Luna în octombrie

Luna

Luna Nouă – 1 octombrie

Începutul lui Brumărel stă sub influența Lunii Noi în Balanță. Conjuncția Soare-Lună se produce la ora 3:10, ora României, pe cuspida casei a III-a, având Ascendentul în Leu. Jupiter este în conjuncție cu Luna Nouă la un orb de 4 grade.

Este timpul relațiilor. Am putea spune că este evenimentul astrologic care, la început de toamnă adevărată, ne aduce mai aproape unii de alții pregătindu-ne de iarna ce va să vină. După o vară în care am alergat să cuprindem relaxarea, voioșia, vitalitatea, întregul spirit al vacanței, astfel încât să ne ajungă pentru restul anului, acum ne întoarcem, metaforic vorbind, la liniștea sufletească oferită de relații, confortul și siguranța la care nu ne-am gândit câtă vreme soarele cald, vremea frumoasă și spiritul de aventură ne-au ținut companie.

Casa a III-a sugerează revigorarea relațiilor cu frații și surorile, cu rudele de gradul II, dar și bucuria călătoriilor scurte, aproape de casă, sau bucuria de a redescoperi farmecul copilăriei, bucuria de a afla lucruri noi despre noi înșine și despre lumea înconjurătoare.

Dacă pornim de la semnificația generală a Lunii Noi, ca marcând noi începuturi, am putea presupune că este un moment favorabil pentru noi relații. Dar vă propun o nouă perspectivă, influențată de sectorul de viață în care se produce conjuncția Soare-Lună. Poate nu începem nimic, ci încercăm o împrospătare a acelor relații cu membrii familiei extinse. Redescoperim bucuria meselor de familie la sfârșit de week-end, bucuria jocurilor din copilărie, plăcerea de a face „șotii”, de a asculta povești despre cei ce nu mai sunt, dar care prin existența lor au influențat existența noastră.

Prezența lui Jupiter în proximitatea Lunii Noi poate fi un garant al bunei dispoziții, al veseliei, al plăcerii de a organiza sau de a participa la petreceri. Simandicoasă sau nu, până la urmă orice adunare se poate transforma într-o joacă de copil, singurul „cod” fiind cel al bucuriei și al veseliei.

Această viziune este întărită de Ascendentul în Leu, care ne duce cu gândul la copii și la creativitate. De asemenea, sugerează nevoia de a fi remarcați, de a fi lăudați, de a fi apreciați pentru ceea ce am făcut, facem sau ne pregătim să realizăm. Creativitatea, în orice domeniu, este elementul cheie. Singura problemă pe care o văd posibilă ar fi cea legată de orgolii, de amplificarea unor trăsături care creează (sic!) un dezechilibru în unitatea oricărui grup.

Și totuși, lucrurile nu vor scăpa întru totul de sub control, având în vedere că Saturn „veghează”. Luna Nouă trasează un sextil la Saturn din Săgetător și din casa a IV-a a momentului. Un părinte, un bunic, o persoană care își asumă, conștient sau nu, rolul de autoritate, poate reinstaura echilibrul, dojenind călduros orice derapaj.

Însă Saturn ar putea juca și un alt rol la nivel de mintal colectiv. Anume acela de a face cunoscute principiile de viață care au ghidat de-a lungul istoriei personale sau de grup, cele care au dus la o conștiință a integrității și a demnității. Restabilește cadrul relațional, oferind respect și pretinzând respect.

Luna în creștere 2 – 15 octombrie

În a doua zi a lui Brumărel, Luna se află în opoziție cu Uranus retrograd din Berbec. Poate fi o zi dominată de conflicte neașteptate sau, dimpotrivă, de rezolvări „miraculoase” ale unora deja existente. Totul depinde de starea emoțională a fiecăruia și de dorința de a păstra totul într-un echilibru preexistent sau de capacitatea de adaptare la noi condiții, cu instalarea unui alt echilibru, în armonie cu evenimentele actuale. Este pusă la încercare capacitatea de autoreglare a fiecărui individ, toleranța la stres și puterea de a schimba polaritatea emoțiilor, de a redirecționa forța furiei spre ceva constructiv.

Între 3 și 5 octombrie Luna se află în tranzit prin zodia Scorpionului, formând conjuncții cu Venus, Lilith și Iunona. Sunt zile în care domeniile sexualității și finanțelor trezesc un mai mare interes. În spatele oricărei emoții, să-i spunem negative, se poate afla o frustrare legată de aceste două aspecte importante ale existenței fiecăruia. Capacitatea de a asocia liber, deci de a merge „pe firul” supărării, ar putea duce la deslușirea cauzei suferinței.

