Cristiana TanaseEseuri & Reflectii

Limpezimile inexplicabilului

Palatul Fronteira, Lisabona
Palatul Fronteira, Lisabona

Într-o lume a semnelor, ea descifra, în toate, semne. În faţa lor se înclina tăcută, cu adânc respect. Inexplicabilul părea să aibă pentru ea neaşteptate limpezimi, iar viaţa ei, neînsemnată şi banală pentru ceilalţi, constituia un ritual neîntrerupt. (Gellu Naum, Zenobia)

Ai întâlnit vreodată în decoruri modeste oameni maiestuoşi, care emană înălţime interioară, onoare şi siguranţa unei permanente autodirecţionări ascendente? Ai întâlnit oameni aparent simpli, fără o educaţie aleasă, care în distribuţia vieţii au primit roluri pe scene discrete, unde nu ştiu totuşi să fie altfel decât nobili, căutători de sens, lucrători cu principii, promotori ai adevărului? Sau membri ai unor comunităţi restrânse, pitite prin colţuri de ţară de unde nu ajung să se aventureze prea departe în decursul vieţii, dar care trăiesc fiecare zi ca pe o nouă expediţie, ca şi cum au fost meniţi să descopere în numele tuturor ce înseamnă cu adevărat toate aceste clipe scurse între o naştere şi o moarte, cum pot fi îmbrăcate cu semnificaţie şi încredere, cum poate fi insuflată şi celorlalţi certitudinea că doar investindu-ne fiecare alegere cu cinste ne cultivăm dreptul la fericire?

Poate prea des asociem Săgetătorul cu medii socio-profesionale sofisticate, cu studiile înalte şi cu “nobilimea” zilelor noastre. Însă şi de-ar trăi într-un mediu obscur, Săgetătorul se va hrăni cu îndârjirea de-a se păstra optimist; înconjurat de semeni mojici, se va revolta faţă de micime şi nedreptate; ţintuit într-o zonă restrânsă, îşi va croi totuşi călătoriile lui periodice dincolo de graniţele ce-i fuseseră impuse; iar durerile vieţii nu vor reuşi să-l facă mic pentru mult timp pentru că nu va şti cum să fie altfel decât înalt în sinea lui; mereu, el se va ridica, dintr-un avânt, spre mai departe.

A interpreta faptele, a le judeca potrivit sistemului său de credinţe – iată pornirea fundamentală a omului de tip Săgetător, indiferent de timpul căruia îi aparţine, de pătura socială din care face parte, de educaţie, vârstă, profesie. În formularea acestor concluzii personale poate ajunge totuşi să fie dezinformat, pripit, clocotitor, orb la mesajul de detaliu, neatent şi nerăbdător în dialogul ce i-ar permite celuilalt să se facă mai bine înţeles, să îşi exprime propriile opinii, să îi arate relativitatea unor adevăruri. Să nu uităm, astfel, că Săgetătorul este în opoziţie pe cercul zodiacal cu semnul Gemenilor şi că, deşi tensionându-se reciproc, doar împreună pot păstra echilibrul între informaţie şi sensul ei.

Şi-ai întâlnit vreodată, în orice fel de decor al vieţii, oameni care parcă sar peste amănuntele existenţei tale, care parcă privesc mereu în spatele afirmaţiilor şi faptelor tale şi ajung dintr-o suflare la o concluzie despre defectele moralităţii tale, concluzie care, oricum ai privi-o, nu te reprezintă? Dar oameni ce parcă se hrănesc cu acest tip de judecăţi, ca şi cum dacă au identificat în exterior o neconcordanţă cu un set de valori şi principii strict individuale atunci pot fi mai mândri de ei înşişi? O căutare măruntă a cusururilor din filosofia de viaţă a altora – o variantă negativă semnalată de cuadratura semnelor Săgetătorului şi Fecioarei pe cercul zodiacal, rezultată din infatuarea primului şi criticismul mărunt al celuilalt.

Dar oameni foarte siguri pe interpretări extrem de personale ale realităţii, ce par desprinse din pure fantezii, ai întâlnit? Aşa-zişi oameni ai credinţei care emană o foarte energică siguranţă de sine, dar care aleargă după himere, promotori înfocaţi ai unei metode spirituale neclare. Persoane ce ard de dragul pentru credinţă, dar nu se pricep să privească viaţa “mai de aproape” şi să traducă realist, modest, lumesc, revelaţiile pe care parcă le au sau parcă nu, principii morale pentru care militează vehement şi pe care le respectă ei înşişi sau parcă nu

În astfel de variante nefuncţionale remarcăm mai bine cuadratura Săgetător-Peşti de pe cercul zodiacal, ambele semne având afinitate cu căutările spirituale, dar şi o anume angoasă faţă de disciplină, pragmatism, împământare.

Cum ne transformăm, aşadar, în Săgetători armonioşi, împliniţi? Cum învăţăm să descifrăm peste tot semne, păstrându-ne claritatea, discernământul, modestia? De pe poziţia Arcaşului, ar trebui să facem apel la strategiile crucii mutabile, din toate cele patru direcţii pozitive ale sale:

  • Săgetătorul cultivă viziunea înălţimii şi aspiraţia aflării sensului întâmplărilor.
  • Gemenii rămân permanent deschişi faţă de informaţii de pretutindeni, ascultă şi primesc mesajele celorlalţi; completând Săgetătorul, vor ajuta la interpretarea şi comunicarea elocventă a intuiţiilor şi concluziilor acestuia.
  • Fecioara împrumută Săgetătorului modestie, discernământ, precizie, hărnicie, atenţie la realitatea din faţa ochilor săi.
  • Iar Peştii întregesc toate acestea cu compasiune, făcând din adevărul aflat de Săgetător un instrument al spiritualului şi al unităţii.

Să nu uităm că fiecare dintre noi poartă în sine însuşi aceste seminţe şi că toţi suntem chemaţi să ne descoperim nelimitarea, încrederea, rosturile experienţelor şi simţul aventurării în înălţimile poveştilor noastre de viaţă. În perioada de peste an a Săgetătorului suntem chemaţi să descifrăm şi să trăim în mod autentic multiplele sensuri ale acestor cuvinte. Să o onorăm aşa cum se cuvine!

Cristiana Tănase
Cristiana Tanase