AsteroiziOtilia Mazilu

Hebe

Hebe_Giving_Drink_to_the_Eagle_of_Jupiter_-_Gavin_Hamilton_(1767)Mit. Hebe era fiica lui Zeus și a Herei. Mult înainte ca sarcina de paharnic să îi revină lui Granimede, ea era cea care căra cupele zeilor în Olimp. O regăsim în povestea lui Hercule, căci i-a fost soție și i-a dăruit doi fii.

Povestea ei este simplă: Hebe era Zeița Tinereții, în lumea greacă, corespondenta lui Iuventas la romani. În lumea mitologică, personajele se contopesc și, în unele scrieri, Hebe sau Iuventas pot să fie una și aceeași zeitate protectoare a adolescenților, tinerilor.

Hebe patronează adolescența în sine, acel segment de viață în care tânărul învață, studiază, se pregătește să devină adult, dar este în custodia altora, rămâne dependent de altcineva.

Detalii tehnice: Asteroid (6) Hebe a fost descoperit pe 1 iulie 1847 la gradul 17 Săgetător, la piciorul stelei fixe Sabik, constelație Ophiuchus. Face parte din centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Perioada orbitală: 3,47 ani. Este cel de-al treisprezecelea astereroid ca mărime și cel de-al cincilea ca strălucire după Ceres, Vesta, Iris și Pallas.

Impact astrologic. Desigur, putem extrage din puținele detalii mitologice că Asteroid 6 Hebe simbolizează un „element tineresc” în tema natală, și, acolo unde este aşezată, desemnează un sector în care simțim că trebuie să facem servicii altora sau unde am putea avea un impuls al sentimentului datoriei sau al îndeplinirii sarcinilor fără obiecție.

Împărtășesc cu dificultate această versiune, ca să recunosc sincer! Dar în unele teme chiar despre acest aspect poate fi vorba: sarcini hotărâte de alții – servicii îndeplinite fără comentariu!

Personal, prefer să văd în Hebe recunoașterea limitelor de moment, în etapa în care ne aflăm. Hebe parcă spune: „Sunt încă tânără, fără experiență, sunt conștientă că mai am de învățat, sunt conștientă că acum nu pot să conduc un regat, dar car cu mare plăcere și cinste valiza (sau paharul) celui pe care îl venerez, îl urmez, celui care mă motivează să fiu și eu cândva aşa! Este o mare cinste să fiu în preajma lui, la masa lui, să îl servesc în modul meu, aparent nesemnificativ!”

În viziunea mea, Hebe înfățișează acele atitudini, idei, propuneri (din inițiativă proprie și nu din comada altora!), care vin de la noi în favoarea altora, acel serviciu pe care ne face plăcere să îl oferim, ei fiind mai mari, mai puternici, mai faimoși. Hebe întruchipează un soi de „copii de mingi”, precum în tenis. Printre ei sunt potențialii campioni de mâine, dar acum sunt doar conștienți că încă nu e momentul lor.

Un alt mod în care putem să interpretăm Asteroid 6 Hebe în temă natală este prin prisma parcursului pe care personajul l-a avut: a plecat de la puțin, nesemnificativ, apoi a realizat căsătoria şi copiii, care reprezintă o asumare a etapei de maturitate, una în care regulile jocului se schimbă definitiv, iar trecutul rămâne trecut.

În aspecte negative, Hebe poate semnifica prelungirea cu încăpățânare a atitudinilor din tinerețe, desprinderea cu dificultate de această etapă, o dependență aparte față de copilărie sau poate o copilărie recâștigată și trăită la maturitate!

Asteroid Hebe în mers aparent retrograd poate indica un sentiment lăuntric de inferioritate, de a nu ajunge niciodată să fii la fel de mare și de bun ca ceilalți; o teamă de a rămâne mereu în stadiul , forma, nivelul actual; o luptă permanentă de a îngropa acest sentiment (până la integrarea și vindecarea lui!)

Desigur, mulți asociază slujba lui Hebe cu alcoolismul în sine, dar nu avem detalii suficiente să presupunem că Hebe chiar consuma alcool. Este doar o ipoteză ce poate fi luată în calcul.

În tema relațională, Hebe poate să aibă de-a face cu micile servicii pe termen scurt pe care le putem face altora. Un serviciu contra alt serviciu!

În tranzite, poate să indice nevoia sau imperativitatea de a servi pentru o perioadă de timp. Dacă acest lucru devine o corvoadă, în cazul în care Hebe este acompaniată de planete grele, să nu uităm că ea desemnează şi posibilitatea de a trece într-o etapă mult mai stabilă și matură, după finalizarea acelei experiențe.

Mărturisesc că a fost amuzant să scotocesc după Hebe în temele cunoștinţelor mele, căci așa am înțeles de ce unele dintre ele au o „slăbiciune” să fie servite direct, considerând acest detaliu un element de curtoazie, de atenție ce le poate fi oferită (un asteroid Hebe conjunct cu Soarele spune deja destul!). La rândul meu mă întrebam de ce mă simt flatată când cineva mă servește așa, în cele mai neînsemnate ocazii. Acum știu că eu am un Hebe în Rac și mai toată viața asta am făcut eu pentru alții, considerând că așa e frumos și firesc din partea mea. În realitate am preluat ceea ce am văzut și eu la rândul meu, în tinerețe.

Acum, în timp ce scriu toate acestea, mă întrebăm dacă există vreun Sindicat al Barmanilor, căci ar fi interesant de observat cât de evident este acest asteroid în temele membrilor. Nu am descoperit prezența vreunuia sau pe cineva care le susține cauzele! În fond, glifa acestui asteroid este chiar o cupă, foarte asemănătoare cu cea a lui Bachus!

Acestea fiind spuse, iată o succintă trecere în revistă a cuvintelor cheie asociate lui Hebe: alcool, tineret, barman, bar, bufet cu băuturi; supunere și responsabilitate minoră, poziție pe termen scurt; sezonier, temporar; imaturitate; simțul datoriei, co-dependenţă, dependenţă; după îndeplinirea stagiaturii există promisiunea unei recompense mult mai mari.

Am ales să supun atenției voastre pe Asteroid (6) Hebe, acum la început de august, pentru că va străbate zodia Leului în acest interval. Începe luna în compania lui Mercur cu care face o conjuncție, apoi interacţionează cu Soarele, Venus retrogradă și chiar cu Marte care va sosi în Leu. Fiecare dintre aceste planete poate să activeze pentru o bună bucată de timp nevoia de a face comisioane pentru alții, mici mărunțișuri , o banală contribuție care poate aduce satisfacții de ambele părți.

Toate cele bune!

OTILIA MAZILU

otilia-mazilu-autor