Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna în aprilie 2016

Luna în descreștere: 1-7 aprilie

Aprilie începe cu Luna în Capricorn, în conjuncție cu Pluton, în relații armonioase cu Jupiter (Fecioară), Venus (Pești) și cu Axa Nodurilor Lunare, dar în cuadratură cu Uranus și Mercur, aflate în conjuncție în Berbec. Este o hartă complexă care ne duce cu gândul la o serie de provocări de natură emoțională, cauzate de conjuncturi externe, dar care își au rădăcinile în dorințele noastre reprimate. O rezistență puternică în fața necesității unei elaborări a acestor trăiri interioare poate duce la simptome fizice evidente, printre care cele mai frecvente pot fi afecțiuni ale pielii, migrenele sau problemele digestive.

”Cool Spring Moon”, John Williams
”Cool Spring Moon”, John Williams

În acest interval, Luna parcurge zodiile dintre Capricorn și Berbec, iar o atenție deosebită necesită zilele de 4 și 5 aprilie când tranzitează Peștii, formând conjuncții cu Neptun, Nodul Sud, Chiron și Venus. Aparent pare să fie vorba de nevoia de izolare și vindecare prin meditații, rugăciune, terapii alternative sau diverse practici spirituale. Însă, Nodul Nord în Fecioară, în conjuncție cu Jupiter, precum și careul în T pe care Axa Nodurilor Lunare îl formează cu Saturn retrograd din Săgetător, îndeamnă mai degrabă la acțiuni practice și la schimbarea principiilor, credințelor, valorilor morale prin trăirea efectivă a unor evenimente, înfruntarea asumată cu situații stânjenitoare, adoptarea unor atitudini raționale și evitarea pe cât posibil și a tendințelor escapiste, de abandonare, de a (re)acționa emoțional.

Luna Nouă în Berbec – 7 aprilie

Aspectul exact se formează la ora 14:23, ora României, în casa a IX-a a momentului, având Ascendentul în Leu. Conjuncția Soare-Lună se află în conjuncție cu Uranus și formează o Piramidă pe semne de Foc, cu Ascendentul din Leu și cu Saturn retrograd din Săgetător. Dar trasează și o cuadratură la Pluton din Capricorn. Este o Lună Nouă care întrunește multe dintre condițiile unui aspect care să sugereze începuturi, noi căi pe care să pornești pe drumul cunoașterii de sine, noi moduri de a privi viața și experiențele personale. În primul rând, conjuncția luminariilor se formează în zodia începuturilor, a curajului. Apoi este vorba de casa temerarilor, a exploratorilor, a descoperitorilor de noi culturi. Avem în minte și Piramida pe semne de foc, element dătător de suflu, de viață. Apoi este implicat și Uranus, revoluționarul, guvernator al mentalului superior și implicit al idealurilor. Dar nu în ultimul rând, este Saturn care, deși tradiționalist prin caracteristici, se află în mișcare retrogradă în Săgetător, zodia asociată casei a IX-a, zodie care guvernează studiile superioare, călătoriile lungi, exploratoare, cunoașterea aprofundată. Guvernatorul Timpului și al Dreptei Judecăți sugerează, prin poziție și mișcare, necesitatea unei evaluări complexe a existenței personale, a criteriilor la care se raportează judecata personală, a măsurii cu care măsurăm faptele noastre și ale celor din jur.

Un rol important în acest aspect de Lună Nouă îl joacă și Pluton care, prin natura sa ascunsă, întunecată, transformatoare, pune în evidență resursele interne de care dispune fiecare individ în parte pentru a a-și făuri un nou drum în viață, pentru afirmarea propriei persoane, pentru evoluția sa în plan mental și spiritual.

Ascendentul în Leu sugerează necesitatea exprimării creativității personale, a nevoii de a iubi și de a fi iubit. Poate fi o oportunitate de a retrăi aspecte din copilărie care au fost definitorii în conturarea personalității noastre, aspecte care fie au avut o încărcătură negativă, fie pozitivă și care sunt în legătură cu figurile semnificative ale persoanelor care ne-au avut în grijă, relații în care am trăit iubirea în orice formă s-ar fi manifestat ea. Este un aspect care vorbește despre ceea ce este cunoscut în conceptul de ”copil interior”, dar care nu se referă la valențe pozitive, angelice, inocente, creative, ci în special la modul în care am trăit afectiv copilăria și modul în care experiențele din acea perioadă ne-au ”creat” pe noi din punct de vedere psihic.

