AsteroiziOtilia Mazilu

Asteroid Echo – povestea echo-ului prelung

"Echo" (1887), Alexandre Cabanel
„Echo” (1887), Alexandre Cabanel

Mitul. Dacă Zeus și Hera nu ar fi fost, multe personaje nici nu s-ar fi cunoscut! Și este exact ceea ce s-a întâmplat și în cazul unei frumoase nimfe, Echo!

Avea o voce plăcută, iar ea era mândră de „melodia” propriului glas cu care încânta pe oricine. Dar nu cântecul era cel care oprea ascultătorul în loc, ci modul în care povestea toate istorioarele pe care le știa. Oricine o asculta era pătruns de vraja vocii ei. Era renumită și pentru că avea mereu pregătită câte o replică amuzantă sau chiar o glumă pe seama cuiva. Era chemată la petreceri să distreze lumea cu povești mereu noi, căci știa cam tot ce se întâmplă în lumea „mondenă” a Olimpului și, uneori, cunoștea chiar prea mult despre fiecare în parte.

Era cunoscută pentru curiozitatea de-a dreptul invadatoare, dar și pentru faptul că nu ținea prea mult secretele pentru ea. Își petrecea mai tot timpul trăncănind, cu oricine îi dădea atenție și avea darul de a descoase pe oricine îi ieșea în cale ca să îi afle preocupările. Încă nu știm cât de mult o luau în serios cei care o cunoșteau, dar nimfa avea partea ei amuzantă, în toate acestea: știa toate bârfele orașului!

Iată că într-o zi, Zeus o invită pe nimfa noastră clevetitoare să o distreze pe Hera și să o țină ocupată cât timp el era angajat într-o nouă aventură amoroasă. După un timp, plictisită de interminabilele povești ale nimfei, Hera prinde de veste că Zeus a dispărut și că Echo era acolo ca să-i distragă atenţia. Ca de obicei, neputând să-l pedepsească pe Zeus, Hera s-a răzbunat crunt pe cea care a făcut ca nefericirea ei să fie posibilă: a blestemat-o pe Echo să nu se mai poată folosi de vocea ei niciodată, decât repetând ultimele cuvinte spuse de alții.

Echo îl întâlneşte pe Narcis, știți, tânărul de o incredibilă frumusețe de care se îndrăgostea oricine, iar el era veșnic îndrăgostit de propria lui frumusețe. Nimfa s-a pierdut definitiv în dragostea pentru Narcis! Cum nu putea să vorbească ea prima ori, mai mult, să își exprime sentimentele, a așteptat o zi întreagă să îi vorbească el. Când acest lucru nu s-a întâmplat, căci Narcis nici nu o vedea, într-atât de absorbit era de propria sa frumusețe, îndurerată Echo s-a gândit să îl urmărească oriunde se ducea în speranță că poate i se ivea vreo ocazie să se facă remarcată.

Se povesteşte că într-o zi ea l-a urmărit până la intrarea într-o pădure, fără să se facă văzută. Însă Narcis a auzit că este cineva prezent și a întrebat: „Cine mă urmărește?”, iar Echo a repetat: „Cine mă urmăreşte?”. „Vino! Cine ești? Vino aici!” , iar Echo, răspunzând întrebărilor lui Narcis cu aceleași cuvinte, a ieșit din tufiș și a sărit în brațele acestuia.

Numai că Narcis a respins-o brusc pe frumoasa nimfă, care a fost nevoită să constate faptul că nu este iubită. Îndurerată, a umblat prin desișurile pădurii plângându-și dragostea neîmpărtășită. Se spune că așa și-a găsit sfârșitul: a plâns lipsa iubirii și neputința de a se face înțeleasă până când din ea nu a mai rămas decât un sunet perpetuu, o voce îndepărtată, un ecou prelung.

Detalii tehnice. În ziua descoperirii sale, 14. 09. 1860, Asteroidul (60) Echo se afla în mișcare retrogradă la 16028” Pești și în opoziție cu Mercur din Fecioară. Are o perioadă orbitală de 3, 7 ani.

