Delia Matache Munteanu – zodia Vărsător

Anul 2015 a fost anul ei! Cu hitul absolut “Pe aripi de vânt” (feat. Kaira), Delia a fost cel mai difuzat artist român pe toate canalele media, cu cifre care stabilesc un nou record pe piața autohtonă. A dominat Gala Media Music Awards, unde a primit nu mai puțin de șapte trofee de cristal, cucerite la categorii importante precum Best Female, Best Song sau Best Video! Iată că nici bine n-a început noul an, că Delia iarăși este pe val și promite să ia cu asalt topurile muzicale cu cel mai recent single, “Gura ta”, o baladă pop-rock în colaborare cu Deepcentral. Momentan se bucură de o vacanța prelungită în Asia de Sud-Est împreună cu soțul ei, dar reușește să-și țină fanii la curent cu noutățile, distribuind pe contul său de Facebook noul videoclip, care, la numai o zi de la difuzare, strânge aproape 700.000 de vizualizări pe Youtube! Aprecierile fanilor plăcut impresionați curg lanț în sute de comentarii, iar Delia le mulțumește tuturor. Iar atunci când apare câte un comentariu răutăcios, aceasta răspunde în stilu-i caracteristic, degajat și cu umor. Este directă și vorbește atât cu cei care o laudă, cât și cu cei care o critică.

delia-matache-varsator

Dacă e să ne întoarcem în timp, nu întâmplător albumul cu care Delia și-a făcut debutul în industria muzicală, în anul 1999, când avea doar 17 ani, alături de colegul de trupă, Nick, în formula N&D, se intitula “Altfel”! Este descrierea perfectă pentru Delia, un Vărsător cu ascendent în Scorpion, a cărei astrogramă conține puternice accente de originalitate și nonconformism!

Născută în data de 7 februarie 1982, în județul Buzău, la scurt timp după miezul nopții, Delia Matache Munteanu este nativ al zodiei Vărsător, având Soarele poziționat în Casa Familiei și a Căminului. Nu-i de mirare, așadar, că Delia este o prezență originală și efervescentă a showbizz-ului românesc. Ea se distinge de restul cântărețelor consacrate prin atitudinea nonconformistă și libertatea de a spune și a face ce simte, nepăsându-i ce cred ceilalți despre ea.

Ora aproximativă (sursa: declarația Deliei pe pagina de Facebook), dar în limitele AS Scorpion. Am folosit sistemul de case pe semne întregi, Whole.
Interval orar aproximativ 0:00 – 1:00 (sursa: declarația Deliei pe pagina de Facebook), în limitele AS Scorpion. Am folosit sistemul de case pe semne întregi, Whole.

“Nu am trăit niciodată după regulile impuse de societate, cu atât mai puţin nu am urmat modelul standard de femeie. Am făcut mereu ce am simţit şi am lucrat în aceeaşi direcţie, după instinctele mele şi după bunu-mi plac.”, declară Delia pentru adina-banea.ro. Întrebată care crede că e principalul său atu, artista nu se ferește să spună că este naturaleţea. “Întotdeauna ai de câştigat atunci când nu încerci să fii altcineva decât eşti. Eu cred că fix din acelaşi motiv lumea îmi iubeşte şi muzica, pentru că scriu şi compun din suflet şi sunt sinceră.”, potrivit apropotv.ro.

