Bette Davis – zodia Berbec

bette_davisIată c-a sosit și luna Berbecului și, odată cu ea, momentul să facem cunoștință cu una dintre personalitățile marcante ale acestui semn. Celebritatea care se dezbracă de secretele astrologice pentru numărul lunii aprilie al acestei reviste este Bette Davis, cea care probabil ar fi rămas necunoscută publicului român dacă Kim Carnes nu lansa, la începutul anilor ’80, șlagărul „Bette Davis Eyes”. Dar în spatele ochilor care au vrăjit generații de-a rândul de cinefili, se ascunde o adevărată legendă a Hollywood-ului a cărei carieră s-a-ntins pe o jumătate de secol și care a fost recompensată cu nu mai puțin de zece nominalizări la Oscar.

Născută pe 5 aprilie 1908 în Lowell, Massachusetts la ora 21:00, Prima Doamnă a filmului american se califică pentru titulatura de nativă Berbec cu Ascendentul în Scorpion, fapt pentru care n-ar trebui să ne mire forța pe care a emanat-o cu fiecare rol interpretat, dar și magnetismu-i care transcede încă și astăzi micul și marele ecran deopotrivă.

Dar să revenim la începuturile sale… Bette Davis nu și-a tras obârșia dintr-o familie de artiști. La momentul la care ea avea să se nască, tatăl său era student la drept. Din puținii ani pe care i-a petrecut alături de el, șapte la număr mai exact, avea să-și amintească doar faptul că acesta lua masa singur și că se purta cu detașare în raport cu ea și sora sa mai mică, ceea ce nu vine tocmai ca o surpriză, dat fiind că peste casa familiei tronează semnul rece al Vărsătorului. Ironia face că tot din sânul familiei care s-a dezbinat prematur a venit și sprijinul de care avea nevoie atunci când a răspuns chemării cinematografiei. Mai precis, odată ce s-a decis să ia calea actoriei, mama ei a susținut-o până la capăt, fapt lesne de observat din poziționarea stăpânului casei a IV-a în casa muncii. Întrebată dacă a-nlocuit cu ceva absența tatălui, ea a răspuns c-a devenit propria sa figură paternă și a tuturor celorlalți din jur, declarație care-și găsește ecoul astrologic în faptul că Soarele și Saturn împart aceeași casă în harta ei natală.

harta-bette-davis

Cu toate acestea, debutul ei în acest domeniu n-a fost tocmai unul lipsit de peripeții. În afara ochilor de un albastru închis răpitor și al siluetei zvelte, înfățișarea ei nu se încadra în idealul de frumusețe al Epocii de Aur hollywoodiene. Așa se face că a întâmpinat multe refuzuri până să reușească să obțină un rol, tipar care avea să se repete de-a lungul întregii sale cariere, fiind nevoită să resusciteze de nenumărate ori interesul caselor de producție pentru ceea ce era ea capabilă să ofere din punct de vedere profesional. Totuși, Saturn în cădere din casa a VI-a nu i-a adus numai provocări. Ba dimpotrivă, căci prin intermediul alăturării sale la Soarele-n exaltare, stăpânul carierei, i-a permis să se remarce ca prima actriță care a interpretat personaje mai în etate decât ea, ceea ce a ajutat-o mai apoi să se mențină-n industrie la o vârstă la care cariera multor colege de breaslă obișnuiește să treacă printr-o grea tranziție sau chiar își dă obștescul sfârșit. Mai mult, faptul că cele două planete își dau mâna în zodia deschizătoare de drumuri a Berbecului a sprijinit-o să-și construiască o nișă în acest domeniu, consolidându-și astfel renumele de actriță distribuită adesea în roluri de antieroine. Iar Jupiter, stăpânul casei industriei spectacolului, plasat strategic în casa a X-a de unde le trimite acestora două un frumos trigon n-a făcut altceva decât să-i asigure succesul și locul în istoria cinematografică pe care le-a meritat cu prisosință.

Odată intrată-n această breaslă, asemeni tipologiei de personaje pe care le-a interpretat, nu s-a abătut de la convingerile ei, impunându-le cu vehemență în repetate rânduri, drept mărturie astrologică stând careul în T format de Soare și Saturn cu conjuncția Nodul Nord-Neptun din casa filozofiei de viață și Uranus din casa comunicării. Astfel că ori de câte ori a simțit că rolului ei îi lipsește credibilitatea, nu s-a dat în lături să intervină asupra scenariului, intrând deseori în polemică atât cu colegii de platou, cât și cu regizorii și producătorii, cu prețul de a fi catalogată drept „dificilă” sau chiar „scorpie”. „Până nu ești cunoscut în profesia mea ca un monstru, nu ești recunoscut drept o stea”, avea să spună ea mai târziu, răsunet al poverii nobile de pionieră într-un domeniu în care pân-atunci femeile n-au fost altceva altceva decât chipuri frumoase, incapabile de răzvrătire, ură și răzbunare.

