Andreea TalmazanEvenimente

11 decembrie – o zi importantă ca tine

andreea-11-decembrie
Foto: Joan Grifols https://flic.kr/p/pZr2sP

Preambul

11 decembrie 2016 este o dată care va intra în cartea de istorie, va fi trecută în anumite pagini Wikipedia, dar, cel mai important, este data în care poporul își alege reprezentanții din Parlament, acest for superior care dă legi, legi care ghidează existența noastră de zi cu zi. Criteriile prin care fiecare votant alege să pună ștampila pe buletinele de vot sunt bineînțeles personale, dar ghidate fie de rațional, fie de irațional, în funcție de gradul de maturitate psihică a fiecăruia. Mulți sunt indeciși. Poate prea mulți pentru o țară atât de mică și atât de divizată. Articolul acesta îl scriu atât pentru cei care vor merge la vot pe 11 decembrie, dar mai ales pentru cei care nu sunt hotărâți. Nu este un text electoral, ci se vrea mai degrabă o scrisoare deschisă pentru fiecare cititor, în care voi încerca să aduc argumente astrologice pentru exercitarea acestui drept constituțional. Voi alege adresarea „nativ” referindu-mă atât la persoanele de sex masculin, cât și la cele de sex feminin, pentru cursivitatea textului. Așadar…

Dragă nativule,

Berbec, tu pari destul de hotărât să mergi la vot în această zi. Dar dacă te afli în grupul celor +40% de nehotărâți, aspectele astrale ale zilei arată că o bună parte din motivațiile pe care poate nu le-ai luat în considerare sunt legate de ceea ce se va întâmpla cu reușita ta profesională. Poate ești la început de drum, poate abia începi o facultate și privești neîncrezător spre piața muncii, dar la fel de neîncrezător spre piața antreprenorialului. Prin caracteristica zodiei ești un temerar, un individualist. Cu toate acestea, doar prin parteneriat, cu toate valențele sale, vei reuși să îți împlinești visele. Caută pe buletinul de vot temerarul cu care simți că poți face treabă. Jupiter în Balanță îți este favorabil pe sectorul parteneriatelor, așa cum Mercur în conjuncție cu Pluton în casa a X-a te ajută să îți exprimi nu doar cele mai întunecate temeri, dar și cele mai neașteptate gânduri. Ascultă-ți vocea interioară. Marte din casa a XII-a este garantul reușitei tale. În plus, în anii ce urmează vei putea ieși cu curaj în stradă și să ceri socoteală.

Taur, Luna în tranzit te face să fii emoțional. Ție nu-ți plac schimbările și ai vrea ca lucrurile să rămână în cea mai bună stare cea de acum. Dar este falsă, și știi prea bine. Lumea și viața sunt într-o permanentă schimbare. Ca să nu fii forțat să te adaptezi unei schimbări impuse de alții, fii parte din schimbare. Tu preferi banii pentru siguranța psihică. Pe 11 decembrie, Soarele conjunct cu Saturn se află în casa a VIII-a, a resurselor celorlalți. Ești un expert al finanțelor. Știi că principiul oricărei afaceri este acela în care toate părțile implicate trebuie să câștige. Până în ziua votului ai timp să te gândești și să reflectezi la câștigul pe care îl are societatea prin votul tău. Tu vei câștiga oricum. Pentru că Venus, guvernatoarea ta, se află în casa a X-a și îți oferă garanția reușitei. Dar ce vei face cu câștigul tău în mijlocul unei societăți nefericite? Fără votul tău, principiul după care te ghidezi își pierde valoarea.

