AsteroiziOtilia Mazilu

Hygiea – Sanatatea mintii, spiritului si corpului

de Otilia Mazilu

HygeaA fost denumita initial Igea Borbonica de De Gasparis, dupa numele astronomului care a descoperit-o pe 12 aprilie 1849: este vorba despre Annibale De Gasparis. In momentul descoperirii, Asteroidul (10) Hygiea se afla la gradul 6Bal12, la mai putin de doua grade de steaua fixa Vindemiatrix (Epsilon Virginis) in Constelatia Fecioarei. Perioada orbitala este de 5,56 ani.

Caracteristici: Insasi denumirea stelei fixe semnifica “anuntatoarea recoltelor” in cultura greaca, pentru ca rasaritul ei heliacal desemna inceputul perioadei de recolta. Vindemiatrix este o stea de natura saturniano – mercuriana si a fost considerata “fundamental negativa” fiind asociata cu anxietatea, depresia, problemele legale, pierderile finaciare si chiar si vaduvia, dupa unii autori.

Toate aceste caracteristici ale stelei fixe sunt imprimate si in simbolistica Asteroidului 10 Hygiea. Dar nu doar atat!

In tema desemnata descoperirii asteroidului (cronicile anunta ora 22.00) se putea observa o serie de conjunctii: Neptun/Marte in Pesti; Mercur/Saturn in Berbec; Soare/Uranus in Berbec si in trigon cu Luna. Ascendentul este la primele grade Sagetator. Vom vedea, ulterior, ca aceste aspecte au un rol important in interpretarea astrologica a Asteroidului 10 Hygiea.

Legenda spune ca Hygiea sau Salus (pentru romani) a fost fiica zeului grec al vindecarii: Asclepios. Era indragita de greci si proclamata zeita sanatatii, curateniei, salubritatii, pastratoare a bunastarii obtinute prin echilibrarea relatiei dintre trup si suflet.

Este sora altor zeitati ale sanatatii: Panacea, Machanon, Podalirius, Telesforos. Dar Hygiea a inceput sa fie venerata dupa ce a fost recunsoscuta drept protectoarea sanatatii de catre Oracolul din Delphi, dupa 429 i.e.n.

Hygiea era ocrotitoarea serpilor si era deseori infatisata ca fiind incolacita de un sarpe pe care il hranea. In cultura greaca, sarpele simboliza puterea tamaduirii si a profetiei, iar pentru Hygiea, cea care le oferea adapost in sanul pamantului, ei erau fapturi sacre.

De altfel, in multe culturi antice, serpii au fost introdusi in ritualuri de purificare sprirituala. Anticii au considerat ca salasluieste in trupul nostru sarpele sacru Kundalini, care atunci cand era trezit, el oferea iluminare, vitalitate, bunastare.

In lumea antica, boala era considerata ca o posedare a unui demon, prezenta unui spirit sau chiar blestemul unui zeu.

Vindecarile Hygieiei nu aveau echivalentul unor procese medicale precum in zilele noastre, ci erau considerate mai degraba o chemare a divinului; sanatatea consta in restabilirea conexunii intre minte, trup si suflet.

Pentru aceasta era cautata si venerata Hygiea: pelerinii mergeau la templul ei pentru vindecarea de “boala”, dar acolo se “lucra”la regasirea echilibrului interior si al bunastarii fizice. Odata intrat in templu, pelerinul se pregatea de intalnirea cu zeul Asclepios tinand post, imbaindu-se in apa aromata cu plante si meditand. Dupa toate aceste pregatiri, pacientul era indemnat sa se odihneasca pe o rogojina, pentru ca in vis va fi vizitat de catre zeu, recapatandu-si sanatatea.

In templele tamaduitoare ale Hygieiei din Epidaurus, Corint, Cos si Pergamon sanatatea era un proces de comuniune cu divinul.

