Trei în vârf de munte: Jupiter, Saturn și Pluton

Multe se vor mai comenta despre toate acestea de acum încolo. Pe măsură ce se apropie luna ianuarie 2020, devenim tot mai atenți la conjuncția Saturn-Pluton care se va perfecta în data de 12 la gradul 22 Capricorn. Suntem deja sub auspiciile acestui tandem încă de la intrarea lui Saturn în semnul său de domiciliu la finalul anului 2017. Treptat, pe măsură ce Saturn a înaintat spre Pluton, procesul de redefinire personală și socială impus de acești actori a devenit din ce în ce mai strâns, pe fondul zdruncinării unor structuri devenite nefuncționale, învechite, mult prea rigide pentru gradul de elevare și de conștientizare atins, ca medie, de omenirea prezentului.

Dar ceea ce trezește și mai mult interesul față de conjuncturile astrologice din viitorul apropiat este alăturarea lui Jupiter la echipa Saturn-Pluton, odată cu ingresul acestuia în Capricorn din luna decembrie 2019. Jupiter va parcurge rapid prima jumătate a Capricornului, astfel încât în luna martie 2020 va ajunge la prima sa conjuncție cu Pluton. Cele trei planete țin aproape una de cealaltă în repetate rânduri pe parcursul lui 2020. Și, cu toate că genul acesta de noțiune este mai puțin uzitată în practica noastră de zi cu zi, comunitatea astrologică a semnalat deja de mult timp că în ecuația capricorniană a lui 2020 mai intervin doi factori interesanți: Nodul Sud al lui Pluton și Nodul Sud al lui Saturn. Și aceștia sunt implicați în conjuncțiile despre care vorbim, aflându-se în prezent în Capricorn și deținând aceeași poziție în semn în hărțile natale ale tuturor celor ce citim acest articol.

Nu vom insista aici asupra lor, însă merită reținut faptul că fiecare planetă are un Nod Sud și un Nod Nord, nu doar Luna, iar interpretarea acestora respectă principiul că Nodul Sud semnifică trecutul dinspre care venim în ceea ce privește funcția reprezentată de planeta analizată, în timp ce Nodul Nord reprezintă intenția pentru viața prezentă de dezvoltare spre o nouă direcție a aceleiași funcții. Din această perspectivă și mai amplă, vorbim pe parcursul lui 2020 despre conjuncții între Jupiter / Saturn / Pluton / Nodul Sud al lui Saturn / Nodul Sud al lui Pluton.

Să ne concentrăm acum pe traducerea acestui raport complex și să observăm mai întâi că vorbim despre planete care se exprimă în foarte mare măsură prin fenomene și procese de masă, creând un impact ușor detectabil în atmosfera generală a societății. Desigur, societatea suntem noi, iar schimbarea ne aparține în primul rând în sens individual. Atât la nivel macro, cât și la nivel personal, esența acestui Stellium în Capricorn pare a fi o incredibilă forță de distrugere a unei vechi lumi însoțită de reconstrucție după reguli noi, mai înțelept gândite.

Trăim o suprapunere uimitoare și din perspectiva timpului, asociat lui Saturn și Capricornului: pe de o parte, avem cu toții senzația destul de apăsătoare că Saturn în Capricorn ne impune de câțiva ani o lecție dură a răbdării și a rezistenței în condiții austere, fie că ne referim la aspecte exterioare ale vieților noastre, fie pur și simplu la o senzație interioară similară îmbătrânirii. Pe de altă parte, există și această presiune din ce în ce mai accelerată a prezentului, impresia că timpul nu mai are răbdare, că ceva radical stă să se declanșeze. De fapt, sub lucrarea de reconstrucție a lui Pluton în Capricorn, schimbări se tot declanșează și se petrec în noi de mulți ani.

