Nadia Comăneci – zodia Scorpion

Nadia-ComaneciÎn anul 1976 numele ei făcea înconjurul lumii, iar publicații celebre afișau pe prima pagină performanța record a gimnastei, care, denumită sugestiv, Zeița de la Montreal, obținea pentru prima dată în istoria competiției Jocurilor Olimpice, nota 10. Într-un context de impact pentru parcursul gimnasticii moderne, DailyMirror preciza atunci că: “De acum încolo se va vorbi despre gimnastica de dinaintea şi de după Nadia Comăneci!”

La doar 14 ani, ea a uimit juriul cu exercițiul impecabil de la parelele inegale. Prestația de un 10 absolut avea, însă, în spate, pe lângă ani întregi de antrenamente solicitante, o determinare și o putere de concentrare specifice zodiei în care Nadia Comăneci s-a născut, zodia Scorpion. Născută la 12 noiembrie 1961, ora 10 dimineața, în orașul Onești, Nadia posedă, fără doar și poate, calitățile acestei zodii. Nu întâmplător, motto-ul vedetei este: Nu te ruga pentru o viață ușoară, roagă-te să fii o persoană puternică!

O conjunctură inedită apare în astrograma gimnastei: cele 30 de grade ale Scorpionului sunt cele mai active, aici regăsind cinci planete din cele zece ale cercului zodiacal! Așadar, vibrația Scorpionului este extrem de accentuată și primește, mai exact, influența Soarelui și a lui Marte în domiciliu, în Casa Prieteniei și a Generozității, precum și influența planetelor Venus, Mercur și Neptun, din Casa Carierei și a Reușitelor în spațiul public.

“Nadia nu-şi exterioriza niciodată emoţiile. Era o fire solitară, diferită de celelalte fete ale echipei. Dar în acea zi (n.r. când Nadia a primit zecele istoric) am văzut un zâmbet în ochii ei.”, își amintește Bela Karolyi, antrenorul ei.

“Sângele rece”, atitudinea retrasă și interiorizată sunt trăsături specifice Scorpionului, dar care, în acest caz, sunt accentuate și de poziția Lunii, astrul sentimentelor, care, în astrograma Nadiei, s-a poziționat în semnul Capricorn, în Casa Personalității. Așadar, Luna se află în domiciliul lui Saturn, care, la rândul său, și-a ocupat locul în domiciliu, sub semnul Capricornului. Așa că trăirile sufletești ale vedetei tind să îmbrace o formă rațională și cumpătată, sub influența lui Saturn, iar acest lucru se vede pe tot parcursul competițional al vedetei.

harta-nadia-comaneci

La vârsta de nouă ani, Comăneci debuta în competițiile sportive pe plan național. Avea deja ani de muncă asiduă în sala de sport, sub îndrumarea antrenorului Bela Karolyi. “Atunci când ești copil, cineva trebuie să-ţi ofere o direcţie clară în viaţă. Unora le place acest fapt, dar altora nu, însă mie mi-a plăcut întodeauna să fiu disciplinată”, declară Nadia despre antrenamentele vehiculate a fi prea dure și istovitoare pentru o copilă, în cadrul unui interviu pentru publicația britanică DailyMail. La rândul său, antrenorul Bela Karolyi declară despre fosta gimnastă că: “Voia sa câștige, voia să fie cea mai bună, voia să strălucească, iar asta i-a dat aripi, i-a dat un avantaj faţă de celelalte fete gimnaste cu potenţial asemănător”.

Vedem că principiile de viață ale Nadiei Comăneci, încă de la vârsta copilăriei, sunt unele centrate pe disciplină, asumarea de responsabilități și ambiția de a excela în munca sa și de a surclasa orice competitor. Acestea sunt principii insuflate de Saturn poziționat în domiciliu, în prima casă astrologică, cea care vizează evoluția personală a individului. Dar mai trebuie remarcat și faptul că, în harta Nadiei, Cuspida Casei a IX-a, Casa Evoluției Intelectuale și Spirituale, este poziționată în semnul Fecioarei, semn de Pământ. Așadar, vorbim de o filosofie de viață atent organizată, în tandem cu responsabilul Saturn.

După ce și-a consolidat primul loc pe plan național, Nadia avea să cucerească, în anul 1975, trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene din Norvegia. Este prima gimnastă care a câștigat de trei ori titlul european la individual compus de-a lungul carierei! Iar un an mai târziu, urma succesul fenomenal de la Jocurile Olimpice, unde Nadia avea să scrie istorie, cu primul 10 perfect acordat de juriu.

