Phil Collins

Phil Collins
Phil Collins

Daca este vorba despre muzica, timpul trece foarte repede. Nimic nu evolueaza atat de rapid ca si muzica si calculatoarele. Din momentul in care instrumentele electrice au intrat pe scena muzicii, Uranus a inceput sa aiba un cuvant din ce in ce mai greu de spus in domeniul ce parea a fi dominat in exclusivitate de Neptun. Daca Mozart, Beethoven si Bach au fost inspirati de Neptun, muzicienii de astazi isi completeaza resursele de la ambele planete. Astfel, avand in vedere evolutia extrem de rapida a tehnicilor muzicale, un monstru sacru ca Phil Collins este pe cale de a deveni istorie.

Legea evolutiei este implacabila, si in pofida amprentei impresionante pe care a lasat-o in domeniul artei si al vietii mondene din secolul trecut, Phil Collins a cam fost nevoit sa se retraga de pe scenele construite pe marile stadioane ale lumii, in studioul de inregistrari. Totusi, muzica sa continua sa ii inspire pe muzicienii prezentului. Ca fapt divers, va relatam aici un fapt real. Este vorba despre o emisiune de tip talk-show la care a fost invitat rapperul Ice-T. Intrebat fiind ce are in rucsac, rapperul a scos de acolo o gramada de albume semnate de Phil Collins. Realizatorul emisiunii s-a prefacut ca este socat, dar insusi Ice-T a fost cel care l-a redus la tacere, spunand sa nu se atinga de Phil, sursa lui de inspiratie. Am incheiat aici paranteza.

Phil Collins s-a nascut la Londra, in data de 30 ianuarie 1951, cand trecusera doar 5 minute dupa miezul noptii. Astfel, Ascendentul sau putea prinde ultimele raze ale Balantei, situandu-se in al 28-lea grad al acestui semn. In horoscopul sau exista foarte multe indicii care ne spun ca el s-a nascut pentru a deveni muzician. Iata ce colaborare astrala s-a iscat, astfel incat structurile invizibile ale micutului Phil sa fie imprimate cu iubirea pentru muzica si arta: Jupiter si Nodul Nord in Pesti, Luna in casa I, Ascendentul in Balanta, Soarele in Varsator, si lista poate continua. Cu un astfel de horoscop, este foarte probabil ca in urechile lui Phil suna mereu o melodie, pe care el o transpune in creatii de mare valoare.

Daca vrem sa cautam un raspuns la intrebarea “De ce Phil Collins s-a afirmat in primul rand ca tobosar?”, atunci acesta rezida cel mai probabil in trigonul Marte-Uranus, care la randul sau uneste doua semne de apa: Pestii si Racul. Acest trigon, intr-un suflet axat pe muzica (dar nu numai), reprezinta ritmul, o stare de creativitate permanenta care nu-i da pace nativului. Trigonul Marte-Uranus il incita la activitate permanenta.
Horoscopul lui Phil Collins este dominat de semnele de apa (4 planete si Nodul Nord), semnul Balantei (doua planete si Ascendentul) si Varsatorul (Soarele si Venus). Cel mai mic numitor comun al acestora poate fi condensat in urmatoarele cuvinte cheie: muzica, arta, mondenitate.

Dupa preliminiariile de rigoare, sa trecem la o analiza amanuntita a horoscopului, incepand cu Ascendent si terminand cu casa a XII-a. Ascendentul in Balanta si Luna in casa I ii determina in mare masura fizicul si caracterul. Privindu-i zambetul bland, jovial si binevoitor, putem avea impresia ca avem de a face cu un nativ Balanta. Totusi, doar Ascendentul sau se afla in Balanta, marcandu-i in mare masura personalitatea.

Aspectul sau fizic poarta amprenta Lunii, astru ce se situeaza la patru grade de Ascendent, in Scorpion. Luna, fiind o planeta de apa, il face receptiv, chiar sentimental. Sa nu uitam ca Scorpionul este semnul de cadere al Lunii, deci putem intui ca pentru Phil Collins muzica nu este doar un domeniu de creatie, ci el are efectiv nevoie de ea, aceasta arta aducandu-i alinare sufletului sau sensibil. Luna in casa I il face receptiv deopotriva la muzica sferelor, dar si la orice schimbare in planul sentimental, petrecuta in jurul sau. Daca aruncam o privire spre casa a IV-a, responsabila cu sensibilitatea, vom gasi acolo nu mai putin de 4 planete. Avem deci de a face cu un suflet sensibil, deranjat de imperfectiunea lumii care il inconjoara. De multe ori, arta adevarata se naste din nevoia de a combate suferinta sufletului.

