Asteroid 53 Kalypso – Când nu poţi accepta, în orice condiții, finalul!

Odysseus und Kalypso by Arnold Böcklin (1883)

Calipso era o nimfă, fiica titanului Atlas, aşa cum rezultă din scrierile lui Homer. Numele ei provine din grecescul kalypto care înseamnă a ascunde, a acoperi, dar și a înșela.

Trăia împreună cu slujitoarele sale pe insula Ogigia din arhipelagul maltez, într-o peșteră adâncă ce avea multe săli cu acces către grădini naturale unde creşteau plante sacre, păduri sacre și izvoare care curgeau prin pajiştile interne ale grotei. Îşi petreceau timpul ţesând, cosând și cântau în timp ce lucrau.

Pe această insulă s-a întâmplat să treacă și Ulise, în timpul ultimului său drum către casă, către Itaca, după îndelungatul război Troian.

Ulise sau Odiseu a jucat un rol important în alegerea soțului Elenei din Troia. Căsătorită cu Menelau, aceasta este răpită de Paris și, cu siguranță, cunoașteți povestea care a urmat! Ulise se remarcă prin vitejie și inteligență în lungul război troian, dar în drumul spre casă lucrurile se complică și ajunge să rătăcească pe mare alături de tovarășii săi.

În timpul acestor rătăciri, după ce au trecut de strâmtoarea dintre Scila şi Caribda, Ulise și însoțitorii săi au rămas fără mâncare. Nesocotind sfaturile lui Ulise, tovarășii săi au sacrificat câteva vite din cireada zeului Apollo stârnind astfel mânia zeilor. Din furtuna care a urmat, a scăpat doar Ulise care a ajuns, în derivă, pe insula Ogigia. Aici a fost primit cu toate onorurile cuvenite de către Calipso care s-a şi îndrăgostit de tânărul erou!

Ulise a rămas pe insulă şapte ani. Deşi nimfa a vrut să-i dăruiască, pentru a-l ţine lângă ea, nemurirea şi tinereţea eternă, lui începuse să-i fie dor de casă. Tristeţea lui Ulise devenea din ce în ce mai profundă, în ciuda onorurilor cu care era tratat la Ogigia şi în ciuda iubirii pe care i-o oferea Calipso. Tristeţea sa l-a mişcat până şi pe Zeus, care cu ani înainte îi distrusese barca şi echipajul! Atena a fost cea care l-a trimis pe Mercur la Calipso înștiințând-o că este voia zeilor ca Ulise să fie lăsat să se întoarcă acasă.

Cu mare durere, Calipso l-a eliberat pe eroul nostru şi l-a învăţat pe Ulise să-şi construiască o plută cu care a pornit din nou pe mare, singur, ajungând, în cele din urmă, acasă, la Itaca!

Dar, odată plecat Ulise, Calipso s-a sinucis de durere!

Detalii Tehnice

Asteroidul (53) Kalypso a fost descoperit din Observatorul din Dusseldorf, Germania, în data de 4.04.1858. Denumirea asteroidului a fost aleasă de către Eduard Schonfeld, coautor, alături de Friederich W.A.Argelander, al monumentalei lucrări “Bonner Durchmusterung”, un catalog ce conține detalii tehnice despre cel puțin 300.000 de stele. Acest catalog poate fi descărcat gratuit (https://archive.org/details/nasa_techdoc_19930018193).

În momentul descoperirii, Asteroidul (53) Kalypso se afla în constelaţia Fecioarei, la gradul 28.58. Face parte din centura principală de asteroizi şi are o perioadă orbitală de 4,23 ani. Printre aspectele astrale care se remarcau în momentul descoperirii sale, era şi o cuadratură foarte strânsă dintre Venus/Mercur (Berbec) și Saturn (Rac), dar şi un trigon între conjuncția Venus-Mercur și conjuncţia Lună/Lilith din Săgetător!

Implicaţii astrologice

Este de la sine înţeles că Asteroid (53) Kalypso vine cu o conotaţie amoroasă în astrogramele noastre. Este o poveste oarecum tristă!

Printre cuvintele-cheie pe care oricine le-ar extrage din mit se numără: dragoste profundă, ataşament pronunţat faţă de cineva, consum emoţional intens, conflict între raţiune şi sentiment, îngrădirea drepturilor altuia, acaparare sau sufocare emoţională, şantaj, constrângere, obsesie, dragoste pentru persoane nepotrivite, dragoste neîmpărtăşită, deziluzii, iluzii create şi finalităţi neacceptate, sechestru!

Acolo unde este poziţionat asteroidul în astrograma noastră, există un câmp în care avem o dorinţă prea accentuată de a ţine lucrurile mai mult pentru noi. Aici ţinem mai puţin cont de ceea ce îşi doresc alţii, chiar dacă noi avem posibilitatea să întrevedem pentru ei un viitor mai bun, un parcurs mult diferit.

