Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna în martie 2018

Luna Plină în Fecioară 2 martie 2018

Începutul lui Mărțișor stă sub influența Lunii Pline din Fecioară. Aspectul exact se formează pe 2 martie, la ora 2:51 (ora României), pe Axa Resurselor, având Ascendentul în Săgetător, în conjuncție cu Marte. Soarele este în casa a II-a a resurselor proprii, în conjuncție cu Neptun, iar Luna în casa resurselor celorlalți. Opoziția Soare-Lună este în relație armonioasă cu Saturn, Luna Neagră și Pluton din Capricorn și din casa I a personalității.

Harta Lunii Pline ne duce cu gândul la modul în care s-a modelat personalitatea fiecăruia în funcție de elementele înnăscute și de cele dobândite, ce este moștenit și ce aparține în mod exclusiv propriului temperament, cât din ce ne-am imaginat că am putea deveni am realizat. Uneori avem tendința de a pune pe seama moștenirii de familie ceea ce ni se întâmplă, trăind cu sentimentul neputinței și al resemnării. Alteori tindem să credem că numai noi suntem de vină pentru ceea ce ni se întâmplă. Sunt momente în care oamenii pot să cadă în capcanele iluziilor legate de propriile puteri, de propriile resurse materiale sau interioare, ignorând realitatea, aspectele practice ale unei situații.

Luna în Fecioară și în casa VIII mai poate indica emoțiile legate de sexualitate. Sunt situații în care unele persoane pot fi speriate de propria sexualitate. Sunt persoane care pot percepe intimitatea sexuală ca fiind murdară sau o datorie. Tendința de a evita o astfel de apropiere este mare. În egală măsură, pot fi prezente spaime legate de îmbolnăviri, pot să dezvolte gânduri paranoide cu privire la afecțiuni de natură sexuală.

Aspectele pe care Luna Plină le formează cu planetele din casa I și din Capricorn sugerează pe de o parte nevoia de o mai bună cunoaștere de sine, iar pe de altă parte identificare și rezolvarea unor anxietăți, frustrări sau cauzele unor posibile atacuri de panică. Marte în conjuncție cu Ascendentul, în Săgetător, aduce un val de optimism și de curaj și ajută la identificarea oportunităților pentru schimbarea mentalității.

Luna în descreștere 2-16 martie 2018

În acest interval Luna parcurge zodiile de la Fecioară la Pești. În primele trei zile principalele aspecte pe care le formează sunt o opoziție cu Venus și Mercur din Pești, un trigon cu Nodul Sud din Vărsător și o cuadratură cu Pluton din Capricorn și un sextil cu Marte din Săgetător. Pentru că mare parte din aceste zile o petrece în Balanță, principalul domeniu vizat este cel al relațiilor și parteneriatelor de orice tip. Este important de avut în vedere modul în care se gestionează stările de nemulțumire. Nu este indicată adoptarea unei atitudini neutre, de ignorare sau de evadare în lumea iluziilor. Este de preferat o implicare activă, asertivă, de identificare a cauzelor problemelor și implicit găsirea unor soluții. Totul pleacă de la modul în care fiecare reușește să negocieze cu ceilalți satisfacerea nevoilor. Și depinde de capacitatea de a face compromisuri de asemenea manieră încât să se simtă împlinit.

6 și 7 martie sunt două zile intense din punct de vedere emoțional, întrucât Luna trasează un trigon la Soarele din Pești și formează o conjuncție cu Jupiter din Scorpion. Sunt zile în care putem dezvolta capacitatea de sublimare a trăirilor negative, care perturbă echilibrul psihic. Această sublimare se poate produce prin orice formă de artă. Freud spunea că „omul are nevoie de un vis pentru a suporta realitatea.” În aceste zile activitatea onirică ar putea fi intensă, visele încărcate de simboluri și mesaje. Este posibil ca multe dintre problemele de zi cu zi, conflictele mai ales, să-și găsească rezolvarea în vis.