Cea mai grăitoare dovadă că vedeta nu se ferește să frapeze cu sinceritatea este mărturia muzicală “Da, mamă”, al cărei videoclip a strâns în prima zi de la difuzare peste un milion de vizualizari pe Youtube, stabilind, astfel, un record pentru piesele cu versuri în limba română, iar în prezent, are peste 30 de milioane, după doar șase luni. Este o baladă extraordinară, dar cu versuri controversate, care fac referire la consumul de alcool. Iată cum se apără Delia, în stilul unui Vărsător autentic, atunci când este criticată pe marginea acestui subiect: “Încă ne tratăm de perioada comunismului şi încă avem o mentalitate bolnăvicioasă pe anumite subiecte. Încă suntem misogini, rău de tot, încă nu ne-am deschis deşi ne place să credem asta şi facem tot felul de lucruri pentru a arăta asta. Eu încerc să relaxez oamenii.[…] Oamenii beau. Wow! Şi ce crezi, beau şi femeile. Suntem ipocriţi, efectiv. Există şi au existat melodii până la „Da, mamă” în folclor. „Bun îi vinul ghiurghiuliu”, „Ia mai toarnă-un păhărel”. Sunt 7 mii de piese despre alcool: pălincă, ţuică şi tot ce vrei tu. Nu s-a autosesizat nimeni.”, spune Delia într-un sincer interviu pentru suburbanmagazine.ro.

Cu Soarele în Vărsător, Delia are o latură idealistă și altruistă care se evidențiază mai ales prin dorința vedetei de a aduce un suflu nou în viețile oamenilor, de a crea ceva semnificativ la scară largă. Și a reușit acest lucru prin intermediul muzicii, mai ales după ce s-a desprins în cariera solo.

Iată cât de încântată este de feedback-ul oamenilor după lansarea melodiei “Pe aripi de vânt” feat. Kaira, potrivit apropotv.ro: “Mă opresc oamenii pe stradă şi îmi cântă vers cu vers, îmi spun că e cea mai frumoasă piesă din ultimii ani şi mă felicită sincer. Iar eu sunt cea mai fericită că am reuşit să mă conectez cu oameni din toate categoriile de vârstă, ocupaţie etc.”

Iar Soarele în Casa Familiei îi insuflă Deliei tendința de a rămâne veșnic copil, foarte atașată de părinții ei și de casa părintească. Mai mult, atașamenul este unul de tip intelectual, stimând și respectând nu doar părinții, cât și persoanele mai în vârstă de la care are ce să învețe. “În primul rând cred că baza e cea mai importantă, iar prin bază mă refer la părinţi, la familie. Pe mine nu numai că m-au susţinut, dar m-au şi dat la o şcoală de profil, că mie nu mi-a trecut prin cap, la câţi ani aveam eu, să mă apuc de pian. Ştiam doar că-mi place să cânt. Le arătam asta şi au fost suficient de inteligenţi cât să mă îndrume. Contează mult.”, explică artista pentru suburbanmagazine.ro. Iar acum se mândrește pe bună dreptate că: “Sunt unul dintre puținii cântăreți care au educație muzicală și știu să cânt la 3 instrumente: flaut, pian și nai. Iar acum am început să învăț să bat la tobe!”, potrivit revistei “Ce se întâmplă doctore”. Și întărește că părinții au avut tot meritul.

Cu ascendentul în Scorpion și Mijlocul Cerului în zodia Leu, Delia a avut predistinat drumul către faimă și recunoașterea meritelor. De ce? Pentru că Scorpionul, în rolul său de ascendent, face ca imaginea Deliei în ochii publicului să fie una magnetică și sexy, iar Leul, care își pune amprenta asupra vieții publice și a celei profesionale, face ca Delia să atragă imediat privirile celor din jur! Și Neptun în Casa a II-a îi conferă o senzualitate aparte!

Delia știe că este o femeie cu mult sex-appeal și, întrebată despre greutatea ei, iată cum răspunde: “Am exact cât ar trebui să am, nu vreau să dau cifre pentru că ar naşte discuţii. Da, sunt o femeie cu forme şi îmi place foarte mult de mine aşa.”, potrivit apropotv.ro. Și cum Mijlocul Cerului stă sub vibrația Leului, artista are toate șansele să triumfe și să stârnească admirația tuturor. A reușit, de exemplu, să-i impresioneze și pe cei din echipa lui Robbie Williams, care, după ce au ascultat mai multe melodii ale sale și au vizionat secvențe din concertele live, au invitat-o să cânte în Opening Act la mult așteptatul concert al lui Robbie Williams, care a avut loc în data de 17 iulie în Piața Constituției.

