Rhea, Marea Mamă

Mit. Acum că suntem în tranzit prin zodia Rac, vă propun un personaj ce se extinde asupra tuturor figurilor materne din mitologie. De fapt, chiar numele ei, derivat din grecescul eyrys înseamnă larg, extins.

În acest număr al revistei, vă vorbesc despre Rhea, fiica lui Uranus (Cerul) și Geea (Pământul), cea care a devenit soția lui Cronos (Saturn). De fapt, răbdătoarea soție a lui Cronos. Și mama Marelui Zeus.

CronusA

Printre altele, trebuie amintit că cei doi, Rhea și Cronos, erau născuți de aceiași părinți, deci erau frate și soră. Uranus și Geea au adus pe lume o mulțime de făpturi care au fost închise de Uranus în adâncurile pământului din teama de a nu fi detronat. Cronos însă, ajutat de mama sa, l-a castrat pe Uranus și l-a detronat. Acesta din urmă l-a blestemat să fie detronat de unul dintre propriii fii.

Unindu-se cu Cronos, Rhea a dat naștere unui număr foarte mare de fii, dar tatăl își mânca fiecare nou -născut, imediat după naștere. Cuplul Cronos -Rhea a dat naștere personajelor celebre Hestia (Vesta), Demetra (Ceres), Hera (Iunona), Hades (Pluton), Poseidon ( Neptun) şi… Zeus (Jupiter).

Pe Zeus/Jupiter, Rhea l-a salvat de hulpavul părinte, dându-i lui Cronos să înghită un bolovan înfășat în scutece. Pe nou-născut l-a dat în grijă unor nimfe pentru a-l crește. Și Zeus a crescut! Rapid! Devenind adult, înzestrat cu multă forță și inteligență, l-a detronat pe tatăl său de la conducerea Olimpului și profeția s-a îndeplinit. Mai mult, a făcut în așa fel încât Cronos să regurgiteze toți copiii pe care i-a devorat în trecut, inclusv piatra pe care a înghițit-o crezând că este ultimul său fiu.

Detalii tehnice. Asteroid (577) Rhea a fost descoperit în 20 ianuarie 1905, la gradul 14.03 Berbec, la piciorul stelei fixe Alpheratz din constelația Andromeda, o stea de natură Venus- Jupiter care conferă onoruri, bogăție, recunoaștere. Perioada orbitală este de 4,5 ani. Face parte din centura principală de asteroizi.

Numele asteroidului, Rhea, a fost ales în rezonanță și cu sigla alfanumerică oferită corpului ceresc imediat ce a fost descoperit, înainte de a fi “botezat”: 1905RH. În unele surse, Asteroid ( 577) Rhea vine menţionat cu această serie.

Implicația astrologică. Asteroidul 577 Rhea împrumută valențele personajului mitologic: maternitate, naștere, protecția celor dragi. Sunt autori care propun să identificăm în spatele acestui asteroid, în tema natală, capacitatea nativă “de a da viață și unei pietre” luând în considerație faptul că Rhea și-a păcălit soțul (Saturn mai înseamnă și piatră) cu o piatră. Așadar, putem să vedem în poziția în care Rhea se află în astrogramă o resursă personală de a putea schimba lucrurile, de a transforma o situație neplăcută spre beneficiului nostru sau pentru un scop dorit. Rhea mai este propusă a fi interpretată în temele financiare că fiind capacitatea “de a face bani din piatră seacă”. Și putem să închidem aici seria cuvintelor cheie despre Rhea.

Însă, eu cred că mai este ceva necunoscut , un detaliu ce ne poate fi foarte util în temele natale!Pentru asta, vă propun să urmărim un traseu interesant prezentat în mit…

Rhea se supunea soțului său și îi oferea fiecare copil să îl mănânce. Cumva, își susținea soțul în temerile acestuia. Putem să spunem că îi accepta “programul” preluat din familie (teama de a fi detronat). Îl accepta aşa cum era. La un moment dat, fără să știm dacă a fost sfătuită de cineva sau a acționat din proprie intuiţie ori din dorință de a fi mamă unui copil, ea a decis să folosească rețeta părinților săi, mai exact a mamei sale, păcălindu-și soțul.

Iată cum Rhea a continuat tradiția. Nu doar că a fost o mamă productivă, dând naștere multor copii, dar a fost o soţie supusă, urmând exemplul mamei, folosind și perpetuând o tradiție observată în familie. Rhea poate personifica în tema natală acea valența a fiecăruia de a absorbi tradițiile familiei (cu bune și rele), de a perpetua o condiție familială.

Rhea a folosit armele, tradiţiile înaintașilor săi în rezolvarea problemelor curente, deci este interesant să urmărim impactul în tema natală ( în case și zodii), să observăm cât din acțiunile noastre sunt “piesă originală” și cât sunt “cărate” din familie. Rhea poate fi un burete de absorbţie a energiilor familiale!

Apoi, alegând să își urmeze un instinct , dând naștere lui Zeus și ascunzându-l, peste timp a fost recompensată cu recuperarea tuturor pierderilor suferite. Toți copiii născuți de ea s-au reîntors la viață, devenind personaje importante în Olimp. Interesantă intuiție, să o spunem pe drept!

Și cred că este un alt punct de plecare pentru a analiza Rhea în tema natală!

Studiind acest asteroid, am vazut în Rhea acea nevoie a unei persoane de a se identifica puternic cu o misiune a ei, nu doar de a se conforma unor reguli de conduită impuse. Doar era fiica lui Uranus! Trebuia să facă şi de capul ei, nu să rămână în docilitatea moştenită de la Geea.

Chiar dacă pentru visul său aşteaptă un moment potrivit, chiar dacă pentru a-l vedea îndeplinit recurge la mici trucuri şi chiar dacă pentru a culege roadele efortului său trece mult timp, Rhea vrea să ne spună că “Nu Contează! Dacă vrei să îţi urmezi un vis, fă ce îţi spune inima, mergi printre reguli, nu contra lor, fă-ți unele proprii dacă nu ai şi vei primi beneficii multiple la final.”

Aşadar, vă invit să o căutaţi pe Rhea (577) în propria astrogramă! Ea vă va indica, în funcţie de zodia şi de casa astrală ocupate, acea capacitate de a schimba lucrurile în avantaj personal, urmând etape creionate şi de alţii, dar şi de tine:

  • Punctul de plecare poate fi o condiţie banală fără mari promisiuni (în cazul de față, o căsătorie, copii).
  • Acceptarea tradiţiei sau a condiţiilor tale iniţiale.
  • Existența unei ambiţii personale neexprimate.
  • Găsirea unei soluţii, unei ocazii, unei căi de ieşire care să te ducă către vis.
  • O realizare de care te bucuri parțial.
  • Culegerea roadelor muncii depuse și poate și ceva în plus, după un timp de așteptare și căutare.

Rhea nu trebuie confundată însă cu Mama Ceres. Uneori a fost asociata cu Cybele. Însă, indiferent cu care figură maternă vă rezonează, ea poate arăta în tema natală un parcurs, un proces de îmbunătăţire a unei situaţii iniţiale, dar în manieră saturniană: încet şi sigur.

Privind către Rhea, căsătorită cu posomorâtul Cronos (Saturn), mi se pare amuzant să descopăr în ea acel dar al unor neveste de a şti să îşi atingă scopurile fără să îşi contrazică soţul, lucrând chiar cu metodele acestuia!

OTILIA MAZILU

otilia-mazilu-autor