Următoarele zile găsesc Luna în tranzit prin Săgetător de unde trasează un trigon la Marte și Venus proaspăt intrate în zodia Berbecului, trasează o cuadratură la Neptun și Soare din Pești, dar formează o conjuncție cu Marte. Sunt zile în care interesul pentru educație, pentru educație continuă, în anumite domenii preferate, poate fi trezit. Este bine să dăm curs inițiativelor sau „pornirilor” interioare care vizează o pregătire academică, de formare profesională, mai ales dacă suntem într-o perioadă de schimbare de carieră. Atenție însă la tendința de a aștepta ca alți să rezolve problemele, la căderile în procastinare sau în starea de a visa cu ochii deschiși în speranța că cineva acolo sus vede, aude și împlinește în mod magic dorințele.

Între 10 și 12 martie, Luna se află în Capricorn unde formează conjuncții cu Saturn, Luna Neagră și Pluton și de unde trasează cuadraturi la Marte, Venus și Uranus din Berbec. Deși cu energiile mult diminuate, nu vor fi dificil de simțit anumite tensiuni, conflicte interioare. De asemenea, în eventualele „ciocniri” cu cei din jur pot să apară foarte evidente anumite nemulțumiri personale legate de calitatea relațiilor, de propriul mod de a comunica. Cuvintele sunt mai acide, tonul mai sarcastic, dar folosite cu măsură pot avea rezultate bune.

În următoarele zile, Luna parcurge zodia Vărsătorului unde formează o conjuncție cu Nodul Sud. Este important ca în această perioadă să se încerce transpunerea în realitate a unor idealuri, aspirații, proiecte aparent grandioase. De asemenea, sunt zile în care ar trebui să conteze mai puțin părerea celorlalți despre propria persoană.

Pe 16 martie, imediat după ingresul în Pești, Luna formează o conjuncție cu Neptun și trasează un sextil la Luna Neagră din Capricorn. Acest aspect poate fi ilustrat prin sintagma „precum în Cer așa și pe Pământ” sau prin vorba „ai grijă ce-ți dorești, că poate și primești.”

Cu o zi înainte de Luna Nouă, o trecere-n revistă a emoțiilor negative, a fricilor ar putea crea posibilitatea găsirii unor noi sensuri pentru acestea și astfel, schimbarea polarității lor, din emoții negative devenind suporți psihici pentru schimbarea personală. Totodată este o conjunctură care poate favoriza conștientizarea unor nemulțumiri și transformarea energiilor care le alimentează, în unele care pot fi folosite în proiecte concrete, în planurile personale pe termen lung.

Luna Nouă în Pești 17 martie 2018

Aspectul exact se formează la ora 15:10 (ora României), în casa a VIII-a a momentului, casa resurselor celorlalți, a resurselor comune, având ascendentul în Leu. Conjuncția Soare-Lună trasează o cuadratură la Marte din Săgetător și un trigon la Jupiter retrograd din Scorpion.

Harta Lunii Noi sugerează, din nou, să privim introspectiv spre capacitatea noastră de a accesa resursele ce ne sunt puse la dispoziție de lumea înconjurătoare, de utilizarea înțeleaptă (Pești) a moștenirilor de neam, de capacitatea de a ne pune în valoare ca individualități bine definite (Ascendentul în Leu).

Peștii sugerează posibilitatea ca acest demers, de căutare și punere în valoare a resurselor la care avem acces în beneficiul nostru și implicit, prin noi, în beneficiul lumii, să fie unul lin și totodată tămăduitor. Fiecare om, la nivel conștient sau la nivel inconștient, poartă cu sine un reproș față de înaintașii săi, reproș legat de bunuri materiale, de sănătate (fizică, dar mai ales psihică), de modul în care percepe lumea în baza unor tipare mentale, comportamentale dobândite din primele relații de familie.

