Luna Nouă în Fecioară – 9 septembrie 2018, ora 21:01 București

Conjuncția Soare – Lună în Fecioară are loc chiar în casa VI a momentului, o casă asociată însăși Fecioarei, muncii și sănătății, rutinei zilnice și metodelor alese pentru a ne duce la bun sfârșit, cu eficiență maximă, treburile. Mercur, ca dispozitor al conjuncției, se găsește în casa V, în propriul domiciliu, în Fecioară, ceea ce ne-ar putea stimula creativitatea atât de necesară în momentele de început, de configurare a unor noi țeluri, de intrare în etape noi ale unor procese, relații și situații. Este momentul ca talentele șlefuite cu grijă să fie puse în slujba unor scopuri noi, concrete, clare, la obiect.

Cei mai mulți știu deja că momentul de Lună Nouă este propice formulării de intenții noi, chiar vizavi de chestiuni mai vechi din existența noastră, reprezintă un moment în care putem folosi energia unui semn pentru a stabili direcții noi ale unor proiecte sau relații. Motivațiile din spatele intențiilor noastre sunt întotdeauna foarte importante, dar, poate, cu atât mai mult acum, când le semănăm sub semnul purității, curățeniei și corectitudinii Fecioarei. Acest semn feminin, Mutabil, de Pământ favorizează demersurile ce țin de planul profesional, de reorganizarea muncii, de echilibrarea ritmului muncă-odihnă, dar și de echilibrarea stării de sănătate.

Din altă perspectivă însă, am putea să ne reamintim acum că starea noastră de sănătate depinde de satisfacția cu care muncim și că, un loc de muncă la care ne prezentăm în scârbă, doar de dragul salariului, poate contribui la uzura noastră fizică și psihică. Mercur din casa V (casă guvernată de Soare) ne îndeamnă să găsim loc în programul nostru încărcat și activităților care ne relaxează, care ne aduc plăcere și ne scot în evidență unicitatea. De aceea, poate că ar fi bine să cugetăm cu mai multă seriozitate la a transforma un hobby într-o sursă de venit.

Pe de altă parte, munca îi poate ține sănătoși fizic pe cei care au ieșit la pensie, dar și pe cei care nu mai sunt nevoiți să lucreze după un program foarte strict. Cunoaștem, cred, cu toții, acele exemple de oameni ieșiți la pensie care au căzut în depresie, care nu s-au mai simțit deloc utili, care nu au mai simțit că este nevoie de ei și de serviciile lor și, care, au alunecat pe o pantă descendentă cu starea de sănătate. Există însă și exemplele celor care parcă au înflorit după ce s-au pensionat pentru că s-au păstrat activi și s-au apucat să facă ceea ce le-a plăcut mereu, lucruri de care nu au mai avut timp prinși fiind în cercul vicios casă – serviciu-casă-serviciu etc. Cei care trăiesc cu un sentiment de inutilitate pot scăpa foarte ușor de el implicându-se în acțiuni de voluntariat, în activități care aduc servicii celorlalți.

De remarcat ar fi opoziția dintre conjuncția Lună – Soare și Neptun ceea ce poate predispune la mai mult idealism și poate la perioade de melancolie și evitare a sarcinilor presante, la nevoia de a ne retrage invocând boli reale sau închipuite, la nevoia de a evada brusc spre spiritual și lumi mai înalte. Aceste energii pot fi totuși conciliate printr-un exercițiu conștient și constant de a concretiza în activitățile zilnice principiile noastre spirituale, idealurile cele mai înalte, compasiunea, iertarea, acceptarea. Ni se oferă ocazia să manifestăm concret „poruncile” divine, învățăturile religioase, spirituale, nu doar să le recităm la și după slujba de duminică. De evitat ar fi o predispoziție spre victimizare sau spre a ne asuma roluri de salvatori.

Nu putem pierde din vedere, în cadrul acestei succinte analize, Ascendentul în Berbec al momentului de Lună Nouă, cu stăpânul său, Marte, anaretic, în Capricorn în casa X. Planeta este și apex al unui careu în T disociat1, având la bază opoziția Uranus – Venus situată pe axa relațională. Astfel, nu ne putem plânge de lipsă de dinamism, de determinare, de lipsa spiritului de inițiativă sau de imposibilitatea de a ne concretiza intențiile.

Marte anaretic, în careu cu Uranus și Venus, poate semnala însă o predispoziție spre surescitare, spre instabilitate și poate chiar graba de a încheia anumite proiecte sau de a consolida o anumită poziție socio-profesională. Pentru că acest Careu în T este disociat se poate însă să ne dispară brusc disponibilitatea de a gestiona activ, dar cu răbdare anumite schimbări imperios necesare, anumite situații tensionate care ne pot primejdui reputația sau echilibrul parteneriatelor. Irascibilitatea și agitația ne pot deveni dușmani redutabili, rezultați tocmai din teama de schimbare, din teama de a ieși din fixismul unor situații aparent călduțe și securizante.

Așadar, ne confruntăm cu dificultăți de gestionare a energiei personale, a energiei pe care dorim să o investim în acțiuni pe termen lung și e nevoie să facem apel la înțelepciunea și ordinea Fecioarei, la capacitatea ei de a pune cap la cap detalii, de a stabili precis calea cea mai eficientă (și, de ce nu, cea mai ieftină :D) spre succes.

Consider că se creează un contrast foarte interesant între Luminătorii plasați în casa VI, în Fecioară, și Marte, stăpânul hărții, în casa X. Acest contrast m-a făcut să mă gândesc la faptul că un om cu mentalitate de subordonat nu poate ajunge lider, dar liderii de cea mai bună calitate se făuresc în timp, prin muncă asiduă, prin înțelegerea rolului de subordonat, dar și a rolului fiecărui subordonat în marele mecanism al unei afaceri, instituții, proiect comun etc.

Conjuncția Soare – Lună este susținută de Jupiter, prin sextil, și de Pluton, prin trigon. Se conturează astfel ideea de a munci împreună și pentru binele general, pe termen lung, nu doar pentru interese mici, personale, de moment. De asemenea, vom fi mult mai inspirați în a descoperi ce trebuie transformat pentru a ne eficientiza activitatea astfel încât să ne împlinim ambițiile socio-profesionale. Aceste aspecte, alături de intrarea lui Venus în Scorpion cu câteva ore înainte de momentul de Lună Nouă, favorizează și primenirile emoționale, sentimentale, relaționale, curățirea sufletească, eliberarea de obiceiuri personale și parteneriale nesănătoase. Ca să concluzionez, mi se pare că, uneori, murdărindu-ne mâinile angajați în muncă cinstită, smerită, ne curățăm sufletul de inutile vanități și zorzoane, lăsând loc adevărului (Pluton) și autenticelor coduri morale (Jupiter) să se instaleze în noi înșine și să se manifeste.

Notă: Articolul nu se dorește a fi o analiză amănunțită a hărții lunației, ci prezintă doar câteva idei de bază despre aceasta.

1 – Marte se găsește în semn Cardinal, în vreme ce Uranus și Venus se află în semne Fixe. Marte se află în careu cu Uranus și Venus, dar semnul în care se află, Capricorn, este în trigon cu Taurul (semn în carese află Uranus) și în sextil cu Scorpionul (semn în care se află Venus).

Ada Cocoș
Redactor-șef
Ada Cocos