Gemeni, pentru tine este posibil ca și această rundă de scrutin să fie ca un joc. Poate că ești printre cei mai tentați să meargă și să își anuleze votul. Poate, însă, te mai gândești o dată. Anularea este o formă de protest și poate avea efect doar atunci când ești parte dintr-un procent de cel puțin 60% din totalul celor cu drept de vot. Dacă te-ai decis să fii mai implicat, te-ai putea gândi la motivația de a-ți da votul celor care declară că sunt interesați de soarta copiilor. Jupiter în casa a V-a a zilei pentru tine îți poate oferi o preocupare crescută pentru acest sector al societății care este folosit declarativ, dar pentru care nu s-a făcut prea mare lucru în ultimii ani. Luna în casa a XII-a te poate ajuta să identifici în sufletul și în mintea ta acele emoții pe care poate nu le-ai mai trăit din copilărie, dar pe care mulți copii le trăiesc acum. Și, mai mult decât atât, Destinul în casa a IV-a îți poate trezi interesul față de întemeierea unei familii sau față de siguranța căminului. Tu ești flexibil și maleabil, dar acum gândurile de stabilitate îți pot oferi un motiv suficient de puternic pentru a-ți exprima opțiunea la vot.

Rac, este posibil să fii printre cei +40% care nu ies la vot, plictisiți de ceea ce văd și aud. Știm din povestea spiritului călător prin Zodiac că zodia ta este prima care cunoaște depresia, născută din nesiguranța emoțională. Este, într-adevăr, neplăcut să simți neputința într-o lume ostilă. Dar nu te subestima. Ești important și contezi pentru fiecare dintre cei care te înconjoară, care se află dincolo de cercul intim al familiei. Ești important pentru că oferi grijă, empatie și înțelegere. Depresia este o stare trecătoare și ai cunoscut și perioade de bucurie și veselie. Tendința este să crezi că un singur vot, al tău, nu schimbă nimic. Dar gândind așa excluzi din start varianta în care votul tău, adunat celorlalte, va aduce schimbarea și siguranța de care ai atâta nevoie nu doar acasă, ci și la locul de muncă. Celorlalți nativi le-am scris că în alegerea de a merge la vot contează și gândul față de ceilalți. Pentru tine ar fi important să îți îndrepți atenția spre sănătate și locuri de muncă. Poate tu ești sănătos tun și ai un loc de muncă stabil. Dar nu toți cei din comunitate sunt la fel de binecuvântați ca tine. În plus, „niciodată să nu spui niciodată”, pentru că ai putea ajunge în locul lor și te vei gândi cu regret la ceea ce ai fi putut face cu votul pe care nu l-ai dat.

Leu, știm că tu ești generos, că atunci când îți este bine îți faci timp să te gândești și la ceilalți. De această dată, astrele te invită să acționezi în mod diferit și să te gândești în primul rând la ceilalți, și abia apoi la tine. Luna este în casa a X-a, Soarele în conjuncție cu Saturn în casa a V-a, Pluton și Mercur în a VI-a, iar Venus și Marte în a VII-a. Ești preocupat de statutul tău social și de evoluția ta profesională. Dar toate acestea depind și de ceilalți. Pentru că, ai putea să te întrebi, ce este un rege fără oameni peste care să domnească? În ”Micul Prinț” găsești răspunsul. Așadar ai nevoie ca ceilalți să fie mulțumiți. Găsește, deci, motivații pentru a vota, gândind la binele general. Modul în care sunt așezate planetele pentru tine, în harta zilei, arată că temele care ar putea fi importante și în care ai găsi un sens, ar putea fi legate de sănătate, locuri de muncă și de educație. Pentru tine este important să fii iubit și să poți iubi. Este o ocazie prin care votul tău poate fi încărcat de sentimentul de iubire, ca mai apoi să îți poți permite să te implici în proiecte în care măreția ta, disponibilitatea ta sufletească să se manifeste și să se dezvolte pe termen lung. Și dacă chiar nu știi ce să votezi, apelează la ajutorul unor prieteni care sunt mai informați și educați în ale politicii. Jupiter în Balanță este garanția că vei fi sfătuit într-un mod matur.

