Astro-TarotCristina Podoreanu

Etalarea zilei de naștere

etalare-zi-nastere-soareleExistă în Tarot o etalare care are cea mai lungă valabilitate și anume un an. Această etalare se poate realiza fie de ziua de naștere a persoanei respective și este valabilă de la data aniversară a anului în curs până la următoarea aniversare, fie de Revelion și este valabilă pe toată perioada noului an. Etalarea zilei de naștere (sau de Revelion, care Revelion prefigurează nașterea noului an) este și cea mai apropiată de Astrologie, în sensul în care ea este pentru Tarot ceea ce este Revoluția Solară pentru Astrologie.

Etalarea se realizează din 12 cărți, fiecare dintre ele reprezentând una din cele 12 case astrologice:
Prima carte – casa eului, a personalității, a vitalității.
A doua carte – casa banilor obținuți prin muncă proprie, a finanțelor, a chestiunilor materiale.
A treia carte – casa fraților, a rudelor (mai puțin părinții și copiii), a drumurilor scurte, a intelectului, a comunicării.
A patra carte – casa familiei.
A cincea carte – casa dragostei, a copiilor, a amanților, a creativității.
A șasea carte – casa relațiilor la locul de muncă, a sănătății.
A șaptea carte – casa partenerului.
A opta carte – casa proceselor, a moștenirilor, a banilor obținuți de la alte persoane.
A noua carte – casa studiilor superioare/ a supra-specializărilor, a cursurilor de perfecționare, a deplasărilor în străinătate, a sistemului filosofic și de credințe interioare.
A zecea carte – casa carierei/ profesiei, a imaginii sociale.
A unsprezecea carte – casa prietenilor, a asociațiilor, a planurilor de viitor, a idealurilor.
A doisprezecea carte – casa lucrurilor pe care preferăm să le ținem ascunse sau care (ne) sunt ascunse.
(Există persoane care realizează această etalare folosind fiecare carte drept simbol al unei luni calendaristice: prima carte – energia lunii ianuarie, a doua carte – energia lunii februarie și tot așa până la a doisprezecea carte – energia lunii decembrie. Personal, eu folosesc această etalare conform analogiei cu casele astrologice descrise mai sus.)

Din punct de vedere al interpretării etalării, apariția de Arcane Majore marchează domeniile în care clientul va resimți mai acut evenimentele (o Arcană Majoră ar funcționa analog unui Stelium într-o casă astrologică). Cu cât sunt mai multe Arcane Majore, cu atât anul respectiv se anunță mai bogat în evenimente cu impact major asupra economiei vieții clientului.

Apariția mai multor Cărți de Curte poate fi indiciul pentru o intensă viață socială (relaționări, interacțiuni multiple cu ceilalți).

Deși, în general, nu sunt adepta utilizării corespondențelor „mot-a-mot” între cărțile de Tarot și planete sau planetele în anumite semne zodiacale, totuși folosesc acele corespondențe realizate între tipul Arcanelor Minore și elemente, mai precis:
Arcanele Minore de Spade corespund elementului Aer.
Arcanele Minore de Bâte corespund elementului Foc.
Arcanele Minore de Monede corespund elementului Pământ.
Arcanele Minore de Cupe corespund elementului de Apă.
Analizarea numărului de Arcane Minore de fiecare tip, precum și a plasării unui anumit tip de arcană într-o poziție anume (de exemplu: o Arcană Minoră de Cupă pe poziția 4, 8 sau 12 –case ale semnelor de apă) ne dau, de asemenea, indicii importante asupra acelui domeniu.

Și, desigur, trebuie realizată interpretarea propriu zisă a fiecărei cărți în parte. Dacă semnificația unei anumite cărți nu ne apare ca fiind foarte limpede, se poate opta pentru „explicitarea” acelei cărți pe baza unei etalări suplimentare realizate din alte trei cărți.

CRISTINA PODOREANU

autor-cristina-podoreanu