Reintorcandu-ne la casa I, observam ca Ascendentul este aspectat pozitiv, primind un trigon de la Venus. Aceasta conjunctie il inzestreaza pe nativ cu calitati feminine: blandete, receptivitate, atractie pentru arta, spirit de intelegere. In plus, acest aspect este si un indiciu de muzicalitate, artistul Ascendent-Balanta legandu-se de guvernatorul ei, Venus.

Mai departe, il vedem pe Mercur in casa a III-a, neaspectat. Mercur in casa a III-a releva o persoana prea putin vorbareata – o planeta in casa a III-a, chiar daca aceasta este Mercur, tinde sa limiteze nevoia de a schimba idei. Cauza profunda a acestei relative taceri este faptul ca nativul se plictiseste sa vorbeasca despre subiectele prea obisnuite, interesandu-se in primul rand de ideile de mare valoare, de preferinta spirituale. Practic, horoscopul lui nu ii permite sa-si piarda vremea cu lucruri marunte, pentru ca ii sunt destinate sarcini importante. Aceasta idee este sustinuta si de prezenta Nodului Nord in Pesti, care releva faptul ca sarcinile pentru care s-a nascut nativul aici si acum se leaga intr-o mare masura de lumea spirituala. Cert este ca Mercur – comunicarea verbala – nu este punctul forte al lui Phil Collins, el preferand sa se exprime cu ajutorul artei.

Urmeaza Soarele, aflat in casa a IV-a, el fiind tot un astru neaspectat. Lipsa de aspecte vorbeste despre faptul ca planeta nu se integreaza bine in ansamblul horoscopului. Desi este vorba de insasi cea mai importanta planeta a horoscopului, faptul ca nu primeste niciun aspect face ca ponderea sa in horoscop sa scada. Afirmasem la inceputul acestei prelegeri ca Phil Collins poate crea impresia ca este o Balanta, sau chiar un nativ Rac, trasaturile Varsatoricesti nefiind prea evidente in personalitatea sa. Energiile Varsatorului sunt investite mai mult in munca si in creativitatea sa. In paranteza, trebuie sa mentionam ca el este inventatorul combinarii tobelor reale cu percutiile generate de computer.

Mentionam aici faptul ca majoritatea planetelor – 7 planete – se afla sub orizont, ceea ce indica o anumita introvertire, in pofida faptului ca este vorba despre o celebritate.

Casa a IV-a contine inca trei planete: Venus, Marte si Jupiter. Asa cum am afirmat mai sus, aceste planete tind sa sensibilizeze nativul. Venus in Varsator vorbeste despre o personalitate deschisa inspre a stabili mereu noi relatii de prietenie sau iubire. Cei care au Venus in Varsator daruiesc cu drag iubire, sunt dispusi oricand pentru a face schimburi energetice cu cei din anturajul lor. Din aceasta cauza, ei sunt mereu simpatici si de obicei zambitori. Se indragostesc relativ usor.

Marte se afla deja in Pesti, contribuind la imaginea imbibata de calitati feminine a lui Phil Collins. El primeste un trigon de la Uranus, ce ii confera multa inventivitate, spirit activ si chiar un curaj extraordinar, acela de a aborda idealuri marete, proiecte de anvergura care nu sunt accesibile decat pentru oameni celebri. Faptul ca acest trigon uneste doua semne de apa releva intentia sa si capacitatea sa de a lucra pentru ameliorarea vietii sentimentale a intregii omeniri.

Cei care au in horoscop un aspect pozitiv intre Marte si Uranus sunt cautatori de drumuri. Aceasta afirmatie este valabila si pentru Phil Collins, si nu neaparat in ceea ce priveste domeniul muzicii, ci putand lua in considerare viata artistica, mondena si sentimentala a omenirii.

Jupiter ia loc si el in casa a IV-a a horoscopului, aflandu-se intr-o conjunctie larga cu Marte si intr-un trigon, avand tot un orb mare, cu Uranus. Aceste doua aspecte sunt la granita de acceptare a existentei lor, avand orburi in jurul valorii de 5 grade. Totusi, se pare ca cele doua aspecte chiar exista, deoarece Phil Collins are o imagine plina de noblete si intelepciune, adica personalitatea sa este definita clar de caracteristici jupiteriene. Daca l-am considera pe Jupiter ca avand un statut de planeta neaspectata, atunci aceste insusiri nu ar putea fi atat de elocvente. Si totusi, Phil Collins este un nume cu rezonanta in plan mondial, avand un cuvant greu de spus oriunde ar aparea.

