CelebritatiFiricel Ciarnau

Hyomin este de vină!

Hyomin este de vina!
Hyomin – celebritatea zodiei Gemeni

Hollywood este, cumva, capitala planetei? Dacă nu, atunci de ce modul de a gândi şi tot ce facem noi, vesticii, este sub influenţa Americii? Oare nu cumva ni s-au pus nişte ochelari care ne dictează cum să vedem lumea, cum să gândim, care sunt valorile culturale şi care nu sunt? Din punctul cui de vedere sunt sau nu sunt valori? Ştiu, sunt întrebări nonconformiste, dar… corecte.

În ultima vreme se tot vorbeşte de iminenta întâlnire cu civilizaţii extraterestre. Şi atunci îmi pun întrebarea: dacă noi nu reuşim să ne înţelegem pe noi înşine, dacă nu reuşim să-i înţelegem nici pe cei din cealaltă jumătate a planetei (care de fapt reprezintă mai mult de jumătate din populaţia globului, deci Hollywood şi Cannes nu sunt totul!), atunci cum vom reuşi să înţelegem alte specii, alte civilizaţii cu total alte valori?

Ştiaţi că în Coreea de Sud este cea mai dură dar şi eficientă şcoală din lume? Acolo şcoala chiar este importantă, nu doar declarativ în texte oficiale cum este la noi. Elevii stau în medie 12 ore pe zi în şcoală sau sunt prinşi în activităţile şcolare, muncesc enorm, nu se plâng, au conştiinţa lucrului bine făcut. În zilele de examen, cum ar fi bacalaureatul, toată populaţia merge la serviciu cu o oră întârziere ca să nu aglomereze mijloacele de transport, în ideea ca elevii să ajungă la examen la timp, şi sunt firme de taxi ce transportă gratuit elevii la examene. Iar elevii se simt datori, muncesc şi… au la bacalaureat o promovabilitate de peste 90% în condiţiile în care subiectele de examen sunt de-a dreptul academice. Iar noi ne plângem…

T-ara
Formatia T-ara

O mare firmă de impresariat artistic din Coreea de Sud şi-a asumat un proiect îndrăzneţ: să adune şi să formeze o trupă de fete talentate, care să ajungă să bată toate recordurile, să ajungă la nivelul la care să fie numite adevărate regine ale muzicii pop asiatice. Şi astfel a luat fiinţă proiectul şi trupa de fete T-ara (se citeşte tiara, coroană, indice clar al intenţiei de a deveni regine), care să cânte o diversitate de genuri muzicale: Kpop, R&B, jpop, electropop şi orice s-ar mai cere.

Şi au început să adune talente, hai să zicem că acest proiect a fost analog cu „Şcoala vedetelor” cândva la noi. Dar, aşa cum v-am spus despre şcoala sud-coreeană, aceste fete au avut de muncit enorm: timp de trei ani au fost într-un fel de cantonament, una dintre ele a fost cooptată pe când avea 13 ani, au avut un regim de internat, de dimineaţa până seara antrenamente, dans, lecţii de muzică (le-am văzut cântând şi operetă) şi tot ce ar putea însemna formarea unor vedete. Viaţă personală… aproape inexistentă. Dacă ar fi să facem comparaţie, la noi cum se întâmplă? Se adună câteva fete cu ambiţii şi aspiraţii pe măsură, fac repetiţii de câteva ori, iar dacă au şi susţinere financiară, gata, sunt lansate! Hm!

După trei ani de antrenamente, şi-au făcut debutul la radio în 29 iulie 2009. Proastă alegere a momentului! Să alegi lansarea unei trupe într-o zi cu Mercur în opoziţie aplicantă la un Jupiter retrograd, cu o cuadratură Soare-Lună, cu Venus în cuadratură cu Uranus şi făcând parte dintr-un careu în T (chiar şi disociat), nu mi se pare o alegere bună a momentului. Oare chiar nu au avut un astrolog profesionist să le atragă atenţia? Debutul a fost un dezastru! După trei ani de muncă să ajungi la un dezastru, nu este ceva uşor de acceptat! Reacţia: s-au retras pentru încă o jumătate de an, timp în care şi-au schimbat stilul şi au făcut transformări totale. Jupiter nu mai era retrograd!

