Cristiana TanaseEseuri & Reflectii

Când nu vezi pădurea de copaci, aminteşte-ţi zodiacul!

Cristiana-1Încă din primii ani ai copilăriei am avut şansa să îmi stea prin preajmă un om deosebit de complex, alcătuit dintr-un spectacol fascinant de lumini şi umbre, cu care convieţuirea nu era lină; însă când ne ieşeau fericirile simţeam că am primit un dar ce o să îmi ţină de cald pentru mult timp.

Prin exemplul lui am învăţat după ce am început să cercetez astrologia legea compensării între semne. Acel om, posesorul unui stellium în Peşti în opoziţie cu Neptun în Fecioară, era, la o analiză superficială, tipul de neptunian care îşi diluează sensibilitatea în viciu, agresându-se astfel pasiv pe el însuşi şi pe cei de aproape. Cu toate acestea, farmecul lui rămânea nealterat într-un mod derutant; forţa neptuniană vrăjeşte cu aceeaşi intensitate cu care poate crea distrugeri.

Ceea ce mi-a atras atenţia când i-am filtrat povestea prin astrograma sa a fost că acelaşi personaj fugar din faţa realităţii îşi începea cam toate zilele măturându-şi singur curtea, într-un ritual respectat cu disciplină şi meticulozitate. Abia apoi intra în haosul obişnuit. O echilibrare inconştientă şi simplă între cei doi poli, Peştii şi Fecioara. Desigur, nu în cea mai benefică formă posibilă, dar totuşi lucrativă în universul cotidian al acelui om, ceea ce confirmă faptul că mecanismele de reconciliere funcţionează întotdeauna pe fundal chiar şi când scăpăm frâiele propriei fericiri.

Eu, povestitoarea, potrivit arborelui genealogic şi corespondenţelor astrologice, îi duc mai departe lecţiile neptuniene, lipsa de talent înspre plăcerile atenţiei lucide la detalii concrete. Căci neamuri am fost. Dar, ca şi el, mă redresez prin curăţenie în mod intenţionat, iar când mă mai sprijină câte un tranzit prin semnul Fecioarei trăiesc clipe de graţie în care contemplu peşteşte la…impecabilitatea detaliilor.

Într-o iarnă îmi amintesc că mă zbăteam să străbat gheţuşuri ce păreau să mă înghită când am înţeles cu o senzaţie de logică imbatabilă că tot ce trebuie să fac este să îmi simt fiecare pas mărunt extrem de uşor şi concomitent sigur pe el. Am mers apoi cu o perfectă prezenţă în prezent prin albul întinderilor curate asemeni mult discutatului puritanism al Fecioarei.

Ceea ce vreau să subliniez este că zodiacul propune soluţii chiar şi atunci când nu vedem clar legătura cu o anumită problemă. Sigur că pe termen lung este nevoie de o integrare profundă şi că, pe cât de mare este un dezechilibru, pe atât de serios elaborat şi conştientizat trebuie să fie antidotul. Însă în clipele de criză, când conflictul interior este în toi şi nu este gata de o detensionare totală, merge să porneşti cu paşi mici spre soluţie, iar cunoaşterea astrologică poate fi de nepreţuit ajutor.

Aşadar, eşti complet pierdut în haos (alcool, droguri, dependent de televizor sau căzut în alte feluri de fugi)? Bineînţeles că vindecarea îţi va fi prelungă şi neuşoară, dar acum, fix acum, poţi să începi să faci la propriu curăţenie în jurul tău sau să te avânţi în calcule contabiliceşti sau poate să mănânci ceva cu adevărat sănătos. Din nou, Fecioara vindecă Peştii, la fel cum prin revenirea la perspectiva ansamblului Peştii pot vindeca Fecioara atunci când aceasta nu mai vede pădurea de copaci.

O soluţie similară m-am văzut nevoită să îmi dau într-una din zilele acestei veri când am început brusc să mă simt foarte rău mergând pe stradă. Intuitiv, ştiam că soluţia nu trebuie să fie una medicală şi tocmai de aceea am respins din start ideea de a merge la spital. În pragul leşinului, îmi făceam calcule astrologice în minte… Simple, foarte simple. Rapid, mi-am repartizat stările şi întreaga conjunctură sub forma unui careu în T care se formase pe cerul zilei între Soarele în Rac, Uranus în Berbec şi Pluton în Capricorn.

În harta mea, era activată axa caselor VI-XII. Şi-atunci mi-am zis că n-am decât să completez crucea pe semne cardinale conectându-mă la Balanţă, socializând fără să inspir interlocutorului ideea de a apela ambulanţa. Ce pot spune acum este că a funcţionat. Pur şi simplu m-am adresat unor angajaţi ai primăriei care se aflau în drumul meu, am făcut o oarecare conversaţie, după care am reuşit să mă întremez şi să ajung acasă, apoi am lucrat cu stările mele doar inducându-mi o comandă de relaxare – ingredinte bazale de tip Balanţă.

În concluzie, zodiacul este pretutindeni în jurul nostru şi gata oricând să ne ghideze fidel. Tot ce avem de făcut este să rămânem pe recepţie şi să fim creativi în dansul cu clipa prezentă. Mi se spune uneori că este greu să înveţi astrologia. Iată că nu, nu este. În spatele labirintului de posibilităţi stau câteva principii simple, frumos ordonabile prin astrologie şi doar pe acestea le avem de înţeles – nici măcar de învăţat. Le ştim deja, sunt şi în noi!

Cristiana Tănase

cristiana-tanase