Venus în Pești sau o iubire de basm cu parteneri de poveste

Planeta Venus se află în cea mai mare parte a lunii aprilie (mai precis din 3 până în 28 aprilie) în semnul Peștilor, jumătate din această perioadă fiind și în mișcare aparent retrogradă.

Venus ne arată ce ne place, cum ne place, ce iubim, cum iubim. Și eventual pe cine. :). Unui sensibil posesor de Venus în Pești îi place magia, poezia, evadarea. Iubirea unei astfel de persoane este impregnantă de empatie, altruism mergând până la sacrificiul de sine. Câteodată există o nostalgie a unei iubiri „cum n-a fost și nu e”, o iubire ca-n basme, ceva ce realitatea e prea dură ca să poată susține/ oferi. Venus în Pești aduce și jovialitate, umor, bună dispoziție, dar poate să vină și cu suferință și plâns. Al persoanei, al partenerului/ partenerei, dar posibil și al umanității și universului.

Să vedem acum prima carte de Symbolon: Grădina spiritului. Iubirea pământeană împlinită, așa cum o percepem noi, are nevoie de el și ea. În această imagine o avem doar pe ea, fără el, dar împreună cu personaje fantastice, din basme. Ceea ce însemnă că, din punct de vedere al relației sentimentale, ea este singură dar, din punct de vedere al comuniunii sufletești, ea este în legătură cu alte suflete. Imaginea exprimă extrem de sugestiv dorința de iubire ideală de care spuneam mai sus. Ceea ce, în viața de zi cu zi, se poate traduce deseori prin singurătate. Cu cât imaginația noastră este mai populată de personaje din povești, cu atât posibilii parteneri reali pot părea mai săraci, mai șterși și mai … departe de ce avem noi în suflet și în imaginație. Ceea ce duce în plan concret la singurătate. Și atunci apare fuga, evadarea, detașarea de lumea reală, refugiul în povești. (În cel mai bun caz.)

Cea de a doua carte de Symbolon: prezintă partenerul de/din vis. Dacă în prima carte personajul feminin păstrează totuși o ancorare în planul material prin munca fizică pe care o depune (muncă ce simbolizează grija și eforturile pentru binele celuilalt), această a doua carte este decupată integral din basme. Prințul stă pe un mal și privește către celălalt mal unde se află izolată prințesa. În orice basm cei doi reprezintă cuplul absolut și cumva ei vor fi împreună și vor trăi ani mulți și fericiți. Și vor fi trăind și astăzi, dacă între timp nu vor fi murit. Venus în Pești incorporează atât ideea de sacrificiu, cât și pe cea de victimă și, implicit, de salvator. Aici, în această imagine, prințul trebuie să își ia calul alb și să pornească să-și salveze prințesa.

Dintre cărțile de Tarot, cea care, din punctul meu de vedere, ar fi cea mai apropiată ca și semnificație cu Venus în Pești este arcana minoră VII de Cupe. (Deși această carte este, în mod clasic atribuită planetei Venus în Scorpion). Arcana minoră VII de Cupe este cartea iluziilor, a lucrurilor care ne plac sau pe care le dorim, dar care nu sunt reale. Ele sunt doar o proiecție a minții noastre.

Atenție însă ca această lume a imaginației, a poveștilor să nu se substituie lumii reale, pentru că atunci dau buzna peste noi singurătatea, dezamăgirea și tristețea. Și ne putem dizolva ca și personalitate, integrându-ne în marele plâns cosmic.

*

În loc de concluzie, nativilor posesori de Venus în Pești:
„Sărmane om, nimica tu n-ai să știi vreodată
Nimic din ce-nconjoară această oră tristă
Încearcă să-ți faci Raiul, promis de zei odată,
Aici, căci poate altul dincolo nu există!” (Omar Khayyam)

Cristina Podoreanu

autor-cristina-podoreanu