Fulop LaszloZodii animate

Libra Anima – Winnie The Pooh

Winnie-The-PoohCine nu-l cunoaşte pe Winnie? Să ridice mâna cine nu l-a avut ca jucărie de pluş, n-a citit o carte despre el, n-a văzut un desen animat cu el sau n-a auzit un cântecel despre el… Nimeni? Winnie este un personaj care apare în viaţa fiecărui copil. Din data de 14 octombrie 1926 încoace, de când a apărut cartea „Winnie the Pooh” de A.A. Milne. Aşa că micuţul nostru ursuleţ este o Balanţă veritabilă.

Balanţele nu o să fie încântate auzind această veste. Pentru că Winnie este un ursuleţ cu un creier foarte mic, ceea ce este un fapt recunoscut de el însuşi. Sunt Balanţele nişte fiinţe înzestrate cu un creier foarte mic? Evident, nu putem afirma aşa ceva. Totuşi, creierul oricărei Balanţe este parcă legat printr-o fibră optică de inima sa, prin care fiecare gând este filtrat şi validat de către aceasta. Pentru ca nu cumva să iasă vreunul negativ pe gură. Din acest motiv, comunicarea Balanţei pare să fie înceată, sau chiar se întâmplă des să vorbească, dar să nu spună nimic. Să punem mâna pe inimă: Balanţa este o fiinţă plictisitoare. Winnie este un personaj enervant de plictisitor, bleg şi drăguţ în acelaşi timp. Dacă n-ar fi umorul fin (şi totuşi britanic) al lui Milne, probabil Winnie n-ar fi ajuns o vedetă mondială.

Măreţia lui Winnie rezidă în faptul că el nu-şi maschează defectele, ci le recunoaşte în mod public, în stilul lui caracteristic. Balanţele se străduiesc însă să-şi mascheze lipsa de strălucire în aria comunicării, refugiindu-se în maniere ultra-serioase sau spre un stil acid acceptat în mod deliberat.

Ce mai putem spune despre el? Winnie este o fiinţă foarte comodă, chiar enervant de comodă. Aşa sunt şi Balanţele… Winnie este o oglindă oblică perfectă pentru ei. Faptul că Marte este exilat în semnul lor solar, pare o scuză formidabilă. Dar, în astrologie, pe un drum de evoluţie spirituală, nu există scuze. Există doar diferite tipuri de energie, unele mai evidente şi altele mai puţin vizibile. Winnie şi Balanţele trebuie să se mulţumească cu energia mentală şi cu cea născută din artă şi frumuseţe.

Winnie trăieşte într-o lume mult simplificată, una în care nu există decât mâncarea şi dulceaţa oferită de prezenţa prietenilor săi. Balanţele şi-ar dori şi ele o lume nu foarte complexă şi chiar depun eforturi pentru a o simplifica. Cel puţin la nivel mental… Dar, natura Universului este diversificarea continuă şi astfel tentativele de simplificare nu sunt decât încercări disperate, intrând chiar în rândul greşelilor spirituale.

Bine, hai să găsim şi nişte calităţi de-ale lui Winnie, nu-i aşa? Winnie este o fiinţă prietenoasă, interesându-se din tot sufletul de starea sufletească a celor apropiaţi. Ei da: când o Balanţă te întreabă “Ce mai faci?” sau “Cum mai eşti?”, simţi că este atentă din tot sufletul la ce îi vei spune. Simţi că ei trebuie să-i spui adevărul adevărat. Dacă în acea zi ai mai fost întrebat de o mie de ori despre starea ta sufletească şi ai răspuns rapid şi scurt, cu un “Bine” automat, Balanţei nu mai poţi să-i răspunzi la fel. Pentru că pentru o Balanţă, un “Ce mai faci?” sau un “Cum mai eşti?” nu este o banalitate, ci cea mai importantă întrebare posibilă din Univers.

Winnie, ca orice ursuleţ de pluş, este o fiinţă simpatică, adorabilă. Îţi vine să-l iei în braţe şi să-l mângâi, uitând de replicile sale năuce şi de gândurile lui care se ridică la complexitatea unui borcan cu miere. Îl iubim pentru că în interiorul lui se află o lume curată şi simplă, care în comparaţie cu indiferenţa lumii de afară, chiar este călduroasă. La fel se întâmplă şi cu Balanţele: ele încearcă să păstreze o lume nealterată şi caldă în interiorul lor. Este principala lor forţă de atracţie.

De fapt, de ce îl iubim pe Winnie? Pentru că ursuleţi de pluş există cu miile… Winnie the Pooh este unic datorită înţelepciunii sale. El reuşeşte să cuprindă idei grandioase în două-trei cuvinte pe cât de simple, pe atât de magice. Aşa o fi Balanţa? Fiind un semn de aer, mintea sa se află mereu în alertă. Adevărul este că mai mult captăm gândurile care circulă în Univers, decât le elaborăm noi… Ceea ce putem afirma cu certitudine este faptul că Balanţa are un instrument excelent de captare-gânduri.

Şi, pentru ce îl mai iubim pe Winnie? Pentru cântecelele sale simpluţe… Numai cei care au muzică în suflet, creează tonalităţi şi melodii. Balanţa este o fiinţă care defineşte viaţa prin muzică: „Am muzică în suflet? Înseamnă că trăiesc. Nu am muzică în suflet? Oficial, trăiesc, dar practic sunt mort…”

Fără Balanţă, n-ar exista muzică în lume. Dacă am modela lumea printr-un rulment, Balanţa ar fi uleiul din acesta. Dacă am modela lumea prin mâncare, Balanţa ar fi sarea. E mult, e puţin? Pare puţin, dar fără ea rulmentul n-ar funcţiona pe termen lung, mâncarea n-ar avea gust şi muzica n-ar fi decât un zgomot…

FULOP LASZLO,
Redactor-șef adjunct

fulop-laszlo-autor2