Fecioară, tu te pui mereu în slujba celorlalți și tot ce faci, faci spre binele comunității. Ești obișnuit să îți sacrifici energia pentru cei din jur, de regulă pentru întreaga comunitate. Aspectele astrologice ale datei de 11 decembrie spun că motivațiile care te-ar putea determina să ieși la vot sunt cele ce țin de siguranța psihică și fizică a familiei tale. Pentru că ești recunoscut ca fiind unul dintre nativii serioși, determinați, corecți ai zodiacului, este de presupus că nu te afli printre cei +40% dintre nehotărâți. Dar dacă, totuși, ești printre ei, gândește-te că votul tău contează la fel de mult pe cât contează fiecare oră pe care o petreci muncind. Exact la fel de mult sau poate chiar și mai mult. Având o gândire analitică, după cum prea bine să știe, ești tentat să iei la rând toate programele de guvernare propuse în această campanie. Realizezi că este o muncă de Sisif. În multe puncte ele sunt asemănătoare. Deci diferența o fac oamenii. Așadar gândește-te care muncește la fel de mult ca tine? Câți sunt dispuși să facă sacrificii pentru binele comun, exact cum faci tu? Care este la fel de corect pe cât ești tu? Știi că nimeni nu este fără de păcat. Dar care dintre ei trăiește în păcatul lăcomiei și al hoției? Nu vei găsi candidatul perfect și imaculat. Dar îl vei găsi pe cel care este cu mai puține păcate împotriva comunității. Gândește-te: și ce dacă a chiulit de la ore și a fumat pe ascuns în clasa a X-a?

Balanță, la cât de bine te simți de când Jupiter se află la tine în zodie, cel mai mare risc este acela de a uita care este ziua votului. Ne bazăm pe prietenii tăi că îți vor aminti și chiar te vor scoate din casă. Caracteristicile zodiei ne garantează că nu ești printre cei +40% de nehotărâți. Dar dacă ești prins într-o dispoziție depresivă, este posibil să nu-ți mai pese de ce se întâmplă în jurul tău și să-ți spui că oricum, orice ar fi, mai rău ca ceea ce tocmai ți s-a întâmplat ție, să nu se întâmple. Ar fi trist ca peste câteva luni, când suferința ta se va fi estompat, să conștientizezi că ai fi putut face ceva și nu ai făcut. Lasă loc în mintea ta pentru un gând îndreptat spre binele comunității. Subiectele care te-ar putea mobiliza, care ar putea da sens votului tău ar putea fi cele legate de grija față de bătrâni, față de familiile nevoiașe și față de educație. Dar dacă nu găsești proiecte serioase în acest sens, și pentru că nu ești genul să te bazezi pe promisiuni, deoarece le miroși de la distanță pe cele care sunt deșarte, apelează la prieteni. Cu siguranță ai prin preajmă unii mai în vârstă și mai experimentați care te-ar putea lămuri cum să oferi votul celor care au o viziune de perspectivă pe termen lung. Așa vei avea siguranța că și echilibrul tău emoțional va fi stabil pe teren lung, iar conștiința ta va fi împăcată.

