Ada CocosInfluentele Lunii

Luna Nouă din Scorpion

Întâlnirea Soare – Lună din Scorpion are loc pe 7 noiembrie, la ora 18:01, într-o conjunctură astrologică foarte complexă care pare să denote o instabilitate ascunsă, tensiuni mocninde ce se pregătesc să izbucnească. Conjuncția Luminătorilor are loc în casa VI din harta momentului, în semn interceptat, cu Uranus proaspăt revenit, în mers retrograd, în Berbec, cu Jupiter la grad anaretic, pregătindu-se de intrarea în propriul domiciliu, în Săgetător. La toate acestea se adaugă faptul că nodurile lunare (mă refer la poziția reală și nu la cea medie) abia și-au schimbat semnele, astfel că Nodul Nord a trecut din Leu în Rac, iar Nodul Sud a intrat din Vărsător în Capricorn.

Ascendentul momentului este în Gemeni, iar Mercur, guvernatorul acestui semn, se găsește în Săgetător, semnul său de Exil, în careu cu Neptun. Sporește astfel, neclaritatea momentului, o predispoziție de a alege doar ceea ce ne convine din discursul celorlalți. Permanenta raportare la alții (Mercur în casa VII), atunci când ne gândim la propriul viitor, poate fi păguboasă, așteptările prea mari, nerealiste. Dar, ar putea exista și posibilitatea ca cețurile închipuirilor și fantasmelor noastre să fie brusc și dureros împrăștiate în cele patru vânturi de o persoană care se exprimă dureros de sincer, poate chiar brutal.

Luna Nouă în Scorpion și în casa VI ne trimite însă spre noi înșine, ne spune că pentru un nou început e bine să punem în acord interiorul și exteriorul pentru că, așa cum scria Howard Sasportas, „Vocația noastră adevărată este aceea de a fi noi înșine.” Iar casa VI este, după același autor, locul în care devenim ceea ce suntem de unii singuri și manifestăm acest lucru în viața zilnică. Și ce semn oare ar putea să ne ajute mai bine să descoperim adevărul despre natura noastră profundă, decât Scorpionul?

Luna Nouă este considerată momentul noilor începuturi, momentul germinării unor intenții și scopuri noi și inspiră, de obicei, optimism și deschidere spre noi orizonturi. În Scorpion însă, noile începuturi par să fie puternic condiționate de confruntarea cu o parte întunecată din noi, de eliminarea unor aspecte moarte din noi înșine sau din viața noastră exterioară.

Avem de dat deoparte ipocriziile sociale, amabilitățile false, armistițiile de ochii lumii. Casa VI începe în Balanță și o găzduiește și pe stăpâna semnului, Venus, în mers aparent retrograd. Acest lucru predispune și el la a ține prea mult cont de ce spun ceilalți, la a ne comporta conformist, ascunzând ceea ce credem, ceea ce simțim, ceea ce suntem.

Suprimată, energia Scorpionului se poate manifesta distructiv, prin excese, izbucniri agresive sau subminări și jocuri de culise. Din fericire, Soarele și Luna se găsesc în aspect armonios cu Pluton, dispozitorul lor, situat, alături de Saturn, în casa VIII a momentului, dar și cu Neptun, din casa XI. S-ar zice că primim sprijin pentru a ne sonda interioarele, pentru a ne pune în serviciul unor valori și interese de grup mai înalte. Se vede aluatul din care suntem făcuți și modul în care fiecare dintre noi își înțelege rolul în marele mecanism social, dar și universal. Bine-ar fi poate să ne întrebăm fiecare în forul său interior ce avem de oferit marelui Tot din care facem parte. Pentru că doar așa ne vom simți conectați și nu deconectați de Sursă, dar și de propria existență supusă diverselor provocări individuale și sociale.

Această Lună Nouă, combinată cu Nodul Sud și stăpânul acestuia, Saturn, în Capricorn, ne-ar putea reaminti de mentalitățile de „sclavi” și de „stăpâni” sau poate accentua ideea de nedreptate socială. În unii se pot trezi și mai acut predispoziții dictatoriale, totalitare, nevoia de a domina orice ierarhie posibilă, chiar și prin abuz sau, mai bine spus, prin orice mijloace. În alții, mentalitatea de sclav se poate contopi magistral cu slugărnicia, cu servilismul.

În unii oameni se va naște însă nevoia de a rupe lanțurile autorității corupte, tocmai pentru a reuși să se poată bucura de securitate, de siguranță, de viața de familie, de o societate care să arate ca o reală familie pentru toți, nu care să servească unui grup. În acest sens, Uranus, plasat în casa XII, ar putea juca un rol neașteptat, eliberator.

Ada Cocoș
Redactor-șef
Ada Cocos