Evident, după noua lansare, de data asta cu aspecte astrologice pozitive (oare au consultat un astrolog?), au avut succesul mult aşteptat, în următorii ani ajungând să se claseze pe locuri fruntaşe în toate topurile asiatice şi să câştige cele mai prestigioase premii, din Japonia până în Malaezia. Au devenit cu adevărat reginele muzicii pop asiatice, au primit recunoaşterea sperată, iar fanii au apărut de la sine într-un număr greu de imaginat.

Dacă tot am discutat despre seriozitatea asiaticilor: ştiţi ce conţin albumele acestei formaţii? Doar nu credeţi că sunt numai melodiile şi gata!? Fiecare melodie mai importantă din album are versiuni în japoneză şi chineză (cei doi mari vecini ai lor) condimentate cu expresii din limba engleză, fiecare melodie are mai multe videoclipuri şi mai multe coregrafii, la alegere, iar ca cireaşa de pe tort, albumul conţine şi un film artistic de scurt metraj, de cea mai bună calitate, cu actori celebri invitaţi, în care protagoniste sunt membrele trupei, iar filmul are ca fundal muzica lor, adaptată pentru fiecare scenă dramatică. Eu consider asta profesionalism! Toată stima!

Iar spectacolele lor sunt de-a dreptul explozive! Te întrebi: oare ce putere au aceste fetiţe, unele „doar cât un ghemotoc” (cea mai înaltă 1,67 m, cea mai mică 1,53 m şi cântărind cât o valiză), de reuşesc să facă să explodeze (la figurat) o sală cu câteva mii de oameni cum este celebra sală Nippon Budokan din Tokio? Şi nu-şi slăbesc deloc spectatorii, îi ţin de la început până la final într-un foc continuu cu melodii excepţionale, pline de dinamism. Uimitoare chiar şi pentru un european!

Nu au momente penibile de genul cum se întâmplă la noi ca artistul să lase publicul să cânte mai departe şi constată nu numai că nu se cunosc versurile dar şi că melodia lui este necunoscută! La asiatici artiştii sunt pe scenă ca să ofere spectatorilor spectacolul şi muzica pentru care au fost plătiţi, deci artiştii cântă iar publicul a venit să asculte şi să vadă pe viu ceea ce şi-au dorit. Simplu, fără penibilităţi cu pretenţii de interactivitate cu publicul, chiar dacă în multe spectacole se aude în fundal un public în delir care cântă alături de formaţie! Să fie în delir este treaba publicului, să susţină spectacolul este treaba artiştilor! Punct!

Hyomin
Hyomin

Acest număr al revistei este dedicat, să nu uităm, Gemenilor. Şi iată că această trupă de fete are două native Gemeni, colege de cameră, bune prietene, sunt chiar cele două care ies în evidenţă, având şi albume proprii şi fiind frumoasele trupei: Hyomin şi Jiyeon. Dar nu ne ocupăm acum de Jiyeon (joacă rolul principal în filmul recomandat la final), cea mai tânără membră a trupei, care a fost cooptată în proiect încă de la 13 ani şi care, la un moment dat, a avut o melodie care a cucerit China: a primit 99,7% din totalul de voturi acordate tuturor artiştilor şi a stabilit un record greu de egalat. Şi dacă ne gândim că a fost „educată şi crescută” de colega ei de cameră Hyomin, cred că obiectul studiului acestui articol ar trebui să fie Hyomin.

Urmărind reality-show-uri, emisiuni de divertisment în care invitate erau fetele, nu se putea să nu-mi fie atrasă atenţia de dialoguri de genul: „Pe tot parcursul emisiunii ne-ai hipnotizat cu privirile acestea… Cine te-a învăţat să priveşti aşa?” sau „Ai făcut mişcări de-a dreptul fascinante! Ce coregraf, sau cine te-a învăţat să te mişti aşa?” Aproape de fiecare dată răspunsul era ceva de genul: „Hyomin m-a învăţat!” sau „Hyomin este de vină!”

