AsteroiziOtilia Mazilu

Părul Berenicei – Înzestrările fizice ca formă de celebritate

Subiectul pe care vi-l propun a fost ales în urma unei curiozități declanșate de povestea tulburătoare a Împărătesei Austriei, Sissi. Nu detaliile despre misiunea ei politică m-au atras sau povestea încoronării ei, ci a nenumăratelor frământări în privința menținerii frumuseții și unei condiții fizice de invidiat. În spatele poveștii ecranizate pe care o cunoaștem cu toții, Sissi se pare că a fost o femeie terorizată de ideea îmbătrânirii, motiv pentru care petrecea enorm de mult timp cu diete, ritualuri de înfrumusețare și sport. Bineînțeles că nici impresionanta podoabă capilară nu rămânea în afara atenției sale și se spune că pentru tratamentele sale Sissi petrecea o zi întreagă, timp în care nicio altă sarcină nu mai era trecută pe ordinea de zi.

M-am întrebat, atunci, în curiozitatea mea fără limite: Oare unde se afla Părul/Cosița Berenicei în astrogramă?

Ei bine, de aici a plecat materialul de astăzi. Până să vă devoalez răspunsurile, pentru că sunt mai multe, am să fac o trecere în revista obișnuită: Mit, detalii tehnice asteroid, implicație astrologică și… exemple de caz.

Mit, așadar!

Povestea Berenicei (Berenica, Berenis, Berenike) este simplă și se pare că a fost reflectată în operele sale de către Calimac, un poet alexandrin, care a trăit între anii 315- 240 î.e.n.

Regina Berenice II a Egiptului, soția lui Ptolemeu III, era cunoscută pentru frumusețea ei deosebită, dar mai ales pentru cea a părului, de o lungime și o formă impresionantă, de care și ea era mândră.

În ziua următoare căsătoriei, Ptolemeu al III-lea pleacă în război. Proaspăta sa soție, îngrijorata să nu-i fie ucis soțul iubit, se adresează Afroditei căreia îi făgăduiește părul lung și blond, dacă soțul ei avea să se întoarcă la ea, teafăr și victorios. Nicio problemă pentru zeița, care i-a îndeplinit dorința, acceptând ofranda!

Văzându-și soțul acasă, Berenice își păstrează și partea ei de înțelegere, depunând în templul zeiței părul tuns, de o lungime impresionantă.

Povestea spune că, a doua zi dimineață, cosițele au dispărut. Regele și regina, crezând că cineva a furat impresionanta podoabă capilară, s-au înfuriat și au căutat să găsească numaidecât vinovații. Cei care au căzut furiei regelui au fost preoții din templu. Pentru a-i salva, astronomul de la curte ar fi indicat un petic neclar de stele din ceruri, spunând că zeii erau atât de mulțumiți de ofranda lui Berenice încât îi așezaseră părul în ceruri pentru ca toți să-l poată vedea!

Nu știm cum s-au petrecut lucrurile în realitate. Cert este că înțelegerea s-a respectat și că pe cer poate fi vizibilă, acum, o constelație nouă: Părul Berenicei (Coma Berenices), care este o aglomerare de mai multe stele. Astăzi, ca în cele mai vechi timpuri, grupul este una dintre cele mai frumoase atracții pentru cei care privesc cerul înstelat.

Mai există și o a doua versiune a mitului, care merită să fie menționată. În această versiune, fiul reginei Berenice, Ptolemeu al IV-lea, ar fi ucis-o pentru a se ridica la tron, ca mai apoi să-i fi ridicat mamei onoruri, instaurând chiar și un colegiu de sacerdotese.

Detalii Tehnice:

Se estimează că grupul de stele Părul Berenicei/Coama Berenicei se află la aproximativ 288 de ani lumină distanță și are cel puțin 37 de stele cunoscute, cu o vechime de 400 de milioane de ani. Este al treilea cel mai apropiat grup deschis de Pământ și Soare.

Totuși, există și un asteroid, pe care noi îl studiem astăzi, al cărui număr de identificare este: Asteroid 653 Berenice, identificat în 29 noiembrie 1907. Se afla în zodia Gemenilor, în momentul identificării. În conjuncție cu steaua fixa Prima Hyadum.