Luna în creștere: 8 – 21 aprilie

În acest interval Luna parcurge zodiile de la Berbec la Scorpion. Pe 9 aprilie formează o Piramidă pe semne de Pământ cu Jupiter și Destinul din Fecioară și cu Pluton din Capricorn. Este o zi excelentă pentru materializarea unor planuri, a unor idei și visuri. Este important ca orice demers să fie inițiat după o bună și atentă evaluare a resurselor personale, după o bună formulare a obiectivelor, cât mai realist posibil, și nu în ultimul rând, după realizarea unui plan coerent.

În următoarele două zile, când se află în tranzit prin Gemeni, de unde formează opoziții la Marte și Saturn retrograd din Săgetător, este recomandată o mai mare atenție la modul de comunicare, la posibilele conflicte bazate pe principii. Este indicat să se păstreze atenția concentrată în planul concret al momentului, evitând astfel pierderea ideilor și implicit a argumentelor. Sunt zile în care se poate deprinde abilitatea de a dezbate, de a accepta că alții au opinii diferite, dar cel mai important lucru, de a exprima opiniile cu argumente raționale, având ca reper propriile trăiri interioare. Crucea Cosmică pe semne mobile, în care mai sunt implicate Axa Nodurilor Lunare, Jupiter din Fecioară și Neptun și Chiron din Pești, sugerează necesitatea dezvoltării unei capacități de înțelegere a lumii, a cărei principală caracteristică este flexibilitatea mentală și emoțională.

Pe 13 aprilie, Luna se află în domiciliul său din Rac, formând o Piramidă pe semne de Apă, cu Iunona din Scorpion și cu Neptun din Pești, și având relații armonioase cu Mercur din Taur și cu Jupiter din Fecioară. Harta zilei este încărcată de energii pozitive, armonioase, care oferă, din punct de vedere emoțional, siguranța afectivă specifică Racului, sentimentul de apartenență, precum și sentimentul de ”acasă”, acolo unde ne este sufletul. În această zi pot avea loc vindecări ale relației cu mama, acceptarea unor situații din copilărie care au marcat într-un mod sau altul evoluția noastră, situații care au avut ca punct de plecare relația primordială cu cea care ne-a dat viață.

O zi interesantă este și cea de 14 aprilie, când are loc ingresul Lunii în Leu, dar nu înainte de a forma un careu în T cu Soarele din Berbec și cu Lilith din Balanță. Este o zi în care reacțiile nervoase agresive egoiste, orgolioase pot fi mai intense. Este necesar un efort de conținere a impulsurilor negative, distructive, și amânarea unor decizii până la restabilirea echilibrului emoțional.

Pe 15 aprilie, Luna din Leu formează o nouă Piramidă pe semne de foc, cu Venus din Berbec și cu Mare din Săgetător. Este o zi de primăvară, încărcată de sentimente de … ”îndrăgosteală”, care cel mai bine poate fi simbolizată de secvența cu venirea primăverii din filmul ”Bambi”. Ce poate să lipsească, sau nu, este o bufniță bătrână, trecută prin multe, care știe să recunoască exact simptomele.

O altă zi interesantă este cea de 18 aprilie când Luna se află în tranzit prin Fecioară, unde formează conjuncții cu Jupiter și cu Nodul Nord, și împreună sunt implicați într-o altă Piramidă pe semne de Pământ cu Mercur din Taur și Pluton din Capricorn. Spre deosebire de precedentul aspect, acest Trigonum Aureum beneficiază de energiile mercuriene care favorizează gândirea critică, analitică și organizată. Recepția mutuală dintre Lună și Mercur o putem privi ca pe o garanție a existenței unor resurse personale, care administrate în mod corect, optim, cu scopul realizării obiectivelor personale, pot aduce succesul personal, indiferent de domeniul de interes. Putem vorbi și de curățare și de purificare, dar ar fi mai degrabă ca procesul extragerii aurului din cea mai adâncă mină dintr-un munte, nu cu tehnologii avansate, ci mai degrabă cu unelte primitive, arhaice. Dar este o muncă care necesită grijă, minuțiozitate, concentrare și pricepere.

Luna Plină în Scorpion – 22 aprilie

Aspectul exact se formează la ora 8:23, ora României, pe Axa Vindecării, având Ascendentul în Gemeni. Luna, în Scorpion, se află în casa a VI-a a momentului, în conjuncție cu Iunona (Scorpion) și cu Lilith din Balanță. Opoziția Soare-Lună nu formează aspecte cu alte planete, ceea ce ne duce cu gândul la vorbele lui Iisus ”credința ta te-a vindecat”. Important este, de această dată, timpul pe care ni-l acordăm în timpul zilei, în timpul activităților concrete, în momentele în care simțim oboseală, epuizarea.