Pe 6 octombrie, Luna formează o conjuncție cu Saturn din Săgetător, un sextil cu Soarele din Balanță, dar și un careu în T cu Axa Nodurilor Lunare. Am putea spune că este o zi în care apare explicit sau implicit întrebarea „unde am fost, unde am ajuns și către ce mă îndrept?”. Dacă demersul individual nu dă roade în găsirea unor răspunsuri satisfăcătoare, recomandarea este aceea de a apela la cei din jur. Mai mult ca în alte zile, acum este utilă realizarea unei analize personale SWOT. Creionul și hârtia nu ar trebui să lipsească ca elemente ajutătoare. Odată scrise toate elementele cunoscute, este mai ușor de obținut o imagine de ansamblu. Rezultatul poate fi cel sugerat de tranzitul lui Saturn prin Săgetător, anume schimbarea sau flexibilizarea unor credințe, stabilirea unor obiective viabile pe termen mediu și lung.

Între 8 și 10 octombrie Luna se află în tranzit prin Capricorn, unde formează conjuncții cu Marte și cu Pluton. Este cunoscut faptul că Luna se află în exil în această zodie, ceea ce înseamnă că energiile sale sunt fie diminuate, fie întoarse spre sine, lăsând impresia de rigiditate și insensibilitate. Cu toate acestea, energiile lunare, în acest context, pot fi orientate constructiv fie spre lucruri practice, fie spre descoperirea unor aspecte ale personalității, bine ascunse în inconștient. Per ansamblu, sunt zile în care pot fi puse în valoare determinarea, consecvența și disciplina.

Pe parcursul tranzitului prin zodia Vărsător Luna formează trigoane cu planetele din Balanță (Jupiter, Mercur și Soare). Aceste aspecte indică posibilitatea extinderii modului de gândire, a capacității de implicare în activități în folosul comunității, sau pur și simplu dezvoltă interesul nu doar pentru binele personal, ci și pentru binele general al societății. Este o perioadă bună de reflecție față de modul în care fiecare se poate implica în activitățile de grup, a modului în care acțiunile solitare afectează viața celor din jur.

Pe 13 octombrie Luna formează o conjuncție cu Neptun retrograd și Nodul Sud din Pești, dar trasează un sextil la conjuncția Marte-Pluton din Capricorn. Ce se pune la încercare? Ei bine, un răspuns l-ar putea reprezenta capacitatea de a pune în practică, concret toată cunoașterea spirituală acumulată de fiecare individ în parte. Dar, pe de altă parte pot deveni evidente angoasele legate de schimbare, de renunțare, de abandon. Precum și tendința de refugiere în misticism atunci când sunt atinse limitele de suportabilitate a realității.

Ziua următoare, Luna formează o conjuncție cu Chiron din Pești și un trigon cu Venus din Scorpion. Acest aspect sugerează capacitatea de (auto)vindecare, nevoia de credință precum și disponibilitatea de a acorda timp preocupărilor de natură spirituală. Cu alte cuvinte și mai pe scurt spus, este o zi în care ne acordăm timp nouă.

Luna Plină în Berbec – 16 octombrie

Aspectul exact se formează la ora 7:22, ora României, având Ascendentul în Balanță, cu Soarele în conjuncție cu acesta, iar Luna în conjuncție cu Uranus retrograd.

Opoziția Soare-Lună, formându-se pe Axa Eu-Tu, pare să faciliteze elaborarea subiectelor legate de individuație și relație. Întrebări utile pentru un astfel de demers sunt „Cine sunt eu?”, „Cine sunt eu în relație cu tine/voi?”, „Ce influență am asupra ta și ce influență ai asupra mea?” „Cum ne modelăm reciproc?”, „Cât de mare sau eficient este compromisul la care trebuie să ajungem?”, „Sunt dispus și ești dispus să negociem?” etc.

Așadar este vorba despre modul în care ne vedem noi pe noi, prin ceea ce știm despre noi, dar și prin ochii celorlalți. Am putea reflecta la atașamentele care ne leagă de persoanele importante din viața noastră. Ar fi util de știut că nu toate atașamentele sunt disfuncționale și cauzatoare de suferință. Specialiștii în domeniu au elaborat Teoria Atașamentului, descriind atât atașamentele „rele” cât și pe cel „sănătos”. Acesta din urmă este caracterizat de sentimentele de siguranță, de libertate, de încredere pe care le trezește între oameni.

Conjuncția Lună-Uranus sugerează potențialul apariției unor conflicte. Pentru unele persoane este posibil ca emoțiile să invadeze mentalul și să perturbe capacitatea de a raționa obiectiv. Mai simplu spus, sunt mânate de emoții atunci când situațiile par a nu le fi prielnice. Pentru altele poate deveni evident modul în care fericirea și liniștea lor depind de emoțiile celuilalt, modul în care încearcă tot timpul să satisfacă nevoile celorlalți, uitând de sine. Este ca imaginea copilului mic care învață „să detecteze” stările emoționale ale mamei și, în caz de tristețe, de supărare, să încerce tot ce-i stă în putință să îi schimbe dispoziția. Totul plecând de la sentimentul de vinovăție pe care îl trăiește, crezând că el este responsabil pentru nefericirea mamei.

