Dafne – Adevărata iubire, libertatea!

Apollo-si Daphne

Apollo și Daphne de Giovanni Battista Tiepolo

Mit

Detaliile sunt simple: personajul nostru este fiica zeului – fluviu Peneus, o nimfă, o războinică virgină! Pe scurt, aceasta este frumoasa Dafne de care s-a îndrăgostit orbeşte zeul Apollo. Prima şi marea lui dragoste!

Dar inima lui Dafne era impenetrabilă, inaccesibilă oricăror sentimente de dragoste, ale oricui şi faţă de oricine, preferand să vâneze şi să rămână în compania războinicelor fecioare cu care era prietenă. Dar Apollo nu s-a dat bătut în a-şi declara iubirea. Însă, fără folos! În cele din urmă, Dafne a cerut ajutor tatălui său, fluviul – zeu, să o salveze cumva de insistenţele acestui îndrăgostit. Atunci, tatăl – fluviu a transformat-o într-un laur sau dafin.

Apollo s-a întristat mult, dar, în numele dragostei pe care i-a purtat-o nimfei, a dorit ca o coroană de lauri (laurus nobilis) să încuneneze fruntea muzicanţilor şi poeţilor. Din acel moment, oricine ajungea la finalul unei etape evolutive, al unor studii, era premiat şi încoronat cu lauri (adica era laureat).

Coroana de lauri (de dafin) a rămas de atunci un simbol al triumfului, al reuşitei, al respectului.

Detalii Tehnice

Asteroid (41) Dafne a fost descoperit pe 22 mai 1865 din Observatorul Astronomic din Paris, în zodia Fecioarei, în mişcare directă la gradul 2 și 59 de minute. Face parte din centura principală de asteroizi şi are o perioadă orbitală de 4, 6 ani.

Implicaţia Astrologică

Faptul că Asteroidul (41) Dafne a fost descoperit pe când se afla în zodia Fecioarei poate fi un punct de sprijin în interpretările astrologice.

Fără îndoială avem cuvinte- cheie precum: independență, concentrare, dedicare profesională, indiferență, insensibilitate, impenetrabilitate etc., toate acele atribute care pun stavilă nu în fața relațiilor sentimentale, ci a acelor relații care aduc schimbări majore.

Dafne, în temele noastre, poate semnifica o polaritate rece/o inflexibilitate faţă de obiective diferite de scopul propus. Sigur, Dafne indică însă și triumful, reuşita, laurii victoriei. Dar este o victorie profesională. Latura sentimentală nu are nici un amestec, aici!

În casa în care se găsește în harta natală, Dafne nu permite o prea mare avalanşă emoţională care să dezorienteze vreo iniţiativă. Aici nu se permite degajarea abundenta a sentimentelor, dar nici primirea vreunora. Întreg potenţialul, toată energia este dirijată către o acţiune, scop, ţel care să confere o anumită autonomie.

Casa astrală arată locul/domeniul unde cerem mai multă libertate de acţiune, mai multă concentrare pe un obiectiv şi mai puţină distragere ori probleme relaţionale. Zodia în care o descoperim pe Dafne ne dă indicii despre maniera în care ne solicităm şi dorim să ne fie respectată independența/alegerea/direcţia.

Asteroid Dafne merită studiat în temele carieriştilor, unde, fără îndoială, ea ocupă poziţii importante.

Cu toate acestea, Asteroid 41 Dafne este un asteroid relaţional, astfel, în sinastrie, putem cunoaște mai multe despre felul în care permitem relației să ne distragă de la obiectiv. Uneori, obiectivul, cu Dafne, nu este relația însăși.

Povestea dintre Apollo şi Dafne se poate încadra uşor în categoria acelor relaţii de dragoste fără recompense, ramburs sentimental, o iubire-cheie, deşi cu sens unic, urmată de conştientizare şi respect etern faţă de drumul urmat de unul dintre parteneri. Prin iubiri cheie înţeleg acele relaţii care servesc scopului de a crea punctul de joncţiune dintre linia de evoluţie curentă şi o alta nouă, fără de care nu s-ar putea o altfel de legătură.

În iubirile-cheie unul din parteneri urmează un drum nou, o carieră, studii, interese, împrumutate sau pe care celălalt și-a lăsat amprenta. În relaţiile acestea nu iubirea e cheia, ci împrumutul de personalitate dintre cei doi, ce devine conştientizat abia undeva în faza finală.

Şi aceasta este una dintre valențele care merită să îi fie atribuite lui Dafne: atingerea-impact suficientă încât să permită deschideri de perspective, viziune, noi alegeri. La final de toate, respect şi amintire eternă!

Cred că lui Dafne i se poate atribui cu succes expresia: Dacă nu ai fi fost tu (la un moment dat), nu aş fi fost eu (cel de acum)!

Otilia Mazilu
Otilia Mazilu