Astro-TarotCristina Podoreanu

Soare în Pești

Soare în Pești
sau
„dară ochiu-nchis afară, înlăuntru se deșteaptă”

Luna martie ne întâmpină cu Soarele situat deja în semnul Peștilor, unde va rămâne până în data de 20. Soarele reprezintă personalitatea noastră, identitatea, vizibilitatea și voința noastră. Nativul Pești (nativ Pești = persoana care are Soarele în harta natală în semnul Peștilor) este unul aparte, deoarece pare să fie și aici, în dimensiunea aceasta, dar și altundeva, în altă lume.

Dacă ne gândim la faptul că zodia Peștilor este cea care încheie cercul zodiacal și face trecerea către altceva, atunci nu ne mai miră faptul că nativul Pești aparține acestei lumi, dar se și poate desprinde de ea, pentru a pătrunde într-o lume proprie. Sacrificiu până la uitare de sine, compasiune, milă, altruism, empatie, sentimentalism, credință, devotament toate mergând până la dizolvarea sinelui.

Nevoia de a evada din această lume poate să fie atât de puternică încât nativul Pești se poate trezi folosindu-se de diverse substanțe care îi înlesnesc fuga: alcool, droguri, medicamente.

Analogia Pești – dependențe/ vicii, nu marchează neapărat o lipsă de voință sau de impunere a ei, ci o nevoie extrem de mare de a păși în altă dimensiune, în altă lume. Pentru că aici lucrurile pot fi riguroase, concrete, materiale, practice, iar nativii Pești sunt maeștri în ceea ce privește abstractul, spiritualul, non-practicul, non-eficiența, drept pentru care, de multe ori, ei pot fi luați pur și simplu de fraieri. De multe ori evadarea se produce în somn, așa că Peștilor le place să doarmă, nu pentru a pierde timpul și a lăsa viața să treacă pe lângă ei, ci pentru a păși relaxați în alt spațiu.

Symbolonul ne propune următoarea carte pentru Soare în în Pești (cartea 1): Retragerea. Omul care s-a retras din această lume, retragerea fiind facilitată de meditație, alcool, hașiș, morfină… Retragerea poate conduce la o stare de contemplare, de pierdere a sinelui, de cufundare în neant, de unde, mai departe, se poate ajunge la iluminare, zen. Retragerea poate conduce însă și la o criză existențială, la sentimentul nimicului și al nimicniciei.

În ceea ce privește cărțile de Tarot, Soarelui în Pești îi corespunde arcana majoră XII – Spânzuratul. (cărţile 2 şi 3). În ambele imagini ne izbește lipsa de mișcare. Peștilor nu le place acțiunea propriu-zisă, ci, mai degrabă, non-acțiunea.

i sunt nu ceea ce fac, ci ceea ce simt și ceea ce cred. Acuma, că ce simt ei nu prea are echivalent în realitatea pragmatică și ce cred ei nu poate fi demonstrat, ci doar „crezut pe cuvânt”, asta e altceva.

Arcana majoră Spânzuratul reprezintă meditația, sacrificul, imposibilitatea de a întreprinde vreo acțiune concretă.

Poate fi vorba de a sta strâmb și a judeca drept, cu condiția ca judecarea/ judecata să fie realizată pe baza logicii total aparte a Peștilor, chiar dacă ea, logica poate părea ilogică, dacă nu chiar absurdă. Dar acesta este farmecul Peștilor.

Cristina Podoreanu
Cristina Podoreanu