Fulop LaszloTranzitarium

O privire asupra lunii decembrie 2014

Foto: Timo Newton-Syms
Foto: Timo Newton-Syms

Mersul planetelor în luna decembrie 2014 – consideraţii generale

Luna decembrie este acea perioadă a anului când sufletul şi spiritualitatea pot eclipsa cu succes nevoile corpului fizic. Partea palpabilă a omului se află într-o stare de semi-hibernare, după ce fiinţa umană a traversat cu succes râul Styx al zodiacului – semnul Scorpionului – şi s-a debarasat de toate energiile uzate şi amintirile neplăcute care l-au năpădit în ultimul an. La început de decembrie simţim de obicei că ne-am renăscut din cenuşă şi … dedicăm întreaga lună sărbătoririi acestui eveniment.

În primele trei săptămâni ale lunii, Soarele parcurge Săgetătorul şi simţim că o căldură plăcută, de natură spirituală, se instalează în sufletul nostru. Focul Săgetătorului constituie o adevărată hrană pentru interiorul nostru.

În ultimele zece zile ale lunii Soarele se va afla în Capricorn. După ce în săptămânile precedente ne-am reîncărcat bateriile sufletului, vom simţi din nou nevoia de a reveni la o viaţă mai activă, de a fi utili societăţii. Vom coborî probabil cu picioarele pe pământ, devenind mai concentraţi, mai dornici de a ne autoperfecţiona, de a da un randament mai bun. Este de aşteptat să ne apropiem de liniştea desăvârşită a interiorului, prin detaşare. Vom petrece probabil mai mult timp în dulcea companie a singurătăţii – lucrând, plimbându-ne sau alergând în natură.

Mercur va ţine aproape de Soare pe tot parcursul lunii. Până pe 17 decembrie, se va afla şi el în Săgetător – însă acesta fiind unul dintre semnele sale de exil, efectele ar putea fi controversate. Ce facem când Mercur se află în Săgetător? Intelectul are tendinţa de a renunţa la creativitate şi de a aluneca spre consumerism. Mentalul devine un „gurmand”, în stilul său: este de aşteptat să devorăm cărţi, filme, piese de teatru şi muzicale, etc. Apare dorinţa de a deforma adevărul de dragul senzaţionalului şi de a transforma toate întâmplările cotidiene în glume – poate şi în sarcasm. Este adevărat că râdem şi zâmbim mai mult ca de obicei, însă această bună dispoziţie are şi componente artificiale, ar putea fi forţate. Totuşi, este recomandabil să petrecem, să glumim, să găsim prilejuri de a fi împreună cu prietenii noştri. Rolul pozitiv al lui Mercur în Săgetător este acela de a relaxa intelectul, prin toate metodele descrise mai sus.

În a doua jumătate a lunii Mercur se va afla în Capricorn. Vom deveni mai concentraţi, mai interesaţi de tot ceea ce este util, de partea concretă şi palpabilă a vieţii. Încet-încet, interesul nostru va aluneca spre lecturi ştiiţifice, filme documentare şi muzică clasică. Este puţin probabil ca activităţile de rutină să aibă vreun efect devastator asupra noastră.

În primele zece zile ale lunii decembrie Venus se va afla tot în Săgetător, subliniind încă odată caracterul de sărbătoare al acestei părţi a anului. Vom avea poate impresia că timpul s-a oprit în loc – într-un loc unde totul este interesant şi atractiv. Ce mai, va fi o atmosferă de petrecere, la început de decembrie.

Începând cu 11 decembrie, Venus se va plimba prin Capricorn. Este posibil ca viaţa sentimentală să parcurgă un drum mai dificil, mai friguros – eventual cu blocaje şi sincope. Dincolo de împărtăşirea bucuriei de a trăi cu persoana iubită, va apărea şi nevoia de a realiza ceva util şi important, împreună.

În primele patru zile ale lunii, Marte se va afla în semnul său de exaltare, în Capricorn. În domiciliul lui Saturn, Marte defineşte simbolul iniţiatului care traversează vârful acului – se străduieşte să se mulţumească cu cât mai puţin şi în acelaşi timp să aibă randament maxim. Vom fi mai productivi şi rezistenţi la rutină – şi nu oricum, ci cu zâmbetul pe buze.

Începând cu data de 5 decembrie, Marte se va afla în Vărsător. Aflat în domiciliul lui Uranus, Marte se va strădui să ne transforme în copii cu ochii strălucitori. Este de aşteptat să ne bucurăm din plin de existenţa noastră, să ne simţim liberi, dornici să explorăm, să experimentăm activităţi noi. Ca să ne aliniem cu aceste vibraţii marţiano-uraniene, este recomandabil să vizităm locuri unde n-am mai fost vreodată şi să ieşim cât mai mult în natură, pentru a admira frumuseţea sălbatică a acesteia. Sporturile extreme vor avea un rol însemnat în această iarnă, ajutându-ne în vederea oxigenării sufletului nostru.

