AsteroiziOtilia Mazilu

Anteros – luând dragostea în serios

…Din când în când, câteodată, o dată în viață!
Și dacă nu acum, atunci când?

anterosPovestea de azi mi se pare o alegere firească, în contextul tranzitelor actuale. Nu doar că traversăm ”luna îndrăgostiților”, dar însăși planeta dragostei, Venus, trece printr-un anotimp al responsabilizării, al oficializării, al planurilor serioase. Tot pe aici, prin Capricorn adică, trece și personajul nostru de astăzi. Pe toată durata lunii februarie, el se află în compania lui Venus, a lui Mercur și a lui Pluton! Se pare că a sosit timpul să ducem relațiile la un nivel mai înalt și să le acordăm atenția cuvenită!

Astăzi am să vorbesc despre Anteros!

Mit. Oricine a auzit de Eros își face o idee despre cine este Anteros. Este adevărat, Anteros este fratele lui Eros, deci și el este fiul lui Ares ( Marte) și al Afroditei ( Venus).

Se spune ce aceste cuplu de veșnici îndrăgostiți au dorit să îi creeze un tovarăș lui Eros. Așadar cel de-al doilea născut are înfățișări fizice asemănătoare, dar caracter diferit. În unele texte, Anteros este descris ca având aripi de fluture, păr mătăsos și lung. Amâdoi Zeii Dragostei au arcuri și săgeți “infectate” cu iubire.

Așadar, ambii fii ai cuplului Venus-Marte au în grija lor sentimentele de dragoste, dar fiecare se ocupă de ele în mod diferit: Eros este “raspândacul” dragostei nebune, fulgerătoare și fără promisiuni, în timp ce Anteros (Anti-Eros) este cel care “liniștește” trăirile dintre îndrăgostiți. Vom vedea cum, în cele ce urmează!

Detalii tehnice. Asteroid (1943) Anteros face parte din grupul Amor, descoperit pe 13 martie 1973 de către James Gibson. Perioada orbitală este de 625 de zile, aproximativ 2 ani, în jurul Soarelui. Este adesea întâlnit în lucrările de specialitate sub seria 1973EC.

Impact Astrologic. Despre povestea vieții lui Anteros, experiențele sale de zi cu zi, nu se știe nimic concret. Nu avem relatări ale unei istorii din care să extragem “seva” astrologică. Se pare că încă de la nașterea sa el a fost înzestrat cu daruri pe care le-a folosit din plin.

Așadar, în astrologie, în loc să indice îndrăgostiri nebunești și fără speranță, în loc să rămână indiferent la cât de loiale sunt setimentele celor îndrăgostiți (așa cum este cazul lui Eros), Asteroid 1934 Anteros a ales să aibă o opinie pe termen mai lung asupra relațiilor și implicărilor profunde. A ales să aibă în grijă sa (deci să indice în harta natală) emoții mai puțin haotice. Ca și fratele său, otrăvea cu săgeti pline de dragoste, dar el convertea sentimentele în dragoste reciprocă, altruistă, sinceră și responsabilă.

A avut reputația de a fi cunoscut sub numele de Răzbunătorul Iubirii Neîmpărtășite, recompensând cu dragoste curată, nouă, pe cei care nu aveau parte de recompensele iubirii oferite. Sau Pedepsitorul Dragostei pentru cei care au întors spatele sentimentelor curate, oneste, oferind în schimb lipsă de sinceritate sau infidelitate. Anteros, de asemenea, a adus ”recompense” pe măsură celor care au risipit o iubire sinceră pentru avansurile altuia.

În tema natală, Asteroid 1934 Anteros este indicatorul emoțiilor noastre de fidelitate, sinceritate şi încredere. Acolo unde este el, cu aceste instrumente lucrăm, pe acestea le cerem. Zodia înseamnă modalitatea de exprimare a acestor atribuții, care pot să fie mult mai intense, mult mai vii dacă Anteros este însoțit de planete precum Venus/ Marte sau Luminariile. Casele în care se află Anteros este domeniul în care ținem să avem și să primim loialiate și respect, să experimentăm armonie în relații, să avem parte de sănătate emoțională.

În tranzit, mai ales peste planetele personale, Anteros activează nevoia de a fi deschiși unor emoții stabile, de durată. Acolo dorim să ne putem pune bază pe sentimentele solide ale celuilalt, pe un partener responsabil și pe promisiuni care nu trădează neîncredere.

Revoluția lui Anteros în jurul Soarelui se realizează odată la doi ani și poate declanșa acele trăiri latente care ne aliniază cu noi înșine, ne fac să creștem, să evoluăm. Acolo nu există gelozie, nu există nevoia competiției între partenereri, se cere o dragoste curată și promisiunea unei armonii care să-i înalțe pe amândoi.

Este simplu de urmărit asteroid Anteros în temă natală și vă invit să o faceți. Sigur, aspectele sunt și ele importante, spun multe dar ca să identificați cât de “rambursatori“ de iubire sinceră vă sunt partenerii sau în ce mod privesc relațiile de lungă durată, urmăriți poziția lui Anteros în astrogramele lor. Sigur o să găsiți multe răspunsuri!

Întorcându-mă la timpurile astrale pe care tocmai le traversăm, Anteros va tranzita Capricornul începand cu 7 februarie şi o va însoți pe Venus în periplul său. Este suficient să ne gândim că Mercur, de lângă Pluton, va pune piciorul în pragul unor decizii destul de importante în ceea ce privește o relaţie deja existentă: încotro? Se pare că unicul sens de urmat este acela al oficializării, responsabilizării și al schimbării unui statut.

OTILIA MAZILU

otilia-mazilu-autor