Urgența acestui început ce stă să se întâmple acum o putem explica prin două aspecte: Capricornul este un semn cardinal, inițiator; în plus, conjuncțiile la care am făcut referire sunt încă neperfectate, iar cel puțin cea dintre Saturn și Pluton deja este activă și se îndreaptă spre punctul său de maxim. Cu cât o legătură între două planete devine mai strânsă, dar încă neperfectată, cu atât se simte mai presant. Vorbim, astfel, despre suprapuneri de timpi în care acest dans ceresc presupune declanșări, dar și o ruptură categorică (Pluton) de trecut (Nodurile Sud amintite, Saturn în sine având și el conotațiile sale de agent karmic).

Așadar, ce se termină, ce începe? Un vechi fel de a fi și de a trăi, pe care parcă îl rulăm nu doar din viața aceasta, ci de eoni. Și nu cred că ar fi prea îndrăzneț să ne gândim la finalul unei etape lungi din evoluția omenirii, la sfârșitul unei paradigme, a unui întreg mecanism de orânduiri, principii, reguli sociale în care au predominat valori patriarhale (Saturn), priorități materiale (Capricornul) și în general multă strictețe în judecățile emise de majoritatea dintre noi.

La polul său negativ, Capricornul este celebru pentru felul în care îl așază pe “trebuie” mai presus de suflet și pentru tendința ambițioasă de a escalada diverse ierarhii pentru a-și asigura un statut bine cotat, chiar dacă acesta nu îl reprezintă cu autenticitate.

Să sperăm că în aceste luni ce vin vom putea produce o mobilizare în masă și că vom susține printr-o energie de grup suficient de înaltă purificarea societății de cât mai multe astfel de manifestări și de urmările lor. Să sperăm că vom vedea finalul unor etape istorice, ppolitice, administrative, relaționale și familiale care au produs suferință profundă (Pluton) la nivel de societate și că vom transforma aceste trecuturi în ceva semnificativ, înțelept, vizionar (Jupiter). Căci miza aceasta este.

Dar nu doar să sperăm, ci să și facem în continuare tot ce depinde de fiecare dintre noi. Acțiuni interesante vom remarca în acest sens în perioada 16.02-30.03.2020, când și Marte va tranzita Capricornul. Cum ne raportăm la ideea de autoritate? Cum ne opunem celor obișnuiți să abuzeze de ea, dar mai ales ce inițiative avem noi înșine pentru a nu ne ceda puterea acelor oameni? Acestea vor fi testele speciale ale lui Marte în Capricorn și ele vor beneficia de suportul celorlalți trei actori despre care vorbeam. Fiți cu ochii, deci, și pe luna martie, când Marte va veni aproape de cei trei grei din vârf de munte!

Dacă ar fi să detaliem interacțiunea dintre Jupiter, Saturn și Pluton, ar trebui să ne gândim la îmbinări între următoarele coordonate:

 • Saturn-Pluton se poate referi la sabotarea autorității, dar și la frica de putere. Pot apărea reacții foarte incisive față de cei ce încearcă să își impună puterea sau au făcut-o în trecut, dar și o teamă de asumare a acesteia. Astfel, o întrebare este dacă cei cu adevărat responsabili și apți să primească anumite roluri cu autoritate vor găsi în ei curajul să o facă, din moment ce există atâta neîncredere în vechile forme de exercitare a controlului. Saturn-Pluton tinde să scoată la iveală răni sociale adânci, aspecte legate de urmările psihologice ale unor perioade anterioare lungi de teroare. Dar combinația lor poate indica și începutul unei etape de vindecare și de recuperare la nivel social, de renaștere sub forma unor noi structuri.
 • Nu este de neglijat nici faptul că Saturn-Pluton se referă adesea la perioade de austeritate, aducând lecții de supraviețuire pe măsură ce vechile forme administrativ-politice sau economice își pierd importanța, iar zidurile sigure conferite de acestea în trecut sunt zdruncinate de noile timpuri. Ideal, înarmați cu răbdare și eficiență, vom învăța să utilizăm mai responsabil resursele grație acestei austerități.
 • Jupiter-Pluton se referă la a explora lumea adevărurilor ascunse, a face dreptate în secrete murdare, dar și la bunăstare ascunsă. Aceasta poate semnifica și bogăția noastră morală, comori pitite în inconștientul personal și colectiv sub forma unor resurse nebănuite până atunci ce pot deveni nutrimente extrem de valoroase.
 • Jupiter-Pluton se referă și la a gestiona o mare putere; ne poate confrunta cu efectele ambiției exacerbate, pe care avem șansa acum să o demascăm.
 • De reținut și că aceste aspect poate activa o credință ce mută munții din loc. Se poate referi de asemenea la acte de justiție, deci există și o importantă componentă juridică, fie că ne facem dreptate în chestiuni personale, fie că ne referim la scadențe (Saturn) ale unor nereguli constate în instituții sau diverse structuri oficiale.
 • Conjuncția Jupiter-Saturn poate aduce diverse teste de credință, oscilație între optimism-pesimism, dar și multă persistență, răbdare, perseverență. Jupiter ne poate ajuta să păstrăm încrederea că efortul solicitat acum ne va fi răsplătit. Și această pereche vorbește despre integritate și despre confruntări cu justiția.