Sigur că succesul Deliei ar fi putut fi unul efemer. Cum de a reușit ea să rămână vreme de cincisprezece ani în atenția iubitorilor de muzică și să câștige din ce în ce mai mulți fani? Ascendentul în Scorpion în conjuncție cu Jupiter îi insuflă artistei câteva atuuri care se și văd în tot ce întreprinde ea pe plan muzical. În primul rând, e vorba de forța interioară și capacitatea de autotransformare care au ajutat-o pe Delia să facă pasul către cariera solo, iar mai apoi să se reinventeze odată cu fiecare album. Mai apoi, ascendentul în Scorpion face ca artista să devină mai exigentă față de sine și cei din jur pe măsură ce înaintează în vârstă, drept dovadă că și calitatea proiectelor în care se implică e la standarde tot mai înalte!

“Pe lângă faptul că eu cânt mereu live, vreau ca experienţa unui concert să fie una completă şi complexă. Din respect pentru fanii mei şi muzica ce o fac, mi-am format bandul şi cânt majoritar doar cu el”, declară Delia pentru sursa mai sus citată.

Un alt lucru pe care îl susține este că ceea ce nu-i place la industria muzicală autohtonă este tocmai lipsa de profesionalism, evenimentele organizate pe fugă, fără atenție la detalii. Un alt aspect al evoluției de la trăsăturile native la cele ale ascendentului este faptul că Delia a renunțat la un obicei prost, pe care îl recunoaște deschis: lipsa de punctualitate. Per total, ea se descrie ca fiind un om tot mai calculat și atent la substraturi, iar în ochii noștri pare tot mai atrăgătoare!

Cât despre ochiul critic al artistei față de cei din jurul ei, putem da ca exemplu postura de jurat al emisiunii X Factor. Cei din staff o numesc un mentor exigent pentru că oferă concurenților indicații precise, cu riscul de a le șifona orgoliul. Ea singură recunoaște că este tot mai critică cu cei care aleg să cânte pe scena X Factor: “N-are sens să-i menajez și nu mă mai interesează ce înțeleg ei din chestia asta, că acum, dacă am luat la puricat partitura muzicală și încep pe cuvinte să corectez, asta e… Vrei să fie bine sau nu vrei să fie bine?”, spune diva într-o declarație de la repetiții.

Jupiter în Casa Personalității, sub semnul Scorpionului i-a conferit Deliei o minte deductivă, care prinde ușor subtilitățile și, în general, un mod extrovertit și lejer de a comunica. În plus, Mercur în zodia Vărsător contribuie la stilul original în care își exprimă gândurile. Poate de aceea aparițiile Deliei în interviurile filmate, care surprind reacțiile la cald, sunt atât de savuroase! Întrebată despre videoclipul melodiei “Da, mamă” la emisiunea “Neața cu Răzvan și Dani”, ea spune la figurat că: “Nu am fost în stare de ebrietate, niciunul n-a suferit nimic în timpul filmărilor. Am fost perfect lucizi și conștienți de ce facem. Așa suntem noi, jucăm foarte bine teatru… Da!” și încheie cu o privire plină de subînțeles.

Jupiter poate fi numită și planeta Jovialității, iar în prima casă astrologică, Casa Personalității, mai ales dacă se află în conjuncție cu Ascendentul, cum se întâmplă în cazul Deliei, tinde să imprime persoanei în cauză un fel de a fi extrem de vesel și optimist, care este și molipsitor. Delia spune despre ea că zâmbește rar și asta datorită faptului că este mereu la extreme: ori râde cu gura până la urechi, ori e serioasă. Indiferent de starea avută, ea reușește să o imprime și oamenilor care se află în preajma ei. Întrebată de unde atâta veselie, ea răspunde că “Acesta e tonusul meu. În general, dacă intru eu undeva se întamplă să influenţez persoanele din cameră. Şi la o petrecere, de exemplu, dacă eu sunt pusă pe distracţie, anturajul meu, cel puţin, se ia după mine. Dacă nu sunt eu bine dispusă, se poate să nu iasă o seară extraordinară. Asta o spun fără modestie, că am văzut cum se întâmplă.”, spune Delia pentru revista Viva.