Dragi cititori, am studiat civilizaţia coreeană, am urmărit aceste fete în multe ore de interviuri şi de reality-show, le-am cunoscut viaţa particulară şi da, se pare că „Hyomin este de vină!”. Chiar dacă aş citi asta în dulşele grai moldovenesc, tot aş avea dreptate: „Hyomin este divină!” 🙂

Hyomin a fost, încă de la vârsta de 8 ani, în atenţia publicului, a câştigat concursul de modeling pentru copii, Miss Princess, a filmat pentru zeci de reclame şi a participat la emisiuni de divertisment şi, în cele din urmă, a primit multe oferte de a face parte din trupe pop, pentru că avea şi o voce deosebită şi era teribil de talentată. Se pare că proiectul T-ara, care era cel mai tare în acel moment, i s-a părut viabil.

hyomin-harta
Hyomin – harta natala

Era absolut normal să aibă succes! Dacă este să luăm harta solară, dar pe sistemul de case pe semne întregi (Whole), atunci gruparea Soare-Jupiter-Venus din Gemeni, nu avea cum să nu indice un succes fulminant!

Este de o frumuseţe răpitoare (mercuriană: subţirică, adaptabilă, nu se îngrașă uşor etc.)! Pur şi simplu este iubită, respectată, a fost aleasă „sex-simbolul” formaţiei şi a fost nevoită să se autoeduce pentru un asemenea rol! A fost desemnată ambasadorul frumuseţii, considerându-se că are aşa-numitul „killer-body” necesar oricărei formaţii de fete pentru a se impune şi vizual. Altfel, îi place simplitatea şi a declarat că ea, contrar a ceea ce-i cer managerii, îşi va arăta adevărata faţă, ca lumea să-i cunoască personalitatea reală! De aceea apare de multe ori naturală, fără machiaj, cum a apărut de exemplu în videoclipul „Beautiful girl” făcut de o trupă de băieţi care au fost deosebit de încântaţi că Hyomin a cântat cu ei. De fapt se pare că managerii preferă să-i ofere melodii care să-i scoată în evidenţă frumuseţea, cum ar fi „Beautiful girl”, „Nice Body”, „Love Suggestion” etc.

Doar nu credeţi că este o simplă cântăreaţă!? Şi-a conceput o linie vestimentară, a lansat o colecţie proprie cu peste 150 de piese vestimentare şi intenţionează să-şi facă propria casă de modă, este pasionată de arta culinară şi are propriile reţete pe care doreşte să le promoveze (de multe ori în vacanţe invită fetele la ea acasă să le ofere o cină mai deosebită), în multe din videoclipurile trupei ţinuta fetelor este concepută de ea, în altele a fost consultată pentru că ea cunoaşte cel mai bine caracterul celorlalte fete, pentru alte videoclipuri este consultată în vederea stabilirii coregrafiei finale etc. Iar în videoclipurile în care o veţi vedea cu o hârtie în mână, e clar că ea este, într-un fel, „creierul”, aşa cum îi stă bine unui nativ Gemeni. Iar când vine vorba de viaţa în grup, ea este „sufletul petrecerii”, este simpatică, prankster-ul trupei.

Şi credeţi cumva că talentele ei se opresc aici? De fapt ea este actriţă de profesie, a jucat în vreo şase filme seriale şi două filme artistice şi a obţinut cel mai mare premiu pe care l-ar putea visa un actor asiatic: echivalentul premiului Oscar. Hyomin a obţinut acest premiu pentru debut şi este singura dintre membrele T-ara care apare în IMDb-ul american. De la roluri de domniţă fină şi cuminte, până la a mânui sabia ninja ca un adevărat maestru, este perfect adaptabilă şi foarte talentată. Da, Hyomin este cu adevărat „divină”!

Nu greşeşte, face totul perfect, ca un roboţel. Chiar dacă alte fete se întâmplă să greşească, nu veţi găsi pe internet vreun film în care să greşească Hyomin: pur şi simplu este concentrată la ceea ce face şi… face bine! Dacă vreo fată are o problemă în timpul unui spectacol, sunt mari şanse ca Hyomin să preia şi rolul ei şi să o acopere în acest fel, respectând principiul „The show must go on!” Dacă la vreun reality-show trebuie să concureze sau să dezlege vreo enigmă, în mod sigur ea va găsi soluţii la care nici organizatorii nu s-au gândit. E tare fata! Te întrebi: ce i s-ar mai putea cere?