Perioada orbitală: 5,23 ani. Face parte din centura principală de asteroizi.

Implicații Astrologice:

Asteroid 653 Berenice, așa cum este de așteptat, indică în temele astrologice un caracter amabil, preocupare și iubire, frumusețe și putere de a renunța la ceva valoros pentru binele altora; dincolo de aspectele estetice ale unui păr frumos, care conferă un punct de atracție sau de renume posesorului său.

În cartea sa, Vivian Robson spune ca William Lilly, „ începutul constelației provoacă orbirea sau doar deficiențe de vedere și este posibil ca acea parte a constelației plasată în Fecioară să influențeze apariția cheliei.”1

Într-adevăr, momentul descoperirii surprinde acest asteroid în conjuncție cu steaua fixă Prima Hyadum, a cărei influență este aceea de a crea probleme cu vederea, chiar orbire. În sprijinul acestei observații, am lăsat la o parte cercetările asupra Împărătesei Austriei, așa cum vă spuneam la început și am căutat să observ poziția asteroidului în temele unor personalități celebre, dar nevăzătoare.

Sunt mulți, dar Louis Braille2, cel care a inventat alfabetul tactil pentru nevăzători, avea asteroid 653 Berenice la gradul 8 grade și 56 de minute Rac, în trigon cu Uranus, cel asociat cu tehnica și inovația.

Cine a mai fost?

Stevie Wonder,3al cărui Asteroid 653 Berenice se afla în conjuncție cu Uranus. Evident, nu putem să-l uităm și bine-cunoscutul tenor Andrea Bocelli4. În harta sa natală, Asteroid Berenice se afla în opoziție cu Uranus.

Exemplele pot fi nenumărate și sper că v-am stârnit curiozitatea în a cerceta asteroidul în aspectele sale cu Uranus. Acum, vă propun să ne reîntoarcem la motivul studiului de astăzi: podoaba capilară care face obiectul recunoașterii și mândriei personale, un fel de blazon care duce renumele peste timpuri.

Sissi5– Împărăteasa Austriei, în realitate, a fost deosebit de preocupată de frumusețea ei. Mai exact, de menținerea ei. Călărea ore în șir, mergea ore în șir, făcea sport ridicând greutăți, avea multiple ritualuri de înfrumusețare și nu se dădea în lături să testeze soluții de menținere a tenului. Pentru îngrijirea părului de o frumusețe impresionantă, aloca zile speciale, în care nu se ocupa de îndatoririle sale la curte. Pierderea fiecărui fir de păr era o tragedie pentru împărăteasă care nu accepta efectele trecerii anilor. În harta ei, Asteroid 653 Berenice se află în zodia natală, la gradul 25.15Capricorn, în sextil și cu Uranus, dar și cu Luna/Saturn.

Personal vă invit să studiați temele celebrităților ale căror podoabe capilare au fost semnificative pentru imaginea lor: Rita Hayworth, partenera de dans a lui Fred Astaire, sau tema Tinei Turner, de exemplu.

Cu exemplele mă opresc aici, dar, pentru că suntem în plină lună iunie, Asteroid 653 Berenice se va afla în zodia Peștilor în gradele 10-13 Pești. Prin urmare, nativii cu marcaj de Pești în astrograma (Soare, Luna, Ascendent, și nu numai) se pot simți dornici să facă schimbări de look sau, depinde de temele personale, să își îngrijească vederea.

Surse:

https://www.constellation-guide.com/constellation-list/coma-berenices-constellation/
https://ro.wikipedia.org/wiki/P%C4%83rul_Berenicei_(constela%C8%9Bie)

*

1 Coma Berenices- Stele fixe si Constelatii in Astrologie, Vivian Robson, ed, Polirom, Pag. 36

2 https://www.astro.com/astro-databank/Braille,_Louis

3 https://www.astro.com/astro-databank/Wonder,_Stevie

4 https://www.astro.com/astro-databank/Bocelli,_Andrea

5 https://www.astro.com/astro-databank/Elisabeth_%22Sissi%22,_Empress_of_Austria

Otilia Mazilu

Otilia Mazilu