
  • 11 mar. trigon, 6:57 20gr.Sc18′
  • 13 mar. careu, 19:49 22gr.Sg49′
  • 16 mar. sextil, 4:09 25gr.Ca10′
  • 20 mar. conjunctie, 11:37 29gr.Pe27′
  • 24 mar. sextil, 22:10 3gr.Ge52′
  • 27 mar. careu, 9:44 6gr.Rac19′
  • 30 mar. trigon, 1:42 8gr.Leu58′

ANDREEA TALMAZAN

andreea-talmazan-autor