Ada CocosEditorial

Călătoreşte suficient de departe şi te vei întâlni cu tine însuţi

”Călătoreşte suficient de departe şi te vei întâlni cu tine însuţi” („Atlasul norilor” – David Mitchell)

Maximilian Schiffer
Maximilian Schiffer https://flic.kr/p/21Mb3iV

Fiecare zi e o călătorie (Săgetător) al cărei sens îl mai rătăcim câteodată în tumultul a ceea ce considerăm a fi priorități, urgențe sau chiar în rutina unor activități (Fecioară) pe care le vedem ca absolut necesare pentru bunul mers al banalului pe care îl lăsăm să ne invadeze, cel mai probabil din nevoia de predictibil. Ne place să definim precis ce credem și ce nu credem, în ce credem și în ce nu (Pești), cu riscul de a deveni orbi și surzi, prinși în dansul unor informații bezmetice, nedigerate ori parțiale (Gemeni), ce devin de urgență prejudecăți sau, poate chiar, mai trist, religii individuale ori de grup.

Sensul călătoriilor noastre nu e neapărat să cimentăm convingeri definitive și irevocabile, ci, cum ar spune Lucian Blaga, să sporim a lumii taină cu lumina noastră, cu lumina unui spirit ce caută și nu se mulțumește cu puțin, cu lumina unui spirit din care se nasc perpetuu întrebări îndrăznețe de explorator, cu lumina unui spirit care înțelege că descoperirea mecanismului de mutare a percepției, de schimbare a unghiului de abordare și a vibrației de conectare la lume deschide neobosit universuri nebănuite de cercetat și integrat.

Jupiter, în înțelepciunea sa, ne învață multe despre perspectivă și, implicit, despre percepție. Înainte de a privi înainte (Săgetător), e bine să privim înapoi, spre istoria personală, spre povestea care s-a scris peste noi, dar împreună cu noi timp de generații (Jupiter își are Exaltarea în Rac).

Poate părea paradoxal, dar primul ”de ce?” îndreptat către sine în căutarea unui sens pentru toate câte le-am trăit mai mult sau mai puțin traumatizant, ne trimite spre cunoaștere, ne scoate din stagnare, ne trimite cu povestea noastră în lume.

Pusă dintr-o dată într-un context mai larg, aceasta câștigă în semnificație atât pentru noi, cât și pentru cei din jur, iar noi îmbogățim corola de minuni a lumii și înțelegem că putem avea acces la un fel de cunoaștere și de înțelegere misterioasă și atotcuprinzătoare care are puterea să ne schimbe. Și, odată cu noi, se schimbă și lumea, misterele sale devin mai complexe și mai seducătoare, mai pline de sensuri care pleacă din noi și se întorc în noi precum un bumerang, demolând adesea ceea ce consideram a fi certitudini și conducându-ne spre revelație și redefinirea continuă a convingerilor și a filosofiei de viață.

Nu vă închideți, așadar, zările, nu ocoliți misterul, călătoriți spre el, nu vă refugiați doar în ceea ce Blaga numește „arătat”. Cercetați ascunsul! Din Scorpion, stăpânul Săgetătorului, Jupiter, susține acest proces de înlocuire a arătatului cu ascunsul și a acestuia prin și mai ascuns. Doar așa existența capătă un sens mai înalt, adâncindu-și paradoxal misterul, adâncindu-l și pe cel al ființei noastre, motivându-ne astfel să deplasăm linia orizontului veșnic mai departe.

Priviți încrezători spre zările noului an ce se apropie vertiginos și lăsați Săgetătorul din voi să vă poarte spre noi aventuri, departe de confortul amăgitor al autosuficienței! Cercetați cu atenție locul în care aveți Săgetătorul în harta natală! Experiențele trăite în sectoarele de viață asociate casei în care se găsește acest semn pot fi calea spre înțelepțire, calea spre o perpetuă răsturnare de sensuri și de perspective care să vă îmbogățească într-un mod complex atât la nivel spiritual, cât și la nivel material.

Ada Cocoș
Redactor-șef
Ada Cocos