Implicația astrologică. Este relativ ușor să convertim acest personaj mitologic într-unul astrologic, dar este important să ținem seama de caracterul său ușor negativ.

Plecăm deja în interpretarea temei natale având niște puncte-cheie: voce plăcută, armonioasă, abilități narative deosebite, curiozitate penetrantă, debit verbal, pălăvrăgeală (sau una din derivatele sale precum clevetire, flecăreală, sporovăială, trăncăneală), ironie și sarcasm (ori calomnie, defăimare, blasfemie, denigrare, ponegrire, mahalagism); superficialitate sau voce mieroasă (prefăcătorie). Totuși, în harta natală, Echo poate indica numeroase alte elemente.

Am remarcat cu toții din povestirea noastră că Echo nu face trimitere către dificultăţile evidente de comunicare, căci personajul nostru nu demostra vreo lacună în fluxul său verbal binecunoscut, dar putem să extragem faptul că avem un jucător foarte valoros aici: vocea ei și, mai ales, faptul că fost folosită abuziv, conștient sau nu, într-un scenariu de acoperire.

Suplimentăm cu alte cuvinte-cheie așadar: comunicare voalată, informare superficială, mușamalizare, atenuare.

Eu aș mai adaugă aici un detaliu: pe lângă voce (propun o asociere cu Venus) ca instrument de expresie, avem și informația (Mercur), ca subiect în acţiunea respectivă. Dar acțiunea ori intenția cu care este folosită și distribuită informația este indicată de Marte. El este motorul ce pune în mișcare tot ansamblul. Așadar, în tema natală, studiind-o pe Echo, este necesar să observăm ce poziție are aceasta față de Mercur, Venus și Marte (aspectele pe care le creează)!

Putem să vedem în Asteroid 60 Echo, simultan, un soi de scrib al lui Mercur, un valet al lui Marte și o îngrijitoare a lui Venus! Avem un ansamblu a cărei componeţă diferă în funcție de relația pe care asteroidul o are cu planetele dominante, în special Mercur. Cu alte cuvinte, modul în care este prezentată informația și intenția cu care este direcționată este adevărata semnificație a lui Echo în temele natale.

Dacă folosirea acestor abilități este făcută fără intenție, putem vorbi despre o doză mărită de naivitate inconștientă de genul: ”Nu am știut că fac rău, eu doar mă distram și credeam că este amuzant pentru toată lumea!” .

În contrapartidă, avem folosirea voluntară a acestora până într-acolo încât putem atinge extrema cealaltă unde discutăm despre amăgire, înșelăciune.

În ambele cazuri este vorba despre lipsă de conexiune interioară, dezacord în raport cu nevoile celorlalți, limite nedefinite, invadarea spațiului altuia, încălcare de liber arbitru.

Dar o relație excelentă între unele dintre cele trei componente principale, îi dă lui Echo din temele natale o coloristica aparte: informația în sine are rol important, decisiv, nativul pune mare preț pe cuvântul rostit – cuvântul creator!

În timp ce scriu toate acestea, mi-am amintit o replică dintr-un film documentar motivațional , relatarea unui prieten apropiat și colaborator al celebrei scriitoare Louise Hay. Acesta, într-una dintre întâlnirile lor, îi explică cum să acționeze la un moment dat încât ”să împuște doi iepuri deodată” . Iar Louise Hay s-a oprit și a întrebat: ”De ce ai vrea să împuști doi iepuri?”. Acesta este un exemplu de gândire și manifestare al celor care pun preț pe cuvântul rostit și îi recunosc forța creatoare.

Evident că am aruncat o privire în tema Louisei Hay , unul dintre pionierii gândirii pozitive, autoarea unor cărți de succes având la bază direcționarea intenției conștiente și puterea afirmațiilor.

În tema sa, Asteroid (60) Echo se află la gradul 12 Capricorn în conjuncție strânsă cu Nodul Sud și în casa a 6-a (munca și rutină zilnică, sănătate). În opoziție, în casa 12 în Rac, în conjuncție cu Nod Nord se află Pluton. Nu-i așa că este interesant? Racul este zodia feminității dar și a familiei. Cu toți știm că Louise a folosit gândirea pozitivă în a se vindecă de un cancer de col uterin a cărei cauza părea să provină din abuzurile suferite în copilărie, în familie.