Cu Kalypso în astrogramă, în zone relaţionale, ţinem cont mult de ceea ce ne dorim noi. Aici putem milita mult ca celălalt să urmeze căile noastre. Există puţină derogare de la ceea ce ne dorim, este o obsesie, o direcţie pe care nu o acceptăm diferit de cum o vedem noi. Aici, unde este Kalypso, nu respectăm prea mult liberul arbitru al altuia! Nu ştim nici să suportăm o eventuală pierdere sau schimbare de linie evolutivă, dacă ea intervine! Aici, este multă determinare şi un eşec este distrugător, un capăt de traseu! Un abandon definitiv!

În casele astrale din astrograma noastră, Kalypso arata domeniile de viață în care activăm cu precădere această determinare aparte, specială, centrată pe propria nevoie. Zodiile şi celelalte elemente ce sunt în acel spaţiu astrologic, arată cum acţionăm, în ce mod activăm aceasta determinare.

Este, de asemenea, extrem de interesant să urmăriţi poziția asteroidului Kalypso în tema voastră, dar şi în aceea a partenerului! O să extrageţi detalii esenţiale despre relaţia voastră. Veţi înţelege de ce partenerul ține la ale sale sau de ce exagerează în unele circumstanţe! Veţi înţelege aspecte importante din trecutul acestuia, mai ales dacă are povești relaţionale interesante!

Dacă asteroidul Kalypso însoţeşte Soarele în astrograma natală, indiferent în ce semn s-ar afla, încăpăţânarea este mult mai accentuată decât în alte cazuri! Nativul pornește de la premisa, ori ca mine, ori deloc!

Dacă asteroidul Kalypso interacționează cu Mercur, situaţia se transfera în planul principiilor, al opticii, de genul “Dacă eu spun că e roz, îţi argumentez că este roz, te invit să îl vezi roz, chiar dacă ţie ţi se pare de altă nuanţă! Dacă nu, pentru mine nu o să mai fie nicicum! Îl decolorez!”

Nu știm exact cât timp la silit Calipso pe Ulise să rămână cu ea. Poate și el a iubit-o, poate a fost de acord cu povestea lor pentru un timp, până dorul de casă a fost prea puternic. Ştim că ea i-a oferit alternative, i-a oferit premii, recompense pe care el le-a refuzat! În acest caz, iubirea a fost prea intensă şi obsedantă, dintr-o singură direcție! Reciprocitatea poate fi pusă totuși sub semnul întrebării.

Cred că acest asteroid, la Ascendent, mai ales în zodii marţiene, este extrem de dificil pentru că principiile nativului nu includ şi versiunea finalizării în altfel de condiţii decât cele dorite de el! Cu o astfel de prezenţă astrologică, un nativ poate renunţa definitiv la un parcurs, dintr-un eşec banal: fie o iubire după care nu mai poate relaţiona uşor, fie vreun proiect după care renunţă şi abandonează cercetările, studiile.

Ar mai fi interesant de studiat astrologic şi acele cazuri ale sinuciderilor din dragoste, evident, aşa cum ar fi util de observat şi autodistrugerile (chiar sinuciderile) pe motive financiare, sociale, unde un nativ se retrage/se sinucide/dispare public în urma unor întâmplări nedorite, dar spre care se îndrepta, cu bună ştiinţă, fiind conştient că într-o zi va trebui să se aştepte la o finalizare diferită!

Plecând de la această idee, am căutat datele natale ale lui Dan Condrea, patron al Hexi Pharma, a cărui sinucidere a fost mult timp discutată. La momentul nașterii acestua, 1 ianuarie 1975, asteroidul Kalypso se găsea în tranzit prin Vărsător la 22°15′. În astrograma lui Dan Condrea Luna Neagră este în Vărsător, la numai 4 grade distanţă. Dincolo de asta, Luna în Leu, făcea opoziţie cu Kalypso. Tranzitele din momentul morţii, din 22 mai 2016, arată asteroidul Kalypso în Capricorn, zodia natală a lui Condrea, la grad perfect cu Mercur natal. Ce să deducem? Ca această ieşire din scena nu era o soluţie la îndemână? Ba da! Unica pe care acesta a întrezărit-o atunci!

Nu povestea aceasta este însă motivul pentru care am ales asteroidul Kalypso, dar am fost fascinată să descopăr aceste mici detalii, chiar acum, când scriu acest articol.

În noiembrie 2017, asteroidul se află în Peşti, va oscila între gradele 25-26 ale zodiei, într-un trigon cu Soarele din Scorpion, în primele 20 de zile ale lunii. Este o bună oportunitate să folosim empatia Peştilor şi să eliberăm prejudecăţi sau să acceptăm închideri de situaţie, dacă ele sunt deja în drumul nostru! Pentru că va urma o renaştere, cu siguranţă!

Otilia Mazilu
Otilia Mazilu