Eseuri & ReflectiiSorana Cancel

Casa XII, Luna şi experienţa intrauterină

               Chiar dacă viaţa începe, în mod oficial, cu prima respiraţie, ea se „coace” în perioada prenatală, când uterul mamei este pentru copil ceea ce este întreaga lume pentru adult. Dacă Ascendentul marchează momentul primei respiraţii şi arată modul în care a avut loc naşterea propriu-zisă, casa a XII-a arată mediul intrauterin şi influenţele primite atunci prin intermediul mamei.

               Unele studii arată că un nivel crescut de cortizol (hormonul stresului) al mamei are efecte pe termen lung asupra modului în care copilul şi adultul de mai târziu îşi reglează emoţiile şi face faţă provocărilor. Alte studii arată că o melodie liniştitoare cântată copilului încă nenăscut va fi recunoscută de acesta luni după naştere! În harta natală, putem vedea ce tip de influenţe am primit în perioada intrauterină dacă privim semnul de pe cuspida casei XII, guvernatorul acestui semn şi planetele din casă. 

               Aceste influenţe ne marchează subtil întreaga viaţă pentru că ele sunt în mare parte inconştiente. Au fost înregistrate în memoria noastră într-o perioadă în care nu aveam acces la limbaj şi percepeam lumea doar prin senzaţii (atingere, gust, miros, auz, chiar şi percepţie vizuală). Ele au legătură mai ales cu modul în care percepem unitatea, întrucât în acea perioadă suntem indivizibili de mamă; sinele nu este încă dezvoltat, iar noi trăim o stare de conţinere şi de conectare foarte puternică. Această stare îşi poate avea oglinda, la un alt nivel, în stările alterate de conştiinţă sau în experienţele spirituale de mai târziu.

               Spre exemplu, dacă Neptun influenţează casa XII (guvernează/ocupă această casă) şi formează aspecte uşoare cu alte planete, e posibil ca experienţa intrauterină să fi fost una plăcută. Copilul a trăit o conexiune puternică cu mama şi s-a simţit ca într-un mic paradis înainte de naştere. Ca urmare, el poate căuta în viitor, în diferite moduri (relaţii, spiritualitate, artă) stări la fel de puternice de unitate. Această influenţă poate predispune şi la comoditate sau inerţie, aşa că poate fi nevoie de efort în plus pentru a o valoriza.

               Dacă aspectele sunt tensionate, e posibil ca mama să fi avut unele dependenţe sau să fi trecut prin stări psihice dificile în timpul sarcinii. În viitor, copilul poate relua provocările prin care a trecut mama. În sens pozitiv, unele dezamăgiri pe care le simte în confruntarea sa cu realitatea pot purta sămânţa unei noi conexiuni mai profunde cu sine.

               În schimb, dacă Saturn influenţează casa XII, e posibil ca mediul intrauterin să fi fost unul restrictiv. Poate că mama a trecut printr-o depresie în timpul sarcinii, poate că s-a simţit singură sau poate că mediul în care a trăit în acea perioadă nu i-a permis să aibă grijă de nevoile ei aşa cum ar fi trebuit.

               Fătul simte această dificultate şi poate creşte, apoi, cu credinţa că viaţa este grea, că nevoile nu îi vor fi îndeplinite şi că stările în care simte unitate, contopire, extaz nu îi sunt benefice sau nu îi permit destul control asupra lumii lui interioare. Acesta ar putea fi un motiv pentru care unele persoane care au Saturn în casa XII se tem de singurătate sau o evită. Şi în acest caz, sunt importante aspectele lui Saturn pentru a ne da seama în ce măsură fătul a perceput experienţele din acea perioadă ca fiind disruptive.

               Putem interpreta, astfel, şi celelalte planete care influenţează casa XII. Spre exemplu, Luna în casa XII poate arăta că fătul a fost foarte sensibil la influenţele emoţionale primite de la mamă, în timp ce Uranus în casa XII poate arăta că fătul a învăţat, în urma unor schimbări bruşte prin care mama a trecut în perioada sarcinii, că lumea este un loc imprevizibil, că siguranţa sau certitudinea sunt greu de atins.

               În “The Development of the Personality”, Howard Sasportas vorbeşte despre o tehnică de analiză a aspectelor separante ale Lunii din perspectiva experienţei intrauterine. Deplasând Luna cu un grad înapoi pentru fiecare lună de sarcină, putem afla perioada în care unele evenimente şi-au lăsat amprenta asupra fătului.

               Spre exemplu, dacă Luna este la 9 grade în Capricorn, iar Soarele este la 3 grade în Balanţă, cu 6 luni înaintea naşterii, este posibil ca mama (Luna) să fi trăit un conflict cu tatăl copilului (Soarele în cuadratură cu Luna), iar acest conflict să fi marcat profund modul în care copilul îl percepe pe tată sau percepe dinamica dintre energia masculină şi cea feminină. Dacă aspectul este uşor (sextil, trigon), e foarte posibil ca influenţa să fi fost una benefică.

               Casa XII şi Luna ne pot oferi informaţii folositoare atunci când vrem să înţelegem cum mediul intrauterin (ales ca parte din experienţa care ne poate ajuta să învăţăm, să creştem în această viaţă) şi-a lăsat amprenta asupra noastră şi ce poate avea nevoie să fie scos la lumină din subconştient, după cuvintele lui Carl Jung: „Până când nu transformi inconştientul în conştient, acesta îţi va ghida viaţa şi îl vei numi destin”.

Sorana Cancel

Sorana Cancel