Scorpion, pentru tine, la cam cum arată harta zilei, am putea crede că ești într-o stare depresivă și de negare, mai intensă decât cea a Racului. Dar poate nu este așa, dacă ești liniștit din punct de vedere sentimental și financiar. În oricare dintre situații te-ai afla din punct de vedere psihic, ți-ai putea mări capacitatea de a spera, mergând la vot. Cu siguranță vei fi nemulțumit de întreaga ofertă electorală. Mai mult ca sigur nu cunoști niciun nume de pe liste. Dar chiar dacă îți sunt cunoscute numele, pari să fii convins că nimeni nu poate face nimic pentru tine. Cum ar fi să gândești altfel? Este o oportunitate să o faci. Gândește-te că votând îți vei putea canaliza toată furia spre cei pe care ai pus votul. Te-ai putea simți îndreptățit să o faci. Gândește spre viitor, chiar dacă din „vizuina” ta pare a fi dificil. Însă ești un strateg desăvârșit. Deci poți anticipa ce vei face pe termen mediu și lung dacă așteptările nu-ți vor fi împlinite. Îți mai lipsește direcția. După cum arată harta momentului, ceea ce te-ar motiva să ieși la vot este siguranța financiară. Indiferent dacă lucrezi la stat, în privat sau pe cont propriu, securitatea financiară este domeniul care te „zgândăre” cel mai mult. Știi că promisiunile nu sunt importante, la fel de bine cum știi că o mărire nu rezolvă problema. Ești la fel de priceput la finanțe, precum Taurul. Așa că ai nevoie să știi că regulile jocului trebuie să fie clare. Votul tău ar putea merge la cei care îți pot oferi cadrul legal în care să îți desfășori activitatea astfel încât să obții siguranța financiară. Caută-i! Și fă-i în ciudă Lunii Negre care nu-ți dă pace la tine în domiciliu.

Săgetător, pentru tine ziua alegerilor este o zi de încununare a eforturilor depuse de a-i determina pe alții să iasă la vot. Riscul este să uiți să mergi chiar tu să pui ștampila. Dacă faci parte dintre cei +40% de nehotărâți, ceea ce e greu de crezut, ai oricând la dispoziție opțiunea de a-ți anula votul. Cu Saturn la tine în zodie ești mai nemulțumit ca de obicei, mai critic ca de obicei, mai înverșunat ca de obicei. Dar parcă nu este totul atât de sumbru și într-un colț de suflet nu ai pierdut speranța. Și dacă are loc să iasă la lumină, amintește-ți toate poveștile cu tâlc care îți plac atât de mult. Amintește-ți chiar și poveștile de viață pe care le-ai auzit în copilărie de la bunici și de la părinți. Tu ești printre cei care înțeleg cel mai bine sensul citatului „cine nu își înțelege istoria este condamnat să o repete.” Cu alte cuvinte, tu poți pătrunde esența lucrurilor și poți face sinteza evenimentelor. Riscul este să te cramponezi în imagini ideale despre oameni și partide. Nimeni nu poate atinge perfecțiunea. Unii pot încerca să o atingă și să facă greșeli. Unii pot încerca doar să-și facă treaba și să greșească. Dar cel mai important este, în special pentru tine, ca omul să-ți recunoască greșeala. Și să-și guverneze existența, așa cum o faci și tu, după niște principii. O metodă bună de alegere ar fi să-ți treci în revistă propriile tale principii de viață. Și vezi cu care candidați/partid împarți cel puțin 50+1 dintre principii. Atunci vei știi cum votezi.

Capricorn, nici pentru tine lucrurile nu sunt prea roz. Conservator din fire, cum ești, parcă ai vrea să mergi într-o direcție pe care deja o cunoști, dar parcă ceva din interior se opune. Te împiedici în argumente și contra-argumente și pare că logica scapă de sub control. Mercur în conjuncție cu Pluton la tine în domiciliu te determină să duci o luptă cu tine însuți. Pe de o parte sunt argumentele raționale care înclină balanța într-o direcție, pe de altă parte sunt fricile și neliniștile care fac ca talerul să cadă în cealaltă direcție. Pentru că e greu să iei o decizie în ceea ce te privește, îndreaptă-ți atenția spre cei din jur. În luarea unei decizii îți poate fi de ajutor energia piramidei pe semne de Pământ pe care Mercur-Pluton o formează cu Luna din Taur și Destinul din Fecioară. Ești lămurit că majoritatea cere mult și oferă prea puțin. Ai convingerea că ești în mijlocul unui popor care refuză să muncească. Nici tu nu prea ești dispus să dai drumul hățurilor din mână. Singurul domeniu care îți trezește interesul și în care te-ai implica cu tot ceea ce știi este cel al educației. Împreună cu Săgetătorul, ești primul care ai restructura din temelii întreg sistemul educațional. Și pe bună dreptate. Privind din această perspectivă, ar fi mai simplu să știi că votul tău contează și că îl poți da nu aceluia care îți promite marea cu sarea, ci aceluia care încă nu a demonstrat că a distrus sistemul de învățământ românesc. Gândește-te că generațiile următoare sunt cele cărora le vei lăsa moștenire ceea ce ai clădit tu. Și dacă sunt lipsite de educație, vor distruge.