De curând, în martie 2016, şi-a lansat al doilea album personal: Sketch. Jumătate din melodii sunt creaţia ei: compoziţie, versuri, aranjament orchestral, ceea ce este lăudabil, aşa cum îi stă bine unui nativ Gemeni. Sună total altfel decât trendul formaţiei T-ara! Şi-a alcătuit formaţie proprie doar pentru acest album (alta decât T-ara), cântă în stilul propriu, ea concepe tot ce crede că-i este necesar. Şi… milioanele de fani nu au uitat că în 30 mai a fost ziua ei… 🙂

(Acest videoclip, din motive ce nu tin de noi, inlocuieste videoclipul initial)

În privinţa lucrului bine făcut, se poate remarca (discutăm despre harta solară dar în sistemul de case pe semne întregi) prezenţa planetei Pluton în casa a 6-a solară dar mai ales prezenţa Lunii Negre. Interpretarea simplă este cea care se referă la obsesia lucrului bine făcut, la seriozitatea muncii şi, nu în ultimul rând, la prioritatea acestui domeniu din viaţa socială: profesia. Ceva de genul: „Dacă eşti aici să faci o treabă, atunci fă-o ca lumea!”

Acestea sunt confirmate şi de atitudinea ei: în momentul în care celelalte fete din trupă au înregistrat un filmuleţ prin care cereau managerului nişte facilităţi absolut normale (bietele fete!): să poată dormi mai mult dimineaţa, să aibă timp pentru ele şi pentru viaţa proprie, Hyomin a fost singura care nu a vrut să participe la astfel de revendicări, considerând că a semnat un contract care trebuie respectat, indiferent dacă-i place sau nu.

De fapt, aceeaşi atitudine a avut-o şi când au fost invitate de o televiziune străină să se confeseze, când au fost întrebate ce înseamnă pentru ele proiectul T-ara. Ea a declarat că acest proiect înseamnă pentru ea pe de o parte responsabilitate, respectul şi întoarcerea iubirii oferite lor de către fani, dar pe de altă parte… o simplă semnătură pe un contract. De altfel, rolul planetei Marte în casa a doua solară, casa bunăstării materiale, în trigon cu Pluton din casa profesiei, ne vorbeşte clar despre o fată care ştie ce vrea, cu picioarele pe pământ, care-şi cunoaşte interesele. Într-un filmuleţ făcut în culisele spectacolului, după ce a modelat în joacă un balon, s-a gândit automat, mai în glumă mai serios, cum ar putea face bani din aşa ceva. Deci Marte din casa a 2-a solară are o influenţă evidentă.

Nu vă speriaţi, nu a fost singura care a avut o asemenea opinie, altă membră (Qri – fostă basistă într-o formaţie hardrock de fete dar cooptată la T-ara şi în prezent este liderul formaţiei) a declarat că pentru ea T-ara este o simplă loterie, să vadă ce iese din asta.

În asemenea condiţii îţi pui întrebări asupra „măreţului” proiect. Şi atunci ajungem şi la partea mai puţin „romantică”. Noi suntem obişnuiţi cu ideea că membrii unei trupe sunt ca fraţii de cruce şi apoi ne mirăm că se despart. Se pare că întotdeauna există şi interese financiare sau de altă natură. Poate că în spatele zâmbetelor afişate spectatorilor există nişte contracte dure, o viaţă mai puţin luxoasă şi luminoasă decât am crede, poate există suferinţe ascunse publicului şi destine dedicate artei sau spectacolelor, poate de dragul succesului financiar, poate de dragul publicului sau pur şi simplu de dragul succesului de orice natură. Poate de multe ori în spatele acestor succese stau adevărate arderi, aşa cum spunea cândva Elvis Presley: „Ard ca o lumânare la ambele capete!”.

Hyomin are în hartă Luna în partea de sus, în grad critic în zodia Berbec, iar pe sistem de case pe semne întregi este vârful unui careu în T cu Marte şi gruparea Uranus-Neptun-Saturn.

Luna plasată acolo oferă multă popularitate, succes bazat inclusiv pe feminitate, dar indică şi modul în care ar reacţiona dacă ar fi pusă în situaţia de a-şi vedea realizat visul. Şi atunci nu este de mirare că a fost „praf şi pulbere” şi s-a zăpăcit de tot când a primit acel mare premiu, echivalentul premiului Oscar: a fost derutată în aşa hal încât nu găsea treptele ca să urce pe scenă, s-a împiedicat în propria rochie lungă de gală, iar când a ajuns la microfon să-şi spună discursul cu „mulţumirile” obişnuite în astfel de momente, a rămas mută (un nativ Gemeni mut de emoţie!), s-a scărpinat în cap şi a început să plângă. Până la urmă, acompaniată de aplauzele de încurajare ale celor din sală, printre plânsete şi sughiţuri a reuşit să-şi spună discursul. A trăit intens un vis împlinit! Dar a fost un spectacol neobişnuit pentru acea Hyomin pe care o cunoaştem ca fiind puternică! A trăit acel moment în stilul oferit de Lună: emoţie, sensibilitate, feminitate.

