Cristiana TanaseEseuri & Reflectii

Venus în Taur. Mărturie

Din jurnalul fictiv al unei native cu Venus în Taur, contemporană cu noi, cei prea des alergători după frumuseţea “de afiş”:

Mi se recomandă insistent să mă fardez mai evident, să port pantofi cu toc, haine extravagante, genţi chic şi în general să eman mai multă disponibilitate de a fermeca privitorii. La toate acestea reacţionez indiferent, iar dacă se întâmplă să se insiste mă apăr şi mai abitir prin rezistenţă impenetrabilă. Pe lângă mine, industria cosmetică şi textilă prosperă, dar eu şi ele ne intersectăm numai pentru strictul necesar cultivării unui stil natural şi decent în accepţiunea mea.

Nu-mi place frumuseţea dobândită artificial şi, chit că poate nu m-am perceput niciodată de un aspect răpitor, m-am simţit de la început stăpână pe felul în care arăt. Am stabilit de copilă că natura m-a înzestrat cu un chip şi un corp suficient de bine proporţionate încât să nu îmi creez complexe pe marginea lor şi că tot ce am de făcut este să nu le urâţesc singură cu accesorii, prelucrări, intervenţii dincolo de simţul meu estetic clasic. Probabil că la recomandările din primul paragraf nu mă îngrijorez pur şi simplu pentru că nu mă simt urâtă de fel.

Mi-au bântuit primii ani ai vieţii imaginile pampoanelor, umerilor bufanţi, dantelăriile de prisos, combinaţiile stridente de culori, nepotrivirile de imprimeuri. În anii adolescenţei, am experimentat în cote obişnuite vârstei machiaje, manichiuri, garderobe, însă, pe măsură ce simţul stăpânirii mele de sine în mijlocul lumii a sporit, am ajuns la o trusă de farduri modică, iar hainele pe care le port trebuie să fie simple, comode şi din ţesături naturale.
Explicându-mi cineva de ce ar trebui să fiu mai deschisă la metodele de înfrumuseţare artificială, mi-am dat seama că idealul meu este să ajung într-o formă fizică şi sufletească atât de armonioasă încât să mă privesc în oglindă dimineaţa la prima oră, să îmi văd chipul “neprelucrat” în niciun fel şi să îi acord nota 10. În rest, nu văd de ce m-ar entuziasma existenţa varietăţii de farduri şi a intervenţiilor estetice dacă m-aş amăgi că-mi pot acoperi cu ele neîncrederea în propria valoare.

Timpul a trecut şi cu diverse experienţe în relaţii. Oamenii fac apel la strategii complicate de atragere a partenerilor, pretendenţii intră în competiţii. Câştigătorilor însă le pălesc în timp strălucirea şi interesul, aşa că la ce bun atâta campanie de impresionare a ţintei? Fii mereu firesc şi de încredere! Astfel vei atrage persoane de calitate. Observ în jur acele echilibristici elaborate, iar uneori îmi atrag propriile îndrăgosteli şi admiratori. Îi triez la fel de categoric ca pe trusa de farduri: îi simt pe cei care doar se prefac pentru a cuceri şi refuz să intru în flirturi consumatoare de timp şi energie. Celor care trec de primele teste le devin foarte fidelă, iar uneori mi se întâmplă să renunţ cu greu la angajamentul meu chiar şi atunci când farmecul dintre noi s-a stins de mult.

Ştiu că am în mine o forţă feminină puternică, robustă şi că pot fi un om foarte atrăgător în felul meu. Știu şi că totul vine dintr-un combustibil interior, iar interiorul meu vibrează de bucurie şi plăcere abia atunci când mă deschid spre ritmurile clasice, spre fericirea calmă ca cea a verdelui, ca aceea a primăverii, a miresmelor şi adierilor blânde. Tot aşa, pentru mine frumuseţea impecabilă vine dinspre natural, nu dinspre accesoriu.

***

Asociată imboldului nostru spre plăcere şi a plăcea, spre a dori şi a fi dorit, Venus îşi găseşte în Taur domiciliul unde prioritatea este acordată formelor clasice, cât mai apropiate de exemplul abundent al naturii. Indiferent dacă reprezentanţii acestei combinaţii îl transformă în performanţa unor rezultate absolut uimitoare la nivel de efect estetic sau acordă o importanţă modică acestor subiecte, pentru ei bunul gust va trece întotdeauna prin proporţii şi atmosfere neforţate, liniştitoare, stabilizatoare.

Notă: Alte nuanţe faţă de atitudinea din acest jurnal fictiv pot apărea şi prin prisma aspectelor pe care Venus în Taur le face cu alte planete din hartă.

Cristiana Tănase
Cristiana Tanase