In astrogramele noastre, pozitia in care se afla Hygiea ne indica modul in care vedem si tratam ideea de sanatate. Asteroidul 10 Hygiea ne spune ca sanatatea este un arhetip invesmantat in psihic. Cand relatia dintre minte, spirit si corp este necorespunzatoare, ea ne vorbeste prin intermediul bolii.

In timpurile nostre, simbolistica Asteroidului 10 Hygiea s-a largit, adaptandu-se necesitatilor lumii actuale: guverneaza salubritatea, igiena, descoperirile medicale, terapiile si chiar organizatiile medicale; centrele sportive, Spa si cele spirituale, unde se pune accent pe recalibrarea mentala si fizica.

Conjunct cu planete importante din astrograma sau prezent in case angulare, Asteroidul 10 Hygiea poate sa denote un interes, mai mult sau mai putin manifestat, fata de chestiuni medicale. El favorizeaza un tip de “simt superior” al autovindecarii, nativii respectivi stiu sa isi stabileasca diagnostice compatibile si isi descopera singuri propriile tratamente. Nu putem exclude bunele sfaturi in sensul vindecarii, pe care stiu sa le ofere!

Cele trei conjunctii care au fost prezente in momentul descoperirii asteroidului, pot reprezenta tot atatea moduri in care ne putem aborda tema ”medicina-sanatate”.

Putem sa identificam natura cercetatorului intens, profund, dar nu atat de norocos desemnat de conjunctia Mercur/Saturn; putem sa observam natura vizionarului ce considera ca a descoperit cine stie ce cura sau tratament miraculos, poate chiar a celui ce decide in numele sanatatii altora (Marte/Neptun); ori chiar pionierul, descoperitorul unor metode neconventionale si cu efect imediat, poate controversate (Soare/Uranus). Bineinteles, nu este exclus ca toate aceste trei caracteristici sa se regaseasca la o singura persoana.

Este interesant de urmarit pozitia asteroidului Hygiea in tema astrala a Dr. Pierre Dukan, celebrul si controversatul nutritionist francez care a revolutionat lumea medicala cu dieta sa considerata de multi miraculoasa: Regimul Dukan1.

A fost realizat chiar un top al celor mai faimosi ipohondri2 si printre ei, in fruntea clasamentului se afla Howard Hugers (d.n. 24 decembrie 1905, Houston- Texas) 3 .

Aviator, producator de film, regizor si filantrop, Hugers a ajuns sa fie transfigurat de grijile, spaimele si bolile care ii invadau mintea. Se pare, insa, ca pe langa ipohondrie, Hughes se confrunta si cu tulburare obsesiv compulsiva. Petrecea luni intregi intr-un hotel si, atunci cand i se refuza cazarea, cumpara cladirea.

Daca ii consultam tema astrala, Asteroid 10 Hygiea se afla la gradul 28 Sagetator, la mai putin de 3 grade de conjunctia natala Soarele/Uranus (Capricorn).

Florance Nightingale4 (d.n 12 mai 1821, Florenza, Italia) ocupa locul doi in topul ipohondrilor. Ea si-a petrecut ultimii 57 de ani (!!!) de viata in pat. Considera ca sufera de o multime de boli si ca se afla mereu la un pas de moarte. Dar a murit la 90 de ani.

In tema ei, Hygiea se afla la gradul 11 Rac, in conjunctie cu Venus natal (Rac) si opozitie cu conjunctia Uranus/Neptun (Capricorn).

Topul continua si cu alti protagonisti de marca: celebrul pianist Glen Gloud5,Tennesse Williams6, Marcel Proust7, Andy Warhol, Hans Christian Andersen pe locul 7; este si Adolf Hitler in pozitia a 8-a, micuta actrita Abigail Breslin si chiar Charles Darwin, in inchiderea clasamentului.

