Mercur în Scorpion sau cuvintele pe care nu ți le-am spus dar a căror tăcere arde ca vitriolul

Puțin mai devreme de zorii zilei de 10 octombrie, Mercur, planeta comunicării și a intelectului pășește pe neauzite pe tărâmul Scorpionului. Și atunci să te ții: planuri diabolice, gânduri obsesive, pedepse traduse în scene de cruzime. Un „ las’ că vezi tu”, deși nerostit de-a dreptul dar sugerat extrem de puternic, pare să plutească și să înfricoșeze.

Ca să dezvoltăm totuși și o latură mai puțin înspăimântătoare, putem afirma faptul că, până la sfârșitul lunii octombrie, câtă vreme Mercur este în Scorpion puteți să vă apucați hotărât de redactarea romanului thriller pe care îl aveați în cap. De asemenea, dacă vă poartă gândul la realizarea unor anchete sub acoperire foarte minuțioase, acum este momentul.

Atenție la cinism, la ironie, la critică dar, mai ales, la răutatea care dă să iasă din noi. Asta pe lângă secrete, mistere, suspans.

Să vedem ce informații suplimentare ne aduc cele două cărți de Symbolon. Prima carte, având în prim plan personajul principal din Povestea fluierașului fermecat, face referire la puterea de convingere, de sugestie, de sugestionare. Într-adevăr, Mercur în Scorpion poate marca și un discurs extrem de persuasiv, presărat cu argumente imbatabile și cu o forță foarte mare, aproape hipnotică, de sugestie. Poate că nu ai fi de acord cu ceea ce ți se spune, dar ți se murmură atât de persuasiv în ureche, încât pur și simplu nu ai cum să reziști. Seducția prin cuvinte.

Cea de a doua carte pare să nu mai fie chiar atât de ademenitoare: autoflagelarea. Cuvintele au o forță mult mai mare decât de imaginăm noi, mai ales atunci când le aruncăm la întâmplare: cuvintele pot răni, lovi, biciui. Ele pot lăsa urme foarte adânci, care să nu se șteargă prea lesne. Posesorii de Mercur în Scorpion pot fi capabili de o gândire crudă, mergând uneori până la sadism. Totuși, ceea ce noi semănăm în ceilalți, culegem în noi. Prea multă ură și răzbunare, prea multe scenarii pline de cruzime se răsfrâng inclusiv asupra noastră.

Am meditat mai mult decât de obicei asupra cărților de Tarot pentru a stabili analogia planetă în semn – carte de Tarot. Am ales două arcane minore cărora le-aș găsi corespondențe cu Mercur în Scorpion, chiar dacă aceste corespondențe sunt, în acest caz, doar parțiale. Prima carte de Tarot (a treia carte din suită) pe care o propun este arcana minoră VII de Săbii, într-un fel ca și avertisment, în sensul în care trebuie să fim atenți la anumite idei care ni se par extrem de seducătoare și de adevărate/ reale, dar care pot fi o combinație între adevăr și imaginație. (Sau să spunem mai bine neadevăr? Sau chiar minciună?) Poate că cineva ne-a studiat bine și știe ce anume dorim să aflăm. Posesorii de Merucur în Scorpion pot manipula, se pot juca ușor cu mintea noastră. Așa că, vorba aceea: atenție la neatenție!

Cea de a doua carte de Tarot (a patra carte din suită) pe care o propun este X de Săbii. Este puțin cam dramatică analogia aceasta, totuși, cum spuneam, cuvintele au uneori puterea de a răni de moarte. Și poate chiar, mergând la extrem, de a comanda cumva verbal moartea cuiva. Să ne gândim de exemplu la blesteme (arză-te-ar, lovi-te-ar, trăzni-te-ar etc, etc.) și la forța nebună pe care ele o pot avea.

Sfatul astrologului: cu Mercur în Scorpion atenție la a nu spune o nespusă care să ne conducă la a face o nefăcută…

Cristina Podoreanu
Cristina Podoreanu