Tocmai despre această autenticitate emoțională vorbește și Marea Piramidă pe semne de Apă descrisă de Ascendentul în Scorpion, Nodul Nord-Neptun din Rac și Mercur din Pești. Nu-i de mirare astfel că Bette Davis s-a făcut remarcată prin intermediul personajelor complexe pe care le-a adus la viață, stârnind în publicul privitor tot atâtea trăiri contradictorii și puternice câte a transpus și-n rolurile pe care le-a interpretat. Faptul că s-a numărat printre primii elevi ai Marthei Graham, renumita dansatoare contemporană și coregrafă americană, a făcut-o să-nțeleagă încă de timpuriu că mimica și modulațiile vocii nu pot garanta succesul actului artistic decât atunci când și mișcările corpului susțin și potențează mesajul transmis de celelalte două. „Ură, extaz, furie, compasiune! Orice-i posibil odată ce ți-ai disciplinat trupul”, a declarat ea cândva, vorbind în termeni elogioși despre cea care a-nvățat-o să se folosească de întregul său potențial creativ.

Luna, Venus și Pluto din casa a VIII-a implicate într-un aspect dinamic de careu cu Mercur vin ca un argument în plus al capacității ei de a manifesta un spectru larg de emoții, dar totodată explică și replicile spumoase, ironice și mereu tăioase, care au făcut deliciul audienței cu fiecare interviu pe care l-a acordat. Nu s-a ferit nici să-și expună viziunile asupra unor subiecte pe care și astăzi mulți le consideră tabu, lejeritate care face parte tot din apanajul acestei configurații astrale. Așa se face c-a afirmat, la un moment dat, că „sexul este gluma lui Dumnezeu pe seama oamenilor” și că și-ar fi dorit să fi știut mai din timp că „o aventură când și când face bine mariajului”. Chiar și așa, nu s-a sfiit să admită că „un umăr gol abia răsărit dintr-o cămașă de noapte lungă de satin este mult mai erotic decât două trupuri goale-ntr-un pat” în semn de readucere aminte a faptului că acest aspect se formează totuși pe semnul Gemenilor, faimos pentru voluptatea cu care vorbește mai mult decât face amor și cel al Peștilor, recunoscut pentru viziunea romantică pe care o promovează.

Cu toate că Descendentul ei este-n zodia fixă a Taurului, amplasarea lui Venus, stăpâna sa, în Gemeni și-n casa a VIII-a a făcut ca, de-a lungul vieții sale, să fie dusă la altar de patru bărbați. Careul dintre Marte din casa mariajului și Jupiter din casa a X-a avea să-i marcheze viața sentimentală, făcând-o să se dăruiască întru totul carierei în detrimentrul relațiilor de cuplu. Din câte se pare, statutul de femeie măritată i-a lăsat totuși un gust amar, chiar dacă i-a dăruit celui de-a treilea soț o fiică și a adoptat alți doi împreună cu ultimul dintre ei, răspunzând astfel chemării lui Mercur, stăpânul casei copiilor adoptați, amplasat în casa a V-a. Dac-ar fi să le dăm crezare primei ei născute și altor surse, căsniciile ei ratate s-ar fi datorat nu numai temperamentului ei vulcanic, ci și abuzului fizic și de alcool. „M-aș mărita din nou dac-aș găsi un bărbat cu o avere de cincisprezece milioane de dolari care ar fi dispus să-mi lase moștenire jumătate și mi-ar garanta c-ar muri în termen de un an de la nuntă”, avea ea să afirme drept răspuns curiozității unui jurnalist care voia să afle dacă și-ar mai pune pirostriile vreodată.

Ultima zvâncnire a configurației astrale distonante de pe casele V-VIII a constat în criticile pe care i le-a adus singura ei fiică biologică. Deși actrița și-a dat consimțământul în vederea încheierii căsătoriei dintre prima ei născută în vârstă de șaisprezece ani și iubitul ei de douăzeci și nouă de ani, sprijinindu-le în mod public uniunea, acest lucru n-a oprit-o pe Barbara Davis Sherry să publice două cărți din care reiese că celebra sa mamă ar fi fost o alcoolică despotică. La momentul tipăririi acestora, sănătatea lui Bette Davis devenea din ce în ce mai șubredă, dar acest lucru n-a împiedicat-o totuși să găsească puterea de a-i dedica fiicei un capitol din memoriile ei, scoțând la iveală inadvertențele din volumele scrise de aceasta, nu înainte însă de a o dezmoșteni. „Dacă copilul tău nu te-a urât nici măcar o dată, n-ai fost cu adevărat părinte”, a declarat ea la un moment dat, încercând probabil să (își) justifice comportamentul primei ei născute.

Fără doar și poate viața lui Bette Davis bate filmul, deși grație celor mai mult de o sută de roluri magistral interpretate, s-a impus drept prima femeie învestită în funcția de președinte al Academiei de Arte și Științe Cinematografice, prima persoană care a fost nominalizată de zece ori la Premiul Academiei și prima actriță căreia i-a fost oferit Premiul pentru Întreaga Carieră de către Institutul American de Film. Cu ce și-ar fi dorit Bette Davis să rămânem de pe urma acestei mini-biografii astrologice? Mai mult ca sigur că moto-ul ei s-ar fi numărat printre învățămintele pe care ar fi vrut să le tragem. „Încearcă imposibilul dacă urmărești să faci o treabă mai bună”, a afirmat ea cândva, trasând un arc peste timp și spațiu și lansându-ne provocarea de a ne avânta-n necunoscut pentru a ne doborî propriile recorduri, nu numai pe plan profesional, ci și-n toate celelalte sectoare ale vieții noastre.

ANCA MARTIN

anca-martin-autor2