Cu o asemenea carieră în spate sigur că și câștigurile financiare sunt pe măsură. În plan astrologic, vedem că sfera veniturilor materiale din astrograma Deliei primește influența a două planete grele: Uranus și Neptun, care s-au poziționat în zodia Săgetător. Ambele planete insuflă instinctul de a crea și profita de oportunități financiare, dar câștigurile tind să fie fluctuante. Există o lejeritate și ușurință atât în acumularea de venituri, cât și în cheltuirea lor. Diva a recunoscut că adoră să fie independentă pe plan financiar și să aibă suficienți bani cât să-și poată satisface singură orice moft.

“El (n.r. soțul ei, Răzvan Munteanu) ştie că îmi plac hainele şi priveşte partea bună a situaţiei, ştie că e o in­vestiţie în imaginea mea. Totuşi, nu e ca şi cum aş cumpăra capace toată viaţa. Cumpăr nişte haine pe care le folosesc. Nu are nicio problemă, e obişnuit. Într-adevăr, soţul meu e mai calculat, are spirit de organizare, ştie mai multe lucruri decât mine şi asta e perfect. După ce ne-am cunoscut şi am stat împreună un an, doi, uşor-uşor a înce­put să se implice cu sfaturi. Apoi eu l-am încurajat să mă sprijine pe partea managerială.”, povestește Delia pentru revista Viva.

Nu pe haine se duc, însă, cei mai mulți bani ai divei, ci pe călătorii! Cu Venus în Casa Călătoriilor scurte și Luna în Casa Explorărilor de orice fel, nu ne mirăm că Delia adoră călătoriile și investește foarte mult în destinațiile alese. Pune preț atât pe escapadele scurte, cât și pe expedițiile în locuri uitate de lume, unde poți observa culturi autentice. “Că e un city break, că sunt două săptămâni de vacanţă, o lună, ideea e că plecăm constant (n.r. ea și soțul ei)”, spune Delia pentru sursa mai sus citată. Întrebată câte țări a vizitat, ea răspunde că “Nu le știu numarul, știu doar că nu am ajuns încă în toate. Pot spune că ăsta e luxul meu. Cei mai mulți bani pe asta se duc: pe călătorii. Așa mă relaxez eu, îmi place să văd și să experimentez locuri noi. Să cunosc oameni cu alte mentalități, să descopăr.”, potrivit revistei “Ce se întâmplă doctore”. De aceea i-a plăcut foarte mult în Africa, pe tărâmurile neatinse de tehnologie unde locuiesc triburi. “Oamenii de acolo erau fascinați de faptul că eram albi, iar eu blondă. Îmi puneau mâna pe păr și zâmbeau întruna. Deși nu înțelegeam tot ce spuneau, căci translatorul nostru ne-a dus într-un trib mai retras, cu o limbă nu tocmai știută de el, țin minte că simțeam foarte multă energie pozitivă. Păreau oameni curați, buni la suflet.”

Și pentru că tot am amintit de Venus în Casa Comunicării și a Călătoriilor scurte, sub semnul Capricorn, trebuie precizat că ea se află în mers retrograd și face opoziție cu Luna, astrul Sentimentelor, poziționată în Casa Înțelepciunii și a Explorărilor, în semnul Rac. Poziția lui Venus indică o raportare rațională la iubire, inclusiv preferința de a-și desăvârși cariera mai degrabă decât viața de familie. “Cariera este foarte importantă în viaţa unui om, te defineşte şi îţi oferă o independenţa financiară şi emoţională. Nu suntem definiţi doar de relaţia în care suntem. Ar fi trist să fie doar asta în viaţa cuiva.”, mărturisește Delia, potrivit adina-banea.ro

