Saturn și Pluton în Capricorn – Tatăl și fiul

Legenda spune că Saturn, Cronos în mitologia greacă, cel care și-a castrat tatăl, pe Uranus, pentru a-i lua puterea și locul, era consumat de teama că într-o zi, unul dintre fiii săi se va întoarce împotriva lui, fiindcă așa i-a fost prezis. Mânat de această temere, Saturn își mănâncă toți copiii la naștere, însă planul său a fost împiedicat atunci când soția sa l-a ascuns pe cel de-al șaselea fiu, Jupiter. Acesta din urmă a reușit să-i ia puterea conform previziunii și, împreună cu frații săi, a preluat conducerea. Lui Pluton i-a revenit lumea subterană, lumea “de dincolo”, devenind astfel stăpânul Infernului. Despre Pluton aflăm că a răpit-o pe Persefona, pe care o ținea în lumea lui, împotriva voinței sale.

Tatăl, Saturn, patronează agricultura, timpul și puterea, pe când fiul său, Pluton, reprezintă voința divină și spiritul căruia cu greu ne putem opune, dar și răpirile și escrocheriile.

Luna noiembrie ne întâmpină cu Saturn si Pluton tranzitând zodia Capricornului.

Prin povestea sa mitologică, Saturn a devenit păzitorul karmei, cel care ne învață, pe românește, că “ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”, generând pentru noi aceleași experiențe pe care noi le producem celorlalți. El însuși reprezintă relația cu tatăl, cu patriarhatul și cu autoritatea.

Saturn reprezintă materia care ține mintea în frâu, fiind simbolul autorității și al orientării energiei spre rezultate concrete. Saturn, planeta Profesor, „vine” cu o serie de blocaje, întârzieri, limitări impuse, unele chiar autoimpuse, pentru a ne testa profunzimea, prudența și răbdarea în atingerea scopurilor. Ca paznic al karmei ne evaluează și conform legii cauzei și a efectului ne ține captivi sau ne eliberează.

Pluton vine și apasă pe o rană deschisă, aceea a marilor traume, dar cu o intenție bună și anume transformarea tiparelor nesănătoase de viață. Capacitatea de transformare este imensă, înțelegem că orice sfârșit este urmat de un nou început și că uneori este nevoie să “murim” pentru a renaște ca pasărea Phoenix. Cheia în procesul de vindecare și evoluție este tocmai întunericul din noi care trebuie anihilat cu lumină.

Riscurile apar odată cu abuzul de putere, căci triumful asupra altor persoane este doar o nălucă, iar victoria adevărată și durabilă nu poate fi obținută decât printr-o muncă asiduă de conștientizare a blocajelor și de autodepășire.

Saturn este guvernatorul Capricornului, planeta aflându-se în domiciliu. Ambiția și dorința de succes sunt la ele acasă, alături de disciplină și muncă. Succesul vine doar dacă ne păstrăm integritatea și înțelepciunea și dacă nu suntem dispuși să călcăm peste cadavre pentru a reuși ce ne-am propus.

În această perioadă cariera este pe primul plan, domeniu în care suntem responsabili, organizați și concentrați. Să avem totuși răbdare, căci realizarea pe plan profesional ar putea veni mai târziu decât ne dorim. Trebuie să ne păstrăm perseverența și optimismul, să nu ne lăsăm pradă setei de putere și egoismului, lecția fiind tocmai aceea că în viață există și alte lucruri importante în afară de poziție socială și carieră, așa că poate nu ar strica să întocmim o listă de priorități.

Dacă nu ne ies cărțile așa cum vrem, este posibil să ne contaminăm cu indispoziție și melancolie, căci perspectiva avansării ne face extrem de nerăbdători și anxioși. Dacă însă ne păstrăm răbdarea, tenacitatea, diplomația și perseverența, avem toate șansele să reușim ceea ce ne propunem.

Pe plan relațional pot apărea atașamente nu foarte constructive și se pot dezvolta prietenii nesigure, iar pe plan afectiv îi putem îndepărta pe cei de lângă noi dacă nu reușim să ne dăm jos din acest carusel al creșterii profesionale și să mai acordăm atenție și persoanelor dragi. O altă lecție este tocmai aceea a iubirii necondiționate, fără a încerca să impunem celorlalți standardele noastre.

Efectele lui Pluton se resimt mai mult la nivel colectiv, căci acesta stă într-o zodie o perioadă destul de lungă de timp, între 12 și 30 de ani. El reprezintă transformarea prin distrugere și evoluția prin intermediul transformării. Patronează subconștientul, instinctele primare și misterele. Forța lui poate fi atât distructivă, cât și creatoare, depinzând de felul în care noi ne folosim de ea. Pluton susține evoluția, autoregenerarea fizică și psihică, inspirația creatoare, aducând cu el schimbări majore și colective.

La nivel social, Pluton în Capricorn denotă o tendință de a distruge tiparele politice, revoltându-se împotriva autorității și dorind să vină cu metode mai bune de administrare la nivel guvernamental. Vor apărea restructurări profunde la nivelul autorității și puterii. Așchia nu sare departe de trunchi, căci asemenea tatălui, nici fiul nu se abate de la concentrarea pe poziția socială, dorința de ascensiune fiind mare. Este o perioadă propice pentru reformarea sistemelor dăunătoare, dărâmarea lor pentru reclădirea altora pe niște fundamente mai trainice. Reputația se clădește doar pe baza valorilor și a competenței, iar abilitatea politică și diplomația vin în sprijinul celor care vor să-și asume coordonarea unui sistem mai bun.
Cei care vor vrea să schimbe ceva fiind mânați de dorința de control, obsesia pentru putere, tendințe dictatoriale, nu vor sfârși prea bine, iar eșecul va fi urmat de reacții dramatice.

Avem în față o perioadă interesantă și plină de schimbări, atât la nivel micro, cât și la nivel macro, așa că să ne înarmăm cu răbdare, iubire și înțelepciune, căci tatăl si fiul conlucrează în beneficiul evoluției noastre.

Alina Nedeloiu
Alina Nedeloiu