Carmen CodirlaTranzitarium

Saturn in Scorpion

de Carmen Codirla

saturn-scorpion-2012-cc
Image courtesy of winnond/ FreeDigitalPhotos.net

In 5 octombrie, Saturn intra in semnul Scorpionului pe care il va tranzita (cu o intrerupere de 6 luni -decembrie 2014-iunie 2015- cand se afla deja in Sagetator) pana in septembrie 2015.

Semn fix si de toamna (23 octombrie-22 noiembrie) Scorpionul este asociat cu ploile interminabile, vanturile reci si taioase, cu copacii goi si covoarele moi de frunze galben-ruginii ce acopera pamantul, cu disparitia fetei schimbatoare a naturii.

Scorpionul concentreaza energiile toamnei dar si potentialul elementului „aer„, generat de semnul cardinal Balanta.

Scorpionul este zodia in care doar semintele vesnice si neschimbatoare (intruchipate in legenda de blanda si frumoasa Cora, fecioara imaculata si celesta in caracter) sunt pastrate in adancurile tenebroase si pline de nelinisti. Ele sunt astfel separate de vegetatia –frematatoare si luxurianta– care pierzandu-si esenta, este descompusa incetul cu incetul de umezeala si raceala exterioara.

Un pom isi leapada frunzele care mor, dar samanta si „ideea de pom” raman. Ideea este vesnica – apartine planului mental – si va fi pastrata si hranita in adancul pamantului pana cand, in Varsator, va germina si se va multiplica. Iata de ce este exaltat Uranus, guvernatorul Varsatorului, in Scorpion. Pentru ca aici sunt depozitate, in pastrare, ideile.

Semnul Scorpionului este un semn al puterii dar nu al puterii exterioare, „de suprafata”. Este semnul care reflecta aspectul de „profunzime” al naturii umane, semn feminin, de apa. El reprezinta pragul interior si necesar transformarii, acea aparenta decadere sau „moarte filosofica” prin care lumea Platoniana nemuritoare a ideilor vesnice se separa de lumea efemera – schimbatoare si curgatoare – a simturilor si instinctelor, voluptoase, pasionale sau impulsive.

Asociat cu „energia limitarii”, Saturn  – planeta care raceste si usuca – semnifica simplitatea, integritatea si detasarea, concentrarea, sacrificiul si responsabilitatea. El concentreaza ideea de daruire totala prin propria fiinta si are corespondent numerologic cel mai puternic numar: 8 –  „totul sau nimic” –  numarul materiei dar si al iubirii, prieteniei si prudentei.

In astrologia mundana, Saturn este semnificatorul factorului politic, al stabilitatii si ordinii.

Tranzitul saturnian prin semnul „mostenirilor, instinctelor, mortii si renasterii” trezeste in noi prin instrumente specifice lui – limitarea si restrangerea resurselor, concentrarea viziunii, organizare si restructurare -, nevoia de autoanaliza si transformare interioara. El predispune la confruntarea cu puterea incontestabila a lumii instinctelor.

Limitandu-ne resursele de care avem nevoie pentru o buna functionare a activitatii casei care gazduieste acest tranzit, intrarea lui Saturn in Scorpion trezeste necesitatea examinarii propriilor dorinte –a motivatiilor si esentei acestora. Saturn indeamna la eliminarea celor lipsite de continut si la pastrarea celor valoroase, pentru a caror implinire, pune la incercare rabdarea, determinarea si perseverenta.

Saturn patroneaza semnele Capricornului si Varsatorului, tranzitul sau fiind resimtit si prin casele natale ale caror cuspide se afla in aceste semne.

Daca in plan individual combinarea celor doua vibratii predispune la descoperirea bogatiilor si comorilor ascunse in adancul fiintei umane – care propulseaza pe calea autotransformarii si echilibrarii energetice – oare la ce ar putea predispune acest tranzit in plan colectiv?

Lunecand pe firul istoriei, in secolul trecut, incercam sa percepem cum s-a impregnat influenta astrala a tranzitului saturnian in atmosfera vremii: 1923-1926, 1953-1956, 1982-1985.

Nu putem sa nu observam producerea unor evenimente cum ar fi ascensiunea la putere a unor lideri politici, crearea unor institutii sau incheierea unor tratate, care au avut fie un impact direct si imediat asupra vietii publice, fie au constituit premisele unor schimbari importante survenite mai tarziu;

– Kemal Ataturk devine primul presedinte al Republicii Turcia-1923,

– accentuarea hiperinflatiei in Republica de la Weimar care aduce partidul nazist la atentie nationala-1923

– fondarea FBI-1924, ascensiunea lui Mussolini la putere in Italia-1925

– publicarea Mein Kampf-1925, Nasser se proclama dictatorul militar al Egiptului-1954

– semnarea pactului de la Varsovia-1955

-venirea la putere a lui M. Gorbaciov in Uniunea Sovietica-1985

Nu putem sa trecem cu vederea nici moartea unor lideri politici marcanti: Lenin (1924), Stalin (1953).

Pe parcursul trecerii sale prin Scorpion, Saturn se va afla in receptie mutuala si va forma un sextil „feminin” cu Pluton din Capricorn. Ne-am mai intalnit cu acest context astral in trecut, in anii: 778-779, 1041, 1276-1279 si 1776-1778.

Analizand evenimentele care au avut loc in aceste perioade, se poate concluziona ca influenta vibrationala a momentului ar putea sa favorizeze – in contextul actual – „transformarea profunda, moartea si renasterea” atat a factorului politic – asa cum il percepem astazi – cat si a reprezentantilor sai.

Ea predispune la concentrarea asupra afacerilor interne a fiecarui stat, la schimbare, reforma si reorganizare administrativa, la modificarea sistemului de acces la putere si a institutiilor care il deservesc; si ar putea sa marcheze un nou stadiu in evolutia politicii internationale, o reasezare a intereselor si sferelor de influenta, asupra careia, evolutia puterii religioase ar putea sa aiba un cuvant important de spus.