Pe de altă parte, este un moment în care se pot lua în considerare demersurile care presupun cure de detoxifiere sau slăbire. Nu doar că Luna intră în faza de descreștere, dar pleacă din Scorpion, zodia regenerării.

Ascendentul în Gemeni sugerează flexibilitatea în mișcare și flexibilitatea mentală. Este nevoie de o abordare a situațiilor de viață stresante cu mai multă relaxare, cu umor și cu detașare. De asemenea, poate sugera ideea că stările emoționale să fie trăite cu seriozitatea copilului care atunci când se supără, se supără și se manifestă, și care atunci când se bucură, se bucură cu toată ființa. Cu alte cuvinte, este important să ne îngăduim să trăim emoțiile care se arată, care se ridică, din cele mai ascunse cotloane ale sufletului nostru, ascunse și păzite cu strășnicie vreme îndelungată de mecanismele noastre de apărare, a căror acțiune poate slăbi în intensitate, în funcție de gradul fiecăruia de acceptare a lumii interioare, a trecutului și prezentului așa cum a fost și este.

Luna în descreștere: 23-30 aprilie

În ultima săptămână din aprilie, Luna parcurge zodiile de la Scorpion la Vărsător, iar în prima zi a intervalului formează o opoziție cu Mercur din Taur. Este o zi în care poate exista tentația de a gândi ceea ce simți, din dorința de a găsi un sens pentru eventualele suferințe, sau de a ne apăra în fața pericolului de a fi copleșiți de trăiri intense, care ar putea perturba o stare de siguranță.

În următoarele două zile, Luna tranzitează Săgetătorul, formând conjuncții cu Marte și Saturn, ambele planete aflate în mișcare retrogradă. Este posibil ca în aceste zile să fie pregnantă nevoia de a avea dreptate, de a obține dreptate, de a raporta întreaga lume la propria lume, guvernată de credințe proprii, poate prea rigide. Pot să apară conflicte principiale și o posibilă revoltă față de o autoritate constrângătoare și impunătoare.

Pe 28 aprilie, aflată în conjuncție cu Pluton retrograd, în Capricorn, Luna formează o configurație numită ”Zmeu” cu Mercur din Taur, Axa Nodurilor Lunare, Jupiter din Fecioară și Neptun din Pești. Acest aspect indică nevoia de a mobiliza energiile și resursele către scopul principal al momentului, în funcție de nivelul individual de stabilitate emoțională, de structură psihică, temperamentală. Important în această lună, pare să fie dezvoltarea capacității de a formula obiective clare și realiste, adaptate stilului de viață și tipului psihologic al fiecăruia.

La final de aprilie Luna se află în Vărsător, formând o cuadratură cu Soarele din Taur, dar și o relație armonioasă cu Marte retrograd din Săgetător. Încăpățânarea poate fi mai intensă în unele situații, cu anumite persoane, iar în alte situații, cu alte persoane, poate fi prezentă o stare de neimplicare afectivă și o lipsă de concentrare, care poate îmbrăca haina egoismului, a infatuării. În oricare dintre situații este bine să se concentreze atenția pe idealuri înalte, transpersonale, cu scopul îmbunătățirii vieții.

Sărbători cu liniște!

ANDREEA TALMAZAN

andreea-talmazan-autor

Note
Luna – ”mers în gol”:
1 apr. 19:39 – 2 apr. 4:37
4 apr. 2:16 – 8:46
5 apr. 13:33 – 6 apr. 9:46
7 apr. 17:56 – 8 apr. 9:10
9 apr. 12:49 – 10 apr. 8:59
11 apr. 21:57 – 12 apr. 11:07
14 apr. 6:59 – 16:53
16 apr. 20:48 – 17 apr. 2:23
18 apr. 15:29 – 19 apr. 14:24
21 apr. 9:13 – 22 apr. 3:17
24 apr. 0:46 – 15:46
26 apr. 18:51 – 27 apr. 2:54
29 apr. 10:07 – 11:47

Lună-Soare – aspectele exacte:
Sextil: 3 apr. 4:58 13°44′ Vărsător
Conjuncție: 7 apr. 14:23 18°04′ Berbec
Sextil: 11 apr. 21:56 22°18′ Gemeni
Careu: 14 apr. 6:59 24°38′ Rac
Trigon: 16 apr. 20:48 27°09′ Leu
Opoziție: 22 apr. 8:23 2°30′ Scorpion
Trigon: 27 apr. 17:53 7°46′ Capricorn
Careu: 30 apr. 6:28 10°13′ Vărsător