AsteroiziOtilia Mazilu

Alkeste – sacrificiu dincolo de limite

Am ales astăzi un asteroid foarte puțin cunoscut, dat fiind că este unul dintre “primii descoperiți”, vă propun să îl cunoaștem mai bine acum. În plus, e în ton cu timpurile noastre!

Hercule-ramenant-alcesteMit. Alkeste era nepoata lui Poseidon (Neptun) și fiica regelui Pelia. S-a căsătorit cu invicibilul Admete, după ce acesta a trecut proba impusă de tatăl ei: să facă în așa fel încât un car să fie tras de către un leu și un mistreț. Proba a fost trecută cu ajutorul lui Apollo.

Numele ei provine din latinescul “alke” care înseamnă “forță, curaj, vigoare”! Încă de la nașterea sa, Alkeste a fost înzestrată cu darul ”iubirii conjugale și familiale”; ea proteja dragostea în relațiile legitime, amplifica devotamentul celor doi parteneri, stabilea liniștea și înțelegerea între toți membrii familiei.

Pe de altă parte, soțul ei, neînfricat luptător, a fost înzestrat de către Appolo cu darul de a schimba moartea sa cu a unui membru din familie, în cazul în care avea nevoie. Așa se face că într-una din luptele soțului ei, acesta a fost atât de rănit, încât putea să moară! Opțiunea era să schimbe moartea sa cu a unuia dintre părinții lui, care erau și ei destul de bătrâni. Atunci Alkeste a decis să își asume ea această sarcină: cu mult curaj și din multă dragoste, s-a otrăvit, murind în locul soțului său.

Se povestește că tocmai atunci, în palatul lor era oaspete Hercule, care imediat a luptat cu Moartea, reușind să o salveze pe Alkeste! Într-o altă versiune a mitului se spune că a fost chiar Persefona, regina Infernului, cea care a refuzat schimbul, mișcată de sacrificiul făcut de tânăra soție1!

Detalii Tehnice. Momentul descoperirii: 23.08.1872 la Observatorul din New York. Se afla în mișcare retrogradă în Pești, la gradul 4.46, în apropierea stelei fixe Daneb, constelația Alfa Cygni (Constelația Lebedei). Perioada orbiatală: 4,27 ani.

Influenţa astrologică. Pentru mulţi autori spune deja foarte mult faptul că acest asteroid a fost descoperit tocmai când se afla în constelaţia Lebedei, considerată una dintre cele mai umile vieţuitoare, despre care se știe că moare cântând. Dincolo de asta, lebada este simbolul curajului şi al nobleţii, al purităţii, precum și al dragostei care se sacrifică pentru dragoste!

Așadar, după toate acestea, am putea să transferăm Asteroidului (124) Alkeste următoarele atribuţii: inimă bună, docilitate, nevoia de liniște și de respect, sacrificiu pentru armonia casei şi a cuplului.

Observăm din mit că Alkeste este cea care preia asupra sa sarcinile celor pe care îi iubeşte, caută să işi arate iubirea în modul acesta, sacrificându-se, renunțând la propria ei viaţă. Altruismul, dăruirea, abnegaţia, toate sunt sinonime ale sacrificiului extrem pe care ea l-a făcut din dragoste pentru persoana pe care o iubea.

Nu avem suficiente informaţii să deducem că a făcut toate acestea pentru un ideal, pentru o cauză anume, ca să creeze o anumită impresie celorlaţi sau chiar ca să obțină de la cei din jur o anumită reacţie, ca şi cum ar vrea să transmită un mesaj prin gestul său. Dar, dată fiind prezenţa acestui asteroid în Pești, da, este posibil!

Multe nu sunt de spus despre Alkeste. În tema natală, benefic aspectată, arată nevoia de a lua pe umeri poverile altora, de a face lucruri în locul lor, de a simplifica cumva traiectoria de viaţă a celor pe care îi avem în jur şi pe care îi iubim. Şi nu aşteptăm recunoaştere sau recompense pentru asta!

Negativ aspectată, adică folosind vibraţiile joase, putem să facem tot acest circuit de sacrificiu fără prea multă tragere de inima, cumva pentru că nu se poate altfel, riscând să călcăm peste liberul arbitru al celorlalți.

Faptul că Asteroid (124) Alkeste a fost descoperit în mişcare retrogradă, atrage atenţia asupra nevoii de a-i sprijini pe ceilalţi fără ca ei să ne-o ceară expres. Ştim sau intuim cum se vor derula lucrurile şi vrem ca ei să nu treacă prin ce am trecut și noi, astfel încât putem cădea în greşeala de a interveni și de a nu-i lăsa să îşi trăiască propria experienţă!
Alkeste este marcantă, de exemplu, în tema unei mame care face totul pentru fiul ei, în locul lui, oferind prea multă protecţie. Ea ar numi-o iubire! Alkeste poate desemna în temele noastre și prezenţa unor convingeri precum „Nu poți tu, ești prea mic! Lasă că fac eu!” (Ceea ce poate semnala nevoia de mai târziu de a face altcineva treaba noastră, în locul nostru!).

În temele relaţionale, Alkeste activează dorința de a prelua definitiv sarcinile și îndatoririle pe care le are celălalt, prin diverse gesturi (valori sau bunuri personale).

Este util să observăm poziţia lui Alkeste în tema partenerului de afacere, de căsătorie. În modul acesta putem afla indicii despre argumentele la care este sensibil, dacă vrem să îi stimulăm dăruirea, devotamentul, implicarea în vreun proiect.

În mare, aceasta este și povestea sacrificiului, bunătății, serviabilității noastre. Este un soi de altruism care poate să ne coste destul de mult, dacă Alkeste este în aspecte nefaste sau acompaniată de planete malefice!

***

V-am propus acest asteroid pentru că în prezent el traversează Balanţa, în mișcare retrogradă, și toată luna martie 2016 este în compania Lunii Negre. Așadar, să fim mai atenți la relațiile pe care le avem, la cât de mult vrem să credem că lucrurile stau bine (și poate, de fapt, nu stau), la cât de mult dorim să-i ajutăm pe cei din jur – să urmărim ce motivație avem să fim atât de dedicați unei idei și unei relații! De ce facem tot ce facem pentru ceilalți și cât de mult ne costă gestul nostru?

Nu uitați că Luna Neagră nu “oferă” niciodată ceva, fără să ceară/ia altceva la schimb. Așadar întrebarea la care am putea medita este: Știi care este preţul sacrificiului tău?

OTILIA MAZILU

otilia-mazilu-autor

  1.  Acest mit a fost inspiratia lui Christoph Willibald Gluck pentru opera lirică “Alceste”.