Despre 2016

2016 – anul de foc în care Marte duce la topit securea războiului și ne îndeamnă să construim o lume a păcii și iubirii

Foto: Steve Jurvetson
Foto: Steve Jurvetson

E târziu. Soarele și-a strâns demult razele în plasa înserării lăsând, după rânduială, scena cerească liberă pentru dansul grațios al Lunii. Te grăbești să lași în urmă agitația de peste zi și să te afunzi în liniștea aducătoare de inspirație și visare a nopții. Din această liniște albăstruie, blândă și misterioasă, plină de înțelesuri subtile, din această aparentă imobilitate atotcuprinzătoare, răzbate un zumzet, un freamăt continuu. La granița dintre veghe și somn, simți această curgere neîntreruptă care pătrunde fiecare fibră a existenței tale, modificând-o în permanență? E Schimbarea. Cerul spuzit de stele te privește și te provoacă să te întrebi: Cum arată lumea în care vreau să trăiesc? Care este idealul lumii mele? Umbra genelor ți se așază ușor pe obraji iar mintea te îndeamnă să întorci spatele provocării, apărută așa ca din senin și să te odihnești, pentru că ai atâtea lucruri de făcut, mai importante și oricum …ce contează? Însă anul cel nou – 2016 – aducând cu sine vibrația numărului 9, suflă în pânzele vizionarilor, visătorilor și idealiștilor. El te invită să privești spre viitor și să vezi lucrurile în ansamblu. Îndrăznește deci și închide ochii, golește-ți mintea, deschide-ți inima și acceptă provocarea astrelor. Imaginează-ți cum arată lumea în care vrei să trăiești! În acest an de Foc, interiorizându-te, vei putea să pictezi cu ochii minții, cu o ușurință uimitoare, schimbarea la față a lumii.

2016 scoate la suprafață pornirile temperamentale, comportamentul rebel și avangardist dar și altruismul, fraternitatea, umanismul, compasiunea, devotamentul și uitarea de sine. Dualitatea și plurivalența semnelor duble [1], reacțiile rapide cardinale [2], re-acțiunea [3] marțiană și materialismul semnelor de pământ [4] țes pânza de fundal peste care se suprapun dorințele omului de libertate, schimbare, nou. Prin țesătura fină se întrevede un an plin de evenimente variate, un an marcat de împrăștieri și regrupări de energii, nehotărâre, inconstanță și flexibilitate.

Trigonul descrescător [5] dintre Pluton și Jupiter activează semnele de pământ în intervalul ianuarie-august și împinge spre manifestare de idei și proiecte concepute cu ani în urmă. Idealuri împlinite, proiecte realizate sau sisteme consolidate ies la iveală în această perioadă, perfecte sau imperfecte, pentru a fi admirate și analizate. Deficitul energiei specifice semnelor fixe [6] din acest an ne invită să le privim cu detașare, fără implicare emoțională. Simțul critic al Fecioarei și energia versatilă a semnelor duble, activată de careurile descrescătoare [7] ale lui Saturn cu Neptun și Jupiter, ne stau la dispoziție pentru a le evalua stabilitatea, rezistența susținerea și utilitatea. Vom putea să le identificăm plusurile și minusurile. Vom putea să facem corecturi, să ștergem cu buretele și să împrăștiem energiile nefolositoare, învechite.

Retrogradarea lui Mercur vizează tot energia pământului și ne trezește interesul pentru aspectele materiale ale vieții. Mercur retrograd ne propune să dăm o nouă interpretare semnificației planului material. El ne invită să căutăm răspunsul la următoarele întrebari: Ce sunt banii? Ce este munca? Ce înseamnă reușita socială?