Vărsător, pentru tine, ca și pentru nativul Berbec, lucrurile sunt simple. Impulsionat de Venus și de Marte, în tranzit prin domiciliul tău, pleci poate chiar de la prima oră la secția de votare. Riscul care poate să apară este să pleci chitit cu un gând de vot, să ajungi în cabina de vot și să te răzgândești, să-ți anulezi votul. Cum le spuneam și celorlalți nativi cu aceeași opțiune, aceasta ar fi o variantă foarte bună dacă și numai dacă ar fi opțiunea exprimată a peste 50% din alegerea celor cu drept de vot. Deoarece nu s-a dus o astfel de campanie pentru aceste alegeri, dar au apărut niște fețe noi pe buletinele de vot, unele revoluționare și curate din punct de vedere politic, ai putea găsi ceva care să reprezinte spiritul tău revoluționar, chiar anarhic pe alocuri. Ceea ce te-ar motiva concret să votezi nu ține de măsuri concrete, cum ar conta pentru ceilalți nativi, ci mai degrabă de ideile revoluționare care sunt emise în spațiul public. Poți fi atras de lozinci populiste, dar la fel de bine poți fi captivat de propuneri reformiste majore. E grea alegerea, dar elementul noutății contează pentru tine mai mult ca orice.

Pești, s-ar putea ca majoritatea din cei +40% dintre nehotărâți să fie formată din colegi de-ai tăi de zodie. Te-ai săturat de minciuni, de povești. Vrei liniște și abia aștepți luna ianuarie să scapi de discuțiile politice. Cu toate acestea, este nevoie și de votul tău. Dacă ești dintre puținii nativi ai zodiei care este hotărât să voteze, te felicităm. Ai învins și dezamăgirea, și sentimentul că ești și vei fi mințit întotdeauna, ești ancorat în concret și nu te-ai pierdut prin fantasme și promisiuni nefondate. Ceea ce te interesează sau, mai bine spus, ceea ce te motivează în alegerea unui candidat sau altul, o formațiune sau alta, este respectul pe care îl arată tuturor. Apreciezi pe cineva care nu te face să te simți minoritar doar pentru că gândești altfel decât vecinul de la doi (sau oricare), care nu te face să te simți minoritar făcând parte dintr-o minoritate, care îți respectă nevoile și așteptările. Zodia ta este zodia toleranței și a acceptării universale. Însă și toleranța are o limită și dacă nu ai descoperit-o până acum, ai mari șanse să o descoperi zilele acestea. Pentru că, ființă umană fiind, din prea multă toleranță și lipsă de fermitate, ești în pericol de a fi distrus. Tu știi cel mai bine să spui că „libertatea ta se încheie acolo unde începe libertatea mea”, dar îți este și cel mai greu să trasezi limita. Cel mai bine o înveți în relațiile de parteneriat. De altfel, de la parteneri (cel de viață, prieteni, colegi sau parteneri de afaceri) poți afla cum se trasează limitele. Doar să ai curajul să întrebi. Și tot ei îți vor explica cum să îți folosești intuiția în procesul de selecție pe buletinul de vot!

Fiecare VOT contează! Indiferent de zodia în care te-ai născut. Indiferent unde se află Ascendentul hărții natale. Indiferent de poziția Lunii. Indiferent câte planete erau în exil, exaltare sau domiciliu la momentul nașterii tale. Conștiința ai dobândit-o prin experiența de viață!

Andreea Talmazan

andreea-talmazan