Așadar, înainte să o implicăm pe Echo în alte interpretări astrologice, este bine să îi stabilim „caracterul” observând ce relație face cu Mercur, ori Venus sau Marte, căci una dintre planete ar putea să aibă o implicație aparte.

Echo este relevantă și în astrologia relațională, mai ales acolo unde cuvintele sunt superficiale, iar intențiile ascunse pot fi un factor de bază.

Putem vedea la cel fel de argumente devine sensibil partenerul nostru observând unde se situează Echo în tema sa natală și în ce mod interacționează cu noi, prin ce cod de valori.

Când Luna Neagră intră și ea în ecuație, în aspect dificil, nativul poate suferi de sindromul „scenariului halucinant”, în lipsa unor fapte reale, el creează niște povești (de dragoste) imaginare.

În tranzit, Echo este un posibil declanșator de superficialitate, lipsă de profunzime, acțiuni create în grabă și revărsate în avalanșă, gesturi care nu susțin și nu confirmă nimic palpabil, şi cu un profund sentiment că maschează adevăruri. Tranzitele lui Echo sunt momente în care este prudent să întârziem concluziile ca și cum am avea motive să căutăm printre rânduri intenţiile nedeclarate.

Putem trăi senzația că și cuvintele noastre ating urechi surde ori că eforturile par să fie zădărnicite și fără finalitate concretă. Acțiunea întreprinsă acum, sub tranzitul lui Echo, este osândită la a fi un perpetuum mobile și nimic mai mult. În cel mai fericit caz, dacă există o finalizare, ea poate fi mult întârziată sau îndepărtată.

Din altă perspectivă, tranzitul lui Echo prin casele sociale poate să ne învăluie într-un câmp intens de cleveteală: fie apar în jurul noastru oameni care nu mai termină cu bârfa, fie găsim noi interesantă experiența asta și o trăim intens ceva timp (sunt tabloide și programe tv care promovează în serial o istorie nu se știe cât de reală). Cert este că în asemenea perioade nu ne interesează profunzimea sau adevărul din spatele povestirii, ci piesa de teatru în sine și modul în care este jucată!

Vă invit să observați propria poziție a lui Echo din temele natale; sunt sigură că vă va revela multe lucruri interesante.

Acum, Echo tranzitează zodia Capricorn, în care a intrat din 15 ianuarie 2015 și unde va rămâne până în 10 aprilie. Capricornul este asociat cu mediul politic, guvernul, sistemul bancar. Este Pluton aici și deja am asistat în ultimii ani la o intensă reorganizare politică, economică și socială. Însă, pentru mulți dintre români, data de 15 ianuarie 2015 a adus o veste cumplită în plan financiar: creditele în franci elvețieni au înregistrat o explozie din cauza deprecierii leului faţă de moneda elvețiană. Rămâne de văzut în ce manieră va crește această monedă în tot acest interval de timp cât Echo este în Capricorn. Tot atunci Echo a realizat un sextil cu Neptun din Pești și un trigon cu Luna Neagră din Fecioară.

În 19 februarie 2015 va face o conjuncție exactă cu Pluton din Capricorn alăturându-se Careului în T format cu axa nodală ce planează asupra zodiilor Capricorn (Pluton) – Balanță (Nod Nord) şi Berbec (Nod Sud/ Uranus). Pluton, se știe, este planeta care influențează în cea mai mare măsură puterea politică și financiară a unui anumit stat. Este interesant că Echo păstrează în tot acest timp o relație bună cu Luna Neagră din Fecioară (trigon) ca și cum ar avea sprijinul acesteia.

Putem să deducem că ne așteaptă o lista lungă de dezvăluiri picante din lumea socio-politică, multe detalii suplimentare despre subiecte financiare și nu putem spune că aflăm ceva nou, doar că atenția noastră este întreținută constant… ca un ecou prelung!

OTILIA MAZILU

otilia-mazilu-autor