Elena StanescuEseuri & Reflectii

Neprevăzutul din mijlocul ordinii deja stabilite (Nodul Nord în Pești)

Plecând de la premisa că viața este o întrebare fără răspuns, iar moartea este un răspuns fără o întrebare, atunci de ce ne-am îngrijora pentru una sau pentru cealaltă? Renunți la plăcere pentru că automat suferința se diminuează și tinzi să găsești și să menții un echilibru… poate fericirea sau Ananda; dar fericirea înseamnă altceva pentru fiecare om în parte. Și, totuși, o vrei, o confunzi, poate, de multe ori cu bucuria, însă de cele mai multe ori realizezi că nu știi de ce o vrei sau ce definiție să-i dai.

Poate că întrebarea fără răspuns se leagă ca într-un puzzle de răspunsul fără întrebare dar unde lași răspunsurile despre ceea ce înseamnă viața anterioară și întrebările despre viața următoare? Și tot ce se pretinde este un echilibru între Nodul Sud, bagajul karmic anterior și Nodul Nord, un sens al vieții noastre pe care îl urmăm în această viață.
Mercur, cunoscut ca și un bun matematician ce analizează fiecare părticică a unui item, își exercită influența ca și guvernator al Fecioarei printr-o autocritică severă. Nodul Sud în Fecioară aduce cu sine nevoia imperioasă de o ordine clară, care atunci când nu este atinsă este considerată un eșec.

„Eșecul” se află la celălalt capăt al balanței, unde Nodul Nord se află în Pești. De aici, voiosul Jupiter, guvernatorul tradițional al zodiei Pești, îi surâde vesel disciplinatei Fecioare, afirmându-i cu tărie că neprevăzutul face parte dintr-un plan care nu are la bază neapărat o ordine stabilită și uneori un pic de optimism în fața tuturor evenimentelor nu strică. Aliat îl are și pe Neptun, un visător incurabil, care pare de multe ori că duce lipsă de precizie și care invită la o încredere oarbă în ceea ce se întâmplă pe neașteptate.

Și cum facem față acestor discuții amicale între planete? Înțelegând, în primul rând, că atunci când accepți îmbrățișarea Nodului Nord în Pești și te lași în voia evenimentelor care se derulează contrar planurilor deja făcute, ajungi să câștigi ordinea mult dorită, pentru că atunci când pui mai multă greutate în talerul Nodului Nord echilibrezi automat și talerul Nodului Sud.

Dar cum să-i spui Nodului Sud în Fecioară și să-l convingi că este ok să mai greșești din când în când și că are voie să fie imperfect? Nimic mai simplu: îi lași libertatea să-și facă planuri și după ce pune meticulos totul la punct ca un adevărat mercurian, introduci un element surpriză prin care îl forțezi să se adapteze unor condiții noi asupra cărora nu are control. Ca și cum i-ai da să țină un pește în mână, pește care este în același timp și alunecos și se zbate să ajungă la apă.

Însă, Nodul Nord în Pești nu este lăsat singur în fața furtunii. Îi stă alături Neptun, cunoscut ca maestrul medium al zodiacului, care de abia așteaptă să fie abordat pentru că el știe mai bine ca oricine că o formă abstractă de supraveghere este necesară și astfel își acordă cu mare drag serviciile Nodului Nord în Pești și îl ajută să simtă viitorul în contextul în care acesta va avea un strop de liniște și se va putea bucura din plin de prezent.

Iar de liniște are mare nevoie, deoarece Mercur ca și guvernator al Fecioarei îl pune în ipostaza unei gândiri active non-stop caracterizată printr-o analiză neîncetată. Pe de altă parte, guvernatorii zodiei Pești, fiind planete care au tranzite mai domoale, invită Nodul Nord în Pești să se relaxeze și să meargă într-un ritm mai puțin alert și să-și facă timp și pentru bună dispoziția jupiteriană, stare care răsună ca un ecou în sufletele celor care stau în preajma unui Nod Nord în Pești.

Îl prinzi de multe ori în flagrant pe Nodul Sud cum încearcă, în egoismul lui, să te atragă de partea lui, dar pentru că îl cunoști și știi de ce e în stare, îl iei la o discuție privată în care îi explici că un echilibru este necesar, iar el nu va reuși să se evidențieze fără o exprimare intensificată a Nodului Nord.

Elena Stănescu
Elena Stanescu