Scenariile optimiste tind să prezinte conjuncțiile din Capricorn ca pe încheieri definitive cu conturile unei lumi care nu își mai poate găsi locul într-o societate mai matură, pregătită să se reconstruiască, să se vindece emoțional, să se reinventeze la un alt nivel de înțelepciune și de moralitate. Aceleași scenarii optimiste se pot referi la retrezirea valorilor autentice ale unor timpuri foarte îndepărtate și ale unor străbuni despre care istoria modernă a preferat și a reușit în mare măsură să păstreze până acum tăcerea.

Scenariile pesimiste ale aceluiași Stellium din Capricorn pot vorbi despre lupte exacerbate pentru putere, despre o rezistență rigidă și disperată a laturii societății care nu vrea, nu poate, nu știe cum să accepte schimbarea. Să nu subestimăm nici această contraforță!

Cel mai probabil, după anul 2020 vor exista în continuare ambele tabere, însă într-un cu totul alt raport de ponderi decât până acum. Anumite trecuturi sunt pur și simplu prea bătrâne pentru a rămâne de actualitate. Să traversăm această schimbare cu simplitate și cu credința fermă că, de data aceasta chiar se definitivează mari transformări și să ne acceptăm rolul de agenți ai noilor timpuri!

A sosit vremea.

Momente importante ale tranzitelor menționate în Capricorn

 • 2.12.2019 – Jupiter intră în Capricorn;
 • 12.01.2020 – conjuncție perfectă Saturn-Pluton în gradul 22 Capricorn; le vor fi foarte aproape Soarele și Mercur în tranzit;
 • 16.02-30.03.2020- Marte în Capricorn;
 • 21.03.2020 – Marte-Jupiter conjuncte la gradul 23 Capricorn; Pluton la 24 grade; Saturn în ultimul grad de Capricorn; putem vorbi despre Stelliumul celor patru planete în Capricorn în tot intervalul 8-21.03. (Din 21.03 până la începutul lunii iulie Saturn va tranzita Vărsătorul.)
 • 5.04.2020 – prima conjuncție perfectă Jupiter-Pluton la gradul 24 Capricorn;
 • 30.06.2020 – Jupiter și Pluton retrograde refac conjuncția în același grad 24 Capricorn;
 • 2.07.2020 – Saturn retrograd revine în Capricorn. Deși nu mai ajunge în retrogradare la conjuncții perfecte cu Pluton și Jupiter, aspectul între ele se menține strâns până la intrarea sa alături de Jupiter în Vărsător în cea de a doua parte a lunii decembrie 2020.
 • 13.11.2020 – Jupiter și Pluton directe conjuncte în gradul 22 Capricorn, cel activat și la conjuncția Saturn-Pluton din 12.01.
Cristiana Tanase

Cristiana Tănase