Jupiter se perindă de câteva luni de zile în Leu şi aici se va afla şi în decembrie. Din domiciliul Soarelui, Jupiter subliniază importanţa hrănirii propriei persoane cu energii adecvate. El ne invită să alocăm timp suficient pentru noi înşine, pentru activităţile care ne plac cu adevărat. Leul fiind un pol al axei iubirii, ne dăm seama că hrănirea propriei persoane face parte dintr-un proces mai amplu prin care contribuim la dezvoltarea întregului Univers.

Procedând astfel, vom reuşi să umplem sufletul nostru cu lumină, să strălucim şi să oferim inspiraţie şi altora. Jupiter doreşte să creştem – în înţelepciune, creativitate, spontaneitate şi în capacitatea de a ne bucura de viaţă.

Pe 23 decembrie Saturn îşi încheie periplul de doi ani de zile din Scorpion. În ultimii doi ani ne-a ajutat să curăţăm latura noastră instinctuală şi ne-a ajutat să avem un control mai bun asupra forţelor nărăvaşe din subsolul fiinţei noastre. Saturn ne-a fost un ghid înţelept, conducându-ne prin peştera subconştientului nostru şi ajutându-ne să alungăm sau să îmblânzim monştrii întâlniţi. Probabil în cazul multor oameni, Saturn a redefinit „dulcele” şi „amarul”. Am învăţat că a fi severi cu noi înşine constituie o sursă reală de bucurie şi astfel ne-am debarasat de o bună parte a „balastului” stocat în subsolul fiinţe noastre. Ne dăm seama că Saturn a fost eroul brav care ne-a purtat în braţe când am traversat râul Styx al Scorpionului.

Începând cu data de 24 decembrie Saturn va fi prezent în Săgetător. Ce poate urma? Dacă revedem filmul ultimilor doi ani de zile, vom constata că genul acestuia a fost mai mult dramă decât orice altceva. Pelicula se opreşte pe chipul eroului principal – noi înşine – pe care se văd riduri, urme de răni, noroi, poate şi sânge. Ceea ce aduce Saturn păşind în Săgetător, este lumina plină de speranţă din ochii acestui erou. Cea mai frumoasă veste este oferită de faptul că această lumină şi această speranţă izvorăşte dintr-o forţă interioară. Pentru că priveliştea din ultima peliculă arată tranşee părăsite, sârmă ghimpată şi gustul amar al inutilităţii războiului – lumea exterioară nu este în măsură să devină sursa luminii şi a speranţei. Saturn în Săgetător se confundă cu dorinţa profundă de a relua activităţile creative – de a ne îmbrăca din nou în halat alb şi de a ne reîntoarce în laborator. Eroul îmbrăcat în soldat se îmbracă în haine civile, îşi pune ochelarii şi îl vedem îndreptându-se spre clădirea universităţii, cu nişte cărţi sub braţ. Câteva fete – tot cu ochelari, tot cu mape şi cărţi sub braţ – îl admiră de la distanţă. Soarele străluceşte frumos. Acesta este filmul.

Mai departe, cuadraturile dintre Uranus și Pluton și dintre Saturn și Jupiter sunt încă active și am discutat deja despre ele în numărul trecut: https://www.astrotext.ro/2014/11/o-privire-asupra-lunii-noiembrie-2014/

Neptun se află de aproximativ 3 ani în domiciliul său, cu scopul de a ne conduce înapoi spre spiritualitatea autentică, spre natură şi … spre propriul nostru suflet. Despre întoarcerea acasă a lui Neptun s-au scris multe, noi dorim acum să vă reţinem atenţia cu următoarele gânduri, preluate dintr-un filmuleţ contemporan:

„Pădurea – înlocuieşte experienţa urbană
Poteca – înlocuieşte stradă
Cărarea – este noul asfalt”.

*

Planetele în zodii:
Soarele: pe 1 decembrie se află în Săgetător, trece în Capricorn pe 22 decembrie;
Mercur: pe 1 decembrie se află în Săgetător, trece în Capricorn pe 17 decembrie, unde rămâne până la sfârsitul lunii;
Venus: pe 1 decembrie se află în Săgetător, trece în Capricorn pe 10 decembrie, unde rămâne până la sfârsitul lunii;
Marte: pe 1 decembrie se află în Capricorn, trece în Vărsător pe 5 decembrie, unde rămâne până la sfârsitul lunii;
Jupiter: se află în Leu pe tot parcursul lunii decembrie, în primele 8 zile ale lunii în mers direct şi începând cu data de 9 decembrie în mers retrograd;
Saturn: pe 1 decembrie se află în Scorpion, trece în Săgetător pe 23 decembrie;
Uranus: se află în Berbec pe tot parcursul lunii decembrie, în primele trei săptămâni ale lunii în mers retrograd şi începând cu data de 22 decembrie în mers direct;
Neptun: se află în Pesti pe tot parcursul lunii decembrie;
Pluton: se află în Capricorn pe tot parcursul lunii decembrie.

FULOP LASZLO,
Redactor-șef adjunct

fulop-laszlo-autor2