Luna în descreștere 17 – 30 octombrie

Pe 17 octombrie Luna din Taur formează o Piramidă pe semne de Pământ cu Nodul Nord din Fecioară și cu Marte și Pluton, aflați în conjuncție, din Capricorn. Aspectul cunoscut sub denumirea de Zmeu, în care, pe lângă cele menționate, mai sunt implicate și Nodul Sud și Neptun din Pești, completează imaginea centrală a hărții zilei. Punând în limbaj pământean, am putea spune că este vorba de aspecte care determină, simbolic, desigur, o reconstrucție psihică a fiecărui individ, și implicit o reconfigurare a existenței individuale și de grup. Unitatea în simțire poate determina construirea unei realități sănătoase. Din nou se face apel la seriozitate, determinare și consecvență.

Între 18 și 19 octombrie, Luna din Gemeni formează opoziții cu Venus și Saturn din Săgetător, dar și un trigon cu Jupiter din Balanță și un careu în T cu Axa Nodurilor Lunare . Se accentuează nevoia de a renunța la falsa maturitate, la ideile preconcepute, la impuneri și întoarcerea la simplitate, la joc, și nu în ultimul rând la umor. Diferențele dintre oameni nu sunt doar separatoare, ci și unificatoare câtă vreme nu sunt tratate ca defecte prin prisma unor criterii subiective, infantile.

Pe 20 octombrie, aflată tot în zodia Gemenilor, Luna formează un trigon cu Soarele și Mercur din Balanță. Este o zi mai relaxată din punct de vedere emoțional. Vor prima emoțiile pozitive care hrănesc relațiile și implicit stările de bine.

Urmează două zile în care Luna se află în tranzit prin domiciliu, în Rac. Se prea poate ca în această scurtă perioadă să simțim nevoia unei retrageri în sânul familiei, sau pur și simplu o izolare. Este o perioada de relaxare, de căutare a unor noi resurse interne de vitalitate. Opoziția pe care o formează cu Pluton și Marte din Capricorn favorizează un astfel de demers asumat. Putem trăi stări de nostalgie aparent inexplicabile. Dar amintirile legate de copilărie pot fi un punct bun de plecare într-o analiză al cărei scop este (re)descoperirea unor valori personale.

Până la sfârșitul lui Brumărel, Luna parcurge zodiile de la Leu la Scorpion, încetinind într-o oarecare măsură trăirile emoționale. Preocupările principale sunt mai degrabă legate de lucruri concrete și de găsirea unei armonii cu exteriorul. Ar mai fi de semnalat data de 28 octombrie când Luna formează o conjuncție cu Jupiter din Balanță și un sextil cu Venus și Saturn din Săgetător. Este o zi în care fiecare individ poate găsi un grup, o comunitate cu care împărtășește aceleași valori și principii. Acest lucru îi poate oferi siguranța că nu este singur. De asemenea este o zi excelentă de implicare în activități de grup, indiferent dacă este vorba de pasiuni, cercetări sau terapii.

Luna Nouă în Scorpion – 30 octombrie

Avem parte de mai multe evenimente astrologice în luna octombrie. Ultimul dintre acestea este Luna Nouă în Scorpion, care se formează în aspect exact la ora 19:38, ora de iarnă a României, în casa a V-a a momentului, având Ascendentul în Gemeni. Soarele și Luna sunt în conjuncție la orb de 2 grade cu Mercur, și formează un aspect armonios cu axa Nodurilor Lunare. Tot în casa a V-a se află și Jupiter, dar în Balanță.

La ce ne putem aștepta? Sau „am două vești: una rea și una bună. Cu care să încep?”

Încep, totuși, cu cea rea. Sub o formă sau alta sunt dezvăluite secretele ascunse din unele relații. Unele relații paralele, nu vor mai fi ascunse. Infidelitățile sunt scoase la lumină, cu toate detaliile dureroase. Scandalurile sexuale pot să ia amploare și chiar frustrările de natură sexuală nu mai pot fi reprimate și se manifestă brutal. Posibil să aibă loc multe certuri în cupluri, indiferent de cât de sudate sunt. Se aruncă cuvinte cu scopul de a răni, de a diminua sentimentele de iubire. Este de așteptat ca sentimentele de ură, neînțelese, elaborate și asumate, să explodeze. Furii incontrolabile pot genera adevărate lupte pentru supremație.

Vestea bună este că alte cupluri pot decide să se căsătorească sau să aibă copii. Se pot găsi resurse interne pentru manifestarea creativității în orice domeniu de activitate. Unii vor găsi în ei puterea de a renunța la a-i satisface pe alții și se vor concentra pe nevoile lor și ale familiei. Unii vor „agăța” cariera în cui și se vor dedica activităților care le fac plăcere, care le umplu sufletul de bucurie. Sunt zile în care se poate învăța valoarea compromisurilor făcute în folosul relațiilor, precum și nevoia de a rămâne autentic în orice situație. Această Lună Nouă oferă multora dintre noi forța de a dezvolta capacitatea de a renaște din propria cenușă, de autoreglare emoțională indiferent de conjuncturile de viață în care se află.

Un Brumărel voios, tuturor! 🙂

Andreea Talmazan

andreea-talmazan