Interesant de studiat ar fi fost cazul lui Michael Jackson, dar, din pacate, nu se cunoaste cu precizie ora nasterii sale. Exista astrologi care au facut cercetari si rectificari ale orei de nastere si au speculat ca Michael Jackson ar avea Ascendentul in Gemeni. In acest caz, Hygiea ar fi conjuncta cu Ascendentul sau, la 18 grade Gemeni, in opozitie cu Saturn in Sagetator. Megastarul era cunoscut pentru mania curateniei, dar si pentru excesul de medicamente. Perfectionismul sau a avut rezultate remarcabile in cariera, dar s-a rasfrant exagerat asupra imaginii fizice.

Concluzionand, Asteroid 10 Hygiea, in tema natala poate personifica sanatatea privita ca acel amestec misterios de bunastare, implinire, fericire, derivat din echilibrarea corpului la nivel mental, spiritual si fizic.

Nefast aspectat, Asteroidul Hygiea atrage atentia asupra fricii, nejustificate uneori, fata de o anume boala si imbolnavire, construirea unor “aparari” in fata unor pericole (adevarate sau presupuse).

Prin pozitia in zodii si case, Hygiea desemneaza modul in care putem aborda vindecarea, recuperarea mentala, spirituala, fizica, in cele din urma.

Hygiea poate identifica un punct in care alegem sa urmam drumul perfectiunii si sa continuam sa atingem standarde tot mai inalte; este un punct unde se concentreaza ambitia si controlul, ordinea si disciplina (la propriu si figurat).

Tranzitele pot desemna perioade optime pentru reconectare, purificare, perfectionare, indreptarea directiei de evolutie sau, mai exact, ne poate indica acel lucru ce trebuie pus in linie dreapta pentru echilibrul nostru.

Desigur, nu in ultimul rand, poate da startul unor diete, tratamente, regimuri… chiar proiecte, pentru imbunatatirea starii generale de sanatate.

Intreaga luna septembrie 2013, Hygiea traverseaza zodia Taur si se mentine in conjunctie stransa cu Nodul Sud. In functie de tema fiecaruia, putem sa ne dam seama care este domeniul ce necesita a fi pus sub „tratament”.

Note Biografice:

Renzo Baldini – Dictionar de asteroizi

Dan si Mihaela Buhnea – Asteroizi, mituri, legende si influente astrale

Wikipedia

1Dr.Pierre Dukan este nascut in 1941, in Alger. Din pacate, data sa completa de nastere nu este facuta publica in biografia sa.

4Dupa ce a ingrijit cu devotament ranitii din timpul Razboiului din Crimeea, Florence Nightingale a devenit cea mai cunoscuta infirmiera moderna. A pus bazele primei scoli de asistente medicale din lume, iar Ziua Internationala a Asistentelor Medicale se sarbatoreste de ziua sa de nastere.http://ro.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingale.

5Glenn Herbert Gould (n. 25 septembrie 1932TorontoCanada — d. 4 octombrie 1982) a fost un celebru pianist canadian al secolului 20. Este cunoscut mai ales prin înregistrările sale cu muzică de Bach. Hygiea este la gradul 3 Balanta, la numai un grad de Soarele natal conjunct cu Mercur (Fecioara).

6Tennessee Williams, pseudonimul literar al lui Thomas Lanier Williams, (n. 26 martie 1911 Columbus, Mississippi – d. 25 februarie 1983) a fost un dramaturg, poet și romancier american, laureat al premiului Pulitzer  (Un tramvai numit dorință). Hygiea este la conjuncta cu Lilith(Sagetator) in trigon cu Soare/Mercur.

7Marcel-Valentin-Louis-Eugène-Georges Proust (n. 10 iulie 1871-Auteuil; Paris). Marcel Proust, celebrul scriitor francez, a avut numeroase fixatii legate de sanatatea sa. Servitorii aveau reguli clare, in baie existau mereu cate 25 de prosoape, iar musafirii erau informati ca nu au voie sa aduca flori sau sa poarte parfumuri in preajma scriitorului. Pentru a nu mai auzi zgomotele exterioare, Marcel Proust si-a captusit camera cu pluta, insa in final s-a ales cu o alergie la acest material. Hygieia este la 10 grade Fecioara. Tot in Fecioara, la gradul 3, se afla si Venus.