Poate fi dureros procesul de modificare al mentalității (Marte în Săgetător) și poate întinde, în fața minții obișnuite să gândească într-un anumit fel, diverse capcane. Cea mai des întâlnită este iluzia că prin meditație și vizualizare lucrurile se vor rezolva de la sine. Dimpotrivă, pentru toate cele dorite, omul trebuie să muncească, să se implice activ, să folosească bogăția de resurse interne (Jupiter în Scorpion și în casa a IV-a).

Această Lună Nouă în Pești sugerează nevoia de reflecție asupra morții, ca o certitudine a vieții. Dar, mai ales, necesită o reflecție asupra morților simbolice care se produc în fiecare om. Sacrificiul este o moarte simbolică. Pentru a ajunge la împlinirea destinului personal, este necesar ca aspecte din structura noastră internă să sufere transformări alchimice de moarte și înviere sub o altă formă, mai fluidă și totodată mai bine integrată în cine suntem.

Și nu în ultimul rând, această Lună Nouă indică necesitatea unei metamorfoze a modului în care fiecare om percepe propria-i sexualitate. Plăcerea, sau lipsa ei, poate căpăta valențe diferite în funcție de structura internă a fiecăruia. Este, poate, un moment bun de a reflecta asupra maturității relaționale, a modului în care sexualitatea își găsește locul în întregul sistem psihic, ca o formă sănătoasă, matură de manifestare a iubirii.

Luna în creștere 18 – 30 martie 2018

În acest interval, Luna tranzitează zodiile de la Berbec până la Balanță. În prima zi formează o conjuncție cu Marte și Venus din Berbec și, după două zile de relaxare emoțională, energia vitală este mobilizată. Este important cum va fi gestionată. În unele situații se poate descărca brusc, fără rezervă, stând la baza unor conflicte cu cei din jur. Pretextele sunt de natură principială sau pot fi legate de modul în care se schimbă regulile jocului, fără un preaviz. Lipsa de predictibilitate poate afecta serios în special persoanele obișnuite să aibă și să lucreze în baza unor planuri de lungă durată, bine stabilite.

În alte situații, pot fi persoane care revitalizează interesul față de anumite proiecte personale, indiferent de domeniul de viață. Cu alte cuvinte, regăsesc motivația de a face lucruri, de a se implica activ în anumite proiecte. Pe 19 martie, Luna formează o conjuncție cu Uranus și împreună trasează un trigon la Marte proaspăt intrat în Capricorn. Este necesar un gram în plus de precauție pentru a evita accidente care pot duce la afecțiuni ale oaselor.

În următoarele două zile, în timp ce tranzitează zodia Taurului, Luna formează, rând pe rând, relații armonioase cu planetele din Capricorn. Sunt zile în care se sedimentează anumite hotărâri luate, conștient sau nu, în perioada Lunii Noi. Poate nu este din prima foarte clar care sunt pașii de urmat în atingerea unor obiective. Dar, hei! Dacă primul pas a fost făcut, anume s-a luat o hotărâre, restul ar trebui să fie mai ușor de realizat și de adaptat nevoilor și posibilităților de moment ale fiecăruia.

22 și 23 martie sunt zile în care Luna se află în zodia Gemenilor, de unde formează relații armonioase cu celelalte planete. Sentimentul general ar fi cel legat de plăcerea de a se juca, fiecare în modul și cu ceea ce este potrivit stilului propriu de viață. Umorul este din nou o sursă de energie, mai ales atunci când este bazat pe bucurie și nu îmbracă haina dură a sarcasmului. Plimbările, călătoriile scurte și chiar și vizitele la prieteni sau rude apropiate, pot avea o importanță deosebită pentru cei care resimt nevoia de socializare.

În următoarele două zile Luna se află în domiciliu (Rac), iar principalele aspecte pe care le formează sunt opozițiile cu planetele din Capricorn și trigonul cu Neptun din Pești. Sentimentul central este cel de siguranță afectivă. Excepțiile pot fi reprezentate de relațiile tensionate cu figurile de autoritate, ce persoanele aflate sau percepute ca fiind în poziții de superioritate.