“Nu aveam pe cine să urmez, pentru că părinţii mei nu fuseseră sportivi, așa că nu aveam cum să le calc pe urme. Visul meu era să mă descopăr, să aflu de ce sunt în stare, să mă capacitez și să fiu mai bună decât celelalte.”, spune Nadia într-un interviu pentru publicația povesti-pentru-copii.ro. Într-adevăr, nativul în Scorpion își proiectează singur viața, fără modele, cu o singura dorință, aceea de a se autodepăși! Cele cinci planete existente în zodia Scorpion își pun amprenta, însă, într-un mod și mai precis asupra carierei și vieții sociale ale vedetei, datorită pozițiilor în Casele a X-a și a XI-a.

Dacă am descris deja influența Soarelui în Scorpion, urmează Marte, care determină forța fizică a individului, precum și energia și viteza cu care acționează. Marte a sprijinit, așadar, performanțele fizice ale Nadiei și i-a conferit acea vitalitate și agilitate care fac diferența între un exercițiu bun și unul extraordinar. În plus, Pluto, celălalt guvernator al Scorpionului, prezent în Casa Renașterii și a Voinței, sub semnul meticuloasei Fecioare, denotă că gimnasta posedă o putere lăuntrică deosebită, care este atent gestionată, cu pași mărunți, către scopuri binedefinite.  “Acel zece nu m-a schimbat în niciun fel. La urma urmei, aceea fusese sarcina mea, îmi atinsesem ţelurile, îndeplinisem așteptările tuturor.”, explică Comăneci despre faptul că la vremea respectivă nici nu realizase impactul pe care îl avea doborârea unui record în sport. În mintea ei, acesta era țelul, iar în spatele său se aflau ore întregi dedicate zilnic antrenamentului sportiv.

Mercur, Venus și Neptun, prezente toate sub semnul Scorpionului în Casa Carierei, au o cu totul altă contribuție, una poate mai însemnată, la succesul de care s-a bucurat gimnasta de-a lungul vieții sale sportive. Pe lângă condiția fizică și o determinare meticuloasă, Comăneci a dat dovadă de un intelect puternic, dar și de o bună gestionare a emoțiilor.

Mercur, planeta Gândirii, formează un aspect favorabil, de sextil, cu Luna, planeta Sentimentelor, ce-l are la dispozitor pe Saturn. Vorbim, așadar, de asul din mânecă al Nadiei, puterea fantastică de concentrare și de control al emoțiilor! “Întotdeauna am reușit să mă concentrez. Când eram la bârnă nu auzeam muzica de la sol, iar când executam săriturile eram surdă la aplauzele primite de celelalte concurente.”, precizează Nadia, potrivit povesti-pentru-copii.ro.

Venus și Neptun prezente și ele în Casa Carierei îi insuflă Nadiei Comăneci multă pasiune pentru domeniul ales, dar și multă putere de sacrificiu, pentru a obține rezultatele dorite.

“Paralelele erau aparatul meu preferat încă de când începusem gimnastica. Îmi plăceau exactitatea, unghiurile și complexitatea lor.”, precizează Nadia pentru publicația mai sus amintită, justificând primul 10 obținut pentru exercițiul de la paralele.

Cu Nodul Nord poziționat, nu întâmplător, în zodia Leu, în Casa Renașterii și a Voinței, vedem că menirea Nadiei în această viață este întocmai să pășească pe cea mai înaltă treaptă a competițiilor și să triumfe deasupra tuturor (vibrația Leului). Dar mai presus, misiunea Nadiei se referă la descoperirea tăriei interioare și la puterea de a renaște din propria cenușă, datorită poziționării în Casă! Nodul Nord este guvernat de Soare, pe care îl găsim în zodia Scorpion, în Casa Prieteniei și a Generozității. Vedem așadar că un rol important în desăvârșirea acestei forțe lăuntrice îl joacă viața socială a vedetei, care include prieteniile, acțiunile caritabile și, în general, modul de a trăi eliberat de orice convenții și restricții.

Modelul holistic al astrogramei Nadiei, modelul Bol, este unul special, cu un magnetism aparte, datorită concentrării planetelor pe o zonă restrânsă a cercului zodiacal, aproximativ 150 de grade ocupate, fără existența unor opoziții între planete. Un astfel de model oferă nativului predispoziția de a atrage și de a fascina mase de oameni și este întâlnit în cazul personalităților marcante din industria muzicii sau a sportului. Cu siguranță, Nadia Comăneci se încadrează în acest tipar și are, prin prisma modelului holistic, două planete cu importanță deosebită în harta sa natală, prima planetă care conduce șirul și ultima, care îl închide.

Uranus, în conjuncție de un orb cu Luna Neagră, în Casa Renașterii și a Voinței, sub vibrația Fecioarei, reprezintă planeta conducătoare, cea care dictează toate pornirile și înclinațiile vedetei. Jupiter (Marele Benefic), care se pregătește să intre în Casa Valorilor Materiale, sub semnul Vărsătorului (Vizionarul binefăcător), descrie modul în care înclinațiile Nadiei ajung să se materializeze.