Mai departe, apare planeta Uranus, situata in Rac si in casa a IX-a. Dar despre aceasta planeta am relatat destul in cele de mai sus. Avand in vedere aspectele la care participa, ii confera artistului multa creativitate si ingeniozitate. Aceste insusiri sunt vizibile mai mult in munca sa, decat in imaginea pe care si-a dezvoltat-o. Eventual am putea vorbi despre faptul ca se afla in mers retrograd, dar din cauza ca si Neptun este retrograd, interpretarea acestor deplasari in sensul invers al miscarii acelor de ceasornic este una pozitiva.

Cand ambele planete sunt in mers retrograd, nativul dispune de calitati importante, care tind insa sa se manifeste oarecum retras, fara sa fie “expuse pe taraba”. De obicei, nativul se incarneaza pentru o munca mai mult sau mai putin importanta in domeniul spiritual sau sentimental, si are nevoie sa lucreze in tihna, pentru a reusi sa duca la bun sfarsit sarcinile la care s-a inhamat. Mersul retrograd ii asigura astfel “penumbra” necesara pentru linistea de care are nevoie.

Mijlocul Cerului in Leu este responsabil cu gloria si extraordinarul succes de care s-a bucurat de-a lungul carierei sale. MC in Leu ascunde, de obicei, multa crativitate si simt artistic. Pluton este situat in casa carierei, iar mersul sau retrograd releva faptul ca Phil Collins si-a urmat intotdeauna drumul artistic impus de sine, in pofida tuturor parerilor si curentelor diferite. Ideea este ca el nu a creat vreodata ceva care sa placa in mod neaparat celorlalti.

Pluton, mai ales in mers retrograd, releva o vointa puternica, chiar o rebeliune, manifestata strict in planul artistic, adica in domeniul in care el a fost si este activ. Pluton este sustinut printr-un sextil de catre Neptun. Fiind vorba despre doua planete lente, nu ar fi corect sa emitem o interpretare a sextilului referitoare strict la persoana nativului, fiindca acest sextil caracterizeaza o intreaga generatie. Totusi, putem mentiona contributia acestui aspect la talentul artistic al lui Phil, fiind implicata planeta Neptun.

Apoi Saturn, aflat in exaltare in Balanta, insa neaspectat si in mers retrograd in casa a XI-a. Aceasta casa se leaga de prieteniile existente, dar si de viitor. Interpretarea lui Saturn in miscare retrograda ar putea fi nuanta de “persoana usor neinteleasa” a imaginii sale. In pofida Ascendentului aflat in Balanta si a Soarelui in Varsator, Phil Collins pare sa se integreze relativ greu in lumea prezenta. Parca mereu este diferit, parca prea isi urmeaza gandurile proprii, si astfel avem impresia ca nu se poate integra foarte bine, din punct de vedere sufletesc si energetic, in cercurile in care isi face aparitia. Saturn in mers retrograd in casa viitorului indica un anumit conservatorism, si chiar imposibilitatea de a se integra in curentele muzicale moderne.

Mai trebuie sa discutam despre o singura planeta, despre Neptun. Situat in casa a XII-a si in Balanta, Neptun ii este si sursa de inspiratie, dar si un indicator de suferinte sufletesti. Prezenta unei planete in casa a XII-a releva tendinta de respingere a suferintei, tendinta de a transforma sufletul in ceva dur, in locul rezolvarii corecte si responsabile a problemei care s-a ivit in planul sentimental sau spiritual. Cantecul “Jesus He Knows Me”, dar si altele avand aceeasi sursa de inspiratie, parca ne sugereaza ca el isi cauta raspunsuri, dar si justificari, in planul spiritual. Cert este ca el este preocupat de aspectul spiritual al vietii, dar este posibil sa aiba nevoie de mai multa smerenie si spirit de sacrificiu.

Asadar, am analizat pe scurt astrograma unui artist important, un om cu un talent incomensurabil. Totusi, el parca da impresia ca nu si-a valorificat inca intreaga sa capacitate creatoare. Probabil ca planetele sale retrograde, cele aflate in semne de apa, precum si Ascendentul in sovaitoarea Balanta, parca l-au tinut prea retras, in comparatie cu rezonanta numelui sau. Sa speram ca, avand in vedere faptul ca arta nu depinde de varsta, Phil Collins, prin arta si prezenta sa, inca nu si-a spus ultimul cuvant in formarea lumii actuale.