Dar, pe de altă parte, acea poziţie în Berbec poate să indice şi o copilărie nefericită. Hai să ne gândim: câştigă consurs de modeling încă de mic copil, probabil are parte de părinţi cu ambiţii mari care visează o carieră de excepţie pentru fetiţa lor, o împing de la spate să ajungă vedetă şi o educă să gândească şi să trăiască pentru a-şi realiza visul de a deveni vedetă, care de fapt era visul lor. Din declaraţiile ei, ea nici la vârsta de 26 de ani nu avea un card bancar, nu avea bani la dispoziţie decât cei oferiţi lunar de părinţi pentru cheltuielile curente. Nu am găsit nicio informaţie despre vreun iubit, decât despre căţelul preferat dar şi acela lăsat acasă cu părinţii ca nu cumva să o încurce în muncă… Asta vi se pare a fi o copilărie sau adolescenţă fericită?

Şi ca să completez studiul astrologic, nu am cum să nu observ planeta Mercur plasată în grad anaretic (în ultimul grad, ceea ce oferă instabilitate), planetă deosebit de importantă având în vedere că este dispozitorul grupului puternic de planete Soare-Jupiter-Venus, planetă conjunctă cu Pleiadele şi în careu partil cu axa nodurilor lunare. Noduri lunare care ar indica una din cele mai importante misiuni din viaţa ei: realizarea sinelui. Idee susţinută şi de trigonul grupului Jupiter-Venus cu Mijlocul Cerului.

Ca să traduc: cu toată gruparea de benefice din Gemeni, Hyomin ar putea avea un viitor sumbru şi ar fi păcat pentru o asemenea frumuseţe şi un asemenea talent. Ar putea claca la un moment dat, să-şi piardă controlul asupra propriei vieţi, să intre într-o depresie greu de stăpânit. Să se sature de luminile rampei, de succes, de contracte şi de tot ce înseamnă imagine publică, să-şi dea seama că de fapt nu şi-a trăit viaţa. Grav, nu?

Am spus asta liber, în speranţa că acest articol este doar unul tehnic, de studiu astrologic, că ea nu va ajunge să citească acest articol şi în acest fel eu nu voi trăi povara unei sugestii negative oferite celui studiat.

Ce ar trebui să facă Hyomin? Care ar trebui să fie conduita ei de viaţă, valorile după care să se ghideze ca totul să se transforme în pozitiv? Întotdeauna există o soluţie, pentru orice. Nu există probleme fără soluţii! Ar putea avea o viaţă de excepţie, aşa cum i-ar dori din suflet toţi cei care ajung să o cunoască, pentru că este o persoană deosebită. Are milioane de admiratori şi poate că susţinerea energetică a celor care o iubesc şi o admiră ar contribui la efortul ei de a merge mai departe şi de a face faţă unei eventuale căderi predispusă de astre. Să nu uităm: astrele doar predispun, omul este cel care dispune.

Fiind foarte concentrat în aceste studii, nu aveam cum să nu visez la un moment dat. Şi am visat că sunt astrologul personal al lui Hyomin, îi ofer sfaturi, soluţii şi mai ales o învăţ cum să gândească într-o lume atât de încâlcită ca a noastră. Am învăţat-o că universul este holografic şi că noi suntem cei care am creat această hologramă. Şi atunci, fiecare îşi creează propria lume şi propria viaţă. Deci, succes Hyomin, oriunde şi oricare eşti!

***

Am ales pentru voi câteva exemple din repertoriul T-ara şi Hyomin. Restul, unele chiar mai grozave decât acestea, le veţi găsi voi. Vizionare plăcută! 🙂

T-ara

Hyomin

Concert T-ara, pe placul japonezilor

Film artistic, scurt metraj (eng. sub.), merita urmarit

FIRICEL CIARNĂU,
Senior editor
autor-firicel-ciarnau