Fulop LaszloZodii animate

Pisces Anima: Big Bird

Pentru un personaj „născut” în zodia Peștilor, ne deplasăm din nou pe strada magică Sesame, ca să-l întâlnim pe Big Bird. Ar fi trebuit să zic „s-o întâlnim”? Se prea poate. Inițial, Big Bird era definit clar ca fiind un personaj masculin, dar, în timp, a suferit câteva reajustări și așa a ajuns astăzi la personalitatea sa maternă. Au fost deja discuții aprinse în acest sens, chiar în tabăra producătorilor. În timp, Big Bird a devenit într-un fel mama tuturor celor de pe Sesame Street. Să ne oprim puțin și să ne gândim cu toții la următoarea idee: nativii Pești dispun în general de o personalitate maternă? Îi simțim protectori și empatici, niște ființe cărora le putem încredința secretele noastre și pe umărul cărora putem plânge la nesfârșit?

Big-BirdTrebuia să fi început cu informația că data oficială de naștere a simpaticei păsări este la granița dintre Pești și Berbec, pe 20 martie. Cei care îl cunosc sunt probabil de acord că personalității sale i se potrivește mai mult zodia Peștilor. Big Bird nu este ființa care să spargă ziduri cu capul său: el preferă să stea zile în șir în cuibul său imens, filozofând și meditând.

Dar, să ne întoarcem spre întrebarea de mai sus: eu cred că răspunsul este unul afirmativ. Sufletul unui nativ Pești este precum un ocean: parcă dizolvă instinctiv impuritățile din câmpurile noastre energetice. S-ar putea să nu manifeste un interes exagerat față de secretele noastre, dar putem fi siguri că acestea sunt, în general, într-un loc sigur, dacă le-am încredințat lor. O discuție cu un nativ Pești – poate fi inclusiv despre vremea de afară! – are darul de a aduce liniște în suflet, de parcă am fi ieșit de la spovedanie. „Totul este în regulă, mergi înainte pentru că ai sprijinul meu”. Așa ceva putem simți și în preajma lui Big Bird.

Ceea ce surprinde la Big Bird, este extraordinara sa liniște sufletească. Timpul pare să se fi oprit în jurul său: indiferent de întâmplările exterioare, el are mereu aceeași dispoziție interioară. Nu putem spune că nu se implică, dar în mod sigur nu se lasă afectat de evenimentele care se petrec în jurul său. Big Bird evită să clasifice evenimetele în bune și rele: le acceptă exact așa cum sunt. Big Bird este un amalgam interesant între atitudini materne și impresia de neimplicare totală în evenimentele exterioare. În mod vizibil, Big Bird își păstrează mereu o bună parte a atenției și a energiilor sale, pentru sine. Așa o fi și în cazul nativilor Pești?

Se știe că lumea interioară este extrem de importantă pentru cei născuți în zodia Peștilor. Indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul lor, Peștii păstrează mereu o privire spre interior, un interior definibil ca o oază de liniște, aflat în contact permanent cu lumea divină. Astfel, ei dau impresia că nu sunt 100% atenți la interlocutorii lor, ceea ce poate fi oarecum supărător. Totuși, nu putem vorbi despre egoism, deoarece atât în cazul lui Big Bird, cât și în cel al Peștilor, sinele pare a fi dizolvat în Univers sau cel puțin legat printr-o conexiune de bandă largă.

A venit momentul să vorbim despre legătura dintre Pești și fizica modernă. Albert Einstein – el însuși născut cu Soarele în Pești – afirma că timpul nu există, că ar fi o iluzie. Pentru orice nativ Pești, această afirmație este o realitate palpabilă: ei nu se grăbesc niciunde, știind instinctiv că dacă au pornit în același moment în care au sosit, n-au unde să se avânte. Peștii par să trăiască într-un prezent permanent. Pentru toți ceilalți, această atitudine pare a fi ciudată – ne putem gândi dacă nu cumva trăirea aceluiași prezent este plictisitoare? – dar Peștii nu par a fi deranjați de o astfel de întrebare. Din cele înțelese de mine din fizica cuantică, nu numai că timpul nu există, dar nici materia n-ar fi o realitate – un alt adevăr trăit și experimentat de nativii Pești, care nu simt iluzia separării, percepând cumva realitatea stranie afirmată de fizica modernă: existăm cu toții într-un punct fără dimensiuni al spațiului, într-un moment atemporal.

Să ne întoarcem încă odată la Big Bird. În episoadele din Sesame Street, el exemplifică mereu o abordare simplă – și este vorba despre o simplitate care deschide ușa pentru „altfel”. De multe ori, Big Bird dă impresia că îi este greu să înțeleagă chiar și cele mai simple lucruri. El pare oarecum retardat… ceea ce nu este nicidecum în defavoarea lui, pentru că suntem datori să ne punem noi și noi întrebări. Tocmai existența fizicii cuantice ne demonstrează că merită să contestăm chiar și cele mai vechi adevăruri, să nu ne mulțumim cu răspunsuri banale. Big Bird ar putea spune: nu există întrebări banale, pentru că răspunsurile nu sunt unice. Conform Legii Evoluției, nu-i așa?

Conform celor de mai sus, putem afirma că nativii Pești manifestă aceeași deschidere pentru informațiile noi. Pentru ei, evoluția este o curgere naturală. Ei știu să accepte schimbările: nu se agață de trecut și nu se grăbesc spre viitor. Chiar dacă această acceptare totală le colorează personalitatea cu nuanțe aparent stranii…Un exemplu magnific cu Big Bird, conform celor afirmate mai sus: el apare pe scenă, unde nu este nimic altceva decât o ușă. Evident că vrea să treacă prin acea ușă. Încearcă s-o deschidă, împingând-o. Ușa nu se deschide. Big Bird nu se stresează, ne spune că va încerca din nou. Încearcă, dar ușa tot nu se deschide. Big Bird își scarpină capul și până la urmă o deschide de această dată trăgând-o spre el. Trece bucuros prin ușă și ne zice în trecere: dacă nu reușiți printr-o metodă, încercați prin alta. Și totul cu simplitatea și cu naturalețea lui Big Bird.

Big Bird este doar o pasăre și mesajul său poate fi următorul: „eu sunt doar o pasăre, o ființă simplă. Voi sunteți oameni și poate prea v-ați complicat existența. Această complexitate vă obosește. Încercați cumva mai simplu!”.

FULOP LASZLO,
Redactor-șef adjunct

fulop-laszlo-autor2