Mercur în Capricorn

(sau cum e bine când e rău, dar și despre limite în gândire)

În noaptea de 2 spre 3 decembrie planeta Mercur intră în semnul Capricornului unde va rămâne pe tot parcursul lunii, atât în mișcare directă, cât și în mișcare retrogradă.

Mercur este sprințara planetă a comunicării, a intelectului, a deplasărilor, a mobilității. Cum se simte planeta Mercur acasă la sobrul și responsabilul Capricorn vedem mai întâi în cele două cărți de Symbolon de mai jos.

cristina-podorean-12

În prima carte ne izbește imobilitatea sau oricum, mobilitatea extrem de redusă a mesagerului. Mintea nu mai zbârnie, gândurile nu mai zboară, deplasările propriu – zise nu mai sunt făcute cu viteza luminii. Totul pare să aibă doar două trepte: încet și pe loc. Aparent am spune că este foarte rău ceea ce se întâmplă. Obișnuiți cu vitalitate, cu mobilitate și, credem noi, grație acestor atribute cu eficiență, dacă nu maximă, măcar sporită, ne trezim într-o postură de aproape hadicapați. Adică, e de rău, nu?

Totuși, lucrurile nu trebuie luate chiar așa de în tragic. Atunci când ești extrem de mobil, poți fi eficient dar există riscul major al superficialității. Nu ai timp/ răbdare/ dispoziție să aprofundezi, mai ales că sunt atâtea gânduri noi de gândit, atâtea lucruri/ locuri noi de descoperit, atâtea vorbe de rostit. În momentul în care mobilitatea dispare sau se micșorează semnificativ, putem câștiga în profunzime.

Lui Mercur în Capricorn i se potrivesc versurile populare: „tot pe loc pe loc pe loc.” Dar nu degeaba, ci: „să răsară busuioc.” Așadar, putem gândi unilateral, dar mult mai concentrat și mai profund. De aceea un posesor de Mercur în Capricorn în harta natală poate să fie un bun matematician. Sau fizician sau programator. De asemenea poate fi și o persoană care să aibă o strategie foarte bine pusă la punct (deși prea puțin spectaculoasă) pe termen mediu și lung. Nu e poezie acolo, nu e „vrăjeală” acolo, dar, dacă dăm la o parte blocajele, putem avea o gândire extrem de riguroasă, de metodică și de eficientă.

Din cărțile de Tarot am ales arcana minoră VIII de săbii, care vorbește tocmai de aceste blocaje.

cristina-podorean-34

Dacă realizarea acestei arcane în viziune Rider Waite pune accentul masiv pe obstrucție, cartea de Tarot realizată de Pui-Mun Law și More prezintă atât obstacolul, cât și posibila soluție.

În cea de a doua carte de Symbolon, nu ne mai izbește handicapul/ invaliditatea/ imobilitate, ci, dimpotrivă viteza. Viteza cu care cineva, speriat de moarte, o ia la sănătoasă. Fundalul este oricum sumbru, deoarece ne aflăm în cimitir.

Capricornul fiind un semn al profunzimii, dar și al sobrietății excesive, tot ce se poate ca un Mercur captiv acolo să pornească la judecare și analiză până când ajunge la final. Nu la finalul judecății, ci la finalul vieții. Adică la moarte. Și acolo îl apucă panicile, angoasa, depresia. Și o ia la sănătoasa, încercând să scape de ceva ce oricum nu se poate scăpa. (Să nu ne temem, nemuriți, nu ieșim din viață! 🙂 )

Din cărțile de Tarot, pentru această carte de Symbolon, am ales arcana minoră IX de săbii. Ele nu sugerează goana femeii înfricoșate, dar redau foarte bine angoasa lăuntrică, neputința și depresia. Fundalul rămâne și aici sumbru (negrul panopliei și vârtejul corbilor).

cristina-podorean-56

Mercur în Capricorn poate avea așadar profunzime, dar o profunzime marcată de pragmatism. Scos din această zonă a chestiunilor absolut concrete și introdus pe tărâmul filosofiilor despre viață și mai ales moarte, Mercur în Capricorn se poticnește, șovăie sau, dacă insistăm cu ezoterisme și ocultisme, poate să uite de handicapul lui și să o rupă la sănătoasa către un tărâm mult mai sigur.

Hai să vorbim mai bine despre integrala definită, energia cuantică sau PIB-ul României dacă implementăm următorul plan de afaceri!

Cristina Podoreanu

autor-cristina-podoreanu