Neptun și Chiron în Pești vis-à-vis de Jupiter în Fecioară (până în septembrie), prezența Nodurilor Lunare pe aceeași axă, Saturn și Marte (pentru cinci luni) în Săgetător și tranzitele rapide prin Gemeni activează semnele duble. Brațele crucii cosmice mobile se rotesc în căutarea perfecțiunii acțiunilor noastre. Suntem invitați să ne folosim cunoștințele, să ne validăm principiile, să ne dovedim abilitățile și serviabilitatea. Semnele mobile ne incită să fim raționali și flexibili. Influențele astrale ne dezvăluie cum rezultatul de azi izvorăște din acțiunea de ieri iar acțiunea de azi construiește ziua de mâine. Ele ne îndeamnă să descoperim baza construcției întregului: efortul individual. La finele lui august, recepționându-le mesajul, vom fi cu un pas mai aproape de perfecțiune. Vom fi pregătiți să întâmpinăm schimbarea de accent de la planul individual la cel colectiv, punctată de intrarea lui Jupiter în semnul Balanței. Începând din 9 septembrie tranzitul jupiterian ne oferă un an de experiențe diverse legate de integrarea socială și ne propune să descoperim calea armoniei. Pe parcursul șederii sale în Balanță (9.09.2016 – 10.10.2017) Jupiter se va afla în recepție mutuală mixtă cu Saturn. El va activa energia semnelor cardinale formând un Careu în T alături de Pluton și Uranus. Dacă în intervalul ianuarie-august am fost preocupați să ne analizăm propriile rezultate și să tragem concluzii, din septembrie suntem gata să luăm inițiativa. În viața noastră ar putea să apară schimbări bruște, procese rapide și neașteptate. Ritmul devine alert dar suntem pregătiți să luăm deciziile juste. Energia și forța configurației holistice cardinale absorbite de conjuncția Marte-Pluton din Capricorn ne ajută să înțelegem că toată puterea care ne susține acțiunile vine din interior. Saturn mediază opoziția Jupiter-Uranus și dirijează acest flux energetic. Bătrânul profesor ne susține să definim noul tipar mental al “cetățeanului universal”: orientat spre evoluție și progres, jovial, implicat și responsabil. Un set nou de principii și valori pentru o societate a viitorului, ar putea să prindă acum contur în conștiința colectivă. Pe 25 decembrie trigonul descrescător [8] dintre Uranus și Saturn îmbină impulsivitatea Berbecului și entuziasmul Săgetătorului și trezește puterea omului de a opera schimbări semnificative. La finele anului, trecutul și viitorul își dau mâna peste timp și împuternicesc momentul prezent să amestece în proporții potrivite sfaturile pline de înțelepciune ale bunicului cu ideile năstrușnice, sclipitoare ale nepotului. Combinația unică rezultată reformează structurile, îmbunătățește funcționarea sistemelor și aduce suflu nou, de prospețime întregii vieți.

Tranzitul lui Marte iese în evidență în 2016 datorită mișcării sale aparent retrograde. Planeta va retrograda în perioada 17 aprilie – 30 iunie, în intervalul zodiacal 8gr54 Săgetător – 23gr00 Scorpion. Pozițiile importante pe care le ocupă în configurații holistice alături de planetele lente [9] dar și retrogradarea sa aproape lipsită de aspecte majore, ne sugerează că în următoarele douasprezece luni schimbarea este în mâinile noastre. Marte își îngroapă armele și ne îndeamnă să facem la fel. Dând crezare vorbelor marelui Napoleon și impulsionat de conjuncția cu Saturn în Săgetător, el scoate din ranița de soldat și ne oferă “bastonul de mareșal” al omului – înțelepciunea. Alături de conjuncția Venus-Neptun, care împodobește cerul echinocțial primăvăratec, tranzitul marțian ne îndeamnă în acest an să construim o lume a păcii, a compasiunii și iubirii.

Se crapă de ziuă. Sub zăpada moale și dantelată, orașul se însuflețește încetul cu încetul. Mașinile încă dorm pe trotuare. Doar vântul aleargă pe bulevardele largi și ridică, în joacă, mici turbioane de pulbere înghețată, pe care le așază apoi în grămăjoare ordonate, lângă borduri. Din liniștea cristalină plină de promisiuni nerostite ale dimineții, din această aparentă nemișcare, răzbate un zumzet, un freamăt continuu. La granița dintre somn și trezire, simți această curgere neîntreruptă, care pătrunde fiecare fibră a existenței tale, modificând-o în permanență? E Schimbarea. Schimbare dar… cum? Lumina Soarelui îți mângâie fruntea și dă viață visului tău, iar tu…tu întoarce-i zâmbetul și ia aminte la îndemnul lui Mahatma Gandhi. Începând de astăzi „fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”. În acest an Marte îți pune la dispoziție toate energiile sale sublimate! Începe cu tine!


[1] Semnele zodiacale duble sunt: Gemeni, Fecioara, Săgetător, Pești
[2] Semnele zodiacale cardinale sunt: Berbec, Rac, Balanța, Capricorn
[3] Mișcarea aparent retrogradă a planetei Marte
[4] Semnele zodiacale de pământ sunt: Taur, Fecioara, Capricorn
[5] Ciclul Pluton-Jupiter a debutat prin conjuncția celor două planete în 2007. Acum el se află în faza de descreștere. Următoarea conjuncție va avea loc în 2020
[6] Semnele zodiacale fixe sunt: Taur, Leu, Scorpion, Vărsător
[7] Ciclul Saturn-Neptun a debutat prin conjuncția celor două planete în 1989. Acum el se află în faza de descreștere. Următoarea conjuncție va avea loc în 2025-2026. Ciclul Saturn-Jupiter a debutat prin conjuncția celor două planete în 2000. Acum el se află în faza de descreștere. Următoarea conjuncție va avea loc în în 2020.
[8] Ciclul Saturn-Uranus a debutat prin conjuncția celor două planete în 1988. Acum el se află în faza de descreștere. Următoarea conjuncție va avea loc în în 2032
[9] Planete lente: Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluton

CARMEN CODIRLĂ

autor-carmen-codirla