Mercur în Săgetător sau între snobism și originalitate

În seara zilei de 5 noiembrie (de fapt, mai spre noapte) sprințara planetă a comunicării și a intelectului părăsește străfundurile și abisurile din pivnițele Scorpionului și ajunge în exil. Adică la Săgetător acasă.

Pentru că Săgetătorul este și semnul filosofiei, Mercur în Săgetător are o plăcere deosebită pentru a culege informații cât mai impresionante și apoi de a face (puțin) paradă cu ele. Adevărul e că, ar fi și păcat ca studiind diverse teorii, filosofii, concepte înalte, să nu audă interlocutorul (vrând, nevrând, de cele mai multe ori cam nevrând…) despre toate acestea. Că este poate puțin cam mult, cam arid, cam teoretic, un posesor de Mercur în Săgetător nu are probleme cu asta. El e convins că a acces la teorii înalte și că acestea trebuie expuse unui public larg. Deși erudit. Sau suficient de erudit, cât să stea să asculte.

Spre deosebire de Mercur în Gemeni care achiziționează o mulțime de informații și cunoștințe care sunt însă cât se poate de aplicabile în realitatea cotidiană a vieții de zi cu zi, Mercur în Săgetător colecționează informații și cunoștințe mult mai puțin folositoare, în sensul de aplicabile/ eficiente, în schimb dorește foarte mult să îi fie apreciate/ admirate cunoștințele care nu sunt la îndemâna oricui. Acest lucru poate duce uneori la o plăcere de a filosofa doar pentru a se auzi și a fi auzit și la ceva nuanțe de snobism. În schimb există multă onestitate în comunicare.

Să vedem ce ne spun cărțile de Symbolon. Prima carte – Maestrul și discipolul. În viață avem nevoie de maeștri și de timp de învățat. La un moment dat, putem observa că renunțăm puțin câte puțin la rolul de învățăcel (dar niciodată, în această viață, total) și preluăm puțin câte puțin din rolul de maestru. Și, de fapt, o bună parte din viață, suntem și, și. (Sau chiar toată viața, deși la început nu facem acest lucru conștient și lucid.

Dar cu toate astea suntem chiar de la început și maeștri. Ce ziceți? Iată o chestiune demnă de dezbătut de Mercur în Săgetător.) Dacă stau să adaptez puțin ceea ce spuneau părinții noștri pe vremea când eram noi copii, îndrăznesc să afirm: copiii noștri, maeștrii noștri. Sau învățătorii noștri, dacă vi se pare cumva prea mistico-ezoterică folosirea termenul de maestru.

A doua carte de Symbolon este Inchiziția. Mercur în Săgetător aderă la concepte filosofice și religioase, pe care vrea să le explice. Doar că despre Dumnezeu, de exemplu, putem filosofa, dar nu putem demonstra și argumenta exclusiv logic-rațional, existența lui. Și atunci cum să credem, dacă nu am putut demonstra? Și, totuși, paradoxal, credința ar putea fi chiar demonstrația existenței lui Dumnezeu. Oricum, există ambele: îndoiala și credința, rațiunea și simțirea, știința și misticismul. Atenție la toleranță, la neîncrederea în cei care gândesc altfel, la goana după vrăjitoare, la îngustime de spirit, la predispoziția de a aplica dogmatic litera legii sau a unui text religios.

Interesant este că analogia astrologie tarot ne propune în acest caz corepondența Mercur în Săgetător – arcana minoră opt de Bâte. Interesant pentru că, fiind vorba de Mercur ne-am fi așteptat la o arcană minoră de săbii, săbiile reprezentând elementul aer în Tarot. Totuși, dacă ne gândim la înflăcărarea cu care Mercur în Săgetător caută și apoi prezintă diverse teorii și concepte „înalto-filosofice”, atunci nu mai surpinde așa mult analogia cu o arcană de foc.

 

Interesant și pentru că arcana minoră 8 de Bâte este singura arcană care nu conține o imagine a vreunei prezențe umane (în reprezentarea Tarotului Rider Waite și Gilded). Așadar, dincolo de riscul snobismului și al ineficienței teoriilor înalte, câteodată este nevoie să ne detașăm de ce este în jurul nostru și să vedem lucrurile mult mai amplu și, cumva, dincolo de noi.

Iar veștile bune nu vor întâzia să apară. 🙂

Cristina Podoreanu
Cristina Podoreanu