Această călătorie între energiile lui Uranus și Jupiter, pe care o vom detalia în cele ce urmează, este sprijinită, mai ales la vârsta adultă, și de energia ascendentului pe care Nadia Comăneci îl are poziționat în zodia Săgetător. Toate aceste conjuncturi astrologice au conturat o persoană capabilă să renască din propria cenușă, să se reinventeze, să-și asume riscuri, să exploreze spații geografice îndepărate și, per total, să își asume un stil de viață nonconformist și inovator. Cu siguranță, decizia de a părăsi teritoriul țării subjugate de regimul comunist, cu o lună înainte de marea revoluție de la 1989, oglindește perfect relația dintre Uranus în conjuncție cu Luna Neagră, în Casa Renașterii și a Voinței, sub vibrația Fecioarei și Jupiter, Marele Benefic din Casa Valorilor Materiale, sub semnul Vărsătorului (Vizionarul binefăcător). In plus, această evadare în spațiul democratic, îndeplinește menirea Nodului Nord, pe care o aminteam mai sus.

Pentru Nadia Comăneci, America simboliza tărâmul libertății absolute, un loc în care ți se permite să depășești granițele gândirii de masă, un loc în care ți se permite să evoluezi, să te autodepășești. Acest instinct de evadare vine ca o predispoziție a lui Uranus, planeta Inovațiilor și a Originalității, iar conjuncția cu Luna Neagră face ca pornirile Nadiei să fie foarte pregnante, aproape imposibil de înfrânat! Poate că de aici a izvorât și curajul de a trece ilegal granițele țarii aflate sub regim comunist. Vibrația Fecioarei face, însă, ca toate aceste demersuri să fie realizate într-o manieră organizată, cu atenție la cele mai mici detalii. Așa a fost și plecarea lui Comăneci, care a reușit să fugă din țară și să traverseze un ocean pentru a ajunge la destinația stabilită!

Ascendentul în Săgetător sprijină din plin alegerea Nadiei de a pleca tocmai în S.U.A.. Semnul Săgetător caută să exploreze spații geografice îndepărtate, să aprofundeze studii și să evolueze în plan spiritual. Așa că tandemul Uranus – Ascendent în Săgetător justifică întocmai această decizie riscantă a Nadiei de a evada din spațiul comunist, în America, țara tuturor posibilităților.

Spuneam că Jupiter oglindește modul în care se materializează demersurile vedetei. Marele Benefic face ca, atunci când sunt urmate instinctele, deznodământul să fie unul de bun augur, căci Jupiter simbolizează oportunitățile și norocul! Mai mult, Jupiter poziționat în Casa Valorilor Materiale, sub semnul Vărsătorului (guvernat de Uranus și de Saturn), denotă că șansele de care dispune vedeta vor fi fructificate într-un mod inovator, dar și responsabil, iar ele vor duce la câștiguri însemnate, care vor fi îndreptate și către acțiuni caritabile.

S-a văzut de-a lungul timpului că Nadia Comăneci a dat curs oportunităților ivite pe tărâm american, s-a documentat tot mai mult în sfera sănătății și a sportului ca stil de viață, și-a dezvoltat aptitudinile antreprenoriale, a continuat să prospere și și-a îndreptat câștigurile astfel cumulate către cei care au nevoie de ajutor.

Deține împreună cu soțul ei, Bart Conner, Academia de Gimnastică “Bart Conner Gymnastics Academy” și Compania “Perfect 10 Production”, precum și diverse magazine de echipamente sportive. Mai mult de atât, se implică în foarte multe acțiuni cu scop umanitar. A inființat în România Fundația Nadia Comăneci, o organizație nonguvernamentală și nonprofit, care promovează și sprijină performanța copiilor în sport. În București, a înființat și o clinică de caritate pentru a ajuta copiii orfani de pe teritoriul țării. Iar pe plan internațional, implicările vedetei în campanii umanitare sunt nenumărate. Amintim doar competiția Special Olympics, la care participă copii cu handicap din întreaga lume.

“Nu am dispărut (n.r. după retragerea din gimnastică), sunt tot timpul prezentă, făcând lucruri de caritate, proiecte, contracte, activităţi pe care le am non-stop. De multe ori lumea se întreabă ce s-o fi întâmplat cu X, cu Y? Se retrag, își văd de viaţa lor. Ca să supravieţuiești și lumea să nu te uite, este bine să faci non-stop ceva. Și este bine să-ţi folosești renumele câștigat prin ceea ce ai făcut, pentru a-i ajuta pe ceilalţi.”, declară Nadia Comăneci într-un amplu interviu pentru revista Tango (Marea Dragoste).

ANDA STELA GHIȚĂ

anda-ghita-autor