Tot Venus predispune ca relațiile cu rudele și cercul apropiat din copilărie să conteze mult în viața artistei, iar comunicarea cu aceștia să se realizeze foarte ușor și deschis. Relația Deliei cu mama sa, de exemplu, este una foarte strânsă, cele două apărând împreună în interviuri din presă, dar și pe scenă. Tot Venus astfel poziționată încurajează comunicarea cu presa și expunerea în viața mondenă. Mersul retrograd al lui Venus poate duce uneori la o dispersare a ideilor, la o comunicare excesivă, care nu dă șansa formulării unor idei mai profunde și, per total, la o extenuare cauzată de expunerea excesivă. Opoziția cu Luna, ce-și ocupă locul în domiciliu, în Casa Înțelepciunii și Explorărilor, înfățișează întocmai contrastul între mondenitatea superficială și retragerea în cămin sau explorarea unor spații geografice îndepărtate, cu scopul aprofundării gândirii și găsirii înțelepciunii. Poate că Delia a găsit deja echilibrul acestei opoziții, având în vedere că, la întrebarea despre cum își petrece timpul liber, pusă adesea de jurnaliști, ea răspunde că preferă să nu iasă nicăieri, ci să se relaxeze pe canapea la un film sau, deopotrivă, să călătorească în locuri cât mai exotice.

Luna mai face o opoziție și cu Mercur în mers retrograd, care ocupă Casa Familiei, sub semnul Vărsător. Mercur îi insuflă vedetei dorința unui cămin mereu tânăr, vesel și colorat, dar, fiind în mers retrograd, este important ca vedeta să investească și emoțional suficient de mult în cămin, pentru ca el să fie unul stabil. Luna, care încurajează găsirea liniștii în intimitate, dar și implicarea în expediții pline de încărcătură spirituală, intră în opoziție cu mediul familial vesel și colorat (Mercur retrograd), după cum spuneam. Între ele ar fi nevoie de o punte de legătură ca să coexiste în armonie. Dar Delia pare să fi construit deja această punte, căci după cum mărturisește, locuința visurile sale, din care nu și-ar mai dori să plece, ar trebui să fie extrem de încărcată cu obiectele adunate de prin călătorii, astfel încât acasă să se simtă ca în toate locurile în care a umblat, potrivit viva.ro.

Casa astrologică cea mai populată de planete din astrograma Deliei este Casa Sacrificiilor și a Izolării. Este o casă dificil de interpretat ținând seama doar de imaginea publică a unei vedete, pentru că înțelesurile acesteia țin de partea cea mai intimă a unei persoane, subconștientul. În cazul Deliei, găsim aici trei planete: Marte, Saturn retrograd și Pluto retrograd, în semnul Balanței. Prezența oricăror planete în această casă, adesea, implică sacrificii importante în vederea evoluției personale și îndeamnă individul la o abordare spirituală a vieții. Știm că Delia și-a pus întreaga viață în slujba muzicii. Artista a demonstrat că are ceva în plus față de mulți colegi de breaslă. Pe lângă faptul că are o voce incredibilă, studii muzicale (a absolvit liceul de muzică Dinu Lipatti și, apoi, Conservatorul!), ea dispune și de forță creatoare, fiind responsabilă pentru liniile melodice și versurile multora dintre hit-urile sale. După cum spune Delia, ea respiră muzică și se simte împlinită cu realizările sale. “Mă bucur din suflet… că mi-am asumat să-mi compun piesele singură (aşa ca pe vremuri), pentru că sunt singurele melodii care ajung fix acolo unde trebuie! La inimă ;))! Mă bucur tare pentru cele peste un milion de vizualizări în mai puţin de o săptămână… Pe care nu le datorez nici unui “clan” muzical. Aleluiaaa!!! Un artist trebuie să creadă în ceea ce cântă, să simtă, să ştie. Restu-s marionete şi cancan”, a scris Delia pe contul oficial de Facebook. Cum de reușește artista să simtă, să știe? Răspunsul poate fi ascuns în configurația acestor trei planete!

Primăvara aceasta, Delia pregăteşte un show de excepţie: “Welcome to Deliria”, care va avea loc la Sala Palatului, în data de 2 aprilie, de la ora 20:00!

ANDA STELA GHIȚĂ

anda-ghita-autor