Marte în Vărsător sau gata de aroganțe!*

Luna iunie îl găsește pe belicosul Marte în semnul extravagantului Vărsător, unde va petrece mai mult timp decât de obieci, dat fiind faptul că, spre finele lunii, începe perioada de retrogradare.

Marte în Vărsător. Marte reprezintă ce facem, cum facem, care este lupta noastră, cât de activi și de originali suntem în acea luptă. Vărsătorul reprezintă avangardismul, prietenia, altruismul, libertatea. Combinația este așadar una plină de viață și explozie. Posesorii de Marte în Vărsător sunt persoane imprevizibile, dornice de acțiuni cu multă adrenalină. Mersul cu motocicleta, săritul cu coarda (nu, nu cel clasic, ci bungee jumpingul), practicarea celor mai originale sporturi sunt caracteristice planetei Marte în Vărsător.

Care este lupta în acest caz? Lupta înflăcărată pentru deschidere, pentru libertate. Nu poți să te aștepți de la un posesor de Marte în Vărsător să fie fericit în acțiunea de a da cu mătura prin casă. Dacă tot e vorba de treburi casnice, ar putea să spele geamurile unui zgârie nori, practicând, desigur, alpinismul utilitar. Și va face acest lucru cu entuziasm.

De altfel, o altă caracteristică este și aceea de a găsi moduri inovative de a face lucruri clasice/ banale.

Să vedem imaginea cărții de Symbolon, în care surprindem un pitic îmbrăcat aidoma unui clown, cu o figură nu foarte fericită, dar care este liber și independent în extravaganța lui. „Nu vă place de mine, ștergeți-o de aici!”, pare a spune el. Faptul că este altfel, un personaj de basm, chiar dacă unul destul de mânios (personajul), nu îl face temător sau timid, ci, dimpotrivă. Marte în Vărsător reprezintă curajul de a fi original, cu riscul asumat ca originalitatea cu pricina să nu fie neapărat pe placul tuturor.

În analogia arcane de Tarot – planetă în semn, propun arcana majoră 0 Nebunul ca fiind cea mai apropiată de reprezentarea planetei Marte în Vărsător. Nebunul înseamnă aventură, descoperire, libertate. Nebunul de la curtea regală era singurul care putea spune adevărul gol goluț și care era protejat. Mânia regelui nu-l putea atinge, indiferent cât de dur suna realitatea expusă de el. Nebunul poate fi un personaj simpatic și, uneori inofensiv, dar poate fi și personajul mânios, aidoma celui surprins în cartea de Symbolon. Dar, orcium ar fi, el nu se supune regulilor normalității.

*

În loc de concluzie un citat și o explicație a titlului:
„…că vom fi doi nebuni, când nebuni frumoși, când nebuni nebuni, dar întotdeauna gata de aroganțe…” (fragment din romanul Lup Nebun al subsemnatei). Pe parcursul lecturii, cititorii vor înțelege resemantizarea termenului de „aroganță”, care nu înseamnă purtare sfidătoare și obraznică, ci, mai degrabă nebunie. Din cele frumoase, desigur!

Cristina Podoreanu
Cristina Podoreanu