La nivel emoțional, unii dintre noi pot resimți constrângeri în anumite domenii, în principal la locul de muncă, melancolii sau pot trăi episoade depresive. O soluție de avarie poate reprezenta izolarea de moment. De asemenea, activitățile de meditație, rugăciune, cele care au un efect de liniștire, sunt recomandate.

27 martie este o zi importantă din punct de vedere emoțional. Luna se află în Leu, în conjuncție cu Nodul Nord, formând relații armonioase cu planetele din Berbec (Soare, Venus, Mercur și Uranus).

Ca în orice aspect, și acesta are efecte duale. Pe de o parte sunt cei care ar putea să cadă în patima laudei deșarte, punând accentul pe lucruri pe care le-au făcut, amplificându-le importanța scoțând în evidență niște aspecte ale personalității și tratându-le ca pe niște virtuți. Pe de altă parte sunt cei care dobândesc o conștiență de sine realistă, care pot aprecia la adevărata valoare atât calitățile, cât și defectele personale, și care caută să le transforme pe cele din urmă în resurse personale utile.

O altă zi încărcată emoțional este 29 martie, când Luna se află în Fecioară, formând o opoziție cu Neptun din Pești și relații armonioase cu planetele din Capricorn. Este o oportunitate pentru mulți de a coborî din sfera idealurilor și iluziilor, concentrându-se pe aspectele practice ale vieții. De asemenea, este o zi bună pentru investigații de sănătate sau pentru începerea unei cure de detoxifiere fizică, dar mai ales mentală. Sunt recomandate exercițiile de scriere creativă, demonstrat științific ca având un efect tămăduitor.

Luna Plină în Balanță 31 martie 2018

Aspectul exact se formează la ora 14:37 (ora României), pe Axa Cunoașterii, având ascendentul în Leu, în conjuncție cu Nodul Nord. Harta momentului ne duce cu gândul la evoluție, de această dată una intelectuală, academică. La nevoia de a ne desprinde anumite învățături dobândite în copilărie, de anumite persoane care sunt asociate cu bazele cunoașterii lumii (precum învățători, diriginți, meditatori, mentori) și să căutăm să devenim propriii noștri mentori. Pentru alții, în schimb, poate fi prezentă mai acut nevoia de a găsi un îndrumător, un mentor în domeniul în care își doresc să evolueze profesional. Pentru alții, poate fi momentul în care decid să își reia pur și simplu pregătirea academică de la nivelul la care au lăsat-o.

Soarele se află în casa a IX-a a momentului, în conjuncție cu Mercur și, privind din perspectiva Berbecului, indică modul în care pot fi folosite energiile Lunii din Balanță și din casa a III-a, anume prin sintetizarea informațiilor primite din anturaj, din relațiile cu cei din jur, și utilizarea lor spre propria evoluție. Intuiția are la bază o bogăție de informații interiorizate emoțional. Cunoașterea și învățarea intuitivă se bazează în principal pe afectele asociate cu informațiile primite, sau cu afectele asociate cu persoanele care le oferă.

Ascendentul și Nodul Nord din Leu, aflate în conjuncție, vin să susțină această ipoteză, a nevoii de îmbunătățire a imaginii de sine, de întărire a stimei de sine, prin intermediul cunoașterii și pregătirii academice. În piramida nevoilor a lui Maslow, autorealizarea, „a deveni o persoană/cineva” se află în vârf. Parte din această devenire este dată de cunoaștere. Sistematizarea cunoașterii, oferită de un sistem de educație, este de departe cea mai durabilă.

Așadar, recomandarea este ca, în cazul în care apare impulsul de „întoarcere pe băncile școlii” să îl urmați. O lume nouă se va deschide în fața voastră.

Andreea Talmazan
Andreea Talmazan